Tiedosta nautinto -blogi

Kun mies ei nauti seksistä

kirjoittajalta Susanna | 23/02/2023

Miehen kuuluu olla seksistä nauttiva, juuri millekään muulle ei ole meidän kulttuurissamme mahdollisuutta. Eikä siinä kaikki, mutta miehen kuuluu nauttia myös yhdynnästä. Miehen myös kuuluu kiihottua nopeasti ja erektion pitää olla kertomassa siitä. Näin ei silti todellakaan aina ole. Mies on yhtä ihanan ihmeellisen ainutlaatuinen seksin suhteen kuin kuka tahansa muukin ihminen. Kun mies ei nauti seksistä, ei miehessä välttämättä ole yhtään mitään vikaa, vaan hän esimerkiksi kuuntelee itseään.

Kun vain “kuuluu” nauttia seksistä

Aina, kun seksin pohjalla on “pitää” tai “pakko”, alkavat haasteet. Jos mies itsekin ajattelee, että on huono tai kelvoton, jos seksi ei maistu, se lyö äkkiä jarruja matkalle. Jos vahvistusta teemaan kuuluu vielä kumppaniltakin, niin ymmärrettävästi paine siihen, että pitää nauttia on melkoinen. Harva nauttii mistään paineen alaisena, koska nautintoon liittyen pohjalla kuuluisi olla vapaus tuntea mitä haluaa. Jokaiselle meistä iskee väistämättä kapina, jos asia ei olekaan omassa hallinnassa ja pakotetaan ilman omaa tahtoa. Eikä yhtään auta se, vaikka pakko tulisi oman mielen kautta.

Kulttuurisesti se, mitä miesten halusta seksissä puhutaan, liippaa jo läheltä pakkoa

Seksuaalisen haluttomuuden taustalla on usein kapinaa sitä vastaan, mitä pitäisi olla. Kehomieli kertoo tavalla tai toisella, että nyt ei jotain pitäisi tehdä, ainakaan siinä hetkessä, sillä polulla tai sen ihmisen kanssa. Joskus kyse on lukoista, jotka ovat turhia, joskus kyse juuri sitä, ettei siinä hetkessä ole tarkoituskaan nauttia seksistä. Jos seksillä pitää osoittaa olevansa mies, hyvä puoliso tai pystyvä ihminen jollain tapaa, niin kyse ei silloin enää ole vapaasta valinnasta, vaan mielenkuorma on ohjaamassa seksiin lähtemistä.

Miehen nautinto

Tunnelukot seksuaalisen nautinnon esteenä

Mies ei nauti seksistä useinkaan, jos mielessä on stressiä elämästä, työstä tai suhteesta. Mielen hyvinvointi vaikuttaa myös nautinnon kokemiseen. Tunnelukkoja voi olla taustalla lapsuudesta ja nuoruudesta saakka. Niitä voi olla myös aikaisemmista suhteista, joissa seksistä on tullut hankalaa, exä on aiheuttanut haavoja sanomisellaan tai suhteen tilanne on tehnyt seksistä mahdotonta. Tunnelukot ovat siitä mystisiä, että vaikka kiihotus nouseekin, niin mies ei välttämättä pysty toteuttamaan seksissä sitä, mitä haluaa tehdä.  Seksiin voi myös liittyä paljon tunteita, joiden kokeminen tekee kipeää ja siten seksistä jää nautinto pois.

Tunnelukot jättävät kehoon kapseloituneita tunteita. Kun kurjat tunteet eivät pääse ulos, eikä niitä ole mahdollisuus oikeasti kokea pois, ne jähmettyvät blokkaamaan paljon hyvääkin. On mahdotonta valita vain hyvien tunteiden kokemista, niin kuin me usein tahtoisimme. Tunteiden kanssa on usein totta, että on otettava vastaan ne kaikki tai ei emme saa mitään. Tunnottomuus tunteiden kokemisen äärellä on miehille ihan surullisen yleistä. Kasvatus ja yhteiskunta ei välttämättä ole antanut tunteiden tuntemiseen lupaa millään tavalla.

Jos kokemus on tunnottomuus tai se, että seksi herättää negatiivisia tunteita, joista on pakko pidellä kiinni, ettei joudu niitä kokemaan, on siitä mahdotonta nauttia. Tahdomme usein ajatella, että seksi on erillinen aktiviteetti, johon ei mikään muu vaikuta, vaikka suurimmalla osalla sinne vaeltelee koko elämä mukaan. Kyllä, jotkut miehet ovat ulkoistaneet tunteet täysin, ja silloin se usein tarkoittaa sitä, että seksi on hyvin itsekästä, orgasmikeskeistä suoritetta, jossa yhteydellä ja kumppanin nautinnolla ei ole oikeastaan tilaa. Tunteetonta seksiä harrastaa valitettavan moni ja aina todellakaan kysymys ei ole siitä, että se on omaa päätöstä.

Siniset pillerit eivät avaa tunnelukkoja, mutta puhuminen kyllä tekee sellaista

Mies ei aina nauti yhdynnästä

Sen lisäksi, että miehen kuuluisi haluta aina seksiä ja olla aina valmis, miehen myös kuuluisi haluta yhdyntää. Hyvin usein seksuaaliterapiassa kysyn miehiltä, että mitä he haluaisivat tehdä seksissä. Hyvin usein saan vastaukseksi, ettei se pelkkä paneminen anna mitään. Silti yhdyntäkeskeisyys on yleistä. Siitä ajatellaan kumppanin nauttivan tai ajatellaan, että se “kuuluu seksiin” tai  että se on se, mihin seksillä tähdätään. Autuaita ovat ne miehet, jotka ovat ymmärtäneet olla väkisin olematta yhdynnässä, jos se ei olekaan itselle mikään juttu. Seksissä kun on löydettävä ne omat tavat nauttia.

Monella miehellä loppuu erektio juuri ennen yhdyntää. Paine toteuttaa jotain toiselle, paine laueta tai paine olla kestävä rakastelija, joka tulee kuitenkin sopivassa ajassa, voi olla valtava. Jos kokee, ettei suhteessa riitä tai arvosteta, voi se olla yhdynnän esteenä. Jos kokee, ettei seksissä riitä tai ole haluttava, voi sekin olla yhdynnän esteenä. Jos kokee, että on toiselle vain joku, joka suorittaa seksin, vastaa siitä kaikkiaan itse ja on mieletön rakastaja, voi se olla yhdynnän esteenä. Miksi? Koska myös miehelle yhdyntä on usein intiimeintä läheisyyttä, jossa kohdataan kehon ja mielen tasolla. Ei siihen tarvisekaan pystyä, jos se tuntuu henkisesti haastavalta. Silloin pitää ennemmin,puhua, kuin harrastaa yhdyntää.

Koska yhdyntä on seksinormi, josta oletetaan kaikkien nauttivan, voi olla mahdotonta tietoisesti ymmärtää, ettei se olekaan sitä, mitä toisen kanssa tai siinä hetkessä haluaa. Miehelle, kuten kumppanillekin, voi nuo paineet tulla yllätyksenä, mutta seksuaaliterapeuttina ne on usein mielestäni itsestään selvyyksiä. Ei kenenkään kuulukaan kohdata kaikkein syvimmällä tasolla, jossa ei kohtaamaan pysty. Se on rajojen rikkomista ja usein erektion puute siis suojelee miestä juuri tältä vauriolta.

Miehen seksuaalisuus

Tunnelukkojen purkamista

Lukossa olevat tunteet eivät ole mikään loppuelämän kiviriippa. Ei niitä ole pakko kantaa mukanaan, eikä niistä ole pakko kärsiä seksissä. Tunteita voi purkaa, omaa seksuaalista ja suhdepolkua purkamalla. Sitä voi toteuttaa kumppanin kanssa, hyvien ystävien kanssa tai terapiassa, jos tuntuu, ettei muuten aukea. Puhumatta jättäminen ja unohtaminen ei vain toimi, joten pois purkaminen on pakollista. Ja hyvin pian jokainen huomaa, miten hyvää se tekee avata niitä lukkoja ja solmuja.

Lukossa olevien tunteiden ja haittaavien mielikuvien purkaminen on usein prosessi. Elämän asioista selvitään eri tahtiin. Kun on tahtotilaa ymmärtää ja löytää itseään, se on jo riittävää. Tunnelukkoja voi tuottaa häpeä, syyllisyys, viha, arvottomuus, riittämättömyys, aggressiot, suru, epäreiluuden kokemukset ja monet muut tunteet, joita on haudattu sisälle, kokematta niitä siinä hetkessä ollenkaan. Kun perinteiselle miehelle ei ole annettu lupaa edes itkeä, saati sitten puhua tuskastaan, niin jäljelle on usein jäänyt vain kapselointi. Eikä siihen todellakaan tarvitse suostua.

Tunnelukot kyllä aukeavat, kun on avain ja rohkeutta kohdata kurjaa oloa, ainakin hetkittäin

Omanlaista, nautinnollista seksiä

Omaan seksuaalisuuteen tutustuminen on tärkeää jokaiselle ihmisolennolle. Hyvin paljon enemmän sitä mahdollistetaan naisille ja muille sukupuolille, mutta miehille se on määritelty usein liian kapeaksi tai jotenkin valmiiksi pureksituksi. Jos on oltava mies tietyllä kaavalla, erektiovalmiina, yhdyntäintoisena ja aina halumassa, on aika vaikea tietää, mikä kaikki siinä omaa seksuaalisuutta ja mikä ulkopuolelta annettua painetta olla oikeanlainen mies.

Miehen seksuaaliset nautinnot, kuten visuaalisuus, tuhmuus, herkkyys, valta jne. määritellään usein jotenkin vääränlaiseksi. Liian rietasta, liian herkkää, liian perverssiä, liian feminiinistä, liian sitä ja tätä. Vaikka se ainutlaatuisuus ja mieltymykset rakentavat meistä juuri sitä mitä oikeasti olemme. Osasta fetissejä ja mieltymyksiä on tehty jotain niin sairasta, että häpeä kulkee mukana väistämättä. Seksihalusta on tehty usein liiallista, pitäisi haluta, mutta ei tietenkään aina. Mihin näistä määrityksistä mahtuu oikeasti ihminen?

Seksuaalisuus on löydettävissä ja oma seksielämä kannattaa räjäyttää atomeiksi. Sieltä tuhkan seasta voi alkaa kasaamaan uutta ja ihmeellistä, joka määrittyy vain sen kautta, mistä oikeasti nautitaan. Kun saa harrastaa omanlaista seksiä, toki suhteessa rakentaen sitä yhdessä, seksi alkaa maistua erilaiselta. Tuoreelta ja omalta.

Mies rakastaa naisen nautintoa ja kumppanin halua

Usein haasteita seksissä on niillä miehillä, jotka nauttivat enemmän kumppaninsa nautinnosta. Siitä kun ei useinkaan ole lupa nauttia. Monet miehet kaipaavat valtavasti kumppanin halua, aktiivista vastuuta yhteisestä seksistä ja sitäkin, että saa ottaa pyyteetöntä ja mielellään tarjoiltua seksiä itselle vastaan. Mutta moni mies kyllä nauttii valtavasti siitä, että kumppani aidosti antautuu ja hän saa nauttia vain siitä, mitä kaikkea saa toisessa aikaan.

Saahan mies luvan olla kiinnistunut kumppaninsa nautinnosta? Aidosti ja vain siksi, että se on mieltymys. Ja eihän esteenä ole se, että kumppanin on vaikeaa ottaa vastaan toisen tuottamaa nautintoa? Näistäkin on hyvä puhua ääneen suhteessa, ettei tule paineita. Kaunistahan se on kaikkiaan, nauttia syvästi toisen nautinnosta.

Seksi on herkkä teema. Kun sitä edelleen halutaan ja siinä tulee haasteita, puhuminen on ainoa ratkaisu. Puhumatta jättäminen rakentelee niitä lukkoja ja solmuja tehokkaasti ja varmasti. Ja vaikka jossain kohtaa olisikin jättänyt puhumatta, sen voi tehdä myös myöhemmin. Se mistä voidaan puhua, siitä voidaan selvitä.

Rakkaudella,

Rouva Syld

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma