Tiedosta nautinto -blogi

Laiska ihminen saa huonoa seksiä

kirjoittajalta Susanna | 07/10/2021

Me ihmiset tunnumme olevan kovin laiskoja sekstailijoita. Kärjistän tässä blogissa paljon, tarkoituksenani herätellä. Mutta liian usein odotamme, että seksi on itsestään täydellistä. Ja sitten jos ei ole, niin ajatellaan, että kumppani on seksissä huono. Ja se toinen vaihtoehto on, että itse on huono seksissä. Kumpikin ajatus on sekä äärettömän vähän seksiä edistävää ja mielestäni seksille jopa erityisen tuhoisaa. Laiska ihminen saa valitettavasti huonoa seksiä, mutta sellainen ei ole kenenkään pakko olla.

Jokainen voi tehdä seksistään maailman parasta

Tuo on aika kepeästi sanottu, verrattuna käytännön toteutukseen, mutta silti seison sanojeni takana. Ja kuka on luvannut, että mitään muitakaan asioita saisi tuosta vain sormia napsauttamalla, juuri sellaisena kuin tahtoo?

Työtä seksin eteen?

Ihmiset usein näkevät järjettömästi vaivaa rakentaakseen uraa ja menestyäkseen. Omaa kotia rakennetaan myös samalla peräänantamattomuudella. Ja aika usein ihmiset myös keskittyvät oman kehonsa rakentamiseen tai muokkaukseen kaikella tarmolla ja päättäväisyydellä. Mikä potentiaali, innokkuuden ja intohimon tuoma voima, jolla tehdään melkein ihmeitä. Mutta sitten tullaan suhteeseen ja sen seksielämään. Siellä lakanoissa ne ihmeet pitäisi tapahtua tekemättä oikeastaan mitään, spontaanisti, intohimoisesti, tarpeeksi usein ja äärettömän taitavasti. Ja parisuhdekin pitäisi olla lempeää, rakkauden täyttämää ja ihmeellistä, ihan kuin itsestään. ”Työn tekeminen” parisuhteen tai seksin eteen nostaa jo ajatuksena karvat pystyyn ja palan kurkkuun lähes kaikille. Työtä. Yök.

Hämmennyn edelleen jatkuvasti siitä, kuinka ajatellaan, että seksin vaan pitäisi olla itsestään hyvää. Luonnollisesti. Meitä vaivaa ajatuksissa itsestäänselvyys, joka vaikuttaa hyvin monen elämään. Täydellisen ja helpon suhde- ja seksielämän harha. Epätodellinen mielikuva satujen parisuhteesta loputtomine nautintoineen.

Uskon tuon “totuuden” johtuvan rakkauden ja ”yhden oikean” –ihmisen “totuudesta”, mitä meille edelleen syötetään. Kun on mielikuva siitä, että kun toinen ihminen on sinulle täydellinen, niin sellainen on suhdekin seksiä myöten. Vaan todellisessa elämässä näin se ei vain toteudu.

Mitään tässä maailmassa ei saa ilmaiseksi, ei edes tolkuttoman hyvää seksiä.

Väitän (tietämättä yhtään tutkimuspohjaa), että ne parit ovat onnellisempia ja tyytyväisempiä, jotka ovat ymmärtäneet, että vaivan näkeminen palkitsee suhteessa ja seksissä. Miksei samalla loputtomalla tarmolla ja tahdolla paneuduta seksielämän saloihin, kuin oman uran kehittämiseen? Miksei yksityiskohtia huomioiden keskitytä parisuhdeseksiin kuin kodin sisustamiseenkin? Miksei mietitä vaihtoehtoja, opetella uusia taitoja ja sitkeydellä pusketa eteenpäin, kuten itsensä kehittämisessä muutenkin? Miksei hankita tietoa, etsitä vastauksia ja katsota asiaa monista näkökulmista, kuten vaikka kouluttautuessa johonkin uuteen työhön tai ammattiin?

Seksi vaatii paneutumista, viitsimistä, vaivaa, intohimoa, ihmettelyä ja tahtoa tehdä tätä kaikkea.

Tähän kohtaan kerron yhden salaisuuden. Seksin ja suhteenkin eteen tehtävää työtä ei ole pakko tehdä hampaat irvessä, otsa hiessä (vaikka usein kyllä kuuma tuleekin), eikä siinä ainakaan deadlinet huuda koskaan hoosiannaa. Koko ihana loppuelämä on aikaa tehdä seksistä parempaa, mutta sen parantumista itsekseen ei kannata jäädä odottelemaan.

Seksin ja parisuhteen eteen tehtävä työ voi olla mielenkiintoista, uutta kokemusta, josta ihana bonuksena usein tulee molemmille hyvä olo. Ja kun makuun pääsee, niin työtä tekee äärettömän mielellään, koska tässä ollaan vähän kuin provikkapalkoilla kaiken aikaa. Mitä enemmän näet vaivaa, sitä enemmän nautintoa sinulle maksetaan. Hemmetin hyvä diili, sanoisin.

Puhu seksistä

No, mitä sitten pitäisi tehdä?

Ensinnäkin nostaa se kuuluisa kissa pöydälle. Usein kissa on tässä kohtaa vähän tuntematon, mykkä ja heikossa kunnossa. Toisin sanoen, kaikki lähtee ääneen puhumisesta avoimesti. Ja usein se lähtee myös siitä, että todetaan reilusti ääneen, että jotain olisi tehtävä. Tarve parempaan olotilaan yhdessä ja suurempaan nautintoon on luonnollista. Omalta elämältä on jokaisen oikeus toivoa enemmän ja parempaa, mutta myös ymmärtää oma vastuu. On reilumpaa sanoa kumppanille, että kaipaan ja tarvitsen jotain enemmän, kuin mykkänä syyttää ja katkeroitua. Usein käy niin, että puoliso on ajatellut ihan samalla tavalla ja keinot vain puuttuvat. Keskusteluyhteyden avaaminen saattaa olla jo suuri molemminpuolinen helpotus.

Puhumaan opettelu

Seksissä ja suhteessa on aina mahdollisuus aloittaa aito ja syvä keskustelu. Tarpeet ja toiveet huomioivassa vuorovaikutuksessa on lupa puhua tunteista rehellisesti ääneen. Jos tässä ei omat keinot riitä, niin parisuhdeterapiassa voidaan avata suljettua keskusteluyhteyttä.

Usein hyvä keino on puhua silloin, kun ollaan kaksin ja fiilis on hyvä muutenkin. Tällaisia hetkiä ei tipu taivaasta, joten niitäkin on tärkeää itse luoda. Milloin olette kaksin, hyvällä mielellä ja valmiita kohtaamaan toisenne tarpeet aidosti? Voisitteko sopia, että nyt järjestetään aikaa meidän seksielämästä keskustelulle?

Nautintoaikaa kalenteriin

Itse en kannata seksin kirjaamista kalenteriin. Seksin vapaus saa paineita pakotetuista merkinnöistä. Mutta yhteistä nautintoaikaa sinne on syytä ruuhkavuosissa kirjata. Leppoisa yhteinen aika on omiaan ruokkimaan yhteyttä ja se taas lisää mahdollisuuksia puhua. Kun toisen ajatuksiin pääsee kiinni, aukeavat tiet usein ihollekin.

Nautintoaika on kaikkea sitä, mikä tekee teille hyvää yhdessä. Kohtaamista hyvän ruuan äärellä, yhteisiä hierontahetkiä, syvällisiä keskusteluaikoja tai vaikka parisuhdepelien pelaamista. Tärkeintä on se, että olette kaksin, kohtaatte aidosti ja ette ole pakotettuja mihinkään suorittamiseen.

Hanki tietoa, etsi mahdollisuuksia

Nettimaailma on täynnä tekstejä seksistä ja sen mahdollisuuksista. Lue, etsi tietoa ja ihmettele sitä tietoa yhdessä. Näkökulmia on niin monta kuin on harrastajaakin, mutta jos omia ajatuksiaan ei peilaa mihinkään, niin kovin lokeroituneeksi ajatukset jäävät. Seksistä kirjoitetaan paljon blogeja ja suurin osa niistä on loistavia. Puhumiseenkin auttaa kun nostaa esille erilaisia seksirikkaita teemoja ja kysyy niistä toisen mielipidettä. Tämä on samalla toisen seksuaaliseen mieleen ja sisäiseen maailmaan tutustumista.

Mitä kumppanisi ajattelee seksileluista, entä BDSM -leikeistä tai kolmen kimpasta. Asioita ei tarvitse toteuttaa, niitä voi myös analysoida yhdessä pelkästään asiana.

Seksikirja

Kokeile, kokeile, kokeile

Kun pandoran lippaan saa auki ja vuorovaikutuksen käyntiin on mahdollista ymmärtää, ettei seksissä mitään tarvitsekaan osata. Seksistä kun voi tehdä millaista vaan kokeilemalla. Ja silloin ollaan jo ytimessä. Seksi ei ole vakavaa, kaikki mielikuvitus on sallittua, kaikesta ei tarvitse nauttia, mutta kaikesta voi nauttia. Asioiden testaaminen turvallisessa suhteessa antaa loputtomat mahdollisuudet. Unohda kehtaaminen, ajatukset siitä, että mitä toinen sanoo, ehdota ja rohkaise puolisoakin tekemään niin. Ihan kaikkea voi opetella, ihmetellä ja erilaista nautintoa on maailmassa loputtomiin.

Seksi on loputonta

Seksistä saa usein paineet pois, kun ajattelee, että sitä on luvassa loputtomasti. Jos tänään ei ollut jotain, niin huomenna voi olla taas. Jos tänään tuotin nautintoa kumppanille, keskityin hänen mielitekoihin ja toiveisiin, on taas pian oma vuoro. Mitä enemmän on seksiä, sitä useammin on mahdollista löytää uusia ja ihmeellisiä asioita. Älä jumiudu kaikkeen hyväksi koettuun, vaan luo mielikuvituksellasi uutta.

Älä hoitele vain alta pois

Seksissä läsnäolo lisää tyydytyksen tunnetta. Älä hoitele pikaisesti alta pois, ”kunhan on tehtävä” –asenteella, vaan ota nautinto aina hetkenä, johon tahdot keskittyä. Kumppanin iholla fiilistely on onnellisuuden kannalta tärkeintä ajanvietettä. Sen nostaminen arjessakin monien muiden toimien edelle, lisää enemmän hyvinvointia kuin esim. liikunta. Mieli, keho ja suhde hoituvat kuntoon samalla ihmeellisellä hetkellä. Ja jos seksi ei siltä tunnu, niin nosta se kissa vihdoin sinne pöydälle.

Kummankin vastuulla

Jokaiselle on vastuu seksin toimivuudesta. Vapaamatkustaja ei saa sellaista seksiä useinkaan kuin tarvitsee ja haluaa. Kukaan ei lue ajatuksia, eikä kenellekään saa sälyttää painolastiksi toisen nautinnon tuottamista. Vastuun ei tarvitse olla mikään raskas ja lyttäävä, vaan innostava ja eteenpäin vievä. ”Mitenhän ihmeellistä seksiä sinä oikeastaan voisitkaan löytää elämääsi?”.

Eikä tarvitse pärjätä yksin tai edes kaksin

Seksuaali- ja parisuhdeterapiassa on mahdollista yhdessä tuulettaa suhdettaan ja seksielämää. On mahdollisuus saada erilaisia työkaluja ”työhön”, jota aloitatte yhdessä ja vinkkejä siihen, miten pääsette vauhtiin. Usein keskustelu on varsin helpottavaa, huojentavaa ja yhteyttä avaavaa.

Viitseliäs ihminen ottaa suhteen ja seksin asiakseen, nostaa ne prioriteetikseen ja haluaa niissä kehittyä. Onnellisuuden kannalta tämä saattaa tuottaa merkityksellisimpiä tuloksia kuin mikään muu, mihin paukkujasi laitat.

Työn iloa,

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta, keskustelutaitoja ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

 

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma