Tiedosta nautinto -blogi

Hiljennä sisäinen seksikriitikko

kirjoittajalta Susanna | 05/05/2022

Sisäinen seksikriitikko puhuu inhottavalla äänellä. Se kertoo, missä emme riitä, mitä emme voi toteuttaa tai miten vääränlaisia olemme seksiin. Se kommentoi meidän kehoa rumilla ajatuksilla, väittää meidän olevan liian hitaita saamaan orgasmia ja hyvin usein se sanoo, ettemme kelpaa kumppanille ollenkaan. Ainakin kumppanin aiemmat seksikumppanit ovat olleet parempia, kauniimpia ja nauttineetkin enemmän. Mutta miten sen sisäisen kriitikon saa hiljennettyä?

Lainaukset tekstissä ovat @rouvasyld -Instagram -tilille tulleita kommentteja sisäisen kriitikon puheesta.

Sisäinen seksikriitikko puhuu pahaa

Sisäinen ääni estää meitä tekemästä, se nostaa häpeää ja lannistaa seksin äärellä. Kuinka voisimmekaan nauttia, kun kuuntelemme vain rumaa puhetta itsestämme ja kaikesta tekemisestämme! Oletko miettinyt, kenen äänellä kriitikko puhuu ja miksi juuri sillä äänellä? Oletko miettinyt, että miksi se suoltaa sinulle noita kurjuuksia, jotka tuntuvat siinä hetkessä niin todelta? Kuka tuon äänen takana on? Ja miksi?

”Se sanoo, etten osaa ottaa suihin oikein, ja pimppi näyttää rumalta”

Sisäinen kriitikko voi olla vanhempien suppeutta seksiin. Siellä voivat kaikua koulukiusaajat kommentoimassa sinun huonouttasi edelleen. Siellä voi olla exäsi, joka omaan itseensä tyytymättömänä on purkanut pahaa oloa sanoilla sinuun. Se ääni voi olla kenen tahansa, jonka edessä et ole kokenut riittävyyttä, hyväksyntää tai arvostusta. Tärkeä kysymys onkin, onko tuo ääni sinun arvoinen ja kannattaako sen totuutta kuunnella.

Itsemyötätunnon harjoittamiseen seksin äärellä kannustan asiakkaitani seksuaaliterapiassa jatkuvasti. Itsemyötätunto on ystävällistä ja lempeää suhtautumista sinuun, etenkin niissä hetkissä kun kaipaat kannustusta, turvaa tai voimaa. Sisäinen kriitikko vihaa itsemyötätuntoa, koska se vetää jalkojen alta pois mattoa, jossa kriitikko tahtoisi tanssia. Itsemyötätuntoinen puhe kehuu, kannustaa, ymmärtää ja sanoo, ettei se haittaa. Sen äänen voimistaminen on sisäiselle seksikriitikolle vaihtoehto, joka kannattaa valita.

”Eihän se nyt oikeasti sua halua, kato nyt sun vatsamakkaroita ja höllyvää pyllyä”

Mä en kelpaa seksikumppanille

Hyvin usein kelpaamattomuuden kokemus ei perustu tosiasiaan, vaan omaan luuloon, jonka sisäinen kriitikko vääntää mahdollisimman vaurioittavaksi. Joku muu on ollut seksissä kuitenkin parempi, osannut tuottaa enemmän nautintoa, ollut aktiivisempi ja tietenkin seksikkäämpi. Sisäinen kriitikko ei tykkää totuudesta. Kun se kuulee sitä riittävän usein, sen perusteista tulee ohuita ja niistä menee voima. Uskalla rohkeasti sanoa kumppanille sisäisen kriitikon viestejä ääneen. Älä kerro niin, että ”mulla on ruma pimppi”, vaan ”mulle herää jostain vanhasta sanomisesta aina ajatus, että mun pimppi on ruma ja tulee sellainen olo, että ajattelet niin myös”. Kumppanille on hyvä antaa mahdollisuus taistella vastaan noita kriitikon kommentteja ja kertoa sinulle oikeaa totuutta.

Jos tilanne on sellainen, että kriitikko puhuu puolisosi äänellä, niin kehotan toki nostamaan esille, ettei ole tarkoitus suhteessa kuunnella mitään mikä vaurioittaa. Jos siis totuus on, ettet kelpaa, niin syytä on miettiä, kannattaako suhteessa olla ollenkaan. Suhteessa puolison tehtävä on puhua kauniisti, kehua, kannustaa ja rakastaa, myös sanoilla.

Kelpaamattomuus on meille äärettömän tavallista ja riittäminen haastavaa. Sisäinen kriitikko vahvistaa tätä kaikkea. Oman itsen kanssa voi käydä keskustelua siitä, mikä on totta, mikä perustuu faktaan ja mikä on vain tuulesta temmattua kurjaa kuultavaa. On mahdollista valita, mitä totuutta ja mitä ajatuksia mielesi kuuntelee. On mahdollista opetella kaunista puhetta tilalle ja kuulla korjaavaa kommenttia puolisolta. On mahdollista pienentää negatiivinen ja kriittinen puhe mahdollisimman pieneksi ja suurentaa sitä ääntä, mikä puhuu kaunista ja kannustavaa. Tietoinen päätös siitä, mitä suostut kuuntelemaan on ensimmäinen askel.

”En saisi keskittyä liikaa omaa nautintooni”

Mitä saan seksissä tehdä ja mitä en?

Sisäinen kriitikko määrittää seksissä myös oikeaa ja väärää. Mitä saan tehdä naisena, mitä miehenä? Ja mitä ihmisenä? Mistä saan nauttia ja mikä on liikaa? Sisäisen kriitikon määritykset seksistä voivat perustua yleiseen mielikuvaan siitä, mikä on kunniallista, hyvää tai normaalia seksiä. Näitä ajatuksia kannattaa ravistella hanakasti. Sinun mieltymyksesi ja seksin toteuttaminen on täysin omassa päätösvallassa. Se mistä nautit ei kuulu kenellekään. Ainoa, jonka kanssa siitä on tärkeää puhua on seksikumppanisi. Ihmisellä on täysi oikeus toteuttaa nautintoaan ja seksiään juuri niin kuin haluaa, jos ei vastentahtoisesti satuta ketään. Siinä on ainoa raja, mitä on pakko noudattaa.

Jos kriitikko määrittää sinut liian halukkaaksi naisena tai hankalaksi, kun orgasmi ei saavu, mieti mihin tämä perustuu. Kuka määrittää, mikä on oikea määrä nautintoa tai riittävä aika orgasmin saapumiselle? Tuollaisia lukuja ei ole olemassakaan. Olemme jokainen ihanan ainutlaatuisia ja juuri oikeanlaisia. Sanoi sisäinen seksikriitikko mitä tahansa seksistäsi, hän on todennäköisesti väärässä.

”Nuorena olin villimpi ja uskaliaampi, kaipaan sitä fiilistä”

Me muutumme ja kasvamme, kehitymme ja ikä vaikuttaa seksiin. Emme ole hormonipössössä eläviä nuoria kuin osan aikaa elämästämme. Jos sisäinen kriitikko vertaa sinua jatkuvasti siihen, mitä olet ollut, on aika palauttaa mieleen, että tässä hetkessä olet monella tavalla paljon ennemmän kuin silloin. Se mikä villiydestä on kadonnut, saattaakin löytyä syvyydestä. Seksissä aika tekee kaunistakin tehtävää, jos annamme lupaa itsetutkiskeluun ja monenlaiseen kehon sekä mielen nautintoon.

Riittävän hyvä juuri noin

Sisäinen kriitikko ei hiljene, vaikka yrittäisit kiertyä korkkiruuville sen edessä ja etsiä täydellisyyttä. Sille ei riitä useinkaan mikään ja se ei käännä takkiaan kannustukseen vaikka kuinka toivoisit. Sen ääni on hallinnassasi, kunhan otat sitä niskasta kiinni ja teet siitä hyödyttömän. Elämässäsi ei ole virkaa äänellä, joka sinua vaurioittaa. Olet ansainnut äänen, joka vie sinua kohti nautintoa ja itsesi hyväksymistä. Koska juuri tuollaisena olet kaikkien kauniiden sanojen arvoinen.

 

Lempeydellä,

Rouva Syld

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma