Tiedosta nautinto -blogi

Juhannussimaa ja vähän muidenkin

kirjoittajalta Susanna | 20/06/2019

“Nyt nussitaan” laulaa Stig radiossa ja Suomi valmistautuu yöttömän yön juhlaan. Yöhön, jossa on taikaa enemmän kuin yhdessäkään muussa yössä vuoden aikana. Tuon yön randomseksikin on varmasti ihmeellisempää kuin koskaan. Uskoisin. 

Randomseksi on aikuisten ihmisten vapaa oikeus. Kunhan se on molempien (tai kaikkien) luvalla suoritettavaa toimintoa, niin kaikkihan on hyvin. Suorituskeskeisessä pikakulttuurissamme tuntemattoman kanssa sekstailu on vähän kuin päästäisi varsat kirmaamaan laitumelle. Intoa ja jännitystä on usein enemmän, kuin tietoa siitä mitä siellä laitumella voikaan tehdä.  

Ja voihan siellä, koska usein suloinen humala siivittää kokemusta ja laskee somasti estokynnystä. Tuhmuus tulee jo siitä, että toinen on vieras ja päästää niihin salaisiin pakkoihin, joihin päivä ei paista. Meillä on jostain syystä mielenkiintoinen kuvitelma siitä, että se tuhmin ja kiihottavin seksi tapahtuu irtoseksissä. Johtuuko se siitä, että kun ei tarvitse ajatella mitään yhteistä jatkoa, niin voi touhuta kaikkea mitä mieleen tulee? Vai siitä, että ei tarvitse oikeasti keskittyä kuin omiin tarpeisiin? 

Sama mielenkiintoinen ajatus osaamisesta seksin suhteen on seksikumppanien määrissä. Mitä useampi kumppani sen loistavampi sängyssä, koska kokemus puhuu tiukkaa kieltä osaamisesta. Hämmästyttävää on sekin, että peniksellisillä otuksilla kokemus tuntuu karttuvan loputtomiin. Pimpillä varustetut saavat kovin äkkiä lutkan leiman otsaan, jos kumppanien määrä on liiallinen. Maskuliinisuus ilmeisesti lisääntyy mitä enemmän soutaa, kun taas feminiinisyys turmeltuu jossain kohtaa souturetkiä.

Hmmmmm. 

Randomseksin ylistys on saanut aikaan monia lamauttavia ajatuksia ihmisille. Kuten, että himokkain ja tuhmin seksi koetaan jonkun lähes tuntemattoman ihmisotuksen kanssa. Tietenkin spontaanisti ja jännityksen tykittäessä ruutia piippuun loputtomasti. Kuuma tuntematon viettelee, ottaa ja vie jonnekin toisiin todellisuuksiin. Jos ihka rehellisesti ihmiset miettisivät, niin onko todella niin, että tuollaista räiskettä saa randomseksissä useinkin? Tai mitä jos ei vielä paremmasta tiedä ja se huippuseksi onkin oikeasti kokematta? 

Miksi kritisoin randomseksiä? En ainakaan siveyttäväni… mutta olen huolissani sen kermavaahdolla kuorrutetusta maineesta. Randomseksi on jännittävää, tuhmaa ja kiihkeää, kun taas parisuhdeseksi tylsää, tavallista ja lässähtänyttä?
Väitän kiven kovaa, että pitkässä suhteessa (tämä voi tokikin olla myös parisuhteen lisäksi vaikka seksisuhde) saadaan huomattavasti huikeammat seksilevelit koettua, kuin kuunaan randomsuhteessa.

Ja perustelut siihen tulee tässä: 

 • Kun uskaltaa opetella puhumaan seksistä syvimpiä tarpeita myöten, saa aina sellaista seksiä kun haluaa. Ramdomseksi ei voi olla sellaista koskaan, koska seksissä harvoin on puhuttu kaikkea tarpeellista ääneen:
  mitä voisi, tahtoisi ja tarvitsisi. 
 • Suhteessa seksi voi olla joka päivä erilaista, painetta mihinkään pakolliseen ei ole. Nautinto on loputonta, koska se voi jatkua taas huomenna.
 • Seksin mielettömin elementti on uuden kokeilu. Randomseksissä se on sitä itseään, mutta usein vain kerran. Suhteessa uutta voi kokeilla aina, silti tietäen, että pyytämällä saan juuri sitä, mikä vie vaikka huipulle hetkessä.
 • Luottamus ja turvallisuus on monille syvimmän antautumisen (ja sitä kautta nautinnon) ehdoton pohja. On valtavan vapauttavaa olla herkintä ja syntisintä itseään. 
 • Jos joku menee pieleen seksissä, niin siitä voidaan jutella, voidaan jakaa ymmärrystä ja korjata kokemuksia. Puhe parantaa seksihaavoja ja vähentää häpeää.
 • Psykologisen seksin valta-asetelmat ja leikit vaativat avoimuutta, jota randomsuhteissa saattaa olla mahdotonta saavuttaa. 
 • Osaaminen syvimmän ja nautinnollisimman seksin suhteen kasvaa vuosien myötä, siinä aika tuo enemmän kokemusta juuri sen kumppanin suhteen. Seksi ei muutu tylsäksi, vaan mahdollisuudet lisääntyvät.
 • Suhteessa seksissä voi nauttia syvyyksistä, aisteista, tunnelmista, mielikuvista, fantasioista ja leikitellä loputtomiin. 
 • Suhteessa on mahdollista saada unelmiesi seksiä joka kerta, randomsuhteessa se on vain sattumaa, jos näin käykin.

Ehkä tässä ei ollut kaikki. Ehkä moni on eri mieltä. Mutta yksittäisten seksikokemuksien hype usein tuottaa ajatuksen, että pitkän suhteen seksi olisi huonompaa. Höpön höpön, sanoisin. Kahdella (tai useammalla) ihmisellä suhteessa, on kaikki mahdolliset avaimet siihen, että seksi voi olla joka kerta yötöntä yötä ja täynnä taikaa, oli sitten juhannus tai joulu. Jos sanot, että mahdotonta, niin jutellaan lisää tästäkin. 

Nautinnollista juhannusaikaa ihminen! 

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, Parisuhdepuhe– ja Totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma