Tiedosta nautinto -blogi

Erityisherkkä ja seksi

kirjoittajalta Susanna | 06/02/2022

Erityisherkkyyden vaikutuksesta seksiin on pyydetty blogia jo monia kertoja. Ja kirjoitan siitä mielelläni itsekin. Jokainen herkkä on toki seksin suhteen yksilö, eikä mitään erityistä kaavaa ole olemassakaan. Tekstin sanoma on se, että olit erityisherkkä tai vähemmän herkkä, niin yksilöllisyys seksuaalisesti ja omassa seksissä on tärkeämpää, kuin mikään ominaisuus sinussa. Mutta itsensä ymmärtäminen vahvistaa itsetuntoa. Oli sitten kyse erityisherkkyydestä tai omasta seksuaalisuudesta. Mutta, mikä erityisherkkyydestä ja seksistä kannattaisi ymmärtää?

Seksi on usein erityisherkille erityisen merkityksellistä

Erityisherkkä voi nauttia seksistä hyvinkin syvillä tasoilla, verrattuna vähemmän herkkiin. Kun aistit ovat virittyneet muutenkin, niin seksi on suorastaan aistien riemujuhlaa. Seksissä syvemmille tasoilla pääsee makujen, tuoksujen, kosketuksien erilaisten mahdollisuuksien kautta. Intuitio ja yhteys on erityisherkille usein erityisen tärkeää ja seksi saattaa jäädä hyvin pintapuoliseksi kokemukseksi ilman henkistä nautintoa.

Seksissä avaudutaan toiselle syvimpiä yhteyksiä myöten. Erityisherkkä vetäytyy helposti kuoreensa, jos ei koe tulevansa hyväksytyksi tai kohdatuksi kokonaisena itsenään. Koska seksi on merkityksellinen rakkauden ja aistinautintojen yhteys, niin puolivillaiset panemiset puolituntemattoman kanssa eivät välttämättä maistu juuri miltään. Erityisherkkä antautuu seksiin usein kaikella mitä on, ja turvallisen kumppanin kanssa seksiin on mahdollista antautua sielun syövereitä myöten.

Herkkyys tekee seksistäkin herkkää ja sitä nautintoa kannattaakin suojella.   

Erityisherkkyys haastaa seksissä

Kun seksi ei ole fyysinen suorite vaan mielen ja kehon kaunista tanssia, myös siihen heittäytyminen voi olla haastavaa. Jos kumppani ei ole nautinnon kanssa samalla tasolla tai syvyyksillä, voi itse olla mahdoton keskittyä hetkeen. Erityisherkkä aistii herkän tutkansa avulla kumppanin halua, kiinnostusta ja tahtotilaa aistia ja kokea toisen nautintoa. Jos kumppani on seksissä fyysisen suoritteen toteuttaja, ei erityisherkkä koe saavansa omasta nautinnostakaan mitään irti. Tunnetason yhteys on toimintaa tärkeämpää, ja erityisherkän on tärkeää arvostaa omia tuntemuksiaan.

Erityisherkkä saattaa kokea olevansa erityisen häiriöherkkä. Mielessä pyörivät ajatukset, stressitaso tai ympäristön äänet voivat haitata erityisherkän rentoutumista. Toisaalta kun erityisherkkä kehittää mielensä mahdollisuuksia, voi olla helppoa rakentaa kaikelta suojelevaa kuplaa seksihetkeä varten. Elämyshakuiselle erityisherkälle toimii loistavasti pako arjesta, uusi tila ja vaikka hotellihuoneen ihanan sileät lakanat. Toiselle erityisherkälle tämä voi olla liikaa ja omassa turvallisessa sängyssä kokee helpommin vapautta.

Selvittämätön riita voi estää erityisherkän kokonaan. Sen purkaminen voi saada hänet liekkeihin.

Seksi nostaa tunteita, joiden merkitys korostuu erityisherkillä vahvasti. Loukkaantumiset toisen reaktioista, toiveiden ja tarpeiden luomat paineet ja haasteet nauttia ristiriitojen äärellä, voivat korostua. Mutta puhuminen rehellisesti ja avoimesti saa sydäntä auki kumppanin äärelle. Erityisherkälle sielun purkaminen saattaa olla reitti turvalliseen yhteyteen, jossa on mahdollisuus syttyä täyteen huumaan.  

Parisuhdeseksi

Erityisherkkä ja kumppanin nautinto

Erityisherkälle on usein erityisen merkityksellistä, että kumppani nauttii seksistä hänen kanssaan. Kumppanille tuotettua nautintoa kaivataan, kumppanin seksuaaliseen maailmaan halutaan syvälle ja hänen nautintoihinsa keskittyminen herättää yhtä voimakkaita mielihyvän kokemuksia kuin oma nautinto. Monille erityisherkille kumppanin nautinnossa mukana eläminen kaikin aistein on nautinnollisinta osuutta seksissä. Kumppanin ilmeet, eleet, reaktiot ja nautinnon ilmentäminen voivat viedä hyvin syvälle nautintoon. Se voi olla täysin riittävää seksihetkessä, ilman varsinaista omaa fyysistä nautintoa. Tai se voi olla vahva sytyke omaan haluun.

On mieletöntä kokea kumppanin orgasmista samanlaista endorfiiniryöppyä kuin omastaan.

Erityisherkkä voi kokea miellyttävänsä paljonkin kumppania, mutta jos on mahdollisuus pyytää aina itsellekin nautintoa, niin siitä ei tule ongelmia. Ihmisellä on oikeus valita nautintonsa, ja jos sen syvin ydin tuleekin kumppanin nautinnosta, niin siinä ei ole mitään korjattavaa. Tarpeiden esille tuomisesta kannattaa tehdä avoimuudella helppoa, jottei toisen nautinnosta nauttivan erityisherkän tarpeet jää kumppanin tarpeiden alle.  

Erityisherkän seksuaaliset mieltymykset

Erityisherkkä voi nauttia millaisesta seksistä tahansa. Usein hetken tunnelmat ja tunteet määrittävät nautintoa paljonkin. Jos stressistä on vaikeaa päästä eroon, rajumpi, voimakkaampi ja BDSM -henkinen seksi voi saada erityisherkän vapautumaan riittävästi. Väsyneenä, surullisena tai kuormittuneena lämmin, aistillinen ja hitaan kaunis rakastelu voi olla empaattisinta ikinä. Niin kuin kaikkien muidenkin, myös erityisherkkien on tärkeää kuunnella itseään seksin äärellä. Erityisherkkä kokee kuitenkin syvemmin, jos seksi ei tunnu oikealta juuri siihen hetkeen.

Kun seksistä saa nauttia tunnetilojensa mukaan, se tuntuu täydemmältä.  

Erityisherkkyys ei siis todellakaan tarkoita pelkästään hellää, herkkää, hidasta ja rakkaudellista seksiä, vaan omien tunteiden ja tarpeiden kuuntelua ja sen mukaista nautintoa. Kosketukset, yhteinen leikki, johon molemmat antautuvat antaa mielettömän pohjan seksin ilottelulle. Seksi kaipaa usein paljon erilaista leikillisyyttä, koko vartalon ottamista leikkikentäksi ja vartalon satojen nautintopisteiden löytämistä. Erityisherkkä voi ajoittain kokea olevansa vaativa sekstaaja, mutta juuri sellainen saa ja kuuluu ollakin.

Elämyshakuinen erityisherkkä kaipaa seksiltä usein muutosta, erilaisia kokeilua ja kokemuksia. Seksistä kannattaakin tehdä ainakin ajoittain hyvin valmisteltuja tunnelmantäyteisiä elämyksiä, joista voi vain huokailla. Kaikki tuo on aina omissa käsissä.

Orgasmin kauneus

Erityisherkkä ja orgasmit

Erityisherkkä kokee antautuessaan hyvinkin syviä mielen ja kehon nautintoja. Moni kokee seksuaalisuuden erityisenä voimavarana ja sytykkeenä elämässä. Orgasmit ovat nollauspisteitä, joissa käydään toisessa todellisuudessa lataamassa itseä. Orgasmit ovat erityisherkillä usein hyvinkin syviä, valtavan monipuolisia ja niissä ollaan mukana mielen ja kehon lisäksi sielua myöten. Erityisherkkä saattaa nauraa tai itkeä orgasmien kauneudessa. Orgasmit tuottavat voimakkaita kehollisia reaktioita, ääni saattaa olla ääretöntä tai sitten orgasmi tapahtuu syvällä sisällä, jossa lieskat riehuvat vähäeleisesti.

Orgasmien merkitys saattaa olla vapauttava, lohduttava, lataava tai uuvuttava. Kaikkea tätä samassa ihmisessä ja paljon muutakin. Joskus erityisherkkä nukahtaa, kuin hänestä olisi imetty kaikki voima kokonaan, syvään ja rauhalliseen uneen. Joskus tuntuu kuin voisi juosta maratonin orgasmin jälkeen. Orgasmin voima antaa nautintoa kehossa usein pitkään. Mutta niiden kaipaaminenkin saattaa tuottaa valtavaa turhaumaa ja kehollista ”lukossa” -kokemusta. Joskus erityisherkkä kaipaa orgasmia, ennen kuin saa itsensä auki kaikelle nautinnolle. Joskus orgasmi on tuhannen turhaa kaiken nautinnon äärellä. Toistan taas, että on tärkeää kuunnella itseään ja avata tuntemuksia kumppanille.

Erityisherkkyys on seksissä mieletön voimavara

Vahvista itsetuntemusta ja erityisherkkyyden hyväksymistä. Se vapauttaa nauttimaan sen tuomista vaikutuksista myös seksissä. Kerro kumppanillesi siitä, mitä olet ja millaisesta seksistä nautit. Jaa myös seksiin liittyviä tunteita, tunnelmia ja henkisiä kokemuksia. Toinen erityisherkkä pääsee ymmärryksessä ehkä nopeammin katselemaan mieletöntä kokonaisuuttasi, mutta jos ei-erityisherkkä kumppani ymmärtää, mistä on kyse, hänenkin kanssaan pääset nauttimaan huikeista syvyyksistä.

Unohda kaikki mitä seksistä on ikinä opetettu tai millaiseksi se on mieleesi manipuloitu niin kulttuurisesti kuin oman polkusi kautta. Kunhan kuuntelet itseäsi ja tarpeitasi, niin seksistä tulee ihmeellinen voimavara elämääsi. Anna itsesi olla juuri niin ihana, tunteellinen, aistiherkkä ja ihmeellinen seksuaalisesti kuin oletkin!

Rakkaudella

Rouva Syld

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta, keskustelutaitoja ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma