Tiedosta nautinto -blogi

Mitä seksi on?

kirjoittajalta Petri | 16/05/2019

Seksiä tulvii aamusta iltaan ihan kaikkialta. Silti jokin tuntuu junnaavan ihmisillä paikoillaan. Mitä seksi on?

Seksiin liittyviä gallupeja ja tutkimuksia julkaistaan internetissä vähän päästään. Iltapäivälehtien tapana on kysellä lukijoilta seksistä melko perusjuttuja, joista koostellaan sitten juttuja ja ”Tätä et tiennyt”- otsikoita pitkin vuotta. Suurimpana ja kauneimpana on tietenkin Finsex- tutkimus, jonka tuloksista pääsemme nauttimaan noin kymmenen vuoden välein. Yhteinen tekijä useimmille tutkimuksille ja niistä tehdyille jutuille on se, että emme vaikuta olevan kovin tyytyväisiä seksielämäämme. Maailma pienenee ja ajatukset vapautuvat.

Kirjoitan tämän nyt miehenä. Perustelunani on se, että olen mies ja koen meillä miehillä olevan enemmän opeteltavaa. Tarkoitus ei ole latistaa tai osoitella, vaan saada aikaan ajateltavaa. Kaikki ei ole sitä, mitä olemme oppineet tai mitä meille on kerrottu. Vaikka näkökulmani on tässä heteronormin mukainen, kaikki käsiteltävät asiat pätevät sellaisenaan jokaisen sukupuolen elämään.

Yhdyntämäärät laskussa

Kylmää faktaa on selvästi se, että yhdyntämäärämme ovat laskeneet. Ok. Joidenkin tutkimusten mielestä yhdyntämäärien lasku merkitsee sitä, ettemme enää tahdo seksiä niin usein ja paljon. Halu seksiin on vuosikymmenien aikana laskenut sekä miehillä että naisilla, ja käytännössä aivan jokaisessa ikäryhmässä. Selityksiä on annettu pornosta hektiseen tietoyhteiskuntaan. Ei ehdi, jos on stressaava työ ja vilkas perhe-elämä. Some, netti ja älypuhelin vievät aikaa ja mehut. Eetteristä tulviva eroottinen materiaali puristaa ne viimeiset tipat. Toisaalla pohditaan, mitä pitäisi tehdä, jottemme pian kokonaan yhdyntöjä vailla täällä pohjolan pimeydessä vaeltaisi. Jollei ole yhdyntöjä, ei ole seksiä, väitetään.

Pidelläämpäs suitsista ja istutaan pyllyillemme. Jossain on tapahtunut virhe, kun seksin määrä lasketaan siitä, montako yhdyntää meillä on viikossa tai kuukaudessa. On kyselyissä udeltu itsetyydytyksestäkin, ja siitä on ihan omat käyrät piirrelty. Yhdymme toisiimme kuitenkin yhä harvemmin ja rakastelemme toisiamme huolestuttavan vähän. Masturboimme sen sijaan kiivaammalla tahdilla kuin ennen. Tässä tuntuu olevan ristiriita, jota olisi varmasti syytä pohtia enemmän joskus.


Jos nyt kuitenkin laajentaisimme ajatteluamme ymmärtämään masturbaationkin seksinä, olisimmekin seksimäärätilastoissa nousevalla käyrällä.

Ajattele seksiä laajemmin

Paljon muutakin voisimme halutessamme ajatella vähän laajemmin. Missään ei ole kai suoranaisesti opetettu, että kaikki muu on jotakin muuta, mutta yhdyntä, se vasta seksiä on. Paneminen, nussiminen, rakasteleminen, naiminen, jörniminen, köyriminen, vaakamambo. Yhdynnälle synonyymejä kyllä löytyy. Mutta paljonko on nimiä koskettelulle, suuseksille, sooloseksille?

Tutkimuksissa ja joidenkin ihmisten puheissa viuhahtelee vieläkin sellainen hirviö kuin esileikki. Sen kestoa ja tekotapoja pohditaan, ja sen jälkeen on sitten valmiimpi seksiin. Eli siis yhdyntään. Tällaista ohjeistusta nuorille seksin saloihin ei toivoisi enää tänä päivänä käytettävän. Eikö olisi ihanampi ajatus, että kaikki, mitä tuossa tapahtuu on seksiä? Miksi jakaa seksi erilaisiin osioihin, kun tarkoitus on nauttia yhdestä asiasta, seksistä? Minusta koko sanan voisi pyyhkiä sanakirjoista pois. Samalla voisi polttaa roviollisen vanhoja seksivalistuskirjoja.

Aivan en ole seksivalistuksen uusimmalla kartalla, mutta silloin antiikin aikaan itse opin sen, että ensin leikitään, sitten on seksiä. Seksiä kerrottiin olevan tasan yhdenlaista ja se oli vain heterojen välistä. Seksi on yhdyntää ja siinä mies työntyy naisen sisään kunnes laukeaa. Tästä olemme varmasti kaikki kehittyneet sittemmin, mutta kummallisen tiukassa on silti ajatus siitä, että seksi on yhtä kuin yhdyntä. Tämä pistää korvissa välillä pihisemään, ja mieli rakentaa valtavia barrikadeja kotikadulle. Yhdyntäkeskeisyyttä vastaan tekee mieli heitellä polttopulloja, vaikka pasifisti olenkin. Huh!

Seksiä on myös vaikkapa suuseksi. Valitettavan usein se luetaan ”esileikki”-kategoriaan kuuluvaksi toiminnaksi, jolla on siis vain tarkoitus saada kumppani kiihottumaan tarpeeksi ennen varsinaista seksiä. Seksiä on käsin ja sormin hyväilykin, mutta se laitetaan samaan laariin. Miten kävisi suomalaisen parisuhdeseksin, jos yhdyntä jätettäisiin kokonaan pois? Millaista olisi villi sinkkuseksi ilman yhdyntää, panemista, naimista? Osaisimmeko kohdentaa kiihkomme ja himomme edelleen toiseen, jos tietäisimme, että emme etenekään panohommiin? Toivon, että ihmisten mielikuvitus olisi siinäkin tapauksessa riittävä ja seksi superlatiiveilla koristeltu. Juttujen ja tutkimusten perusteella varsinkaan miehille ei kuitenkaan kovin paljoa jäisi jäljelle. Vai mitä siitä jää, kun muutaman minuutin pikamambosta karsitaan työntöjen ja vetojen yhteisaika pois?

Mutta hätä ei ole sen näköinen! Vapauta mielesi ja ajattele seuraavia asioita.

Katse. Kauniin, viettelevän naisen läpitunkeva, kuuma katse, joka kertoo sekunneissa tarinan siitä, miten hän tahtoisi riisua sinut ja suudella sinua aivan kaikkialle koko illan ja yön. Katse, joka kertoo sinulle sanattoman lupauksen saaden jalkojesi välissä aikaan sykähdyttäviä tuntemuksia. Katse, joka esittää kysymyksen siitä, missä ja miten voisitte sekstailla. Eikö se ole seksiä, sellainen katse?

Kosketus. Herkkä tai voimakas puristus, joka kertoo ilman ääneen lausuttuja sanoja, miten ihana olet ja miten hyvältä tunnut. Puristus voi olla vaativa, omistava, kysyvä, kuuma ja polttava. Se voi kertoa sen, miten toinen haluaa sinut nyt, tässä, hitaasti tai kovasti. Se voi väreillä malttamattomana ja sykkiä halua kädestään sinun vartalollesi. Eikö se ole seksiä?

Hipaisu. Kosketuksen minimalistisempi muoto. Baaritiskillä kesäisesti pukeutunut kaunis nainen hipaisee reittäsi reidellään, käsivarrellaan omaasi tai hiuksillaan kasvojasi. Hipaisu voi viipyillä, se voi tuoda mukanaan lämpöä ja nostaa ihosi kananlihalle. Se voi tuoksua kukilta ja lupaukselta valoisan kesäyön kuumista seikkailuista. Hipaisun jälki voi hehkua ihollasi pitkään tapahtuman jälkeenkin. Eikö sekin ole seksiä?

Sanat. Toinen ihminen kertoo sinulle siitä, mistä hän nauttii ja mitä tahtoo sinun itselleen tekevän. Hän sanoittaa sen, mitä toivoisi sinulta ja mitä sinussa haluaisi. Hänen kauniit huulensa saattavat kuiskailla estottomasti ajatuksia siitä, mitä te pian voisitte tehdä. Sekaan voi tulla fantasiaa ja tuhmiakin asioita. Sanoilla voi saada toisen sellaiseen kiihottumisen tilaan, josta alkuräjähdys ei ole kaukana. Eikö se olekin seksiä, sellainen puhe?

Eleet ja liikkeet. Ajattele keinuvaa lantiota, kohoilevaa povea, määrätietoista askellusta suoraan sinua kohti. Ajatte päätä, joka kääntyy puoleesi juuri sinun kohdallasi ja silmiä, jotka kertovat, että sinut on huomattu. Tai ajattele lepotuolissa olevaa naista, joka katsoo sinuun ohimennen, avaa sitten hitaasti jalkansa ja tarjoaa näkymän sinne, mihin vain harvat saavat sukeltaa. Olisiko tämäkin seksiä?

Ehkä huomaatkin, että seksiä voi löytää kaikkialta ja ihan aina. Seksiä voi siten olla vaikka monta kertaa päivässä. Fuck you, kyselyt ja tutkimukset! Seksin löytäminen vaatii vain pienen hienosäädön omaan ajatusmaailmaan. Kokeile itse katseen tehoa. Kokeile ohimennen hipaisua, harkittuja sanoja, pehmeitä liikkeitä ja elekielen salattuja viestejä. Yritä viestittää, kuvailla ja esittää kysymyksiä muutenkin kuin sanoilla.

Etsi toisesta ihmisestä kohtia, joita et ole ennen suudellut tai katsellut. Koskettele paikoista, joihin kätesi ei ole usein eksynyt. Kokeile niin kevyesti kuin mahdollista, niin hitaasti kuin voit. Jos olet jo tehnyt niin, kokeile kovempaa ja vaativammin. Tutki kuoppia ja kumpuja, inspiroidu löydöistäsi ja heittäydy halun syleilyyn. Seikkaile, löytöretkeile, matkusta kumppanisi iholla ja tunnustele. Anna käsiesi ja huuliesi vaeltaa, katsele ihon väreilyä, kuuntele kumppanisi hengityksen alati vaihtuvaa rytmiä. Seksi on kaikkea sitä, ja paljon muutakin!

Jos kaventaa seksin yhdyntään, jää paitsi niin paljosta. Sinun valintasi on mitä kaikkea seksi onkaan.

Herra Syld

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, Parisuhdepuhe– ja Totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

 

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma