Tiedosta nautinto -blogi

7 reittiohjetta merkityksellisempään parisuhteeseen

kirjoittajalta Susanna | 15/11/2020

Parisuhde on aina matka. Se on matka sekä omaan itseen että parhaimmillaan syvälle toisen sieluun. Samalla se on mitä erityisempi seikkailu yhdessä, jos sen niin haluaa oivaltaa. Hyvin usein ajatellaan, että siinä seikkailussa ja sieluunsukeltelussa ei juurikaan ohjeita kaivata. Hyvin usein pelkästään rakkauden suureen voimaan uskomalla ajautuu reitille, mikä johtaa umpikujaan. Tämä voi kuulostaa karulta, mutta rakkaus on vain tunne, ja parisuhteessa tarvitaan paljon enemmän matkaeväitä.

Meillä on vahvat mielikuvat parisuhteesta. Tietoisesti tai tiedostamatta me toivomme ja odotamme seikkailultamme yhtä ja toista. Hyvän reissukumppanin kanssa tuntuu alussa kaikki mahdolliselta, ja reissun rankkuus sekä realismi saapuvatkin yllätyksenä. On myös niitä, joiden ajatuksena on vahvasti se, että rakkauden pitääkin riittää, ja sitten on hyvä jo vaihtaa uuteen, kun se ei loimua kaikkivoipaisena. Minä en ajattele, että mikään on enemmän oikein tai väärin. On vain erilaisia tapoja.

Monen toiveissa siintää pitkä liitto, jossa olisi molempien hyvä olla. Rakkautta, huomiota ja intohimoakin olisi riittävästi. Uskollisuus ja luottamus tuomassa turvallisuutta ja kiihkeää kierimistä himon syövereissä spontaanisti, ainakin ajoittain. Tässä blogissa kirjoitin sinulle ja kumppanillesi reittiohjeita juuri sellaiseen matkaan.

Syy lähteä reissuun

Vaikka rakkaus syttyy, kemia saa hengästymään ja sielunkumppanilta tuntuva ihminen on taianomaisesti juuri sinusta kiinnostunut, niin pidä kiinni omista toiveistasi. Vaikka ihminen olisi jotain uskomattoman ihanaa (ja niinhän hän usein onkin), niin uskalla pitää kiinni siitä, mikä tekee sinulle suhteesta merkityksellisen. Älä tallo toiveitasi rakkauden huumassa. Äläkä ainakaan uskottele itsellesi, että rakkaus kyllä korjaa sen, mikä muuten jää täyttymättä. Täydellistä ei tarvitse odottaa, mutta realististen toiveiden on erityisen tärkeää täyttyä.

Toiveista on syytä puhua alussa, mutta niistä on syytä puhua kaiken aikaa. Millaisia tarpeita ja toiveita juuri sinulla on tulevasta ja ennen kaikkea siitä yhteiselämästä. Toiveet päivittyvät yhteisen elämän ja ihmisenä kasvamisen myötä, mutta salaisuudeksi nuo eivät saa jäädä. Toiveiden ei kannata olla ehdottomina kiveen hakattuja, vaan niissä aina on syytä olla tilaa toisen ajatuksille ja toiveille. Mutta on hyvä pitää huolta, että ne sinulle tärkeimmät asiat todella toteutuvat suhteessa. Miksikö? Koska tämä on sinun ainoa elämäsi.

Repullinen eväitä

Meillä suomalaisilla on enemmän ja vähemmän jopa homeisia tai muuten vanhentuneita parisuhde-eväitä mukana. Ja meillä on monella myös niitä pakollisia eväitä, joista kukaan ei tykkää, mutta ne otetaan mukaan, koska niin on aina tehty. Meillä on myös eväitä, joiden syömisen jälkeen ei tule kuin vihaiseksi tai sitten jää nälkäiseksi. Ja ei, ei meissä mitään vikaa ole tai eväidentekotaidoissa, vaan siinä, ettei meitä ole riittävästi ohjattu oikeanlaisten eväiden mukaan ottamiseen. Joku pakkaa mukaan pelkkää karkkia ja herkkua ja todellisuus, no… se on välillä myös vähemmän makeaa. Ja joku pakkaa juuri ne oikeat asiat, ne älyttömän järkevät ja terveelliset. Ja pian huomaakin, että jos ei yhtään revittele tai heittäydy, niin hiton tylsäähän on jyrsiä aina sitä järkievästä samalla tavalla.

Me lähdemme parisuhteeseen aina tietynlaiset eväät jo mukana. Mutta meidän pitää ymmärtää myös se, miten niitä käytetään. Ja ennen kaikkea ymmärtää se, miten merkityksellistä niitä on suunnitella uudelleen ja päivittää pitkin matkaa. Jos eväät ovat aina vakiot, ei jää tilaa muutokselle. Jos niitä ei ole ollenkaan, jää lopulta vain valtava nälkä omien tarpeiden suhteen.

Luottamus matkakumppaniin

On turha kuvitella, että matkan voi suunnitella itse alusta loppuun saakka. Oikeastaan ei voi suunnitella edes seuraavaa päivää. Siksi on rakennettava sellaista pohjaa, että vaikka myrskyäisi ja tuulisi miten, niin siinä se toinen olisi vuoren lujana vierellä. Ja jos taas hän onkin vajoamassa, niin sinulla on keinot kopata kiinni. Luottamus kasvaa rehellisyydestä. Se kasvaa rohkeudesta näyttää heikkoutensa. Luottamus kasvaa pikkuhiljaa, niistä kymmenistä ja sadoista kokemuksista, että tässä ollaan, tuli mitä tuli.

Kun on matkalla ihmisen kanssa, joka ei heikoimmalla hetkellä anna pudota rotkoon, uskaltaa ottaa ihan erilaisia askelia, kuin epävarmuuden äärellä. Kun on matkalla ihmisen kanssa, joka kiljuu riemusta, kun onnistut tai silittää uneen matkasta väsyneen, on luottamus kohdillaan. Kun harhautuu reitiltä, kompastelee tai rymyää mudassa, on se toinen siinä ymmärtäen, että kumpikin on vain ihminen.

Yhteiselämä on aina seikkailu

Parisuhde ei ole koskaan reittimatka paikasta A paikkaan B. Se on vähintäänkin mutkitteleva tie, joskus jyrkänteiden reunalla, joskus upottavalla ja kuoppaisella tiellä. Ja tietenkin onneksi siinä mennään myös ihmeellisen aurinkoista ja suloisen suoraa polkua pitkin. Kun et todellakaan voi suunnitella kaikkea, on vain heittäydyttävä ottamaan vastaan. Joskus on riittävää, kun osaa elää keskellä elämänkaaosta. Joskus on erityisen tärkeää, että osaa hengitellä hetkessä, jossa ei tapahdu mitään ja sekin riittää. Tasaisuus ja ennakoitavuus on usein monien tavoite parisuhteessa. Toteutuessaan se usein suistaa harhautumaan vaikka vain tahallaan rikkoakseen tylsyyttä.

Kun on menty pitkään suoraan, kannattaa tehdä muutama mutka. Hypätä risteyksissä juuri sille tielle, missä ei ehkä vielä olla käyty. On tärkeää löytää yhdessä uutta hämmästeltävä, vaikka vain siinä pienessä ja hyvin arkisessa mittakaavassa. Usein seikkailu kaipaa avointa mieltä, mutta se kaipaa myös toisen yllyttämistä ja kannustamista. Ja rohkeutta nähdä toinen sen kaiken uuden äärellä.

Kohtaaminen on reissussa pakollista

Jos voitte katsoa toisianne silmiin ja sanoa kaiken mitä mielessä liikkuu, se riittää. Kauniisti sanomalla toki, koska matkakumppani on vierellä vapaaehtoisesti, ja siksi sitä ei ole tarkoituksella syytä loukata. Mitä enemmän satsaatte reissussa keskustelun voimaan ja sen opetteluun, sen tiiviimpi seikkailijatiimi teistä tulee. Kun on auki omista ajatuksistaan ja tunteistaan, niistäkin, joita ei ehkä päivänvalokaan aina kestä ja silti kelpaa syliin, on kohtaaminen kantavalla tasolla.

Kuulluksi tuleminen ja kuulevana oleminen ovat taitoja, joihin on tärkeää pyrkiä reissussa suorastaan herkeämättä. Vaikka matkaa olisi jo kilometritolkulla, niin ajatustenlukijaksi se ei tee meistä ketään. Viestintä on kahden erilaisen ihmisen kanssa aina väärinymmärryksiä täynnä, luonnostaankin, koska historiamme on erilainen. Eikä se tee meistä viallisia, vaan inhimillisiä ihmisiä. Ja on aina merkki siitä, että pitää kysyä ja selittää vielä vähän enemmän.

Etsikää aina aarteita

Elämä on täynnä aarteita toisen kanssa. Niitä voi etsiä, ihastella, ihmetellä ja houkutella esiin yhdessä ja erikseen. Jos elämän ihmeet täyttyvät vain niistä omista aarteista, ei kohtaamista synny niiden ihmettelyn äärellä. Jos taas keskitytään vain toisen aarteisiin, jäävät omat ihmeellisyydet löytymättä. Riittävän hyvällä matkalla on löytynyt niitä omia, juuri itselle merkityksellisiä asioita, mutta myös niitä aarteita, jotka saavat teistä molemmat värisemään onnesta. Aarteet ovat pieniä hetkiä, elämyksiä, kokemuksia ja nautintoja, joita suotte paljon itsellenne ja uskallatte myös ottaa vastaan. Ja näissä aarteissa on aina tärkeää se, että olette niiden keksimisestä ja löytämisestä yhdessä vastuussa.  

Ne suurimmat aarteenne asuvat toistenne ytimessä, seksuaalisuutenne salaisuuksissa. Kohdelkaa sitä arvostaen ja kunnioittaen, mutta riettaasti ja yltäkylläisesti nautiskellen. Muistakaa sen olevan loputon ihme, jonka tutkimattomuus on aina läsnä. Ammentakaa aarteesta voimavaroja niin yhteiseen rentouteen, kuin energioidenne lataukseen. Ja levätkää toistenne sylissä matkan kuohuissa ja hukkukaa toistenne suloihin. Mikään ei tuota niin syviä elämyksiä matkallanne kuin seksuaalinen ilottelu estoitta tutun ja turvallisen matkakumppanin kanssa. Siinä tuhmimmatkin toiveet odottavat vain ääneen lausumista, ja iho voimaantuu loputtomasti toisen ihon kosketuksesta.  

Kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin

Kun matkaan lähdetään yhdessä, matkalla myös ollaan oikeasti yhdessä. Mikään ei ole niin kurjaa kuin olla seuramatkalla yksin tai yksinäinen. Reissun jakamisen kokemus tulee yhteisestä vastuusta ja siitä, että molemmille tärkein tehtävä on pitää yhteisestä matkasta huolta. Matka ei koskaan vain tapahdu, vaan se luodaan yhdessä. Sen tunnelma, tapahtumat ja se, mitä saadaan irti, on kahden ihmisen käsissä.

Myöskään täysin ilman apua ei kenenkään tarvitse pärjätä. Matkan varrella voi tulla vastaan mitä vain, myös matkaeväitä voidaan tarvita yhdessä lisää ja joskus harhaudutaan niin kauas, ettei edes nähdä kuka vieressä tätä matkaa taittaa. On aivan erityisen tärkeää ymmärtää, että matkan varrella voimme myös hakea apua siihen, että yhteinen reissumme olisi jatkossakin yhtä ihmeellinen. Avun hakeminen saattaa olla loppumatkan kannalta erittäin oleellista.

Matkan jälkeen…

Ja jos matka yhdessä päättyy, niin tärkeää olisi myös kunnioittaa sitä toista ja yhdessä koettua. On tärkeää muistaa se hyvä, hoitaa ja helliä itsensä lempeästi kasaan, jotta pääsee eteenpäin. Ja antaa sille yhteisen reissun toiselle osapuolelle kaikki mahdollisuudet vapauteen seikkailla elämässä eteenpäin. Siten pääsee itsekin vapaana kohti omia seikkailuja.

Ihanaa yhteistä matkaa, pitäkää toisistanne aina huolta niin kauan kuin yhteinen matkanne kestää.

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta, keskustelutaitoja ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Lue myös aiemmat parisuhdeblogit:

Viisi kohtalosta polkua seksittömään suhteeseen

Onko kumppanisi parisuhteessa vapaamatkustaja

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma