Tiedosta nautinto -blogi

Miten saat parisuhteestasi nautintosuhteen?

kirjoittajalta Susanna | 23/06/2022

Elämässä on tarkoitus nauttia ja olla onnellinen. Oletko samaa mieltä? En jaksa uskoa, että tänne monikaan haluaisi tulla kärsimään tai ihmettelemään, että onhan tämä “ihan kivaa”. Mutta parisuhteelta emme jostain syystä uskalla vaatia ihankivaa tai semihyvää enemmän. Kyllä, siinä on kaksi sitä toteuttamassa, ja vain omasta osuudesta voi vastata. Mutta miten saadaan omasta parisuhteesta nautintosuhde?

”Itse ymmärsin parisuhteen merkityksen eron jälkeen. Ei se ole suhde, jossa vaan eletään, kun ei muuta voida, vaan suhde, jossa on tärkeää jakaa elämää ja sen suurimpia intohimoja”

Nautintosuhde

Kulttuurisesti meillä parisuhdetta tuntuu määrittävän kaava, että alun huumassa nautitaan, on intohimoista ja seksipössöistä. Ja pian kaikki enemmän ja vähemmän tasaantuu tai latistuu. Kuinka paljon tämä ajatus jo antaa lupaa sille, että nautinto saa jäädä ja sen tilalle iskee kurahousuilta näyttävä arki, jossa keskustellaan bensalitran hinnasta ja keskitytään siihen, että selvitään?

Minun kapinasielua ravistelee vahvasti se, että koko suhde, kaiken aikaa on omissa käsissämme. Yksikään suhde ei valu harmauteen ja tylsyyteen, jos sen ei sinne anna mennä. Suhteessa on mahdollista toteuttaa nautinnollisia asioita loputtomiin. Mutta ensin pitää aina tutustua niihin nautintotarpeisiin, mitä kummallakin on. Jos emme yksilöinä tiedä, mistä nautimme, niin vaikeaa on tarpeita toteuttaakaan.

Nautintotarpeet

Nautinto on elämän nautintoja, rentoutta, iloa, mielihyvää ja vastuuvapaata tekemätöntä aikaa. Se on meille monille toisen ihmisen kanssa jaettua kohtaamista, jossa ollaan siitä syystä, että halutaan kokea yhdessä hyvää ja ihanaa. Ihmiset ovat erilaisia, mutta nautimme usein valtavan pienistä asioista, kun aidosti keskitymme tietoisesti tarpeitamme tutkimaan. Ja kyllä, kaiken kaikkiaan tämä on sekä mielenkiintoista, että hauskaa.

“Kun laskee irti kysymyksestä, miksi tarvitsen nautintoa, vapautuu sille, että on tärkeää sitä toteuttaa, kun siitä kerta nauttii”

Nautintoa ei välttämättä ymmärretä tarpeeksi, paitsi ehkä seksuaalisuuden osalta. Nautinto mielletään meillä hyvin usein luksukseksi, joihin vain joillain on varaa tai pieneksi osaksi elämää, jota voidaan toteuttaa, kunhan kaikki muu on jo ensin tehty. Nautintoa jopa säädellään, ettei vaan tule ”makeaa mahan täydeltä”. Nautinto on kuin bonus, jonka saadakseen on tehtävä kaikki velvollisuudet ja suoritukset ensin alta pois.

Nautinnosta ei kanneta huolta, vaikka se usein tekee elämästä ihmeellistä. Nautinto jää kaiken pakollisen ja velvoittavan jalkoihin. Nautinnosta tingitään äärettömän helposti. Ja kyllä, tässä puhun nyt tietoisesti ja nautinnollisesti kahvikupillisen juonnista kuin seksuaalisesta mielihyvästäkin. Nautinto kuin nautinto.

“Mitä jos nautinto olisikin elämässä prioriteetti eikä hedonistista ajan hukkaa?

Nautinto palauttaa, mutta se tekee sen hyvän olon, ilon ja lempeyden kautta. Nautinto on positiivista psykologiaa parhaimmillaan, se saa meidät voimaa hyvin, mutta ruokkii luovuutta ja yhteydellisyyttä. Käsi kädessä kulkee usein kaivattu onnellisuus. Niissä hetkissä, mihin tietoisesti keskityn ja nautin, niissä asuu onnellisuus vahvasti, pyristelemättä ja suorittamatta. Nautinto saa ihmisen elämän kukoistamaan ja tuntumaan, että elän oikeasti arvoistani elämää.

Nautinto

 

Nautintoa parisuhteessa

Alussa yritämme vahvasti usein pitää kaikesta ihanasti kiinni. Jossain kohtaa arkisuus astuu esiin, ja kun suhde ei ole niin uusi, sinne ajautuu mukaan itsestäänselvyys ja helppouskin. Joku viisas on sanonut, että olemme hirmu laiskoja näkemään vaivaa sen eteen, mitä meillä jo on. Ymmärrän. Oma ajatukseni on, ettei minulla koskaan ole oikeasti kumppania. En omista, vaan vapaasta tahdosta hän valitsee joka päivä olla siinä. Ja itse en ainakaan, eikä kyllä puolisonikaan, halua valita suhdetta, jossa ei ole nautinnollista olla. Ei tietenkään elämä ole joka hetki ihanaa ja ihmeellistä, mutta siihen, että se mahdollisimman usein on, pyrimme vahvasti. Ja ennen kaikkea usein.

Nautinnollinen yhteinen tekeminen vahvistaa yhdessäoloa, mutta se myös tekee suhteesta sellaista, että sen uudelleen haluaakin valita. Joka päivä.

Nautinto alkaa rehellisyydestä itseä ja toista kohtaan. Jos teemme kaiken siksi, että toinen on onnellinen, jäämme itse vaille. Jos taas keskitymme siihen, että vain itse saamme asioita, jää toinen vaille. Koska meitä on kaksi, niin on löydettävä se kaikki ihanuus, jonka kanssa kohtaamme. Nautinto on jaettuna aidosti nautintoa, jos se on sitä molemmille. Toki on tärkeää heittäytyä ja kokeilla asioita, joista toinen nauttii. Siinä piilee aina mahdollisuus, että löytyykin yhteistä uutta. Suurin osa ihmisistä haluaa nähdä myös kumppaninsa nauttivan, koska myötäilo on myös erityisen nautittava tunne.

Suhteessakin olemme aina yksilöitä, eikä suhteessa ole tarkoitus luopua omista intohimoista.

Parisuhteen kompromissit eivät tarkoita koskaan sitä, että luovutaan kokonaan omastamme. Jos yhteistä intohimoa ja nautintoa ei millään saralla löydy, on tärkeää tarkastella, miksi olemme yhdessä. Joskus vain intohimon kohteet eivät kohtaa, ja toisen kanssa oleminen ei ole enää itselle nautinto missään muodossa. Senkin toteaminen on rehellistä, niin itselle kuin toiselle.

Rehellisyydessä piilee nautinnollinen elämä

Miten nautintoa ruokitaan?

Mikään ei tapahdu itsestään. Jos ei muista, niin ladatkaa viikottain ja mielellään päivittäin aikaa yhteiselle nautinnolle. Ja vaikka elämässä on lapsia, niin tästä ei voi tinkiä. Lastenkin aikana voi nauttia monenlaisesta yhteisestä asiasta. Lapset eivät mene rikki, vaan päinvastoin, jos aikuisten hellyys ja yhdessäolon riemu näkyy heillekin. Seksi on toki toinen asia, siinäkin kannattaa keskittyä enemmän seksuaalisen yhteyden ylläpitoon kaiken keskellä, kuin sopivien hetkien saapumiseen. Kukaan ei kuule, mitä toisen korvaan kuiskaa tai näe, miten toista hyväilee ohimennen.

Nautinto on siis viitsimistä, tekemistä ja lopulta tietoista olemista. Jos elämän “pitäisi” -tehtävät vievät kaikelta nautinnolta kärjen – siis myös seksissä -, on opeteltava rentoutta ja tietoista läsnäoloa. Keskittyminen hetkeen toisen äärellä on siis taito, jonka pystyy jokainen löytämään, ja se taito kannattaa opetella. Tässä kiire-elämässä se saattaa pelastaa kaiken.

Rentous ja seksi

Jos kumppani ei viitsi tehdä mitään nautinnon eteen

Rehellisesti, jos kumppani ei halua toteuttaa mitään hyvää suhteen vuoksi tai puolisolleen. Miksi vaivautua olemaan toisen kanssa? Tärkeitä ovat tietenkin ne syyt, mitä puolisolla on taustalla ja niiden selvittäminen. Toki parisuhteet muodostuvat monesta syystä, mutta rakentuvat myös tahdosta tehdä asioita suhteen eteen. Vapaamatkustajat saavat vierelleen vain katkeria puolisoita. Nosta rohkeasti kissa pöydälle, yritä omasta tarpeesta lähteä syyttämättä pyytämään. Jos mitään ei tapahdu, on täysin realistista keskustella, halutaanko suhteessa olla. Edelleen jokaisessa ihmissuhteessa kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen joka tapauksessa.

Syyttämällä kukaan ei tee mitään, kauniisti ja itselähtöisesti pyytäminen on kaiken lähtökohta. Puolisoa ei voi myöskään pakottaa mihinkään. Jos toisen vapaaehtoisuus ja oma tahto tuntuvat ohuelta, niin ennemmin kuin puhut yli tekemään asioita, kysy miksi hän ei halua niitä tehdä. Kannusta vahvaan rehellisyyteen ja ole ymmärtävä.

Terapiatyössä olen nähnyt usein, mitä kaksi ihmistä omilla puolillaan tuntee jo antaneensa kaiken, eikä toinen arvosta. Loukkaukset toisen suusta, selvittämättömät riidat ja kokemus arvottomuudesta ovat erityisen “hyviä” nautinnon tappajia. Näitä kokemuksia kannattaa purkaa, koska se usein luo tilaa uudelle keveydelle.

Nautintotaidot

Jokainen voi opetella nautintotaitoja. Niiden ymmärtämisessä riittää, kun haluaa opetella. Siellä pohjalla on usein halu pitää yllä suhteen hyvinvointia, olla ihana kumppani toisella ja haluta myös itse suhteesta nautintoa. Siinä onkin motivaatiota kerrakseen.

Nautinnollisesti, 

Rouva Syld

Kohti nautintoa…

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta, keskustelutaitoja ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma