Tiedosta nautinto -blogi

Harrastatko seksissä pikamatkaa vai maratonia?

kirjoittajalta Susanna | 29/09/2019

Kerron ensin salaisuuden. Minä en ole urheiluihmisiä alkuunkaan. Siis liikunta on hubaa sellaisessa hyvä fiilis- mielessä, mutta muuten urheilusta ja sen seuraamisesta en ole kiinnostunut. Mutta itseni haastamisesta olen, ja siksi päätin kirjoittaa urheilumielisen blogin. Kuulen kyllä ihmisten puheissa seksin ja urheilun yhtäläisyyksistä paljonkin. Joskus se hieman huvittaa, joskus enemmän ihmetyttää. Ja pian saat lukea miksi.

Urheilusuoritus nimeltä seksi

Suomi on urheilukansaa ja se tuntuu näkyvän myös makuuhuoneessa. Olen antanut itseni ymmärtää, että monille seksi näyttäytyy elämässä hyvin samalla tavalla kuin urheilu. Se on suoritus, johon voidaan treenata, vahvistaa kuntoa, hallita tekniikoita ja sitten kun on suorittanut loistavasti, niin tuuletetaan orgasmin äärellä iloisesti juhlien. Jotkut näkevät sen jopa tiimityönä, jossa parina saadaan treenattua molemmat tikkiin ja sitten on hiton aktiivista seksiä niin usein, kun sitä treeniä kaivataan. Ja sitten jossain kohtaa ihmetellään, että miksei tämä tyydytäkään.

Välinehifistelyä voidaan harjoittaa loputtomiin, nettikaupoista kun saa kaikkea maan ja taivaan väliltä. Jollain vempeleillä voi treenata oikeastikin seksilihaksia hyväänkin kuntoon ja lisäähän se nautintoa, sitä en kiellä yhtään. Mutta jos seksi alkaa olla itselle urheilusuoritukseen verrattava säännöllinen harjoite, niin aika kauas ollaan menty sen ytimestä.

Seksin mentaalivalmennus

Urheilussa pääkopan pitää olla kunnossa, tavoite selvä ja sitä kohti mennään suunnitelmien mukaan. Ensin jotain, sitten eteenpäin, treenataan lisää ja pienet välitavoitteet toimivat kannustavina. Harvassa asiassa elämässä pidetään tähtäimessä vuosien päässä olevia asioita, niin kuin urheilussa. Matkalla tulevia häviöitä käydään läpi, jotta ne eivät jäisi mieleen hankaamaan. Harvan (tai ei ehkä yhdenkään) urheilulajin arviokisavoitosta pääse edes haaveilemaan ilman systemaattista työtä.

Kunpa tämän saman treenaamisinnon saisi seksielämäänkin. Mitä enemmän ja innokkaammin sitä harrastaa, sen parempaa siitä lopulta tulee. Mutta, jos joka kerta vetäisee vain pikamatkan, niin ei auta, vaikka sen tekisi kymmenen kertaa päivästä. Kehitystä ei tapahdu. Kestävyys kun on tässäkin se juttu. Seksielämän treenaus vaatii erityisesti monipuolisuutta, kokeilun riemua ja paljon tsemppausta puolin ja toisin. Itselleen on oltava hyvin armollinen, mutta niin myös kumppanille. Jos tähtäin on huikea seksielämä, siihen joutuu panostamaan. On opeteltava ja tutkittava yhdessä sekä nähtävä seksi jonkinlaisena prioriteettina.

Ei urheilussakaan puolihuolimaton räpistely johda mihinkään.

Systemaattinen työ seksissä on yhteisiä keskusteluja, monipuolisuuden tarjoilua ja ennen kaikkea ajan antamista toisen iholla. Loppujen lopuksi yksi voitto siellä täällä on ihan sama, koska treenausajasta yhdessä tulee pian paljon tärkeämpää.

Palkintona muutakin kuin onnistumista

Urheilussa on tavoite. Se on voittaa. Joskus se on itsensä ylittäminen, tosin voittoa sekin on. Monille tuntuu tuo voiton tavoite tuntuu olevan seksissäkin se juttu. Seksissä ei jaella pokaaleita ja mitaleita, mutta siellä jaellaan orgasmeja. Tai jaeltaisiin, jos niille annettaisiin rauha, eikä niiden harteille sysättäisi valtavasti onnistumisen paineita. Ajatuskin siitä, että orgasmi pitäisi saada, koska ilman sitä koetaan huonoutta, latistaa mahdollisuuksia.

Hampaat irvessä orgasmiin pyrkien karkottaa sen takuuvarmasti.

Orgasmi ei saisi koskaan olla kenenkään palkintopokaali, mutta kyllä sen riemusta saa usein nauttia, jos sillä on vapaus tulla. Ja silloin voin kuvitella, että kenen tahansa tekisi mieli poksautella ravistettua shampanjaa ja kastella märäksi kaikki jotka ovat lähellä. Ja tämä ilo on ihan huikeaa ja suotavaa. Orgasmista kannattaa olla äärettömän ylpeä ja kiitollinen joka kerta, puolin ja toisin. Mutta millekään pitäisi listalle, tämän ilon ei pitäisi päätyä.

Seksin onnistumisen mittariksi kannattaa ottaa orgasmien sijaan molempien nautinto ja euforinen olo.  Ja sitten ymmärtää, että molempien velvollisuus puolin ja toisin on olla siitä vastuussa. Silloin antaa vapauden orgasmille, tulla jos tullakseen ja siihen tahtiin, kun tulee.  Pian koette sen vapauden olevan palkinnoista parhain.

Maailman paras seksissä

Olla jossain maailman paras. Voinen kuvitella tämän olevan monen urheilija The Tavoite. Eikä siinä, kuten totesin, tavoitteet ovat tärkeitä. Mutta toisin kuin urheilussa, kenestä tahansa voi tulla maailman paras seksissä. Siinä kun sekä yleisöä, että tuomareita on kahden ihmisen suhteessa vain kaksi. Vain teidän kahden ajatuksilla on seksissänne merkitystä.  Jos kuulet kumppaniltasi olevasi maailman paras seksissä, niin suurempaa saavutusta tuskin kukaan enää kaipaakaan. Naapurin Pentin mielipiteet ei siinä juuri paina…

Kenestä tahansa voi tulla mestari seksissä. Se on paljon luvattu. Mutta ei seksi ole taito, mikä jollakin luontaisesti on syntyessään, niin sanotusti verissä ja toisella ei ole. Maailman paras seksissä ei ole se, jolla on järjetön määrä kokemusta, upea ulkomuoto, treenattu kroppa ja tarpeeksi isot tai pienet ruumiinosat, miljoona erilaista kikkaa ja tekniikkaa. Vaan sellainen, joka kysyy, kuuntelee, kertoo ja keskittyy siihen ihmiseen täydellisesti, jonka kanssa sitä harjoituttaa.

Parhaimpaan lopputulokseen pääsee avoimella mielellä, uskalluksella heittäytyä tutkimaan, puhumisen riemulla ja ymmärryksellä, että seksi on sitä kaikkea, mistä juuri te nautitte. Siinä ei tekninen kokemus, niksit ja naksut paina yhtään. Ymmärrys siitä, että jokainen on erilainen ja kaikkien kanssa tämä urheilu-ura aloitetaan ihan alusta. Tutustumalla toisen ajatusmaailmaan ja seksuaalisuuteen päästään eteenpäin. Se myös riittää ja loppuelämä on aikaa opetella lisää.

Pikamatkaa vai maratonia?

Urheilussa tuskin voidaan valita, että joku on parempi laji kuin toinen. Mutta seksissä suosittelen maratonia ehdottomasti. Niin sen suhteen millainen polku teillä yhdessä on, kuin yksittäisen aktinkin kestossa. Pikamatkoja voi olla silloin tällöin, nehän pitävät mielen erittäin virkeänä, mutta jos aina on nopeus valttia, niin monta olennaista asiaa jää kokematta.

Kun on kyse maratonista, on kyse kestävyydestä, kaikkea ei tarvitse saada heti. Monet asiat seksissä vaativat syvää luottamusta. Luottamus kasvaa vasta yhteisen ajan ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksien kautta. Näitä kokemuksia ei voi jouduttaa, eikä toiselta vaatia luottamuksen alaisia asioita, jos siihen on mahdoton vielä ryhtyä. Ajalla, kunnioituksella ja ymmärryksellä toisen tahdista saa aikaan turvallisuutta, josta luottamus kumpuaa.

Jos yhteinen seksi on maratonmatka, kaikkea ei tarvitse saada heti

Maratonmatkalla pitää muistaa tankata. Pitää tankata lempeyttä, läheisyyttä, ymmärrystä, iloa ja yhdessä ihmettelyä. Jossain kohtaa matkaa ihan varmasti puuduttaa vähän ja joku kilometri voi olla tuskaisempi. Silti sitkeys jatkaa, antaa voimia. Maratonmatkan ehdottomuus on keskustelu, niin matkan mahdollisuuksista, kuin kaikesta mitä tulee vastaan. Keskustelu yhteisestä seksistä pitäisi olla loputonta vaihtelua: muistelua, kokeilun mahdollisuuksia, tarpeita, toiveita, palautetta, kysymyksiä ja vastauksia. Kun on hirveä helle, edessä pitkä ja lannistava ylämäki, kuoppainen tie, lenkkarissa kiviä ja rakko kantapäässä, silloin toisen tuki, ymmärrys ja hyväksyminen saavat matkan silti kulkemaan.

Suorituksista nautintoon

Urheilussa lasketaan hyviä suorituksia. Seksissä sellaisesta tulisi luopua kokonaan. Kestolla, kerroilla ja määrillä ei ole mitään merkitystä. Ainoa mittari on molempien nautinto. Toisen iholla viipyily, hetkiin keskittyminen ja toisen nautinnon jakaminen ovat suorituksien vastakohtia. Kenellekään ei tarvitse näyttää olevansa enempää kuin onkaan. Urheilusta poiketen tässä ei tarvitse kilpailla missään, eikä ylittää edes omia suorituksiaan.

Seksin ydin on siinä, että kahden erilaisen ihmisen erilaiset mieliteot leikkivät keskenään. Ja siihen leikkiin kumpikin antaa kaiken sen, mitä ovat ja mitä mielikuvituksellaan keksiä voivat. Siinä missä urheilussa etsitään parhain treenausohjelma, tässä monipuolisuus on kultaakin kalliimpaa. Jos meininki alkaa toistaa samaa kaavaa, tehkää kaikki toisin tai päinvastoin. Mielekkyys tulee muutoksesta, ei tutusta ja turvallisesta. Jos seksiä pitää niin sanotusti ”hoitaa alta pois”, on hyvä laittaa touhulle stoppi ja lähteä yhdessä pohtimaan, mihin nautinnossa lilluminen unohtuikaan.

Seksi on parasta hyvänfiiliksen liikuntaa, ei tavoitteellista urheilua. Siinä mielentyhjentäminen on pudotettuja kaloreita, systemaattisia harjoitteita ja viimeisen päälle hiottuja teknisiä toimintoja tärkeämpää. Kuntoa se vaatii jonkin verran, kuolleena lahnana makailusta tuskin nauttii kukaan, mutta aktiivisuuden ei tarvitse olla akrobatiatemppuja. Pakollisia treenihetkiä tärkeämpää on jättää arkeen ja vapaa-aikaan tilaa rennolle yhdessäololle. Siitä voi suloisesti sitten luiskahtaa seksin pauloihin. Kekseliästä keveyttä ja positiivista pilkettä elämään lisäämällä saa fiiliksenkin pysymään tämän ihanuuden äärellä.

Nyt vaan ihmiset ilolla kohti maailman parasta seksiä!

Urheiluterveisin,

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma