Tiedosta nautinto -blogi

Erityisherkkä parisuhteessa

kirjoittajalta Petri | 16/09/2022

Kuulet vivahteet kumppanin äänensävyssä, tulkitset hänen mielialansa salamannopeasti ja ehdit tehdä sekunnin sisään toimintasuunnitelman siitä, mitä pitää tehdä seuraavaksi. Ehkä olet jo tehnyt siihen mennessä mielessäsi pari vaihtoehtoista skenaariota, joihin varautua. Onko hän innostunut, stressaantunut tai vihainen? Kenelle tai mistä syystä? Miten voisit auttaa tai olla riittävän läsnä?

Kuulostelet alati, millä mielellä kumppani on ja mitä hän tarvitsee. Tunnet keveyttä, jos hän on onnellinen, mutta varsin hyvin tunnet painon oman rintasi alla, jos hän on surullinen. Toisen ahdistus ja tuska paitsi näkyy, myös tuntuu sydänalassasi niin, että tekisit melkein mitä vain, ettei kumppanin tarvitsisi tuntea sellaista.

Tuntuuko tutulta? Olet ehkä erityisherkkä parisuhteessa.

Erityisherkkyyden varjopuoli

Tunteita ei pääse pakoon, eikä niiden patoaminen ole järkevää pidemmän päälle. Negatiivisten tunteiden voimakkuuksia on mahdollista opetella kahlitsemaan jonkin verran. Täysin niitä ei saa tukahdutettua, eikä kannatakaan. Pääasia on, että parisuhteessa elävä erityisherkkä ymmärtää omat reaktionsa ja tunneryöppynsä sekä löytää niihin jonkin keinon, jolla itseään voi rauhoitella. Vaikkei uskoisi olevansa kovinkaan henkinen ihminen, voi esimerkiksi mielessä toisteltu mantra auttaa tasaamaan hengitystä ja mielen kuohua.

Yhtä tärkeää on myös ymmärtää kumppanin herkkyyttä. Se on helpompaa, jos on itsekin herkkä, saati erityisherkkä. Aika pian alkuhuuman jälkeen suhteessa kyllä huomaa ne kipu- ja nautintopisteet, mitkä ovat toiselle vaikuttavia. Toinen ei näet voi niitä peitelläkään, sillä erityisherkkänä huomaat pienetkin viitteet erilaisista olotiloista ja tunteista.

Asioiden välttely vain siksi, että toiseen sattuu ei ole oikea tie elää erityisherkkänä parisuhteessa, mutta iteään pitää osata suojella myös. Usein toisen huono olo tai kipu on itsessä niin voimakas tunne, että olo voi olla sietämättömän kurja toisen mielentilan vuoksi. Auttamisen tarve on valtava, mutta usein erityisherkkä kumppani kaipaisi vain kuuntelevaa korvaparia ja syliä, jossa turvallisesti puhua.

Erityisherkkyyden ilot

Ei herkkyys missään nimessä pelkkää ikävyyttä ole, vaan enimmäkseen kaikkea hienoa, josta voi olla monissa hetkissä onnellinen. Aistit ja tunteet toimivat virittyneessä tilassa, mikä voi rasittaa. Asiat kuitenkin oikeasti tuntuvat, eivät vain ole. Erityisherkälle harva asia on yhdentekevä, sillä kaikki asiat aiheuttavat yleensä jonkinlaisia tunteita. Kun erityisherkkä rakastaa, sen kyllä huomaa toinenkin, sillä tunne oman itsen sisällä vaikuttaa suupieliä myöten kaikkeen. Tunteita on erityisherkän ylipäätään vaikea piilotella. Kumppanista voi olla vaikea pitää käsiään irti, hänen katselemisensakin voi saada aikaan spontaanin hymyn ja onnen kyyneleen. Rakkauden tunnetta on herkän myös tarve jakaa, sillä sitä on sisällä ääretön määrä.

Ihminen, jota erityisherkkä rakastaa kyllä huomaa olevansa rakastettu. Rakkautta ei ehkä näytetä isosti ja suunnitellusti, vaan lukuisina pieninä, spontaaneina ja aitoina tekoina. Kasvotusten lausutut sanat voivat olla erityisherkälle joskus vaikeita, sillä sanat eivät ole vain sanoja, jotka koostuvat kirjaimista. Sanat sen sijaan koostuvat tunteista ja lupauksista, haaveista ja peloista. Erityisherkän lausuma ”rakastan sinua” ei ole opeteltu tyhjä kohteliaisuus, vaan enemmän kuin sitä voi selittää.

Erityisherkkä seksi

Kuten muissakin asioissa, erityisherkkyys tuo seksiinkin enemmän ulottuvuuksia. Erityisherkkä voi nauttia suhteellisen tavallisestakin seksistä monin eri tavoin, mutta kaipaus uusiin asioihin ja tuntemuksiin voi myös olla suurta. Kun tuntoaisti ei välttämättä ole suurimman nautinnon lähde, muuttuu moni seksikerta viisinkertaiseksi nautinnon osalta.

Erityisherkkä nauttii erityisen paljon kosketuksesta ja koskettamisesta. Erityisherkkä peniksellinen saattaa jäädä rakastellessa nautiskelemaan pienistä puristuksista terskan ympärillä, tunnelmoida toisen sisällä vallitsevaa lämpöä tai pienenpienten liikkeiden tuntumasta peniksen juuressa. Samaan aikaan hän saattaa tuntea kumppanin vartalon pehmeyden ja pienet värähtelyt itseään vasten ja nauttia silmittömästi vartaloiden synkronoidusta tanssista kuuman seksileikin yhteydessä. Tuntoaistimusten nautinto tuntuu myös sormenpäissä erityisen voimakkaana, eikä olekaan ihme, että erityisherkkä ihminen saattaa jäädä pitkäksi aikaa tunnustelemaan sormellaan toisen sisällä tuntuvia erilaisia pintoja. Huulet ja kieli antavat vielä herkemmin nautinnollisia tuntemuksia, joten erityisherkkä ehkä nauttii usein erityisen paljon suutelemisesta ja suuseksin antamisesta.

Kuuloaisti on erityisherkällä virittynyt, ja hän poimiikin helposti pienimmätkin huokaukset ja muut äänet. Erityisherkkä voi nauttia mielettömän paljon vaikka siitä, miltä kuulostaa, kun vartalot liikkuvat toisiaan vasten ja liikutaan sisäkkäin. Samoin suurta nautintoa voi tulla kumppanin nautinnollisesta vaikerruksesta tai kuiskauksista. Jos erityisherkällä on mieltymystä BDSM-asioihin, nautinnollisinta siinä voi hyvin olla se, että kuulee ne äänet, kun jokin esine tai käsi osuu toisen ihoon voimakkaasti.

Musiikkikin voi olla erityisen sytyttävää. Sen lisäksi se auttaa erityisherkkää keskittymisessä, sillä se peittää ympäristön ääniä. Seksihetkien taustalle kannattaakin laittaa soimaan jotakin sensuellia, eroottista musiikkia.

Aistillisuus on prioriteetti

Erityisherkkä on usein visuaalinen, ja nauttii siitä, mitä lähellään näkee. Hän katsoo mielellään kumppaniaan pitkään ja nauttii vartalon kaarista, kummuista ja kuopista. Valon ja varjon leikki voi olla herkälle kiehtovaa ja kiihottavaa taidetta. Hän osaa antaa arvoa monenlaiselle kauneudelle, ja sanoo sen mielellään myös ääneen. Erityisherkkä tahtoo tutkia ja seikkailla, katsoa joka kohtaa ja nauttia vallasta, jonka toisen vartalon katsominen tuo mukanaan.

Tuoksut ovat erityisherkälle sekä plussa että miinus. Jokin tuoksu, esimerkiksi parfyymi tai liukuvoiteen tuoksu saattaa olla jossakin hetkessä häiritsevän voimakas. Erityisherkkä ihminen kuitenkin yleensä osaa välttää liian läheltä nuuhkimista, ja nauttii sen sijaan vaikka ihon tunnusta tai toisen vartalon yksityiskohdista. Tavalliset tuoksut voivat kuitenkin olla myös poikkeuksellisen eroottisia ja sytyttäviä erityisherkälle. Luonnollinen ihon tuoksu, hiuksissa viipyvä hoitoaineen tuoksu tai genitaalien oma tuoksu saattaa kiihottaa erityisherkkää ihmistä niin, että mieli alkaa käydä kuumana sekunnin murto-osassa. Erityisherkällä on taipumusta nuuhkia toisia, jollei avoimesti, niin ainakin vaivihkaa. Tuoksut ovatkin seksissä erittäin tärkeitä tällaiselle ihmiselle.

Makuaisti on yhteydessä hajuaistiin, mutta luultavasti erityisherkällä yhteys näiden välillä on korostunut. Toisinaan tuoksun myötä saattaa kielellä jo tuntua toisen ihon maku, ja esimerkiksi suuseksin antaminen ei ole vain yhden aistin juhlaa. Erityisherkkä ihminen nautiskelee siitä, miltä toinen maistuu, tuoksuu ja tuntuu kielellä, huulilla ja suun sisällä. Tällainen nautiskelu voi olla erityisherkän seksissä luovuttamatonta, eli sellainen asia, mitä ilman hän ei tunne kokevansa omanlaistaan nautintoa seksissä.

Kaikkien aistien osallistuminen seksiin on erityisherkälle luonnollista ja nautinnon kannalta hyvin tärkeää. Toisinaan kuitenkin yhden aistin sulkeminen pois korostaa muita aisteja, ja tällaisia leikkejä kannattaakin erityisherkkänä kokeilla avoimin mielin. Aistillisuus on kaiken kaikkiaan erityisherkälle erittäin tärkeää. Siksi seksi ei ole tällaiselle ihmiselle vain seksiä, vaan kokonaisvaltainen nautinto, jossa ollaan erityisessä yhteydessä toisen ihmisen kanssa.

Nautinnon herkkyys

Nautinto on erityisherkälle parhaimmillaan syvää ja koko vartaloa ravistelevaa tunnetta. Kun jokainen aisti on herkkänä, nautinnon lähteitä on useampia samaan aikaan. Näin nautinnon voima kertautuu, ja usein orgasmin jälkeen olo on kaikkensa antanut. Uni voi tulla nautinnollinen hymy kasvoilla alta aikayksikön, ja sama voi hyvin käydä, kun erityisherkkä on saattanut kumppaninsa nautinnon huipulle pääsemättä sinne itse.

Nautinto voi myös häiriintyä pienestäkin häiriöstä. Jokin ylimääräinen ääni tai näkökentässä vilahtava asia saattaa vaikuttaa tunnelmaan äkkiä latistavasti, ja uudelleen lämpeäminen voi vaatia tietoista keskittymistä sekä läsnäoloa. Tietoinen toiminta ei toki ole huono asia, mutta on hyvä kuitenkin ymmärtää, millainen erityisherkän ihmisen mieli on.

Erityisherkkää nautintoa voi ruokkia sellainenkin, joka ei ole erityisen herkkä. Anna herkälle kumppanillesi tilaisuus katsoa, koskettaa ja nuuhkia itseäsi. Anna hänen tuntea sinut itseäsi vasten ja antaa sinulle itsensä kokonaan tavalla, jonka vain hän osaa. Erityisherkkyyden ymmärtäminen ja herkkien ominaisuuksien salliminen ruokkii molempien osapuolten nautintoa ja yhteyttä.

Nautinnolla,

Herra Syld

Erityisherkkä seikkailija

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta, keskustelutaitoja ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Lue myös tämä teksti: Erityisherkkä ja seksi

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma