Tiedosta nautinto -blogi

Miten saat parisuhteestasi nautinnollisemman?

kirjoittajalta Susanna | 04/11/2021

Nautinto. Sana vilistää mielessä suoraan seksuaalisuuteen suurimmalla osalla. Vaikka siitä ei todellakaan pelkästään ole kyse. Ei sikäli, etteikö seksuaalinen nautinto, monellakin tapaa ja tavalla tai toisella ole äärettömän tärkeää elinvoimaa ihmiselle. Sana myös puuttuu monien elämästä tai se keskittyy asioihin, joista koemme vähintään jonkinlaista syyllisyyttä. Minä ajattelen, että nautinto on elinehto hyvälle elämälle, mutta vain sellainen, johon antaa aidosti itselleen lupaa.

Tässä tekstissä puhun sekä seksuaalisesta nautinnosta että kaikesta muustakin elämän nautinnosta.
Koska vahvasti ajattelen, että siitä pitäisi olla myös parisuhteessa kysymys. Nautinnosta. Mistäpä muusta?
Tänä päivänä, kun on vapaus valita suhde, jossa nautinto on läsnä päivittäin. Tai sitten tehdä omasta suhteesta sellainen. Miten sinä saat suhteestasi nautinnollisemman?

Nautinto sinussa?

Mistä nautit? Joillekin lista nautinnoista tipahtaa syliin ja sen voi suorastaan antaumuksella ojentaa toiselle. Tässä, kaikkea mistä nautin ja siekailematta. Yltäkylläisesti, niin että annan toisen sitä tuottaa täysin palkein ja otan sen vastaan suorastaan janoten. Kuulostaako tutulta? Kovinkaan monelle ei.

Me elämme kulttuurissa, jossa nautintoa ei arvosteta hyveenä, vaan syntinä, josta saa usein nauttia vain, jos on ansainnut. Ellet satu olemaan itsekäs hedonisti, joka keskittyy vain turhuuksiin ja ei tiedä tavallisen kuolevaisen elämästä mitään. Nautinto kun kuuluu ansaita, mielellään valtavalla työllä tai muuten toimimalla suorittaen ja hampaat irvessä. Vai miten tämä nyt oikeasti menikään? Mitä jos nautinto olisikin ihan jokaihmisenoikeus, koska se tuottaa elämäämme hyvinvointia, rentoutta ja ennen kaikkea saa elämän tuntumaan elämältä?

Jos et tiedä mistä nautit, on korkea aika lähteä sitä monella tapaa etsimään. Nautintomatkalle on karttoja paljonkin, reittejä lukuisia ja määränpäätä ei edes tarvitse saavuttaa. Koska se on ääretön. Matkalle me kaipaamme vain lupaa ja uteliaisuutta. Ensimmäisen annat sinä itsellesi. Ei kukaan muu maailmassa, eikä edes kumppanisi.  Toinen kumpuaa siitä, että uskot itsesi olevan ihmisenä kaiken nautinnon arvoinen. Uskot, vaikka historiasi yrittäisi muuta sinulle selittää tai usko on mennyt nautinnon suhteen kokonaan.

Skumppaa

Mitä nautinto on?

Se on vapaata hyvää oloa, jossa mieli lepää, keskittyy johonkin jopa epäolennaiseen, jotta saa lupaa rauhoittua. Joillekin toimii pysähtyminen, hidastaminen ja hiljaisuuden kuuntelu. Toiset tarvitsevat enemmän tekemistä tai kokemista. Toiset nauttivat olemalla, toiset kaikkien aistien kautta ja hyvin moni monellakin tapaa.

Nautinnossa keho rentoutuu, se luopuu suorittamisesta, kiireestä ja kankeudesta. Nautinnossa mieli heltyy, heittäytyy siihen hetkeen ja unohtaa ne sata muuta asiaa, jotka mieltä kuormittaa.

Tietoinen nauttiminen on oman mielen viemistä hyvään hetkeen niin, että siihen on lupa laskeutua. Nautinto ei nosta syyllisyyttä, ei kaipaa selityksiä eikä tuota ihmisille haittaa. Lasi ihanaa viiniä ihanasti siemaillen on nautinto. Mutta jos rentoutuakseen on juotava sitä pullo tolkulla, se harvoin on sitä enää. Nautinnossa kohtuu on oman hyvinvoinnin rajoissa.

Nautinto korjaa, hellii, palauttaa, eheyttää, pysäyttää ja vahvistaa. Nautinto palauttaa mielemme ja kehomme sietoikkunaan, jotta elämä jatkuu helpommin. Nautinto tekee jokaisesta päivästä elämisen arvoista. Emme me tänne ole syntyneet kärsimään ja voimaan huonosti.

Nautinto on myös tietoista keskittymistä. Sitä, että tarkastelen elämän yksityiskohtia aistein, tuntein ja läsnäollen. Harva meistä osaa nauttia kaikesta mistä voisi, jos tietoisuus tekemisestämme ei ole läsnä. Ja tuota tietoisuutta voimme opetella, sekä tehdä nautinnostamme enemmän elämystä.

Tänä päivänä puhutaan paljon palautumisesta ja kuormituksen purkamisesta, mutta siitä puuttuu usein ilo, elämyksellisyys ja tunne siitä, että olen arvokas ihminen ja ansaitsen kaiken nautinnon. Kun nautintoa on riittävästi kuormitus purkaantuu tasaisesti kaiken aikaa ja se ei kasvakaan meitä lannistavaksi.  


Nautintoa löydettäväksi

Jokainen nauttii jostain itse, yksin ja erillään. Mutta jokaisessa suhteessa olisi tärkeää nauttia useammastakin asiasta myös yhdessä. Kun osaa tai opettelee nauttimaan elämän annista yksin, tukee usein sitä, että voi nauttia yhdessäkin. Ja jokaisen olisi tärkeää kannustaa myös kumppaniaan nauttimaan. Kumppanin nautinnollinen aika vaikuttaa siihen, että hän helpommin innostuu ja antautuu nauttimaan yhdessäkin. Erillisyys tukee yhteyttä vahvasti. Tässäkin.

Unohtakaa harhakäsitys siitä, että tiedätte jo kaiken nautinnon mitä teitä varten on olemassa. Väitän vahvasti, että vaikka mitä on löydettävissä. On se sitten seksuaalista tai mitä tahansa muuta nautintoa.
Uskaltakaa kompastella kokeiluissa, katsoa uudelleen, uudesta kulmasta ja päättäkää joskus myös varata aikaa löytämiselle.

Kumppanin vartaloa voi hieroa sadoin tavoin, kymmenillä erilaisilla välineillä, monilla sinun vartalosi osilla. Kumppanille voi toteuttaa lyhyitä, lempeitä spahetkiä suihkussa tai kaataa lempiteetä kuppiin ja tarjoilla sen suudelmin. Kumppanin voi viedä katsomaan lehtien putoamista metsään, nuuhkimaan raikasta meri-ilmaa tai pysähtymään katsomaan sumuista peltomaisemaa kainalossa. Kumppanin voi kääriä vilttiin ja silittää, kysyä mitä kuuluu ja kerrankin kuunnella vain vastausta. Kumppanille voi ostaa lempilehden kaupasta, pätkän lakua ja sanoa, että ottaa omaa aikaa niistä nauttiakseen. Kumppanin voi sitoa sänkyyn, helliä päästä varpaisiin tuoksuöljyllä ja laittaa taustalle soimaan jotain, mikä johtaa mielen paratiisiin.

Usko, ettet tiedä puoliakaan siitä mistä nautit tai kumppanisi.  Lähde sitten tutkimaan mitä kaikkea se voisikaan olla.

Kalenteroikaa nautinto

En usko seksin kalenterointiin, se tuottaa usein paineita. Mutta uskon nautinnon kalenterointiin, jos se muuten elämästä unohtuu. Ja ennen kaikkea sen yhteisen nautinnon kalenterointiin. Joku parisuhdeguru määritti, että kolme nautintohetkeä viikossa on sopiva. Minä sanoisin, että kolme pidenpää nautintohetkeä ja lyhyitä ihan jokaikinen päivä. Koska nautintoa voi olla antautuminen pitkään, eroottiseen ja ihanaan suudelmaan ja tuon ehtii koska tahansa.

Älkää rajoittako nautintoa ajalla. Unohtakaa, että joku muu on aina tärkeämpää. Suurin osa elämämme asioista odottaa mielellään tai selviää, vaikka nauttisimme hetken tai pitempääkin. Nautinto on sinun elämän voimaa ja sitä teille suhteessa yhdessä, joten juuri mikään ei ole niin tärkeää. Tämä asenne on hyvä ostaa, jotta antaa itselleen lupaa sille kaikelle.

Nautinto

Nostakaa nautinto pöydälle

Toistan itseäni… parisuhteessa voidaan olla monesta syystä. Mutta ei siinä kannata olla, jos siitä ei nauti. Koska hampaat irvessä suhteessa kehittyy vain katkeruus, kauna, huono olo ja kurjuus. Ja kuka sellaista elämäänsä haluaa?

Nautinto on tärkeä tarve, jonka puute kumpuaa ilottomuutena, itsestäänselvyyteen tyytymisenä tai niin, että sitä nautintoa haetaan vain ystävien kanssa, muista seksuaalisista ja huomiosuhteista tai siihen keskitytään pelkästään yksin. Usein emme enää pettymyksien vuoksi edes odota suhteeltamme mitään. Kuvainnolliset hanskat ovat roikkuneet naulassa ehkä pitkäänkin.

Mistä me suhteessamme nautimme?

On tärkeä kysymys nostaa teemaksi, useinkin. Paperi ja kynä auttavat koostamaan yhteistä listaa tai mindmappia. Esille kirjoitetut asiat tekevät niistä todellisempia ja voimme yhdessä tarkastella, miten nautinto suhteessamme voikaan. Nautinto ei ole suorite, vaan lähtee vapaasta halusta olla toisen kanssa ja tehdä hyvää niin itselle kuin toiselle. Tämän ajatuksen silmin on hyvä tarkastella nautintolistalle päätyviä asioita.

Yksikään nautinto ei ole liian pieni, vähäpätöinen tai merkityksetön, jos se antaa hetkellisen mahdollisuuden pysähtyä elämän ihanuuteen. Jos odottaa Thaimaan matkaa, missä viimein voi nauttia, menee monta nautinnon mahdollisuutta odotellessa hukkaan. Toki isot nautinnot ovat elämässä huikeaa luksusta, mutta ne pienet, hinnattomat ja moniin hetkiin sopivat, tekevät elämään jatkuvaa hyvää oloa.

Onko nautinto nyt niin tärkeää?

Moni miettii elämän tyhjyyttä, yksinäisyyden kokemuksia, raahustamista päivästä toiseen tai tunnetta siitä, että vain selviää. Samanlaista elämää eläen toinen nauttii hetkistä, keskittyy välillä sireenin tuoksuun tai kynttilän huumaavaan liekkiin.

Keskittyminen on valintaa, mutta myös omalla vastuulla. Rakastan ajatusta, että elämän nautinnot ovat omissa käsissä ja minun tehtäväni on tarjoilla niitä itselleni ja puolisona myös kumppanille. Olen kokeillut elää muullakin tavoin, suorituskeskeisesti, jakamatta nautintoja ja muistamatta niitä omalla kohdalla mitenkään toteuttaa. Kurjaa oli. Ja niin uskon, että on monella muullakin.

Tahdon auttaa sinua ja teitä yhdessä nauttimaan. Koska juurisyy tehdä työtäni on nähdä ihmiset onnellisena suhteissaan. Tahdon myös kertoa kuinka pienillä muutoksilla voidaan päästä kohti hyvää ja ihanaa. Sen koen omassa suhteessani joka päivä. Nautinto ei ole työtä, ei velvoite eikä pakollista. Vaan jotain ihanaa mitä tarjoilen itselle ja toiselle, jotta voimme molemmat hyvin.

Nyt pääsette pienien nautintojen alkuun meidän Kohti nautintoa -joulukorttiemme kanssa. Ne ovat tehty näyttämään, kuinka ihanan yksinkertaista on lisätä nautintohetki jokaiseen päivään ja muistaa suhdetta pienin, helpoin keinoin.

Olen luomassa teille paljon nautinnollisia workshoppeja ja verkkocoachaustakin.
Ensimmäinen niistä on Loppiaisena Lahdessa, siitä lisätietoja täältä.
Tule vapauttamaan nautintoasi uuteen vuoteen 2022.

Nautinnollisesti,

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta, keskustelutaitoja ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Aikaisempia parisuhdeblogeja:

7 reittiohjetta merkityksellisempään suhteeseen
Onko kumppanisi parisuhteessa vapaamatkustaja?
Parisuhdekulissia ja somerehellisyyttä
Ystävänä puoliso

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma