Tiedosta nautinto -blogi

Menestystä seksissä?

kirjoittajalta Susanna | 02/06/2019

Löyhähkönä aasinsiltana eiliseen valmistujaisten juhliintaan tahdoin kirjoittaa teille saavutuskeskeisyydestä.

Arvostamme menestystä valtavasti. Meillä ihminen tuntuu olevan jotain vasta sitten, kun on saanut jotain aikaan. Suorittanut tutkinnon ja mielellään hyvin arvosanoin. Pienestä asti on päähämme taottu, että kun on parempi on hyvät numerot ja stipendit taskussa. Sitten pääosan aikuisuutta meidän menestyksestä elämäss kertoo työ. Kuinka korkealla me olemme työpaikan hierarkiassa, miten se näkyy palkkasaatavissa ja tietenkin mikä on titteli.

Saavutuksia

Tämä menestyksen ja saavutuksien maailma rantautuu usein parisuhteeseen ja seksielämäänkin. Parisuhteen saavutukset ovat niitä ulospäin näytettäviä kulissielämän mittareita. Upea koti, tyylikäs pariskunta, menestyneet lapset ja kaikki niin tolkuttoman täydellisesti. Muutaman kerran vuodessa perinteinen thaimaan matka, sitä parasta laatuaikaa yhdessä, tietenkin. Kovin usein tälläisessä elämässä asuu kaksi tunnetyhjyyttä tuntevaa ihmistä irtautuneena siitä, miltä parisuhde tai elämä pitäisi tuntua.

Seksielämän saavutuksia taas mitataan peniksen koolla, yhdyntä- ja orgasmimäärillä. Menestyksen takaa stondausten kovuus, panon kesto ja lopulta orgasmien saavutettavuus. Monille myös halusta tulee menestyksen merkki. Paremmat ja kauniimmat ihmiset kun haluavat seksiäkin enemmän ja saavat tietenkin huikeaa sellaista. Orgasmitkin ovat varmasti suurempia.

Kuten kouluarvosanoissa, tutkinnoissa, työelämän titteleissä ja parisuhteen kulisseissakin unohtuu usein ihmisyys. Moni kadottaa itsensä vaatimuksiin, joita menestyksen tavoittelu asettaa. Meille syötetään menestyksen valheellinen tulos: onnellisuus. Vaikka sitä ei kuitenkaan takaa kukaan, koska onnellisuus rakentuu vain siitä, miten omat tarpeet täyttyvät. Eivät siitä, mitkä on yleiset ja kovat menestyksen mittarit.

Moni herää jossain kohtaa elämänsä keskeltä miettimään kenen elämää elääkään ja seksin aikana tuskin tuntee itseään. Menestyksen illuusio ei rohkaise kuuntelemaan sisäistä ääntä, ja pian olemme kadottaneet oman tahtomme kokonaan. Elämä maistuu puulta, moni asia ei tunnu miltään ja se oma itse, se on vieraampi kuin kukaan muu.

Kenen parisuhdetta ja seksiä suoritat?

Onko parisuhteesi, siis teidän keskinäinen yhteys, sellaista kuin tahdot? Täyttyykö mielesi usein ilolla, onnella ja kiitollisuudella siitä, että juuri tuo ihminen on vierellä? Saatko olla heikko, huono ja silti rakastettu ja hyväksytty? Tulevatko tarpeesi nähdyksi ja kuulluksi?

Tuntuuko seksi omaltasi? Onko tyydytys täydellinen? Saatko mitä tahdot edes useimmiten? Voitko toivoa ja pyytää mitä vain? Toteuttaako seksikumppanisi asioita mitä tahdot, koska sinun nautintosi on hänelle tärkeää? Voitteko puhua seksistä syvimpiä tuntoja myöten? Onko lupa olla seksissä se mitä olet joka hetki?

Onnellisuus

Jokainen meistä haluaa olla onnellinen. Se on luonnollista ja inhimillistä. Mutta menestyksestä, joka on ulkopuolinen meriitti ja muiden arvostukseen perustuva totuus, sitä ei saavuta. On tutustuttava itseen ja omiin tarpeisiin, saatava ilmaista ne parisuhteessa ja seksissäkin. Toisin sanoen on saatava elämässä niitä asioita mitä syvällä sisimmässään tarvitsee. Tämä ei ole itsestäänselvyys. Koska ympäröivä maailma muokkaa ajatuksiamme ja odotuksiamme ja siten johtaa meitä harhaan.

Huono parisuhteessa tai seksissä?

Menestyksen ja saavutusten määritellessä elämäämme koemme usein huonoutta, kun emme niitä tavoita. Kateuskin on hyvin tuttu tunne. Naapurilla ja ystävillä kun tuntuu olevan kaikki paremmin aina. Jos koemme huonoutta, on syytä miettiä, että miksi? Kenen kriteereillä olemme huonoja? Kuka antaa ne arvioinnit ja niiden perusteet? Olemmeko itse huonoja vai voisiko syy olla kriteereissä, joilla itseämme ja elämäämme määritämme?

Seksissä ja parisuhteessa kukaan ei ole oikeasti huono. Jokaisen ihmisen kanssa se on erilaista ja se pitää yhdessä rakentaa molemmille mieleiseksi ja hyväksi. Suhteen edetessä voi aina opetella taitoja lisää ja muokkautua elämän muutoksissa. Tietoisesti voi lisätä ja tuottaa hyvää oloa ja nautintoa loputtomiin.

Huippuihminen parisuhteessa ja seksissä

Molemmissa pätee samat säännöt huippuudelle. On tultava kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään kaikkine tarpeineen. Ensin on uskallettava tutustua oikeasti itseensä, kohdattava hyvyys, huonous ja löydettävä minuus. Rakastettava ja arvostettava itseään. Ja ajateltava, että juuri tällaisenä ansaitsen kaiken mahdollisen hyvän.

Ja kun se on selvillä, on puhuttava kumppanille nämä ajatukset ääneen ja varmistettava, että ne kuullaan oikein. Sitten on löydyttävä molemmista vielä tahto toteuttaa ja tehdä yhdessä molempien tarpeita tyydyttäviä tekoja. Näytettävä, että rakastan ja teen asioita, joita sinä tarvitset ja haluat.

Monimutkaista ja vaikeaa?

Ei oikeastaan, mutta vapaamatkustajana tällä junalla ei pitkälle pääse. Tämä kun on parisuhteessa kummankin vastuulla. Aikaa vievää tämä on, mutta mahdollista ihan kaikille. Ja siinä määrin menestykseen ja saavutuksiin verrattavissa, että ilmaiseksi ei tapahdu mitään. Mutta tämän lopputuloksena onkin oikeasti onnellisuus.

Kiteyttäen: on sinun käsissäsi se, millaisen parisuhteen ja seksielämän saat tai voisit saada. Jos tahtoa tehdä yhdessä hyvää ei viereltä löydy, niin kannattaa miettiä, kannattaako siinä elämäänsä hukata. Ja jos tuntuu haastavalta itse lähteä rakentamaan omanlaista elämää, parisuhdevalmentaja ja seksuaalineuvoja auttaa sinua.

Älä anna menestyksen mittareiden määritellä sinua huonoksi. Älä anna saavutustesi olla se mikä sinua määrittelee. Ole ihmisenä ainutkertaisen hyvä ja ihmeellinen ilman arviointeja. Rakenna elämäsi sisäisen tarpeen kuuntelulle ja avoimuudelle kumppanisi rinnalla.

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, Parisuhdepuhe– ja Totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma