Tiedosta nautinto -blogi

Kun erektio ei kestä

kirjoittajalta Susanna | 14/01/2022

Erektiohaasteet tuottavat aina pohdintaa. Ani harva osaa suhtautua lunkisti ja ajatella, että näitä sattuu ja ensi kerralla paremmin. Erektiohäiriö osuu moneen kohtaan mielen tasolla. Omaan pystyvyyteen, nautintoon, miehillä miehisyyteen. Yhtään vähemmällä ei usein pääse kumppani, jonka ajatus on kaikkiaan, että mitä minussa on vikaa, kun toinen ei kiihotu riittävästi. Paineet seksissä ovat tuttuja lähes kaikille, mutta mitä tehdä, kun erektio ei kestä?

”Usein ensin seisoo hyvin, mutta sitten se loppuu kesken kaiken, jopa yhdynnän aikana”

Entä jos peniksessä on vikaa?

Usein ”vikaa” on jossain muualla, jos seisokki on aiemmin ollut toimiva. Fyysiset haasteet toki vaikuttavat erektioon, uni, stressi, ravintola ja muu elämäntapa. Ja tämä unohtuu matkalla helposti. Ihminen on kokonaisuus ja siihen kokonaisuuteen kuuluu myös penis. Seisokki vaatii verenkierrolta paljon, joten sen häiriintyessä häiriintyy peniskin.

Joskus kyse on alkoholista, stressistä tai kertyneestä painosta. Joskus voi olla kyse sairaudesta tai lääkkeistä. Ikä tuottaa myös haasteista, eturauhasvaivat voivat lisääntyä tai omaa kehoa kohtaan tunnettu inho, voivat laskea penistä, kun sen pitäisi seisoa. Lääkärissä käynti on siis yksi reitti erektiohaasteiden selvittämiseen. Mutta elämäntapoja kannattaa myös lempeän kriittisesti tarkastella. On tärkeää voida hyvin, että peniskin voi hyvin.

Traumaattiset kokemukset, kommentit ja huonosti päättyneet seksikokemukset kummittelevat usein peniksen seisonnassa. Mielenterveyden haasteet ja masennus osuvat myös seksuaaliseen virittymiseen. Jos ei ole itse muutenkaan kunnossa, peniskin voi väsähtää helposti. Omaan hyvään oloon on tärkeää hakea apua psyko- tai seksuaaliterapiasta ja mahdollisimman aikaisin.

Erektiohäiriö on usein mielen haaste

Usein kun stondaus häiriintyy ja se loppuu kesken seksin, niin ajatuksemme kääntyy siihen, että mikä minussa on vikana. Vaikka jokainen peniksellinen tunnistaa saman tien ajatuksen, ettei penis käskemällä seiso, niin seisomisen ajatellaan olevan automaatio, kun seksistä on edes ajatus. Näin se kohtuu monella on teininä ja nuorena, jos on saanut temmeltää seksuaalisuuden kanssa vapaasti.  Tämä innostus jatkuu monilla pitkään aikuisuuteen tai sitten ei. Erektiohaastetta aiheuttaa usein jo ajatus erektion muutoksista, pienikin ”ei tyypillinen” käytös sauvalla saa aikaan ajatuksen, että mitäs jos se ei toimikaan, ja kehä on valmis.

”Mitä enemmän peniksen seisontaan keskittyy, sitä kauemmas nautinto karkaa.”

Mieli on täynnä kiihotusta ja nautintoa seksin aikana, jos sitä eivät estele hankalat ajatukset. Jos mieleen sukeltaa paine onnistumisesta, kumppanin tyydyttämisestä tai seksin hankaluudesta, niin nautinto karkaa menojaan. Paine on äärettömän tehokas seisokin laskija, ja sen kanssa työskentely ei aina ole helppoa, koska sitäkään ei voi pakottaa tai komennella. Mutta ohjailla voi, varsin tehokkaasti.

Erektio-ongelma

Kiihotuksen määrä

Kiihotus ja peniksen seisominen ei kulje käsi kädessä, vaikka näin aina ajatellaan. Mieli voi olla kiihotuksesta sekaisin ja peniksessä ei tapahdu mitään ja toisin päin. Mutta mielen kiihotus on kyllä loistava erektiolääke. Etenkin erityisen vapaa ja oman seksuaalisuuden mukainen kiihotus. Mistä aidosti kiihottuu ja uskaltaako sen kaiken tuoda mukanaan yhteiseen seksihetkeen, siinä onkin tutkimista ja löytämistä paljon.

Kenenkään, edes peniksellisen, ei tarvitse kiihottua vain seksistä tai vain omasta kumppanista. Oma kiihotus saa olla laajaa, mielenkiintoista, pervoa, kinkyä, kaunista ja haurasta. Jos yritämme kiihottua jostain, mikä ei kiihota oikeasti, niin penis ei värähdäkään. Kiihotuksen lähteet, kohteet ja nautinnot myös muuttuvat iän ja ajan myötä. Ihmisen seksuaalisuus on ei ole tahdonvaraista, emmekä voi päättä nauttia asioista mistä emme nauti.

“Kun löysin oikeasti oman nautinnon, erektiohaasteet katosivat”

Kiihotuksen määrän lisääminen on oleellista etenkin silloin, kun erektio laskee kesken seksin. Kiihotus ei pysy vakiona seksin alusta saakka vaan aaltoilee mielemme mukana. On siis äärettömän tärkeää, että on lupa tutkia mikä kiihottaa milloinkin ja löytää kiihottumisen lähteitä lisää, jos tilanne seksissä muuttuu. Ihminen ei ole ohjelmoitu robotti, vaan altis muutoksille kaiken aikaa, myös seksissä. Muutoksille on siis hyvä antautua.

Kesken yhdynnän, jos se jatkuu pitempään, voi olla, ettei mielen kiihotus vain pysy riittävällä tasolla. Moni nopeuttaa liikettä, vaihtelee asentoja ja pitää siten mielenkiintoa yllä. Muutokset voivat myös olla keskinäistä tuhmuuden ilmaisua sanallisesti. Kumppanin suutelu kiihkeästi saattaakin lisätä valtavasti kiihotusta tai nautintoa. Kumppanin vartalon tutkiminen, hänelle nautinnon tuottaminen tai oman vartalon tuntemuksiin pysähtyminen keskittää ajatuksia takaisin kiihotukseen. Yhdyntää ei ole pakko saattaa myöskään loppuun, kun sen on aloittanut. Sen voi keskeyttää ja jatkaa ihan jotain muuta, mikä tuo enemmän kiihotusta juuri siihen hetkeen.

”Kunhan saan peniksen sisään, niin kyllä se sitten toimii”

Mitä puoliso voi tehdä erektiohaasteiden kanssa?

On tärkeää ymmärtää, etteivät paineet muodostu tarkoituksella. Jokainen nostaisi peniksen uljaana pystyyn, jos se vain olisi mahdollista. Ja juuri koskaan kyse ei ole siitä, ettei kumppania kiihota. Syyttäminen, paineistaminen ja kurja kommentointi lisää painetta valtavasti entisestään. Ymmärrys ja empatia on ainoa lääke, eikä senkään tarvitse olla surkuttelua tai seksin varomista. Teema voi olla arka, mutta siitä puhuva kumppani saattaa olla pelastus. Peniksellinen ei välttämättä pysty sanoittamaan itse mikä häntä auttaa. Paineet, joita seksi aiheuttaa, eivät välttämättä ole edes tietoisia. Pelot siitä, ettei erektiokyky palaa tai seksi on ikuisesti hankalaa tai kumppani kyllästyy ja jättää, ovat aina mielessä todellisia. On tärkeää sanoittaa useita kertoja, että peniksellinen kelpaa ja on ihmeellisen ihana, seisoi hänellä tai ei.

Yhdessä molempien seksuaalisuuteen ja kiihotuksen lähteisiin tutustuminen vapauttaa. Seksin purkaminen monenlaiseen nautintoon ja sen kasaaminen yhteiseksi iloksi niin, ettei seisominen ole se määrittävä tekijä antaa paljon tilaa erektiolle. Seksi on ihojen ja mielen leikkiä, nautintoa voi saada niin monenlaisesta asiasta. Pehmeänäkin penis nauttii hyväilyistä, kehuista ja koskettelusta. Hellyys ja hierominen öljyllä ilman pakollista lopputulosta vahvistaa hyväksyntää. Ihminen on täynnä nautinnon pisteitä ja mielihyvän keskuksia, ja penis ei ole niistä todellakaan ainoa.

Erektiohäiriö

Seksuaaliterapiaa avuksi erektiohäiriöön

Tämäkin haaste on puhuttavissa, jos seksi on mahdollinen puheen aihe. Jos ei ole, niin suosittelen seksuaaliterapiaa ja nimenomaan yhdessä. Toki jos itse kaipaa tilanteen tarkastelua ensin ilman kumppania niin sekin on toimivaa. Seksuaaliterapiassa olemme poistaneet valtavan määrän uskomuksia haittaamasta. Olemme romuttaneet paineita ja keskittyneet tietoisesti mielen nautintoon. Vaikka syy olisi osittain tai kokonaan fyysinen, oman mielen ymmärrys on erityisen tärkeää.

“Huojennus oli keskustelun jälkeen valtavaa”

Seksuaaliterapiassa haetaan vapautta nautintoon. Keskitytään purkamaan haastetta mahdollisimman pieneksi ja ymmärtämään sen syntyjä tai peniksen ja mielen anatomiaa. Jollekin on tärkeää kuulla, ettei kumppanin nautinnosta tai orgasmista ole vastuussa, toisten kanssa on mietitty miten kumppani voisi empaattisesti ja kannustavasti suhtautua erektioon. Joillekin tuo vapautta ymmärtää, ettei seksi ole erektiosta kiinni ja toisille se, että hätävarana olevat pillerit voivat auttaa jo yöpöydän laatikossa.

Huojennus ja keinot lähteä tutkimaan omanlaista seksuaalisuutta on useimmille tärkeitä eväitä matkalla seisokin äärelle. Rentous ja vapaus on saavutettavissa ja se usein parantaa mieltä ja kehoa.

 

Lempeydellä:

Rouva Syld

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta, keskustelutaitoja ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Erektiohaasteisiin liittyviä blogeja:
Seisoo, ei seiso, seisoo
Ei seiso, näin nautitte seksistä
Ja kolmantena päivänä se nousi kuolleista

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma