Se on taas vuosi vierähtänyt. Joidenkin suhteissa muutoksien vuosi, joidenkin suhteissa on menty samalla kaavalla kuin aina ennenkin. Joidenkin suhteita on korona raadellut kovastikin, toisilla se on tuonut hyvää ja ihanaa yhteistä aikaa enemmän. Joillekin tämä on vuosi, kun on päädytty yhteen, toisille taas vuosi, jolloin on päädytty eroon. Mikä pitää toisia yhdessä, suhdetta hyvänä ja mikä saa toiset voimaan pahoin, kärsimään tai hajoamaan? Mitä sinä voit oppia suhteesta alkavana vuonna 2022?
Millainen on hyvä suhde ja miten siihen päästään? Tätä kysytään minulta usein. Tätä olen miettinyt, tutkinut, opiskellut ja analysoinut viimeisen seitsemän vuotta niin paljon, että minulla alkaa olla siihen kohtuullisia vastauksia. Tämä vuosi on opettanut myös paljon, niin omassa suhteessani kuin ammatillisestikin. Tässä siitä ajatuksia sinulle.
Parisuhde on taitoa, ei ajelehtimista
Kaikki me kaipaamme kevyttä, helppoa ja ihanaa suhteeltamme. Emme hammasten kiristelyä, vääntöä, riitoja ja ainaista ärsyttävää kehää, jolla kahnataan. Kaiken kurjan keskellä, me usein keskitymme siihen, että suhteessa on vähintään yksi, usein kaksi huonoa ihmistä. Syyllisyys ja häpeä lietsovat huonoon käytökseen ja huono käytös hajottaa. Löydämme syitä ja selityksiä luonteistamme, ominaisuuksistamme sekä siitä, mitä olemme oppineet lapsuudessa ja aiemmassa elämässä.
En ajattele, että on parisuhteeseen sopivia ihmisiä tai, että sielun kumppanit vain löytävät toisensa. Uskon vahvaan henkiseen ja fyysiseen kemiaan sekä rakkauteen, jotka nekään yksinään eivät auta mitään. Niiden jälkeen tulee aina esille parisuhdetaidot. Joita voi halutessaan opetella jokainen.
Parisuhdetarpeiden täyttymättömyys
Miten lipsummekaan usein siihen, että suhteessa meistä tulee esille se hirviö, jota emme näytä koskaan kenellekään muulle? Miten olemmekin niin usein loukattuja niin karrelle, että puolustamme itseämme kuin suurimmassa taistelussa? Miten usein suojaammekaan sisintämme kipeiltä tunteilta välinpitämättömyydellä, kylmyydellä tai jopa lyömisellä tai vähintään riidoissa suollamme suustamme ulos sellaista mikä ei ole missään määrin painokelvollista? Miten usein nielemme kaiken ja mahdollisen, niin että tunteista pinnalla on enää kauna ja katkeruus?
Kun emme puhu tarpeista, niitä ei ole olemassakaan. Toinen ei arvaa ja veikkaamalla ei suhteessa voita kuin lisää pettymyksiä. Jos miellytämme, poljemme omia tarpeita ja samoin teemme, jos kuvittelemme, ettemme tarvitse mitään. Hyvin monessa suhteessa täyttymättömät tarpeet huutavat hoosiannaa kaiken aikaa, ja siinä ei tunnu auttavan mikään. Paitsi, että auttaisi. Kun vain puhuisimme niistä tarpeista ääneen.
”Kun kerron tarpeistani, toinen ei välitä”. Niin, on myös hetki suhteessa, jossa ei auta kuin itsensä arvostuksen vuoksi katsoa rehellisesti realismia silmiin. Toisella voi olla äärettömän paljon omia kipuja, täyttymättömiä tarpeita ja vaikka mitä muuta, mutta silti molempien tarpeet ovat tärkeitä. Jos sinun tarpeesi eivät ole tärkeitä kumppanille, ei suhteessa kannata hukata hetkeäkään.
Käyttäytyminen parisuhteessa 4 –
Käyttäytyminen on aina opittua. Huono käytös on opittua ja sitä voi lietsoa moni asia, mutta pohjimmiltaan se on huonoa käytöstä. Ihminen ei pääosin ole paha, mutta ahdistettuna hänestä tulee huonosti käyttäytyvä. Sitä voi ymmärtää, ainakin ihmistä tunteineen sen takana. Sietää ei tarvitse. Huonolle käytökselle ei ole selityksiä, joilla sitä voisi ja saisi jatkaa. Muutos voi olla vaikea, mutta se on mahdollista, kun sitä oikeasti lähtee harjoittelemaan.
Käytös toista ihmistä kohtaan, jonka on valinnut vierelleen vapaaehtoisesti on erityisen merkityksellistä. On hyvä käydä peilin kanssa keskustelua, jos käyttäydyn huonosti: miksi edes oletan, että toinen vierelläni tahtoisi olla? Kukaan ei ole täydellinen eikä virheetön, ja elämä ympärillä vaikuttaa käytökseen. Mutta tietoisesti käytöksestä voi ottaa niskaotteen ja lähteä sitä myös parantamaan niin, että kumppanilla on parempi olla. Tämä käytöksen muuttaminen on suhteessa sitä paljon kaivattua aikuisen vastuuta.
Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen parisuhteessa
Loppujen lopuksi, lähes aina suhdeongelmassa tullaa siihen tulemaan, ettemme tule nähdyksi ja kuulluksi suhteessamme omana itsenämme. Ei kumppanin tarvitse olla samaa mieltä, eikä aina ymmärtäkään, mutta hyväksyä, arvostaa ja kunnioittaa pitää. Parisuhteessa on aina vaatimuksia, kuten toisen kaunis kohtelu, rakkaudellinen hyväksyntä ja tahto yrittää ymmärtää. Tärkeimpänä kuitenkin se, että haluaa kuulla ja nähdä toisen. Jos tähän ei pysty, niin parisuhde ei ole sinua varten. Huolta ei silti ole, koska tämäkin on taito, mitä me voimme opetella.
Seksi ei vain ole, sitä tehdään
Seksi on suhteen haasteista usein se, joka mielellään ongelmin työnnetään maton alle. On liian herkkää ja kipeää sanoa, ettei se tyydytä. Ennemmin jätetään puhumatta, kunnes ollaan katkeruuden siivittämissä haasteissa. Seksin ei tarvitse sujua luonnostaan ja ongelmitta. Ihmisissä ei ole vikaa, me olemme kaikki vain erilaisia. Ja siksi seksistä on puhuttava, ellei se ole ihmeellistä ja tyydyttävää molemmille. Sietäminen ja tyytyminen ei kuulu sen enempään seksiin, kuin suhteeseen muutenkaan.
Voi, miten tahtoisinkaan muuttaa sitä ajatusta, että olisi itsestäänselvyys, että seksistä puhutaan yksityiskohtia myöten. Miten sitä voitaisiin kokeilla, kuivaharjoitella, rakentaa, muokata ja mahdollistaa ilman suorittamista? Miten ymmärtäisimme toisiamme halujen ja tarpeiden äärellä niin, ettei se satuttaisi molempia? Rakkaudellinen, tuhma ja jännittävä seksi on teidän käsissänne, joskus se vaatii vain enemmän ymmärrystä ja solmujen aukaisuja, ennen kuin saa riittävän vapauden.
Rakkauskin on ennen kaikkea tekoja
Rakkaus on vahva tunne, mutta pitkässä suhteessa se on vielä enemmän vahvoja tekoja. Juuri niitä tekoja, mitä toinen kumppanilta kaipaa. Ei siis riitä, että haluan tehdä jotain, vaan pitää haluta tehdä niitä asioita, joista kumppani aidosti nauttii ja joita hän aidosti tarvitsee. Ei kaikkea, mutta riittävällä tasolla. Jos se tuntuu nöyrtymiseltä tai oman itsensä muuttamiselta tai siltä, että teen jotain mitä en tahdo, niin taas on hyvä katsella sitä tosiasiaa, että halutko oikeasti siinä vierellä olla. Pakko kun ei ole tietenkään.
Rakkaus pysyy yllä rakkaudellisilla teoilla. Joillekin se on hellyyttä, suudelmia ja kosketuksia, toisille kukkia silloin tällöin, kolmannelle iltapalaa tarjoiltuna tai joillekin sitä, että voi antautua turvallisesti piiskattavaksi, kun siitä nauttii. Rakkaus on vastaamista toisen tarpeisiin, niiden tekemistä siitä ihanasta ilosta, että nautin kun voin tuottaa toiselle jotain hyvää ja ihanaa. Ja juuri näitä rakkaustekoja voimme opetella lisää koska tahansa.
Parisuhde on taitolaji. Se on ihmeellistä, elämää kannattelevaa ja voimauttavaa, kun se on omia tarpeita vastaavaa ja siinä on mahdollista olla arvokas, ihana itsensä. Mitä sinulla olisi vielä ensi vuodelle opittavaa?
Parisuhdeajatuksin,
Rouva Syld
Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta, keskustelutaitoja ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.
Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?
Views: 755