Tiedosta nautinto -blogi

Kun pää on automodella, seksin pitää tuntua enemmän

kirjoittajalta Susanna | 22/03/2020

Elämme hämmentävää ja tolkuttoman stressaavaa aikaa. Kun samaan aikaan pitää oikealla kädellä hoitaa omat työt eri tavalla, eri olosuhteissa ja vasemmalla kädellä mahdollisesti opettaa lapsia asioissa, jotka pahimmillaan näyttävät heprealta. Tai pelätä työpaikan yt -neuvotteluja tai sulkeutuneita ovia. Ei paljon naurata. Stressi- ja huolikäyrä on vähintäänkin moninkertainen ja normiarki tuntuu tämän rinnalla lähinnä lomalta.

Kun mieli työstää miljoonaa asiaa, se valitettavan usein vaeltaa kauaksi kehoyhteydestä. Poikkeustilassa Ihmisen automode kytkeytyy päälle. Ihminen toimii ja tekee sen mitä on pakko, koska on pakko, mutta samalla ihminen työntää oman ytimensä tarpeet suojaan, ettei satu. Tuo automode suojaa, auttaa toiminaan, vähentää tunneryöppyjä ja pitää siten paniikin kurissa. Tässä hetkessä moni ponnistelee, suorittaa ja tekee valtavasti asioita yli omien hyvinvoinnin rajojen. Koska perkele, yhdessä me selviämme.

Turrutettu mieli työntää pois kaiken ylimääräisen

Automode on siitä turmiollinen, ettei se tykkää keskustella levon, nautinnon tai heittäytymisen kanssa. Miksikö? Koska vain tekemällä asioita, voi pitää itsensä kontrollissa ja sitä automode meille tahtoo viestittää. Kun tekee kaiken aikaa ja oikeita asioita, selviytyy. Ja kun toimii, ei ehdi ajatella. Ja tekemistä riittää. On otettava parissa hetkessä hanskaan kaikki erilaiset digikanavat, opeteltava perusopetuksen eri luokka-asteiden vaatimukset ja pistettävä uusiksi kokonaan myös oma nollaus- ja viihde-elämä. Automode pakottaa jaksamaan siinäkin kohtaa, kun ei enää jaksaisi, ja se ei määrää taukoa, vaan käskee pinnistämään ja ponnistamaan vielä vähän. Koska perkele, yhdessä me selviämme.

Automode suojelee, mutta samalla se on vihollinen

Automode on myrkkyä syville tunteille, koska siten sietäminen on helpompaa. Se turruttaa ihmisessä tunteet, jotka voisivat viedä mukanaan: huoleen, suruun, ihmetykseen ja niissä vellomiseen ei nyt vain ole aikaa. Automoden mielestä itku ei auta, vaan se, että purraan hammasta. Heikkoja hirvittää ja vahvat porskuttavat eteenpäin. Koska perkele, yhdessä me selviämme.

automode kytkin

Vartalossa ei pian värise mikään

Se tässä automodessa toimimisessa on ongelma, että kun tunteet eivät pääse esiin, ne jäävät lukkoon sisällemme. Niiden päälle voi lisätä uusia painolasteja, että ne siellä varmasti myös pysyvät. Keho kirjaimellisesti kangistuu kaikesta kuormasta ja rentous on tiessään ennen kuin huomaammekaan. Tunteettomuuden keskellä menetämme viimeisenkin yhteytemme mielen ja kehon välillä. Kun mieli on kuormitettu ja huoli työnnetty tiukasti sisäämme, niin muumioituva vartalomme sulkee itsensä kiinni. Stressaantunut tikkujäykkä vartalomme sulkee valitettavasti sisäänsä myös ne mahdollisuudet kokea kauniita, ihmeellisiä ja nautittavia tunteita. Vaikka juuri ne pelastaisivatkin paljolta.

Nyt jos koskaan, olisi hyvä jokaisella tauolla laittaa luurit korviin ja vetää muutama nopea sykettä nostava bilebiisi heittäytyen sen vietäväksi. Olisi äärettömän tervettä vaikka tanssia niin vinhasti hetken, että vartalo lämpenee ja pää tyhjenee. Tai kesken lounastunnin ottaa nopeat sooloseksit tavalla tai toiselle, koska se nautinnon hetki nollaisi tehokkaasti päätä ja antaisi energiaa.

Mitä jos seksiä ei jaksaisi yhtään?

Ilman minkään näköistä tilastoa ja tutkimusta väitän, että maassamme on vallalla sellainen stressiaalto, että seksistä kieltäydytään enemmän kuin koskaan ennen. Samalla kun sen määrää pitäisi oleellisesti lisätä. Automode ja stressaantunut mieli ovat loistavia seksin tappajia. Joku voi jopa loukkaantua, kun tällaisena aikana kumppani miettii jotain niin haastavaa kuin seksi. Eikö sillä mene jakeluun, kuinka mahdotonta on haluta, kun kuormaa päässä on enemmän kuin laki sallii???  Kuka voisi tällaisessa tilanteessa ajatella mitään seksiin liittyvää, ja miten on mahdollista vapautuneesti nauttia sellaisesta, mikä tavallisessakin arjessa on hankalaa?

Ja uskon, että monia suorastaan ärsyttää ajatus, että parisuhdeohjeissa käsketään keskittymään puolisoonsa enemmän. Juuri ja juuri kun selviää siitä, että kumppani on vierellä määrällisesti liian paljon. Vielä ärsyttävämpää on se, että käsketään harrastaman enemmän seksiä, juuri kun sitä ei tee mieli yhtään. Minä ajattelen, että automode saakin sinut ajattelemaan niin, ja juuri nautinto olisi se, mikä vapauttaisi hetkeksi kaikesta.  Koska perkele, yhdessä tekin selviätte.

Mielen kuorman purkaminen antaa tilaa seksille

Joskus seksi kaipaa ensin syvällistä keskustelua. Joskus omien tunteiden purkaminen kainalossa olisi se, mitä ihminen kaipaa vapautuakseen seksiin. Huolen äärellä kuulluksi tulo on juuri nyt erityisen oleellista. Eikä toisen huolia tarvitse ratkaista, kunhan ottaa ne empaattisesti vastaan, arvostelematta ja aidosti kuunnellen. Se riittää. Kun mielen suurimmat kuormat saa jaettua, se usein kääntää automodea off –asentoon ja antaa lupaa edes hetkittäin keskittyä ihan johonkin muuhun.

puhuisimmeko seksistä

Nyt on myös äärettömän hyvä aika opetella ymmärtämään seksiä laajempana kokonaisuutena. Osa siitä nauttimista on keskustelua. Seksistä puhumalla siitä saa valtavan paljon enemmän irti. Seksipuheessa luuleminen, häpeä ja niiden tuomat estot poistuvat rehellisen ja avoimen nautinnon tieltä. Nyt kun on aikaa, niin aloita huolien purkamisesta, jätä aikaa seksistä puhumiseen ja vietä ihoaikaa moninkertaisia määriä enemmän. Olette sen ansainneet ja koska perkele, yhdessä tekin selviätte.

Seksi ja sen haluaminen ovat myös päätöstä

Yleinen harhaluulo on se, että seksiä pitäisi spontaanisti haluta, ennen kuin sitä aloittaa. Vaikka tiedossa on, että halu on hyvin monilla responsiivista. Huolikuorman vuoksi se on varmasti nyt vielä enemmän sellaista, koska keho-mieliyhteys on kadoksissa. Responsiivisuus tarkoittaa sitä, että halua pitää jotenkin herätellä, ennen kuin se syttyy. Vaikka inhoankin sanaa esileikki, niin sillä tarkoitetaan leikkiä, jolla sytytetään halua. Nyt tuohon halun sytyttelyyn on vaan lisättävä aikaa, intensiteettiä ja voimaakin. Jotta saadaan kosketusta kadonneisiin tunteisiin ja kehon reaktioihin, jotka automode on työntänyt jonnekin suljettuun kellariin odottamaan aikoja parempia.

Järjettömän hyvä päätös tässä ajassa on päättää keskittyä enemmän läheisyyteen, nautintoon ja seksiin. Oikeastaan se voi olla lähes ainoa pelastuskeino stressikuorman äärellä. Ja ei, tästä velvoitteesta ei kukaan pääse, jos kumppani ei olekaan saatavilla. Mitä enemmän sooloilee tänä aikana, sitä paremmin jaksaa ottaa vastaan huolta, kiirettä ja stressiä.  

Väitän, että tätä päätöstä panostaa seksiin et tule katumaan

Poikkeustilanteen seksi

Seksiin kuuluu vapaus ja mahdollisuus heittäytyä. Tässä ajassa siihen on käytettävä kaikki mahdolliset keinot. Kun päivän kuorman jälkeen on lopen uupunut, niin mahdollisimman pian sinne sänkyyn, tai missä kuunaan se seksi sinulle tai teille mahdollistuu. Kuten jo totesin, niin esileikkiä ja lämmittelyä on nyt lisättävä moninkertaiseksi aiempaan verrattuna. Nyt halun tunnetta joudutaan hakemaan jostain syvempää ja sitä joutuu houkuttelemaan enemmän. Ja sille halun nousulle on annettava aikaa, koska siltä ei saa vaatia poikkeusoloissa yhtään enempää kuin siltä yleensä vaaditaan. Halu on kaunis, houkuteltavissa oleva ja tärkeä tunne. Jokaisen pitäisi ymmärtää arvostaa sitä niin puolisossa kuin itsessä. Oma halu ei koskaan saa kävellä toisen tunteen yli ja kenenkään kanssa ei saa seksiä harrastaa ilman sen halun tunteen syttymistä. Lähes kaikilla, aseksuaaleja lukuun ottamatta halun saa kyllä houkuteltua esiin, kun siihen näkee vaivaa ja tutkii, että mistä sen saa esille ja miten.

Halu syttyy kosketuksista iholla. Ihmisessä on kymmenittäin erogeenisiä pisteitä ja suosittelen etsimään ne kaikki. Halu syttyy tunnelmista, seksin mausteista ja viipyilystä aistien äärellä. Tutkikaa toistenne tuoksuja, laittakaa makuuhuoneeseenne eroottista musiikkia ja kynttilöitä ja taikokaa lisää intensiteettiä kaikella mitä keksitte. Olette sen ansainneet. Halu syttyy kiihottavista puheista korvan juuressa ja tahdosta helliä juuri toisen nautintoa.

Poikkeustilanteen seksin on oltava ehdottomasti toista kuuntelevaa. Huolen keskellä seksi voi olla valtavan korjaavaa, hoivaavaa ja parantavaa. Ja siinä kohtaa on oltava herkillä toisen tarpeiden äärellä. Älä pidä kiirettä, vaan usko läheisyyteen, ihoaikaan ja kosketuksien voimaan. Jos ette tiedä mistä nauttia, tai jos tuntuu, että kaikki on nähty tai on vaikeaa päästä toisen seksuaalisuuden ytimiä tutkimaan, niin tarjoilen taas keinoksi seksipuhetta. Jos siihen kaipaatte apua tai lähtölaukauksia, niin #parisuhdeseksi –Instatilillä on kokonaisen vuoden verran ajatuksia seksiin liittyen. Aloittakaa vaikka niistä. Ja tarvittaessa moni meistä seksuaalineuvojista on tavoitettavissa etänä.

Joskus lukot kaipaavat voimakasta aukaisua

Nyt tiedän, että menen alueelle, josta moni ei tahdo kuulla sanaakaan. Mutta hitto, me elämme nyt poikkeusaikaa. Joskus seksuaalinen halu on kaivautunut niin syvälle tai pää niin täynnä ja sekaisin, kuin Haminan kaupunki, että moni kaipaa enemmän voimaa seksiinsä. Kovempia otteita, sidontaa vapautuakseen nauttimaan tai kipua herättämään mieltä ja kehoa. Moni ajattelee, että varsin sairasta touhua. Mutta se ihmisessä onkin niin jännittävää, että kielletystä ja tuhmasta usein nautitaan eniten. Eikä kannata kunniallisuuden antaa olla oman nautinnon tiellä alkuunkaan, sillä se, mitä sinä ja kumppanisi teette, on täysin teidän asia. Samalla yhteiset syntiset salaisuudet liimaavat ihanasti yhteen myös parisuhdetta.

Ei ole mikään suuri salaisuus enää, että mm. yritysjohtajat käyvät mielellään dominan luona alistettavana, koska vain siten he pääsevät luopumaan kontrollista. Ja tämä ei ole sukupuolikysymys ollenkaan. Yhtä lailla valtaa ja kipua saattaa kaivata ylikuormitettu perheen äiti.  Omaan seksuaalisuuteen syvällisesti tutustunut ihminen ymmärtää myös sen syntisiä puolia ja osaa käyttää seksin terapeuttista voimaa hyväkseen. Valta ja kipu toimivat, koska ne tuottavat mielelle ärsykkeitä ja nostavat kehossa mm. adrenaliinia ja endorfiinia. Nämä tuntemukset ylittävät mielessä vellovat stressitekijät ja siten nollauksen tunne on usein kokonaisvaltainen.

Siinä on automoden turha huudella, kun on kaikista raajoista sidottuna tiukasti sänkyyn ja ruoska juhlii iholla

Tiedän varsin hyvin, etteivät valtaleikit ja kipu ole kaikkien juttu, eikä todellakaan tarvitse ollakaan.  Mutta hyvä on ymmärtää seksin äärellä, ettei kyse ole mistään urheilusuorituksesta, vaan siinä touhussa on mukana koko mielemme kirjo ja kokonainen ihminen. Syvällisesti omaan seksuaalisuuteen tutustuneet ihmiset saavat seksistä valtavaa nautintoa, tarvittavaa nollausta ja hyvinvointia myös poikkeustilanteessa. Häpeämättä sitä yhtään, vaan ymmärtäen, kuinka hiton tärkeää se on automoden sammuttamiseksi ja stressitason laskua varten. Mitä vapaammin saat seksiä toteuttaa kaikkine puolinesi, sitä vapaampi olet ottamaan vastaan sen tuomaa helpotusta liittyen elämän kuormittavuuteen.

ota mut

Seksi pelastaa ihmisiä

Seksistä raukea vartalo ja mieli ei koronasta hetkeen välitä. Huolikuorman purku on paikoitellen pakollista, koska kun se lopulta keikkaa, rysäys on järjetön. Kun on kriisitilanne ja vaakakupissa enemmän kuin jaksaa kantaa ja niin sen vastavoima on järjetön nautinto. Samanlaiseen nollaukseen eivät metsälenkit ja Netflix valitettavasti pysty, vaikka miten tahtoisi. Ja kuten sanoin, tämän nautinnon voi jokainen ottaa haltuun myös sooloillen, mutta vielä ihmeellisimmin nautintoihin pääsee toisen ihmisen kanssa.

Joskus kannattaa tietoisesti kävellä oman haluttomuuden yli ja lähteä tutkimaan, mistä se syttyisi. Eivätkö poikkeusolosuhteet olekin siihen juuri oikea aika? Joskus on tärkeää puhua ääneen huolikuormansa, siitä puhdistuakseen ja tullakseen kuulluksi. Syvällinen seksuaalinen nautinto kaipaa luottamusta ja kuulluksi tuleminen ihmisenä rakentaa sitä parhaiten. Joskus herättääkseen uinuvan halun ja himon vaaditaan enemmän voimaa ja herättelyä. Olisivatko poikkeusolosuhteet siihen oikea aika? Itseä ja toista kuunnellen ja ääneen tunteista puhuen tietenkin. Valta- ja voimaleikit kaipaavat aina keskustelua, ja siitä ei tingitä edes poikkeusaikana.

Poikkeusaika mullistaa perhe-, työ- ja vapaa-ajan elämän. Miksei se voisi mullistaa seksielämääkin paremmin hyvinvointiamme tukevaksi ja kaiken kaaoksen keskellä maadoittavaksi voimaksi. Jokainen on meistä sen arvoinen. Koska perkele, vain yhdessä me selviämme.   

Rakkaudella

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma