Minusta ei tullutkaan taustatanssijaa, vaan seksuaaliterapeutti

Miten minusta tuli seksuaaliterapeutti? Koko elämän haave se ei ole ollut. Toiveammattini pienenä oli taustatanssija. Sellainen, joka jonkun tosi suositun julkkislaulajan taustalla veivaa ryhmässä biisistä toiseen huikealla rytmitarkkuudella saaden sen näyttämään helpommalta kuin mikään. Ei tullut.

Teini-iässä olin löytänyt ruuanlaiton ja leipomisen lahjani, joten halusin yläasteen jälkeen kokiksi. Tuo geeni oli suvussamme hypännyt mummiltani minulle ja äitini taidot ylitin jo 13 -vuotiaana. Ravintola-ala vei mukanaan ja valmistuin. Kokkia minusta ei koskaan tullut, mutta markkinoinnin tradenomiksi lopulta päädyin.

Ensimmäinen rakkaustyöni nuorten yksilöohjaajana

Pitkän linjan markkinoinnin ja viestinnän kautta löysin ensimmäisen työelämän rakkauteni: nuoret. Tuo varsin väärin ymmärretty ihmisryhmä, jonka kohdalla ne kaikista syrjäytyneimmät ja kapinallisimmat saivat minut haastamaan itseni. Lopulta eräs huppupäinen ja lähes puhumaton nuori osoitti, että olin löytänyt itsestäni kohtaamisen lahjan.

En unohda koskaan vuosien takaista kokemusta… Tuo sulkeutunut ja lannistettu nuori (ja kirjoitan tästä luvan kanssa), oli käynyt luonani yksilöohjauksessa kuukausia, puhumatta sanaakaan tai vastaamalla “en tiiä”. En saanut nuoresta mitään irti ja koin valtavaa epätoivoa ammattilaisena. Yhtenä perjantaina hän kääntyi ovelta takaisin ohjauksen jälkeen ja toivotti minulle hyvää viikonloppua. Kun ovi sulkeutui, itkin vuolaasti. Tuo edistys oli niin suurta, etten voinut ymmärtää. Yhteinen taipaleemme oli pitkä, ja tuo nuori opetti minulle, miten uskomalla ihmiseen saa järjettömän hyvää aikaan. Ja sen, mikä voima on ihmisen positiivisella kannustamisella, aidolla kuuntelulla ja luottamuksella. Tuon nuoren askartelema kiitoskortti on kalleimpia aarteitani edelleen. Luen sitä usein, koska se antaa minulle valtavasti uskoa parempaan, ihan jokaisen ihmisen äärellä.

Nuorten kanssa työtä olen tehnyt näihin päiviin saakka. Edelleen rakastan kohdata nuoria ja keskittyä ymmärtämään, mitä sen kaiken ulostulevan pahan olon ja epävarmuuden takana on. Tahtotilani on aina huojentaa nuoren mieltä ja saada aikaan ymmärrys siitä, että on vaihtoehtoja valita myös parempaa elämää. Usein ottamalla apua vastaan. Toivottavasti pian aukeaa kanavia lisää kohdata nuoria tällä seksuaalisuuden kentälläkin, siinä kun yhdistyy kaksi rakkaustyötä sellaiseksi komboksi, että hykerryttää.

Ihmistyö ja kohtaaminen ovat minuun tatuoitu rakkaustarina.

Syntinen sysäys kohti seksologiaa

Minulla on takanani pitkä, yli 20 -vuotta kestänyt suhde lasteni isään. Liitto oli hyvä ja sen muistot kauniita. Silti sen päätyttyä uskoin, etten suhteeseen aio ryhtyä pitkään aikaan, saati mennä koskaan naimisiin. Elin vähintäänkin seikkailuhenkisen ja hyvällä tahdolla sanoenkin riettaan sinkkuelämän ensimmäistä kertaa elämässäni, 36 -vuotiaana. Ja mikä aika tuo olikaan. Halusin ymmärtää deittailusta ja irtoseksistä kaiken, koska miksi ei? Olin aikuinen ja vastuullinen vain itselleni. Ja hyvä niin. Suuria ja tärkeitä asioita opin tuona vuonna itsestäni, miehistä ja seksistä. Oli vallattoman vapaata ja villiä olla sinkku, kun olin aikuinen nainen ja ohittanut omalla tavallani kaikki nuoruuden epävarmuudet.

Sinkkuvuosi opetti lopulta enemmän kuin ikinä uskoinkaan.

Jakamatta sen enempää (se kun menee yksityisyyteni rajan sille omalle puolelle), ihan liian aikaisin elämä (lue Tinder) tipautti eteeni Herra Syldin. Emme etsineet mitään ja löysimmekin ihan hitosti. Pitkään yritin tolkuttaa, että ei tässä mitään ja sinkkuelämä on kesken. Mutta lopulta oli ymmärrettävä, että meissä on jotain enemmän. Yhtä varovaisen epäilevästi lähdimme suhteeseen molemmat. Meillä oli elettyä elämää takana, kipuja käsiteltävänä, silti järjetön seksuaalinen kemia, joka sai elämän maistumaan hattaralta ja lillumaan vaahtokarkissa. Pian totesimme, että tolkuttoman kivaa on muutenkin yhdessä.

Kuka sanoo ei, kun tarjolla on yltäkylläisesti makeaa hunajaa miehen muotoisessa paketissa?

Levoton seikkailija löysi toisensa. Ja loppu on suhteemme historiaa vuoristoradalla, jossa saa tuntea kaikkia tunteita ja niitä tunnetaankin. Mutta miksi kerron siitä tässä? Koska se on sysäys ja juurisyy siihen, että minusta tuli seksuaaliterapeutti. Joten suuri kiitos siitä kuuluu puolisolleni. Ja muistan häntä siitä myös kiittää.

Suhteemme alkupössössä olin niin tolkuttoman ihmeissäni siitä, millaista seksi voikaan olla ja puhuimme siitä ystävieni kanssa paljonkin. Kirjoitin myös silloista kohtuullisen suosittua blogiani nimettömänä, johon jaoin avoimesti ajatuksiani seksistä ja suhteestani. Seksi ja parisuhteet kiehtoivat minua tolkuttomasti, nyt kun sylissäni oli jotain, mistä en ollut aiemmin tiennyt mitään. Etsin ja luin myös kaiken käsillä olevan tiedon tuosta jännittävästä ihmiselämän suolasta ja sokerista. Ja jossain kohtaa totesin ystävälleni, että voi kun voisin olla joku seksuaaliterapeutti. Siitä se kipinä sitten lähtikin roihuun.

Mentaalivalmennusta

Niin kuin yleensä aina, ihminen ymmärtää vasta jälkikäteen, mikä omalla polulla oli hyvinkin tarkoitettua tulevan kannalta. Nuorten ohjaukseen tueksi opiskelin mentaalivalmentajaksi ja kuinka silmiä avaavaa se minulle onkaan ollut. Tietoisuus ja mielen ymmärtäminen on tuonut ammatillisuuteeni vahvan perustan, mikä kulkee ohjenuorana mukanani. “Ajatus on vain ajatus, eikä totuus mistään.” Hoen lausetta edelleen itselleni päivittäin ja asiakkaillenikin usein. Minulle se tarkoittaa aina sitä, että totuudessa on valtavasti näkökulmia, eikä ehdottomuuksia ole olemassakaan. Se pätee seksologian alalla äärettömän hyvin.

Tietoisesti itseään ymmärtämällä ja kehittämällä ihminen tekee omassa elämässään omalle hyvinvoinnilleen ihmeitä.

Seksuaalineuvontaa ja parisuhdevalmennusta

Pohjakoulutukseni yhteisöpedagogi oli loistava pohja myös tulevalle ammatilleni, sen selvitin googlailun perusteella. Ihmistyötä olin tehnyt nuorten kanssa jo pitkään, rakastin myös kouluttaa ja ohjata ryhmiä. Ja tiesin jo silloin, että seksologian porttien aukaisu oli minulle se ainoa oikea suunta. Yhtenä keväänä olin lopulta opiskelemassa sekä seksuaalineuvojaksi että parisuhdevalmentajaksi ja samalla vähän erityispedagogiikkaa yliopistossa.

Kataja ry:n Solmuvalmennus oli hyvin konkreettinen sukellus parisuhteiden ja etenkin kriisissä olevien suhteiden syvyyksiin. Opin paljon dialogin merkityksestä, vuorovaikutuksesta, tunteista ja siitä, miten tärkeitä sopimukset on suhteissa. Sain koulutuksesta monia työkaluja ja hyvin käyttökelpoisen menetelmän parien kanssa toimimiseen. Ennen kaikkea myös ymmärryksen, että parityöskentely on erityisen antoisaa ja ihanan haastavaakin.

Mutta Sexpon seksuaalineuvojaopinnot kirjaimellisesti räjäyttivät tajuntani. Sai ihmetellä loputtomiin, sanoittaa ääneen kaikkea mitä ei ymmärrä ja norsun annoksina tuli tietoa seksologiasta, jonka laajuutta tuskin ymmärrän täysin vieläkään. Löysin itsestäni varsin liberaalin seksologin ja tajusin sen takana olevan minun arvomaailmani ja ihmiskäsitykseni. Kukaan täällä ei ole toista arvokkaampi, jokainen on ainutlaatuinen ja ihmeellinen juuri sellaisena kuin on. Ja jos ihminen jostain nauttii, se ei ole koskaan epänormaalia, vaan äärettömän luonnollista. Niin kauan kuin toista ihmistä ei satuta vastentahtoisesti, niin kaikki on hyvin. Pitää vain uskoa, että on lupa nauttia kaikesta mistä oikeasti nauttii.

Seksuaalisuuden ja seksin ihmeellinen maailma

Mikään ei tuota ihmiselle niin suurta onnea ja niin suurta nautintoa, kuin toisen ihmisen kanssa toteutettu huikea seksi. Mikään helppo, luonnollinen ja itsestään selvä asia tämä ei kuitenkaan ole. En ole tosin koskaan niin ajatellutkaan, mutta ymmärrän nyt todella selkeästi. Ihmisillä on seksuaalisuuden ja seksin kanssa paljon haasteita. Mutta ihmisellä on myös mahdollisuus valita parempaa tulevaa, tehdä äärettömästi oman itsensä hyvinvoinnin ja nautinnon eteen. Ihmisen mieli on niin käsittämättömän hieno, että sitä valmentamalla myös seksielämämme saa mahdollisimman paljon vapautta. Keho on myös työkalumme, mutta sitä kuuntelemalla olemme rehellisiä itsellemme.

Opin matkan aikana, ettei seksi ole kaikkea, mutta paljon se voi olla, ja ennen kaikkea se voi olla mahdollisimman paljon kaikenlaista. On huikeaa ymmärtää, että ihminen voi kokea seksuaalista halua vaikka mihin. Minulle se on moninaisuuden rikkaus ja ihmeellisintä ikinä. Tuomitsemalla itseä tai muita emme pääse mihinkään, ymmärtämällä pääsemme.

Omalle seksuaaliselle hyvinvoinnille on tärkeää tietää kuka on, ja löytää rauha oman itsensä äärellä. Aina me emme syntyessämme ole ulkoisesti tai sisäisesti sitä, mitä meidän kuuluu olla, mutta kun lopulta itsemme löydämme, on se erityisen tärkeää hyvinvoinnillemme. Moninaisuus on meissä kaikissa, tavalla tai toisella ja elämäntehtävämme on löytää itsemme. Koska sen ymmärryksen äärellä on myös onnellisuutemme.

Seksuaalineuvoja opintojen aikana ehdollistin aivan kaiken myös henkilökohtaisessa elämässäni. Mitä olen äitinä, mitä voin tehdä, mitä olen seksuaalisesti, mistä nautin ja millainen suhteemme on, jotta siinä voin ja haluan elää. Puolivälissä opintojana menin myös naimisiin, miehen kanssa, joka sitoutui samaan kuin minäkin, vapauteen neuvotella suhteessa olemisen säännöistä yhdessä. Isoja asioita tapahtui sinä vuonna paljon.

Rakkaustyöni on kombinaatio lahjoistani

Kirjoittanut olen aina, jo teininä ruutuvihkoni täyttyivät seikkailuhenkisistä suhde- ja rakkaustarinoista. Olen kirjoittanut blogintynkää vauvanruuista ja elämästäni, sinkkuilusta ja suhteilusta ja nyt vihdoin seksiblogia yhdessä mieheni kanssa. Olen löytänyt oman rakkaustyöni, johon paloa saan purkaa myös täällä blogissa. Toivottavasti lähitulevaisuudessa saan teille tarjoilla myös kirjamme luettavaksi. Se on suuren suuri unelma, jonka teeman olen ymmärtänyt valikoituneen minulle vasta nyt. Ette tiedä kuinka sykähdyttävät ne viestit, joissa kysytte, että voisinko kirjoittaa kirjan. Mitään en tekisin mieluummin. Paitsi toki kohtaisin ihmisiä.

Kohtaamisesta kirjoitin jo aiemmin, se on supervoimani. Tänä päivänä uskallan sanoa sen sumeilematta. Tiedän olevani siinä hyvä, koska suhtaudun siihen aina suurella nöyryydellä. En koskaan ole hitustakaan enempää kuin ihminen, jonka kohtaan. Minun tehtäväni on kuunnella, ymmärtää ja huojentaa ihmisen mieltä. Vahvasti kannustaen ja motivoiden ihminen löytää oman elämänsä vastaukset. Tuen kaikessa ja tarjoilen kaiken ammatillisen osaamiseni jokaisen asiakkaani käyttöön. Olen vahvan intuitiivinen, ja olen oppinut luottamaan siihenkin entistä enemmän. Ihmisen huoli näkyy aina jotenkin.

Jokaisen ihmisten tarina on omanlaisena juuri hänelle erityisen merkityksellinen. Sitä tarinaa tahdon asiakkaan kanssa kirjoittaa hänen haluamaansa suuntaan. Koska minä saan merkityksen työlleni ihmisen hyvinvoinnin kautta. Kun saan palautetta, että olen auttanut ymmärtämään ja ratkaisemaan omia haasteita tai vinkkini ovat vieneet eteenpäin, tiedän että teen, mitä minun kuuluukin tehdä.

Koska minulla on myös markkinointi ja viestintätausta, on siitäkin ollut merkittävästi hyötyä tässä työssä. Olen kerran jos toisenkin sanonut, ettei minusta tule yrittäjää. Sellainen olen silti ollut päivätyöni ohella kohta kaksi vuotta. Tuo markkinointi- ja viestintäosaaminen on ollut merkittävä etu alalla. Se tuo ammatillista ymmärrystä somenkiemuroihin ja siihen myös, mitä rajaan itsestäni. Tervettä itsesuojelua, mutta myös tärkeää brändinhallintaa on pitää kirkkaana mielessä sen, mitä tuo itsestään esille. Jos oma yritystoiminta vaatii kaiken myymistä, se ei enää minulle ole ammatillisuutta.

Toinen rakkaustyöni seksuaaliterapeutti

Seksuaalineuvojaopintojen jälkeen ajattelin, että terapeutiksi sitten joskus. Tässä todellisuudessa elin noin kaksi kuukautta, kunnes ilmoittauduin seksuaaliterapeuttikoulutukseen. Tuon vuoden aikana opin vieläkin enemmän katsomaan asioita monesta näkökulmasta ja ravistelin omia “totuuksiani”. Pääsin syvälle teemoihin, jotka ennen tuottivat ajatuksia siitä, että osaankohan tarpeeksi ymmärtää asiakasta esim. seksuaalisen riippuvuuden äärellä. Se myös kasvatti vahvuuttani ymmärtää, mikä on minun ammatillisuuttani, milloin työni vaatii konsultaatioapua ja milloin on suurinta ammatillisuutta ohjata asiakas toiselle, jolta hän saa ammattimaisempaa tukea. Seksologian alalla on hyvä ainakin pystyä selvittämään kaikesta jotain, mikä auttaa asiakasta. Ja ymmärtää nöyränä se, ettei kaikkea tarvitsekaan osata, eikä voi tietää. Ja löytää se oma teema tai teemat, joissa haluaa erikoistua.

Minulle tuo erikoistuminen on tippunut kuin syliin: tahdon ehdottomasti syventää osaamistani liittyen juuri parisuhdeseksiin, koska suhteessa olevien seksielämä ei aina ole niin nautinnollista, kuin se voisi olla, ja kaikki halun teemat ovat minulle suuri intohimo. Jännästi näiden teemojen äärellä olevat asiakkaatkin ovat minut löytäneet. Yksi merkityksellinen sivujuonne ovat nuoret, ja siellä seksuaalinen identiteetti, suhteet ja omat rajat ovat erityisen tärkeitä. Myös seksuaalinen ja sukupuolinen moninaisuus on minulle tärkeä teema, ja tästä olen saanut myös kouluttaa.

Kun käyntikorttiini sain painattaa sanan “seksuaaliterapeutti”, se oli hykerryttävän ihana onnistuminen, mutta myös nöyrä lupaus kohdata ihminen aina ihmisenä.

Minä seksuaaliterapeuttina

Tahtotilani on olla lempeä, ymmärtäväinen, armollinen ja suora. En usko kiertelyn ja ns. totuuden välttelyn auttavan ketään. Olen aina asiakkaani puolella, mutta kerron kyllä, jos koen, että häntä ei kunnioiteta hänen elämässään. Ihmisen omien rajojen yli kävely on minulle haastavin kohdattava terapiassa. Ja sitä käsittelemme asiakkaiden kanssa usein ja monesta näkökulmasta. Haluan haastaa ja herättää ajattelemaan. Jokainen on oman elämänsä asiantuntija, mutta usein ulkopuolinen näkee asiat toisesta suunnasta ja usein se auttaa asiakasta valtavasti. Olen ylpeä siitä rohkeudesta, millä kohtaan haastavien asioiden kanssa painiskelevia asiakkaita ja olen loputtoman kiitollinen aina asiakkaani luottamuksesta.

Olen myös aina ylpeä siitä, että asiakas on rohkeasti tullut terapiaan.

Tarvitsen merkityksen työlleni, sen olen ymmärtänyt aikaa sitten. Ja se merkitys on ihmisen hyvinvoinnin edistäminen. Seksuaalisuus ja seksi on ihmisen herkintä aluetta, ja siinä luottamuksen saaminen on erityisen tärkeä kokemus. Teen työtäni asiakkaitani varten, mutta samalla itselleni. Tulee järjettömän hyvä olo, kun voi olla avuksi ja minusta on ihmisille hyötyä. Jokaisessa hetkessä olen asiakkaalle läsnä kokonaisena ihmisenä, omana persoonana ja ammatillisella tietotaidollani, mitä kehitän kaiken aikaa.

#parisuhdeseksi

Osan rakkaustyöstäni saan jakaa nyt sen juurisyyllisen kanssa, eli Herra Syldin. Ideoimme ja kirjoitamme blogia yhdessä. Koronakevään jäljiltä meillä on verkkokauppakin, koska kaikki tapahtumat, missä ikinä piti meidän korttejamme myydäkään, peruttiin. Kirja, joka toivottavasti saa päivänvaloa kannelleen jossain kohtaa, sekin on yhteinen. Mieheni valokuvaa, kirjoittaa, oikolukee, inspiroi, hoitaa verkkokauppaa, mutta ennen kaikkea on minun kainaloni ja sylini, missä terapeutti on alastomimmillaan ja huonoimmillaan. Vaikka on ihmistyön ammattilainen, niin aina armollisuutta ei osaa ulottaa tarpeeksi itseensä. Aina asiat eivät mene kuten tahtoisi ja oma uskokin horjuu. Silloin on tärkeää, että on vierellä ihminen, joka sanoo: “Älä huolehdi, kaikki järjestyy”.

Yhdeksi tärkeäksi työksi on noussut tässä vuosien aikana noussut parisuhdeseksi -instatili. Se on äärettömän yhteisöllinen ja myös minua opettava kanava, jossa pyrin jakamaan kauniisti ja suoraan ajatuksiani laajasti seksuaalisuuteen ja seksiin liittyen.

Kun tarvitset seksuaaliterapeuttia, olen sinua varten.

Rakkaudella,
Susanna

Täältä voit lukea mieheni Herra Syldin ajatuksia siitä, millaista on olla seksuaaliterapeutin puoliso.

Täältä saat lisää tietoa seksuaaliterapiasta ja ihmissuhdevalmennuksesta.

Muistathan käydä katsomassa myös verkkokauppamme täältä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 ajatuksia aiheesta “Minusta ei tullutkaan taustatanssijaa, vaan seksuaaliterapeutti”