Lapsella on oikeus seksiä harrastavaan vanhempaan

Lapsen oikeuksien päivänä nostamme esiin lapsen oikeuksia. Lapsen oikeudet ovat kuitenkin hyvin rajallisia, jos lapsen vanhemmalla ei ole elämä kunnossa. Moni vanhempi perustelee lasten hyvinvoinnilla asioita, millä ei oikeasti ole lapsen hyvinvoinnin kannalta mitään tekemistä. Tästä hyvin tyypillinen esimerkki on huonoon suhteeseen jääminen, jotta ydinperhe pysyy kasassa, koska lapset tarvitsevat ehjän perheen. Eroa lykätään lapsen parasta ajatellen siitäkin huolimatta, että perheen sisällä asuu kaksi rikkinäistä vanhempaa. Ydinperheen yletön ihannointi ylittää ajatuksen siitä, että onnellinen vanhempi on lapsen oikeus.

Takertuva aikuinen rikkoo lapsen oikeuksia

Lapset ovat maailman tärkeimpiä, rakentuneita joko omasta itsestä tai halusta saada lapsi tai matkan varrella suojaan annettuja. Rakkaita ja tärkeitä kaikella tapaa. Mutta lapset ovat lainaa ja maailmalle kasvatettavia. Ei itselle, omaksi kiinni kasvaneeksi jatkeeksi.

Huoli ja vastuu saapuvat lapsen myötä väistämättä samalla oven avauksella. Usein se alkaa jo viivasta raskaustikussa tai yhteydenotosta, jossa kerrotaan lapsen saapuvan. Yhtä kaikki, huoli on naulittuna vanhemmuuteen tiukasti ja joskus siitä tulee lapsen oikeuksia kuristavaa. Jos aikuinen tarvitsee lasta rinnalleen tukemaan, viemään pois omaa pahaa oloa, paikkaamaan aikuisen tilaa tai huolehtimaan aikuisen huolesta, ei ole kyse lapsen oikeudesta. Siitä lapselle kaatuu aikuisen vastuu ja kuorma, eikä lapsen oikeus olla lapsi täyty laisinkaan.

Lapsen on tärkeää luottaa aikuisiin, myös niihin muihin aikuisiin kuin vanhempiin. Lapsella on oikeus ottaa aikuisuuden turvallisuus vallitsevaksi olotilaksi. Lapsella on oikeus uskoa siihen, että hyviä aikuisia on ympärillä, ja niihin saa kiintyä sekä luottaa. Turvallisuuden tunne on myös lapsen oikeus ja siihen vanhemman pitää tukea, tekemättä itseään ainoaksi turvallisuudeksi lapselleen. Lapsen oikeus on haalia ympärilleen kaikki mahdolliset hyvät ihmiset ja nauttia sitten sen hyvyyden voimasta.

En tarjoile sinulle kukkakaalia

Muistan vanhemman, joka kielsi lapseltaan kukkakaalin syömisen, koska inhosi sitä itse kovasti. Mikä lie oma lapsuuden trauma oli taustalla kukkakaalin suhteen. Mitä jos lapsi olisikin rakastanut kukkakaalia? Lapsen oikeus on myös elää omaa elämäänsä, turvallisen aikuisen huomassa ja huolenpidossa. Aikuisen ei ole tarve rajata sitä, mikä ei vaurioita. Lapsen oikeus on tutkia omaa maailmaa, etsiä omia kukkakaaleja ja uskaltaa tehdä asioita toisin, irrallisena hahmona vanhemmistaan. Se on elämään kasvamista ja oman itsensä arvostamisen opettelua.

Lapsen oikeus on olla olematta jatke, vanhemman määrittelyn tulos tai hänen unelmiensa täytäntöön panija. Lapsella on oikeus toteuttaa omia, itselleen sopivia ja omannäköisiä unelmia. Niissä vanhemman ainoa osuus on loputtomasti vahvistaa pohjaa, jolta lapsi voi ponnistaa kohti sitä, mitä ikinä haluaakaan.

Anna lapselle oikeus kokeilla sellaistakin, mikä ei ole sinun juttusi

Aikuisten seikkailu ei ole lapsilta pois

Aikuisen on tärkeää elää vanhemmuudesta huolimatta omaa elämäänsä. Lasten kanssa, mutta ei pelkästään heitä, vaan myös itseään varten. Parisuhteessa olevat myös toisiaan varten. Lapsuusaika on lyhyt, mutta niin lyhyt se ei ole, että aikuinen voi hukuttaa siksi aikaa omat tarpeensa kokonaan. Vanhemman tarpeet kun usein hautautuvat niin syvälle, että niitä ei pian löydy olleenkaan. Lapsella on oikeus elämänhaluiseen, innostuneeseen ja itseään toteuttavaan aikuiseen, koska mallista oppimista tapahtuu, halusimme tai emme.

Joku viisas joskus kommentoi, että aikuisen elämän pitää näyttää tavoittelemisen arvoiselta. Lapsen ei tarvitse saada jo lapsena kaikkea samaa kuin aikuisen, koska hänellä on loppuelämä aikaa toteuttaa sitä kaikkea tai jotain aivan muuta. Lapselle on oikeus odottaa omaa aikuisuutta ja sen mahdollisuuksia.

Onnellinen vanhempi on onnellisen lapsen kasvualustoista parhain ja siihen on lapsella oikeus.

Aikuisten oma elämä ei tarkoita sitä, että lapsen kanssa ei vietetä aikaa, saati että lapsi jää jalkoihin tai huomiotta. Vanhemmuus on vastuutehtävä, jossa ajankäytössä pitää tehdä kompromisseja. Mutta kompromissia ei ole se, että unohtaa kokonaan oman elämänsä ja parisuhteensa. Pikkulapsivaiheessa tämä on loputonta taiteilua, mutta se taiteilu kannattaa. Lapsella on oikeus vanhempaan, jonka päätä ei kiristä huolien tuoma vanne, vaan siellä leikkii elämän ilo.

Rakkaus ja parisuhde saa näkyä

Lapsella on oikeus katsella toisiaan rakastavia vanhempia. On oikeus kokea vieressä lempeitä katseita, helliviä kosketuksia sekä suukkoja siellä ja täällä. Lapsella on oikeus nähdä ja kuulla parisuhteessa hellyys, oppia mitä se tarkoittaa suhteessa toiseen ihmiseen ja miten sitä osoitetaan. Lapsella on oikeus oppia, että parisuhteessa olevat tekevät yhdessä asioita, haluavat viettää myös kahdestaan aikaa ja viihtyvät toistensa seurassa. Miksi muuten sitä yhdessä oltaisiinkaan? Perheaika on tärkeää, mutta lapsella on oikeus oppia arvostamaan parisuhdeaikaa ja sen tuomaa hyvinvointia vanhemmissaan. Parisuhteesta huolta pitäminen on vanhempien ehdoton velvollisuus, koska sen hyvinvointi hehkuu suoraan lapseen. Ja siihen hyvinvointiin lapsella on oikeus.

Vanhemmilla on oikeus riettaaseen seksiin

Seksi lisää parisuhteissa onnellisuutta, ja lapsella on oikeus kodissaan onnellisen parisuhteen tuomaan hyvinvointiin. Aikuisten seksi ei ole lasten silmille eikä korville tarkoitettua, mutta yksikään seksihetki ei ole lapsilta pois. Seksi laskee stressitasoa, tuottaa täysin ilmaiseksi sellaista euforiaa, ettei hyvän olon tuottamisessa ole mitään yhtä tehokasta keinoa. Seksi on parasta omaa aikaa ja parasta parisuhdeaikaa, koska se nollaa vanhemman päätä erityisen tehokkaasti. Ja näyttäkää minulle yksikin vanhempi, joka ei nollausta tarvitse!

Rankka lapsiperhe-elämä vaatii rankat huvit. Mitä haastavampaa lapsiaikaa elää, sitä raivokkaammin on raivattava tilaa omaan huviin. Kuormaa ei jaksa, jos vastapainoa ei ole. Mitä riettaampaa seksiä, sitä enemmän pääsee irti, ja ihan kaikesta. Pikkulapsivaiheessa seksi usein hyytyy, vaikka sitä pitäisi nauttia monin verroin enemmän. Seksi on vanhempien unilääke, vitamiini- ja energiajuoma samassa paketissa annosteltuna ajoittain pikashotteina ja mielellään nautittuna hartaasti ja pitkään.

Lapsella on oikeus seksin tuomalla euforialla kuorrutettuun vanhempaan, joka pää hattarapössössä on vähintään viisi kertaa parempi vanhempi, kuin seksin puutteessa kireyttään kirskuva ihmisraunio.

Rakkaat aikuiset! Lapsellanne on oikeus teidän hyvinvoinnin, nautinnon ja onnellisuutenne tuottamaan vanhemmuuteen, jossa jaksetaan huolehtia hänenkin oikeuksistaan entistä paremmin.

Lisää lastenoikeuksista täältä.
Jos elät uusperheessä niin siihen seksivinkkejä voit lukea täältä.
Ja olethan jo lukenut tämän: Kunniallinen äiti ei pervoile

Rouva Syld
Seksuaaliterapeutti
Mentaali- ja parisuhdevalmentaja

Tule keskustelemaan suhteestasi ja seksuaalisuudestasi.
Tapaamiset ympäri Suomea etänä ja Lahden alueella livenä.
Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja pari- ja ihmissuhdevalmennuksesta täältä.

Joko olet tilannut parisuhteesi iloksi verkkokaupastamme parisuhteesi riemuksi kortteja?
Pääset tilaamaan ne parisuhdeseksi -kaupasta.

Muistathan seurata meitä instassa @rouvasyld ja Facebookissa:
Ihmissuhteet ja seksuaalisuus Rouva Syld

Luethan muita blogejamme täältä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.