Tiedosta nautinto -blogi

Kulissisuhde -miten sinne ajaudumme ja miten sitä vältämme?

kirjoittajalta Susanna | 09/06/2023

Somemaailmassa suhteet näyttävät täydellisiltä. Rakkaus on hellää, elämä harmonisen beigeä ja vaaleanpunaista ja ihmiset näyttävät löytäneen toisen puoliskonsa. Usein kulttuurisesti arvioimme ulkoisen näkymän kertovan sisäisestä hyvästä olosta. Tässä ajassa valitettavan moni elää kulissielämää, koska ajattelemme, että hyvä elämä koostuu monenlaisesta materiaalisesta ilosta. Samalla unohtuu, että aito nautinto yhdessä ja hyvä tunneyhteys voi elää suhteessa, vaikka veneen alla asuessa.

Mikä kulissisuhde?

Kulissisuhteesta puhutaan, kun suhde näyttäytyy ulkopuolisille onnellisena, mutta suhteen sisällä ei voida hyvin. Onnellisuus on siis silmänlumetta, ja usein ajatellaan, että tietoisesti sellaista halutaan näyttääkin muille. Mutta tehdäänkö sitä tarkoituksella? Useinkaan ei, vaan kulissisuhteeseen ajaudutaan ja hyvin usein tahtomatta. Suhteesta pidetään yllä jotain kuvaa, jotta ei tarvitsisi kokea omaa epäonnistumista, kohdata muiden ihmisten sääliä, arvostelua tai neuvoja. Kohtuullisen moni elää kulissisuhteessa vain siksi, että ero olisi se toinen vaihtoehto, ja se tuntuu liian pelottavalta.

Kulissisuhde voi olla myös turvapaikka tai valittu tapa elää

Kulissisuhde voi olla myös ihmisen päätös ja valinta. Haluan tällaisen elämäntyylin ja se vaatii tässä suhteessa olemista, vaikkeivät tarpeet onnellisuudesta täytykään. Ajattelen, ettei täällä kukaan voi tulla määrittämään oikeaa tapaa, ja ihmiset elävät elämäänsä monella tapaa onnellisena. Joillekin suhteen syvyys tuo sitä, toisille se, että saa elintason tai kauniilta näyttävän kodin.

Seksiongelma

Miksi kulissuhteeseen ajaudutaan helposti?

Meillä on hyvin vahvoja mielikuvia siitä, miltä näyttää hyvä elämä. Millainen koti, parisuhde ja perhe kertoo onnellisuudesta. Lähes poikkeuksetta ihmiset tavoittelevat tuollaista elämää, koska meille on se käsikirjoitus annettu, että näin kuuluisi elää. Kun sitten yhdistämme rakkauden ja parisuhteen tarpeet tuohon kuvaan elämästä, onkin käsissä valtava kombo toimivia ja hallittavia asioita.

Pitää löytää suhde, josta molemmat haluavat pitää huolta. Suhde, jossa molemmilla on kyky kohdata tunteensa, katsoa omaan toimintaansa, kyky antaa huomiota ja rakkautta toisen tarvitsemalla tavalla. Pitää löytää suhde, jossa aidosti halutaan hyvää, on arjen ja seksuaalista kemiaa ja tämä kaikki saman ihmisen kanssa. Ja sen lisäksi pitäisi menestyä työelämässä, tavalla tai toisella, jotta on varaa ostaa kaikki se, mitä hyvä elämä vaatii ulkoisesti. Näiden kahden asian yhdistäminen ei välttämättä olekaan yksinkertaista.

Ihanan suhteen hoitaminen vaatii tahtotilaa, mutta myös suhdetaitoja. On uskallettava kohdata valot ja varjot ja näytettävä toiselle kuka oikeasti onkaan. Hyvin moni elää elämäänsä syvyyksiään kohtaamatta tai toiselle tarjoamatta, joten suhde jää pinnalliseksi yhteyden ja tunnetason suhteen. Kun syvyyksiin sukellus kestää vuosia tai se, ettei sinne sukelletakaan, on usein jo ehditty rakentaa se elämä siihen kaiken ympärille. Ja lopulta kaikesta muusta onkin haastavaa luopua, vaikka suhde onkin pintapuolinen ja emotionaalisesti ohut.

Tutusta ja turvallisesta halutaan usein pitää kiinni, vaikkei se tarpeita täyttäisikään

Kaikkea muuta kuin kulissisuhdetta

Suhteen näkökulmasta, sille pitäisi olla aikaa ja mahdollisuutta rakentua luottamukselliseksi ja turvalliseksi, ennen kuin sen päälle rakennetaan muuta elämää. Suhde kaipaisi tutustumisaikaa ja ihmiset uskallusta olla rehellisesti sitä mitä ovat, myös varjoineen. Ne kun tulevat esille jossain kohtaa kuitenkin. Syvän tunneyhteyden rakentaminen ei ole pikamatkaa, vaan se vaatii aikaa, uskallusta ja halua olla avoin toisen äärellä. Ja syvä tunneyhteys on usein ainoa mikä suojaa siltä, ettemme suhteessa koe itseämme yksinäiseksi ja suhde ei tunnu tyhjältä tai pinnalliselta.

On siis käytävä keskusteluja siitä mitä olemme, uskallettava näyttää tunteet valtavasta ja huumaavasta rakkaudesta aina vihaan saakka ja kaikki siltä väliltä. On oltava halu ja tahtotila löytää toinen ihminen kaiken muun elämän sisältä ja haluta tehdä suhteesta hyvää, vaikka eläisimme siellä veneen alla. Suhde ei ole irrallinen kaikesta muusta elämässä, mutta jos rakentaa kiivaasti kaikkea muuta, niin se jää helposti jalkoihin.

Syvällisessä suhteessa on avattava omaa maailmaa, löydettävä omat tarpeet ja toiveet ja tuotava ne molemmille nähtäväksi. On uskallettava kohdata omat kivut ja menneisyyden haasteet. On opeteltava uusia taitoja ja jaksettava niissäkin hetkissä, kun tuntuu ettei toinen ymmärrä ollenkaan. Suhde on syvyyden suhteen aina riski, mutta kun sen riskin uskaltaa ottaa, elää merkityksellisempää elämää.

Aktiivinen pimppi

Kulissielämä on aina myös valintaa

Joskus ajaudumme kulissielämään tahtomattamme, joskus siksi, ettei puoliso ole ollenkaan halukas sukeltamaan suhteen syvyyksiin. Silti on aina valintaa elää sitä elämää missä elää. Joillekin kulissin takana oleminen on huojentavaa ja toisille valtava rasite. Jos aina on varottava sitä, ettei kenellekään paljastu oman elämän todellisuus, siitä usein tulee pitemmän päälle raskasta. Itselle rehellisenä oleminen on kaikkein tärkeintä, mutta muita kohtaan rehellisyys tekee elämästä keveämpää.

Rehellisyys myös suhteen emotionaalisen yhteyden kanssa johtaa usein onnellisempaan suhteeseen. Jos se ei nykyisen kumppanin kanssa mahdollistu, niin on hyvä kysyä itseltään, riittääkö elämä tällaisenaan, vai kaipaanko siihen jatkuvasti muutosta?  Nakertaako kulissien pystyssä pitäminen onnellisuutta vai olenko aidosti onnellinen siitä huolimatta?

Rakkaudella,
Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti
Parisuhdeterapeutti
Nautintovalmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, Parisuhdepuhe– ja Totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifysta, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma