Tiedosta nautinto -blogi

Älä anna Tinderdeittien määritellä arvoasi

kirjoittajalta Susanna | 06/06/2019

Kun on elänyt tällä vuosikymmenellä sinkkuna, ei juuri ole voinut välttyä shoppailulta Tinderin herkkukaupassa. Se on ihmeellinen addiktoiva ostosparatiisi, josta kotiisi saapuu tuhansia ihmisiä suoraan kännykän ruudulta. Ja niitä on joka lähtöön. Todella voisi sanoa, että tuotevalikoima on ääretön.


Ostosmatkoja ihmismaailmaan

Nettishoppailu on hyvin koukuttava huvi yksinäisinä iltoina, viuh vaan oikealle tai vasemmalle. Ja pian ostoskorissa on taas odottamassa toinen toistaan ihmeellisempiä otuksia. Ja sitten, äärettömän jännittävä match -äänen kilahdus, kun universumi on päättänyt, että ostos on minulle se oikea valinta. Jännää ja ihanaa. Olisiko tämä nyt se made in heaven ja haittaako, jos teen ihan mitä tahansa sun kaa?

Ensimmäinen kokeileva ja kohtuullisen asiallinen viesti. Kuulostellaan, että mitä voi antaa tulla. Pian ihmisolento kehuu sinua, kuviasi ja tapaasi tuottaa ajatuksia maailmalle. Pieni flirtti on mahdollista jo toisessa viestissä. Ja pian ”Voitaisiinko tavata?”. Ja koska kuulet olevani parasta mitä on vastaan tullut, vähintään viehättävä ja älykäs, niin tapaahan sitä mielellään. Kuka ei haluaisi lisää tuota huomionannaa? Koko juttu kuulostaa niin lupaavalta mahdollisuudelta löytää jotain, jos ei nyt heti parisuhdetta, niin ainakin ihanaa seuraa.

Treffeillä viettely jatkuu. Huomio on taattu, älykästä ja olemassaoloa hyväilevää mahlaa lipuu sanojen kuorrutteena yllin kyllin. ”Miten ois kesäreissu yhdessä jonnekin?” (Tuo ihanuus tahtookin tavata vielä!!!) Kuulostaa siltä, että kohdalle osui juuri nyt jotain ainutlaatuista. Ja sinkkuihmisenäkin kosketusta kaipaa ja seksiä tekee mieli, niin kuin ihmisen usein muutenkin. Niin ihanaa, kun tuo toinenkin haluaa.

Kosketuksen taika

Onhan se seksi aina vähän, no… ensimmäinen kerta, mutta joskus vastaan tulee helmiä tässäkin. Jotkut jäävät viereen nukkumaan ja läheisyys iholla tuntuu tolkuttoman hyvältä. Aamusuukkojen lomassa varovaisia ajatuksia siitä, että nähtäisiinkö. Joskus ihastus ja hyvä seksi ovat huumanneet pään jo täysin ja sumentaneet ajatukset. Hattarapössössä kaikki näyttää mahdolliselta.

Pettymys kirpaisee mieltä

Ja kuinkas taas kävikään. Ei viestin viestiä. Seksi oli saatu ja tuosta mahdollisesta romanssista on jäljellä vain tuulesta temmatut tarinat kesän riemuista. Kauniilla puheilla oli ostettu seksiä ja se siitä. Koska onhan Tinderistä mahdollisuus löytää aina jotain ihanampaa, mielenkiintoisempaa ja parempaa. Onhan?

Jos ihmisotus on keskimääräistä paremman näköinen, niin hän kyllä kelpaa muillekin. Tämä tuntuu aiheuttavan ajatuksen, ettei keneenkään tarvitse tyytyä tai kannatakaan, koska seuraava voi olla vielä ihanampi. Tinder muuttaa ihmistä, koska uutta saalistettavaa on koko ajan. Ihastus ja rakastuminen vaatisi aikaa ja tutustumista ja tämä toiminta ei jätä sille tilaa. Monen harhakuva on se, että siinä ensimmäisellä treffeillä tietää onko tuo se ”the one”. Jos se ei heti siltä tunnu, niin kiertoon vaan.

Pettymys ja mustat ajatukset kaihertavat mieltä. Taas lupaus , että saa olla koko Tinder ja sen kertakäyttökulttuuri. Pelkkä seksin kiilto silmissä treffailu ja uskomaton epäkohteliaisuus musertavat. Miksi ei kelvannut, taaskaan?

Muutaman päivän voi pidättäytyä ja on paljon muutakin elämää. Mutta se addiktio… Mitä jos kohtaisi kuitenkin jonkun ihanan just tänään? Jos laajentaa kilometri- ja ikähaarukkaa, niin mitenhän kävisi sitten? Olisikohan joku tavoitettavissa? Jännitys siitä, että mitä voi tapahtua voi olla jopa suurempi kuin tapahtuma itsessään. Ja se koukuttaa. Lopulta huomaa tuhlanneensa taas tunteja ja tunteja. Kun ihmisen muotoinen mahdollisuus on käsissä kaiken aikaa, on vaikeaa päästä irti. Ja vaikka ajatus olisikin elämänkumppanin löytämisen sijaan ihanaa treffailua ja ehkä jopa säännöllisempää seksiä, niin kertakäyttöisyys haavoittaa joka kerta. Ja lopulta kyynistyy tahtomattaan itsekin. Kokemuksien perusteella, kun on turhaa odottaa mitään, niin kielteinen asennekin alkaa viedä treffailulta pohjaa.

Keskity itse hyvään ja kauniiseen

Jos Tinder –treffien vaikutus on se, että ajatukseesi hiipii kelpaamattomuus, on syytä pysähtyä. Miksi antaisit ihmisten, jotka eivät tunne sinua, määritellä sinua mitenkään? Jos tapaat ihmistä yhden illan tai yön verran, niin hän ei oikeasti tiedä sinusta mitään. Kun ei tutustu, ei voi sinun ihanuuttasi löytääkään. Jos random – treffailu väsyttää ja hajottaa, niin täytä elämääsi jollain, mikä tekee mahdollisimman hyvää sinulle itselle.

Keskity uudelleen tutustumaan itseesi, omaan hyvinvointiin ja voimavaroihin. Opettele löytämään asioita, joista nautit ja joista tulee hyvä olo. Kuorruta elämäsi hyvillä ystävillä ja lempeällä ja armollisella suhtautumisella itseesi. Sinä olet ainutlaatuinen ja ihana juuri noin. Kun tunne arvokkuudestasi on sisäinen, se ei ole kiinni muiden mielipiteistä tai heille kelpaamisesta. Kun käytät Tinderin selailuaikasi oman itsesi kehittämiseen, hyöty on sinulle koko elämän kannalta merkityksellinen. Samalla suojelet itseäsi turhilta haavoilta.


Ensisilmäyksellä rakastuminen ei ole koko totuus

Ihastuminen ei ole pelkkää kemiaa, joka silmän räpäyksessä kertoo unelmien puolison osuneen kohdalle. Ulkonäkö ja ensivaikutelma ovat vain pintaa. Ihminen on varustettu niin monilla ominaisuuksilla, että se vaatii aikaa ja tutustumista. Monta hyvää, kaunista ja jännittävää hetkeä jää kokematta, jos keskittyy pelkkään ulkonäköön ja sarjatreffailuun. Anna ihmisille mahdollisuus ja uskalla katsoa pintaa syvemmälle. Jos sinulle ei tutustumista enempää suoda mahdollisuuksia, ei tuo ihminen ole arvoisesi.

Randomseksi ei useinkaan ole niin tyydyttävää, kuin seksi tutun ihmisen kanssa. Pidä periaatteistasi kiinni ja sinulla on oikeus määrittää rajasi. Voi olla hyvä katsoa ensin millaisen ihmisen kanssa seksiä haluaa oikeasti harrastaa. Usein ihmiseen tutustuminen ja seksistä etukäteen keskustelu tuovat siihen huikeasti enemmän mielihyvää. Olet laadukkaan seksin arvoinen aina ja pidä huolta, että sellaista myös saat. Jos kumppani ei tällaista kunnioita, anna olla. Antautuminen nautinnolle on arvokas lahja toiselle ja kertakäyttöihminen ei ansaitse aarrettasi.

Löydä sooloseksiin lisää mahdollisuuksia ja tee siitä nautinnollisinta ikinä. Opettele itsesi hemmottelu ja arvosta itseäsi niin, että olet kaiken nautinnon arvoinen. Silloin et ole niin riippuvainen seksistä toisen kanssa ja etkä sen tarpeessa alita rimojasi. Harvalle meistä syvällä sisimmässä seksi on tunteetonta tyydytyksen hakemista, eikä sen tarvitse sellaista ollakaan.

Ole itsellesi rehellinen ja arvosta mitä olet

Rehellisyys itselle ja toiselle on kunnioittamista. Mitä tahdot, kaipaat ja miten sen osaisit ilmaista niin, ettei toiselle tule tunne harhaanjohtamisesta. Jos sinulle riittää yhden illan seksilysti, niin älä lupaile yhdessä oloa jatkoonkaan. Jos etsit vain yhden kerran tapaamisia, ole reilu ja kerro siitä. Jos etsit jotain enemmän kuin yhden illan iloa, kerro sekin. Aikuinen vastuullinen ihminen voi tehdä mitä vaan omassa elämässään, mutta toiseen ihmiseen ja hänen tarpeisiin suuntautuminen kertoo sinusta paljon.

Toisen arvostaminen ja kohteliaisuus huoltavat myös omaa mieltäsi. Vaatii muutaman hetken kirjoittaa toiselle kaunis viesti. Voi sanoittaa, että olihan ihanaa tavata ja vaikka olet hyvää seuraa, niin minulla on tunne, etten enää tahdo tavata. Tyly välttely ja vastaamattomuus kolauttavat sinuakin ja kaihertavat usein mieltä. Jos ei, on syytä pohtia, miksi polkusi on tehnyt sinusta tunnekylmän ja mitä sillä pakenet?

Tinder on voi olla huvia ja lystiä, jos siihen pystyy niin suhtautumaan. Jos sen kovuus tai kertakäyttödeittailu ei ole sinun juttusi, älä kiusaa sillä itseäsi. Jos se haavoittaa, suojele sinua. Ihmisiä voi edelleenkin kohdata muuallakin, tutustumisen ja ihastumisen kautta. Aidosti itsenäisenä, itseään kunnioittavana ja rakastavana ihmisenä olet parasta seuraa. Ja ihmiset huomaavat sen kyllä, olet missä hyvänsä.

Ainutlaatuisuutesi on äärettömän arvokasta!

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, Parisuhdepuhe– ja Totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma