Tiedosta nautinto -blogi

Älä vaan puhu hyvästä seksistä ääneen!

kirjoittajalta Susanna | 24/03/2022

”Olipa eilen nautinnollista iltaseksiä, aamukin on ihan erilainen ja olen kuin uudesti syntynyt”…

Voisitko sanoa työkavereillesi tai parhaalle ystävälle näin? Toiset voivat, suurin osa ei. Nautinnollinen seksi tuottaa ihmeellistä seksipössöä, jota tekisi mieli huutaa koko maailmalle tai ainakin sanoa jollekin. Mutta pääosin puhekulttuurimme huutaa, että älä ainakaan puhu hyvästä seksistä ääneen!

Onko seksi yksityisasia?

Seksi on suurimmalle osalle yksityisasia. Meillä siihen liittyy kulttuurisestikin valtavasti kieltoja, estoja, häpeää, salailua ja vähättelyä. Kohu-uutisiin pääsevät rohkeat (usein naiset), jotka kommentoivat nauttivansa sooloseksistä päivittäin tai parit, joille seksi on tärkeää. Onhan se hurjaa mennä julkisesti kertomaan, että nauttii hyvästä seksistä. Hurjaa se on myös ystäväpiirissä, jossa seksiin suhtaudutaan ”onko se jotain syötävää?” -ajatuksin.

Moni pettyy, kun omaa nautintoaan, seksiin liittyvää analysointia tai hehkutusta hyvästä seksistä ei saa jakaa kenenkään kanssa. Lähipiiri kun ei välttämättä tahdo kuulla, etenkään yksityiskohtia. Seksipössöinen mieli kaipaisi ja haluaisi niitäkin analysoida yhdessä, kuten mitä tahansa merkityksellistä ja tärkeää asiaa elämässä. Seksin tabumaisuus tai kateus toisten seksielämän äärellä tulee vastaan usein siinä kohtaa, kun itse on löytänyt äärettömän nautinnollista seksiä.

Moni haluaa pitää asiallisen roolinsa ihmisten kanssa, mutta tuo kuva murenee helposti, jos aloitetaan keskustelua liian yksityisistä asioista. Jokaisella on oikeus valita rajansa, joiden kokee itseään suojaavan. Avoin seksipuhe ei ole kaikkien juttu ja niin saa ollakin. Toisaalta siitä avoimemmin puhuessa kaikkien tietoisuus ja ymmärrys itseä kohtaan voisi muokkaantua.

Avoin seksipuhe on tehty aina huojentamaan ja helpottamaan.

Euforian pauloissa

Kun seksi on valtavan hyvää, se ravistelee sielun ytimiä tai sillä saa yhteyden kumppaniin jotenkin erityisen merkityksellä tavalla, on ymmärrettävää, että siitä haluaa puhua. Ihana seksielämä ja sen tuoma onnellisuus tuottaa usein ajatuksen siitä, että voi kumpa muutkin löytäisivät saman nautinnollisuuden. Hyvän olon hormonien vellominen saa maailman näyttämään niin kauniilta, että sitä iloa haluaa jakaa ympärilleen.

Hyvän seksin jälkeen ihminen hehkuu jopa niin, että sen näkevät läheiset ihmiset selkeästi. Fyysiset reaktiot näkyvät silmien kimmellyksessä, ihon hehkussa ja rennon iloisessa olemuksessa. Kukapa tuota ilon ja onnellisuuden tunnetta ei haluaisi kokemuksena myös muille?

Euforia

Vihjailua ja kaksimielisyyttä

Seksistä saa puhua kyllä heittoina ”Olihan hyvä pano eilen” ja naureskella antamisesta ja saamisesta. Vihjailut siitä, että on saaneen näköinen kertovat kulttuuristamme. Kireä ihminen taas ”tarvitsisi kunnon panoa”. Kun seksipuhe keskittyy ystäväpiirissä heittoihin ja vitseihin, siitä jää monille karvas maku suuhun. Kaunista, herkkää tai itselle sielun syövereitä mullistavaa seksiä ei vitseinä halua jakaa kenellekään. Kun pääsee oikeasti elämää vahvistavan seksin ytimeen, tuntuu tuollainen pinnallinen seksipuhe hyvinkin kapealta ja seksin nautintoa vääristävältä keskustelulta.

Äijäpiirien panopuheet ovat monille arkipäivää työporukoissa. Naimiset ja hässimiset tuottavat lystiä varmasti niille, joille seksi ei ole kovinkaan syvällinen, tunnekeskeinen tai rakkaudellinen kokemus. Vanha sanonta ”siitä puhe, mistä puute” päätee tässä hyvin. Seksiä rumasti tai räävittömästi sylkevä suu ei välttämättä koskaan ole päässyt maistamaan sitä autuutta, mitä se todellisuudessa tuottaa ihmiselle.

Kauniisti, kunnioittavasti ja rehellisesti seksistä puhuva ihminen saattaa olla jollain tavalla uhka. ”Mitä tuo kuvittelee tietävänsä enemmän?”

Huonosta seksistä puhuminen on hyväksyttävää

”Kuka ruuhkavuosissa jaksaa seksiä?” tai ”Ei tässä ehdi tai muista haluta seksiä yhtään”. Haluttomuus ja se, ettei seksiä ole, on puheenaiheena äärettömän paljon yleisempää kuin hyvästä seksistä puhuminen. Tuntuu olevan hämmentävän hyväksyttävää haukkua puolisoaan huonoksi seksissä, kertoa siitä, ettei hän anna tai ettei seksistä nautita juuri ollenkaan. Huonosta tai olemattomasta seksistä puhumisesta on tullut sallittua ja yleistä, mutta hyvästä seksistä olisi parempi olla hiljaa.

Huonoon seksiin kaivataan vertaistukea, ja on jotenkin lohdullista kuulla, että muillakin menee seksin suhteen kurjasti. Silloin ihminen usein ajattelee, että oma seksielämä onkin normaalia ja sen huonous tavallista. Haluamme samaistua, saada vertaistukea, ymmärrystä ja lohdutustakin. Huonoutta seksissä tai sen äärellä, omassa halussa, ei juurikaan haluta myöntää ja kun joku niin tekee, niin onhan se helpottavaa itsellekin.

Hehkutus hyvästä seksistä saattaa nostaa esille ajatuksen omasta huonoudesta, ja se on kurja tunne kenelle tahansa.

Seksi ei tyydytä

Kun oma seksi on kurjaa

Kun tuntuu, että on kaikkensa tehnyt oman seksin eteen ja silti se ei vastaa omia tarpeita, tuntuu mahdottomalta ottaa vastaan kenenkään hehkutusta hyvästä seksistä. Tämäkin on äärettömän inhimillistä. Muiden onnellisuudesta on vaikeaa olla onnellinen silloin, kun itselle teema on kipeä, ahdistava tai traumaattinen. Polku hyvään seksiin ei ole itsestään selvä juuri kenelläkään, ja on oikeutettua sen äärellä tuntea katkeruutta. Hyvä on kuitenkin muistuttaa itseään, ettei toisenkaan polkua tiedä, ja harva saa nautinnollisen seksielämän kuin itsestään. Monille se on vuosien itsetutkiskelun ja suhde-elämän muutoksien tulos ja juuri siksi voi maistuakin niin mielettömältä.

Jos ystävä hehkuttaa ihanaa seksielämää, voi ystävällisesti kertoa, että teema on itselle kurja ja hankala, koska se aiheuttaa epäonnistumisen, häpeän tai huonouden kokemuksia. Ei hehkutusta ole tarkoitus hampaita kiristellen sietää. Mutta on hyvä ymmärtää myös, ettei kukaan kiusallaan kerro omasta ihanuudesta elämässä muutenkaan. Ei nautinnollisesta seksistä kertominen ole automaattisesti kerskumista, vaan taustalla on usein vilpitön halu jakaa omaa syvää kokemusta ja hyvän olon riemua. Samantyyppistä euforiaa voi kokea vaikka avantouinnista, ja siitä harvoin kukaan kokee katkeruutta.

Uskalla puhua ja jakaa, huomioi kuuntelija

Etsi ympärillesi ihmisiä, joiden kanssa voit jakaa niitä aidosti rehellisiä seksihehkutuksia. Joskus sellainen löytyy vaikka seksiin liittyvien keskustelupalstojen tai palveluiden (esim. Alaston suomi tai Xperience united) kautta nimettömänä, tai jos kyse on vaikka kinkyseksistä, niin erilaisien kinky-yhdistyksien kautta (näitä voit löytää esim. BDSM -baarin kautta). Seksi-ihmettelijöitä ja -intoilijoita maailmassa on valtavasti muitakin, ja aina ne eivät välttämättä löydy omasta sen hetkisestä ystäväpiiristä. Seksinautintokokemuksia voi jakaa myös kirjoittamalla vuolaasti omaa tarinaa päiväkirjaan tai toteuttaa vaikka blogia, anonyymisti tai julkisesti, miten omat rajat antavat myöten. Kirjoittaessa saa hehkuttaa surutta ja käydä dialogia omien ajatuksien kanssa.

Usein ihminen oppii aika pian, kenelle seksiasioista voi puhua ja kenelle ei. Loukkaantua ei kannata, jos joku ei pysty kuuntelemaan tai halua keskustella. Seksi voi olla kipeä, vaikea tai hävettävä aihe. Useinkaan kyse ei ole puhujasta, vaan teeman tuottamista ajatuksista vastaanottajassa, ja niitä on hyvä kunnioittaa. Se ei silti tarkoita, ettet voisi löytää kanavaa jakaa omaa iloasi.

Seksistä hehkuttaminen on tärkeää ja saa sitä ollakin. Ilo nautinnosta kertaantuu kun sitä saa muistella ja puhua ääneen. Kumppanin tai kumppanien kanssa kannattaa rakentaa niin avointa yhteyttä, että hehkutusta voidaan toteuttaa puolin ja toisin. Rohkeita aloituksia keskusteluun kannattaa kokeilla ja avoimuudella voi päästä yllättävissäkin kohtaamisissa mielenkiintoisiin keskusteluihin. Joskus ventovieraankin kanssa voi ajautua niin syvällisten ajatuksien vaihtamiseen, että sielu saa riemuita jakamisesta pitkään. Uskoa avoimuuden voimaan ei kannata menettää.  

 

Puhumiseen kannustaen, 

Rouva Syld 

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma