Tiedosta nautinto -blogi

Kotityö, arvostuksen puute ja seksuaalinen haluttomuus?

kirjoittajalta Susanna | 10/11/2022

Mitä tekemistä on kotitöillä ja seksuaalisella halukkuudella? Jos kumppani ei täytä tiskikonetta, miten se voi vaikuttaa sinun seksuaaliseen haluusi? Miksi haluttomuuskeskustelut kääntyvät usein pettymyksiin, joita yhteisen kodin hoitaminen aiheuttaa? Miksi kotitöistä ja seksistä tulee suhteissa usein kilpajuoksua tai jopa kiristyksen väline? Kun toinen ei ole imuroinut, voiko olla antamatta? Miten kotityöt ja seksi liittyvät toisiinsa?

Kotityöt eivät ole vain kotitöitä

Meillä on usein hyvin erilainen suhtautuminen kotitöihin. Olemme lapsuudenperheessä oppineet siivouskulttuurin, jonka joko koemme oikeaksi tai vääräksi, mutta usein se kulkeutuu mukana tavalla tai toisella. On niitä, joiden kotona on hirmuvallan alla nuoltu koko koti vähintään viikoittain ja pölyhiukkanenkin on kertonut laiskuudesta tai elämänhallinnan leviämisestä käsiin. On myös niitä, joilla (usein juuri) äiti on siivonnut kotona kaiken, eikä todellisuus tuon vastuun yksin kantamisesta ole näyttäytynyt millään tavoin. On niitä, jotka ovat eläneet valtavan sotkun keskellä ja koti on ollut silti turvallinen ja rakastava. On niitä, joita on vaadittu osallistumaan ja niitä, jotka opettelevat siivousta vasta ensimmäistä kertaa parisuhteessa.

Kotityöt ovat raskaita kaiken arjen keskellä, jos vastuu niistä jakautuu epätasaisesti. Usein ne ovat raskaita kaiken kaikkiaan, koska elämän kuormaa on ilmankin riittävästi. Raskaita kotitöistä tulee myös, jos toisen siivousstandardi vaatii kohtuuttomuuksia tai toista ei kiinnosta yhteiset tehtävät ollenkaan. Kotitöiden velvoittaminen toiselta, ilman, että on sovittu yhteistä tekemisen tasoa ja tehtävien jakamista reilusti, voi olla pahimmillaan jopa kyykyttävää henkistä väkivaltaa. Samoin se, etten toisen lukemattomista pyynnöistä lähde jakamaan vastuun kuormaa tai oletan esimerkiksi sukupuolen perusteella, että osa tehtävistä ”vain kuuluu toiselle”.

Vaikka taustamme ovatkin erilaisia, yhteisessä kodissa on päästävä riittävästi toista ymmärtävään tasoon kotitöiden suhteen, etteivät ne ole jatkuvasti kärhämien taustalla. Väistämättä tämä usein tarkoittaa puolin ja toisin ehdottomuuksista joustamista.

Hyvä on tarkastella ajatusta, voiko vähemmän tekemällä olla kotona leppoisampaa?

Jokainen kaipaa kiitosta ja arvostusta

Arvostuksen tarve on ihmisen perustarve, siinä missä syöminen, juominen ja nukkuminenkin. Kaipaamme ja tarvitsemme sitä, että toinen ihminen arvostaa ja tämä korostuu etenkin tärkeimmissä ihmissuhteissa. Arvostus on kotitöissä yksinkertaisimmillaan sitä, että oma tekeminen tulee nähdyksi ja kumppani sitä arvostaa. Se on myös sitä, että vastuuta jaetaan kotona tasapuolisesti.

Arvostuksen tarve huutaa täyttymättömyyttään suhteissa useinkin. Monilla kun on ajatus, ettei perustehtävistä tarvitse kiittää, omakin tekeminen on toiselle näkymätöntä ja kumppani ei näe sitä kaikkea mitenkään, mitä teen yhteisen kodin eteen.  Usein suhteissa on kaksi, joilla on täsmälleen sama ajatus siitä, ettei kumppani nimenomaan näe sitä, mitä minä teen kodin ja yhteisen elämän suhteen.

Arvottomuuden kokemus omassa suhteessa on raastavaa. Se osuu kipeästi omaan ihmisyyteemme ja tuntuu pettymykseltä, yksinäisyydeltä ja kiteytyy ajatukseksi, etten ole kumppanilleni riittävä. Jos olemme kokeneet lapsuudessa arvottomuuden kokemuksia, niin tämä tunne aktivoituu voimakkaasti. Riitänkö koskaan enää kenellekään ja rakastaako kukaan minua oikeasti? Rakkaus ja arvostus ovat ehdoton parivaljakko, joista toinen ei ole olemassa ilman toista, vaikka mitä muuta tahtoisimme uskoa.

Haluttomuus

Haluttomuuden taustalla arvottomuuden kokemus

Seksuaalinen haluttomuus hiipii mukaan kohtuullisen usein ihastumisvaiheen jälkeen. Usein syytämme sitä, että kipinä katoaa, suhde arkipäiväistyy ja toinen on jo liiankin tuttu. Varmasti tässä on osa totuuttakin, mutta arvostuksen puute näkyy haluttomuuden taustalla vähintään yhtä usein.  Yllättävän usein haluttomuuden taustalla onkin arvottomuuden kokemus. Kun kumppani ei osoita arvostusta, tuskin hän edes rakastaa. Miksi ihmeessä millään tapaa silloin antautuisin tai tahtoisin jakaa syvintä seksuaalisuuttani hänen kanssaan?

Seksuaalinen halu ei ole erillinen suhteen muista tunteista. Ei se riehu, tanssi ja hulmahtele valtoimenaan, jos sille ei ole otollista pohjaa. Seksi ei tokikaan aina kaipaa sen syvempää yhteyttä toiseen, mutta suhteessa ollessa tilanne muuttuu. Jos sielussamme nakertaa arvottomuuden kokemus, rakkauden kokemus on jollain tavalla epävarma ja ajattelemme, että kumppani ei vähäisessäkään määrin näe, mitä yhteisen elämän eteen teen, ei se vahvista millään tavoin eroottista latausta, kipinää tai sitä, että haluan vapaasta tahdostani tarjoilla itsestäni kaikkea ihmeellistä toiselle.

Suhteessa seksistä tulee yksi rakkauden osoittamisen keinoista. Sillä tyydytetään kyllä samalla omaa henkilökohtaista seksuaalista tarvetta, mutta valtaosalle se suhteessa kääntyy fyysisen rakkauden jakamiseksi toiselle äärettömän herkällä tavalla. Alkusuhteen huumassa emme välttämättä välitä tiskaako toinen vaiko ei, koska huuman sekoittaessa päätä teemme vaikka ihmeitä. Mutta kun ihastusvaihde kääntyy kiintymykseksi, silmämme aukeavat myös arvostuksen tuntemuksille. Ja silloin tiskaamisesta tuleekin oleellista.

Kotityö ja seksi suhteessa

Kiristystä ja seksiriitoja

Pahimmillaan kotitöillä ”ostetaan” toiselta seksiä. Tai seksillä maksetaan tyytyväisyyttä tai sitä, että toinen ei kiukuttele ja hoitaa omaa osuuttaan kodin askareista. Monissa suhteissa kierre menee ”kun sinä et anna seksiä, en minäkään tee mitään” tai ”kun kotitöistä on aina riitaa, ei seksi kiinnosta lainkaan”. Seksi on äärettömän tärkeää läheisyyttä ja kun se on osana parisuhteen riitoja tai kohdistetaan toiselle osana kiristystä, on osattava puhaltaa peli poikki. Seksillä ei ole tarkoitus ostaa toisen hyvää mieltä, eikä ainakaan maksaa kotitöiden tekemisestä.

Kärhämät seksin ja kotitöiden kanssa ajaa suhteen usein hyvin etäiseksi. Kun kaunis ja tärkeä rakkaudellinen kohtaaminen kääntyykin rumaksi, on ymmärrettävää, että suojelemme itseämme ja pidämme toiseen välimatkaa. Pahimmillaan arvottomuuden kokemus ajaa tunteiden kuolemiseen kokonaan. Kun en koe saavani rakkautta, miksi sitä toisellekaan tarjoilisin? Tai jos kumppani velvoittaa vastentahtoiseen seksiin, hän ei todellakaan ymmärrä miltä sisällä sielussa tuntuu.

Kotityö ja seksi

Kirjaa kotityöt auki ja puhu arvostuksesta ääneen

Kotitöiden suhteen kannustan niiden näkyväksi tekemistä. Kirjatkaa ylös kaikki kotitaloutenne tehtävät ja määritelkää niitä myös ajallisesti. Rikkokaa kaavoja siinä, kenen pitää tehdä mitäkin ja vahvistakaa hyvää auttamiskulttuuria. Voinko tehdä jotain, ettet sinä juuri nyt uuvu ja muserru vastuun alle? Kaikista ärsyttävimmät ja vaikeimmat hommat on hyvä tehdä yhdessä. Kun kumppani tulee apuun, tulee tekeminen näkyväksi ja raskaiden hommien jakaminen lisää arvostusta.

Puhukaa arvostuksesta ääneen. Mitä on tärkeää kuulla? Mistä kaipaisitte puolin ja toisin kiitosta? Millaisista asioista haluaisit, että tekeminen tulee näkyväksi ja kumppanisi antaa siitä palautetta. On pieniä asioita kiittää toista ihan perustehtävistä kotona, yksinkertaisilla sanoilla saadaan valtavasti aikaan.

Oma marttyyrius ja uhrius, eli ”minä teen aina kaiken ja sinä et mitään” kannattaa purkaa totuuksiksi. Mitä kaikkea kumppani oikeasti tekee? Missä haluan ja tarvitsen apua, mitä voin oikeasti hoitaa itse? Ja voinko pyytää ääneen arvostusta? ”Huomasitko, että tänään imuroin kaikkialta ja pesin valtavan määrän pyykkiä”. Arvostuksen pyytäminen ei ole anelua, vaan oman arvostuksen tarpeen täyttämistä.

Hyvän näkyväksi tekeminen on oleellista jokaisessa suhteessa. Arvostuksen tarpeen täyttymistä voidaan suhteessa kehittää pienillä teoilla. Kun arvostuksen kokemus kasvaa, voi halukkuuskin seksiin palautua sen myötä. Jos ei, niin on tärkeää purkaa yhdessä tai seksuaaliterapiassa, että mitä muuta on halun tunteiden esteenä.

 

Lämmöllä,

Rouva Syld

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta, keskustelutaitoja ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

 

 

 

 

 

 

 

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma