Pum. Nyt osui henkisesti kipeästi, jonnekin niin syvälle, että huimaa ja hävettää. Jonnekin minun omaan ja tosi arkaan paikkaan. Sellaiseen, mitä olen suojellut, tiedostaen tai tietämättäni. Niitä kohtia on meissä kaikissa, sielun haavoja ja kipupisteitä. Aniharva saa elää sellaisen elämän, ettei mikään aiheuta vaurioita.
Kipupisteet tuottavat pelkoa, syyllisyyttä, häpeää, turvattomuutta sekä oloa ettemme ole minkään arvoisia tai jäämme yksin. Niitä siivittävät kokemukset lapsuudesta, nuoruudesta ja aikuisuudesta, esim. aiemmista suhteista. Kivut kulkevat mukanamme, halusimme tai emme. Ja mitä turvallisempaan ja rakkaudellisempaan suhteeseen päädymme, sen varmemmin ne nousevat esiin.
Parisuhteessa havahdumme näihin pisteisiin usein yllättäen. Läheisin ja rakastavin ihminen, johon silmät kiitollisena kyynelistä olen katsonut, sanoo tai tekee jotain, mikä satuttaa. Usein suhde löytää nämä hetket, kun se on tasaantunut, suurin ihastuspössö on laantunut ja arki hiipinyt mukaan. Alkuhuuman ajatus siitä, että tuo elämäni rakkaus voisi jotenkin loukata, on usein mahdoton. Siksi tämä tekee niin hiton kipeää, koska uskoimme muuta ja rakkaan aiheuttama kipu on vahvempi kuin kenenkään.
Kuvitellaanpa riita. Sanaharkka, ihan mistä tahansa. Lopulta riita kehittyy niin, että toisella leikkaa kiinni. Keinot ei riitä puhumaan ja selvittämään. On pakko lähteä pois, koska ei pysty, jaksa tai osaa puhua. Ehkä suojellakseen toista, mutta myös itseään ja haavojaan. Toinen menee ja toinen jää nuolemaan omiaan. Hylkäyksen kokemus on vahva. Vaikka pakopaikka olisi naapurihuone, niin kokemus yksinolosta on suuri. Osui jonnekin syvälle, hädän hetkellä hylättiin.
Tuntuuko kipu tutulta?
Tuossa hetkessä on kaksi, joilla molemmilla on haavoja, joihin riita työntää suolaa ja lopulta puoliso tahtomattaankin repii ne auki. K-pisteet huutavat apua ja saavat usein vain lunta tupaan. Toisen kivut ovat niin suuria, että on pakko mennä pois. Toisen kivut tulevat esiin, kun luota lähdetään.
Se mitä ne kivut kaipaavat ovat näkeminen ja ymmärtäminen. Ja tämä onkin haastavaa, kukaan kun ei halua nähdä omaa huonouttaan ja aika harva lopulta ymmärtää edes toisen, jos se satuttaa.
Usein ihmiset päättävät, että koska toinen satuttaa, hän ei voi rakastaa. Usein käperrytään kuoreen, ettei satu enempää ja usein se johtaa siihen, että ajaudutaan kauemmaksi. Suhde hiipuu, kylmenee ja lopulta loppuu. Jää vain kaksi, joilla oli kipuja, mutta ne jäivät käsittelemättä. Jos ero tulee, niin sama toistuu uudessa suhteessa. Tosin haavoja voi olla mukana vielä enemmän.
Ei ole olemassa oikeaa tai väärää ihmistä. On kahden ihmisen kemia, mutta sen lisäksi on paljon kyse taidoista, millä hoidamme kipujamme ja siten suhdettamme. Lohdullista on se, että taitoja voi opetelka ja ne ovat todellista balsamia haavoille, kun kivut helpottavat.
Kolme vahvaa balsamia kipeimpiinkin kipupisteisiin:
Puhukaa kivuistanne ääneen
Puhukaa, vaikka sielu tuntuisi repeytyvän sanoista kappaleiksi. Kertokaa tunteista, löytäkää syyt sille miksi kipu on olemassa ja miksi sattuu. Ymmärtäkää kipua. Kipu kertoo omaa tarinaa ja puoliso sattui vain sohaisemaan juuri siihen, tärkeään k-pisteeseen. Puhukaan niin kauan kun tunteet helpottaa ja ymmärrätte toisianne. Jos joku vielä painaa, asia on kesken ja jää välillenne. Uskokaa siihen, että helpottaa ja nähkää se voimana puhuessanne.
Antakaa anteeksi ja ottakaa lähelle
Kainalossa pyydetty ja saatu ”anteeksi” on parhainta. On nähtävä oma teko, otettava vastuu ja pyydettävä anteeksi. On nähtävä toisen teon taakse, ymmärrettävä syyt ja annettava anteeksi. On mentävä lähelle, jotta läheisyys saa taas mahdollisuuden.
Korjatkaa seksillä yhteyttä
Kun on ajautunut kauas, nautinto toisen keholla korjaa yhteyttä. Ja nyt ei ole kyse kolmen minuutin panosta. Haavoja voi laastaroida rakkaudella ja sen ilmentää kauneimmin, kun antaa toiselle mahdollisimman paljon lempeää nautintoa. Eikä nyt puhuta kesken riidan syttyvästä sovintoseksistä, jonka jälkeen ei enää muista puhua. Vaan hellivästä lämmöstä, antautumisesta ja hyvän tuottamisesta niin, että tunnette olevanne vain toisianne varten ja yhtä.
Mitä enemmän tuntee ja rakastaa itseään, sen armollisempi on omille kivuilleen, mutta myös toisen. Mitä enemmän tahtoo pitää huolta suhteestaan, sitä enemmän pitää opetella taitoja sitä varten. Ja se on kaikille mahdollista, koska tahansa. Kaikilla meillä on k-pisteitä ja niitä voimme korjata turvallisessa ja hyväksyvässä suhteessa, jos annamme sille mahdollisuuden.
Jos kivut ovat seksuaalisuuden alueella, niistä on hyvä tulla puhumaan seksuaalineuvontaan. Jos ne ovat muuten parisuhdetta syövyttäviä, niin parisuhdevalmennus tai Solmu -valmennus auttaa. Kyse on aina taidoista, joita voimme opetella, ei ihmisten huonoudesta tai vääryydestä.
Kivut opettavat meitä paljon, jos haluamme oppia. Enpaattisuudella ja rakkaudella ne myös paranevat tai niiden kanssa oppii elämään.
Lupaan.
Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja
Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, Parisuhdepuhe– ja Totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.
Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Views: 1700