Tiedosta nautinto -blogi

Munarikasta ja pupunpehmeää pääsiäistä

kirjoittajalta Susanna | 12/04/2020

Onko sulla munarikas pääsiäinen? Tai edes pupunpehmeä? Ja saako näin edes kysyä? Tutkailepa hetki, mitä mieleesi nousee?

Ensin huutelemme munarikkaita pääsiäisiä pitkin kyliä ja sitten avaamme kotioven, josta sisään astuessa seksistä tulee vakavinta ikinä. Siitä ei puhuta, ei ainakaan mitään ”voisiko tänään olla seksiä?” –kysymyksiä ja ”en jaksa” vastauksia enempää. Vielä vakavampaa siitä tulee, kun haluttomuus alkaa haastaa suhdetta. Tai voihan silloinkin heitellä töissä läppää siitä, kun kumppani ei anna. Jos puoliso kuulisi tuon kaiken, niin tulisi ympäri korvia ja niin kuuluisi tullakin. Mutta yhtä kaikki, ihan liian vakavasti me seksiin suhtaudumme, silloin kun kyse on siitä omasta ja yksityisestä.

Vakavuus tekee seksistä hankalaa ja kiusallista.

Kepeän kevyttä seksiä

Niin kauan, kun lillutaan suhteen alun tahmaisessa vaahtokarkissa, nuollaan sulaa suklaata toisen vartalolta ja jaksetaan pääsiäispupujen lailla puksia menemään, on usein kepeyttä ilmassa. Silloin voi naureskellen ohimennen taputtaa peppua ja lausahtaa jotain sen kivasta pyöreydestä. On lupa keksiä toisen genitaaleille hauskoja nimiä ja hassutella sen kanssa, että panettaa aina.

tule leikkimään

Tämän alkuihmeen keveyden me kovin usein tahtoisimme seksiimme takaisin, sitten kun se on luisunut tavallisuuden syviin uriin tai siitä on tullut tylsää suoritusta. Spontaaniutta ja jännitystä kaivataan seksiin usein, mutta unohdetaan, että se on siihen itse luotava. Asennoitumalla seksiin uudelleen se on mahdollista ihan kaikille.

Vakavuus on vaarallista

Jos seksiä pitää laskea määränä, siitä usein katoaa vapaus. Jos seksille asetetaan paineita suorituksien tai toimintojen suhteen, niin siitä katoaa kepeys. Jos oma orgasmi on pakko saavuttaa, sen sanelemana unohtuu toinen ihminen ja vain iholla olon ihanuus. Ei orgasmeja unohtaa kannata, päinvastoin, mutta ne jos mitkä kaipaavat leikkisää aikaa ja pakottomuutta. Myös se, että seksi on puheen tasolla mahdotonta tekee siitä vakavaa, koska tabuaiheet on sellaisia, ettei niistä voitaisi toista loukkaamatta vitsailla.

Jos seksi on vakavaa, niin siinä harvoin on inhimilliset virheet sallittuja. Pelätään ”vääriä” tekoja, epäsopivia ääniä, hävetään yhtä ja toista, koska ei todellakaan tiedetä miten seksikumppani siihen kaikkeen suhtautuu. Häpeä poistuu vain hyväksynnän kautta, ja lopulta noloudesta tulee jotain, mille voidaan vaikka nauraa yhdessä.

Vakavasti ottaen seksiin kaivataan valtavan paljon huumoria.

Liian usein aikuinen istuu aikuisen vaatteissa ja ajatuksissa niin tiukasti, ettei niitä voi seksinkään äärellä riisua. On sitä kunniallisen vanhemman roolia, jossa hävettää ajatuskin rietastelusta. On sitä rakastavan puolison roolia, jolle annetaan lupa vain kauniiseen vaniljaan, jossa lempeydellä yritetään nautiskella, vaikka tuhmuus antaisi enemmän. On sitä työroolia, joka on juurtunut niin syvälle, että elämästä on tullut yhtä kepeää kuin Excel –taulukoista ja tuottavuusprosesseista. On sitä arkiroolia, jossa päässä pyörii vain se, miten siitä selviää hengissä. Kun me kaiken tämän kanssa työnnämme itsemme seksiin, on sula ihme, että siellä tapahtuu mitään jäykkää suoritusta kummempaa.

Aikuinen on terve, kun se leikkii

Keveys on seksissä sitä, että siihen suhtaudutaan yhteisenä leikkinä. Kuten leikissä muutenkin, sen jäsenet keksivät säännöt leikin tiimellyksessä. Vain mielikuvitus on rajana, kun leikki vie mukanaan, sillä kokeiltavaa ja ihmeteltävää löytyy. Toisen iho on loputon hiekkakenttä, siellä voi leikkiä kuurupiiloa, miten milloinkin. On suotava ehdottaa puolin ja toisin kaikkea, mikä kutsuu mukaan. Epäonnistuminen ei ole mahdollista, jos ei ole pakollista tavoitettavakaan. Aikuisten leikki on kaikkien aistien leikkiä, ja kun siihen heittäytyy kaikella innollaan, niin hysteerisestä hihityksestäkin tulee kiihottavaa.

Seksi on oikeastaan aikuiselle ainoa paikka, missä voi riisua vaatteiden mukana roolit läjäksi nurkkaan. Siinä hetkessä et ole muuta kuin sinä tai voit olla kaikkea mitä tahdot. Leikkihetken riemua voi olla totaalinen säännöttömyys tai sitten toisen määrittämänä kaikki, niin että toinen vain nauttii ja tottelee. Ennen leikkiä voit ajatella saavasi juuri tietynlaista viihdettä ja leikin jälkeen ymmärrätkin, että se eskaloitui ihan kaikeksi muuksi. Ja juuri se tekee seksistä erityistä juuri teille.

pääsiäisyllätys

Säännöt ovat rajoja ja niitä kunnioitetaan

Leikkiin voi lähteä säännöttömästi, kunhan on opeteltu, missä menee yhteisten leikkien reunaehdot. Säännöttömyys ei tuota kenellekään oikeutta kulkea toisen rajojen yli. Ehdottaa voi, mutta pakottaa ei mihinkään. Ei tänään voi vaatia sellaista, mistä eilen nautittiin, koska jokainen hetki on erilainen. Mutta mitä laajemman skaalan saa yhdessä käyttöön, sen isompi on yhteinen hiekkalaatikko. Luottamuksen lisääntyessä laatikon seiniä voi usein siirtää kauemmaksi, ja se antaa enemmän tilaa leikille. Mutta tämä on mahdollista vain, kun peruslähtökohta on kunnioittaa kummankin itsemääräämisoikeutta nautinnon ja mielitekojen suhteen. Ei lapsikaan nauti leikistä, mihin on määrätty.

Häpeä hirttää hauskuutta

Häpeä omasta itsestä ja kehosta saa meidät unohtamaan, että leikki ei ole leikkijän ulkonäöstä kiinni, koska kaikki sen elementit voi myös työstää mielessä uuteen uskoon. Häpeä siitä, ettemme osaa tai nauti on tuttuakin tutumpaa ja ajatus siitä todellakin estää oppimisen ja nauttimisen. Häpeä ei anna tilaa kokeiluille, niissä kun voi epäonnistua ja kukaan ei halua olla seksissä huono. Vaikka kukaan ei seksistä pisteitä koskaan jakelekaan, huonouden arviointi kulkee usein häpeän kanssa käsi kädessä. Häpeä tunnottomuudesta, väärästä nautinnosta ja siitä, ettet nauti sellaisesta seksistä mitä on tarjolla, estää kokemasta nautintoa juuri mistään.

Häpeä ei hellitä, vaikka sen tunkisi sielunsa viimeiseen sopukkaan, koska nautinnon äärellä ihmisen energia menee sen häpeän pitelemiseen piilossa.

Häpeä on lopulta aina voitettavissa eikä kenenkään luontainen ominaisuus.

Supervoimana verbaalisuus

Jos voisin seksuaalineuvojana jotain toivoa, niin taikoisin esiin pääsiäisnoidan, jolla olisi taikasauva ja tuo noita taikoisi kaikille seksipuhetaidon. Samainen noita juottaisi ihmisille loputtomiin ihanaa ilolientä, joka saisi unohtamaan sen, että meidän kuuluu olla aikuisia. Sen lisäksi toivoisin pääsiäispupun tuomaan jokaisen parin ovelle yllätyksen, siinä korissa olisi loputtomiin seksileluja ja suklaanmakuista liukkaria. Lisäksi pupu voisi piilottaa jokaisen asunnon täyteen yllätysmunia, joiden sisältä löytyisi seksiä vauhdittavia ohjeita ja vinkkejä. Koska mikäs sen mukavampaa kuin munarikas pääsiäinen tai pehmeän pupun tuomat yllätykset?

Koska en valitettavasti (vielä) omaa taikavoimia, joudun vain sanomaan, että opetelkaa puhumaan seksistä. Ja sen jälkeen toteuttakaa kaikki tuo puputouhu ja yllätykset keskenänne. Teillä jokaisella on sama supervoima olemassa, se vaan pitää valjastaa käyttöön. Jos tuntuu, että se on kadonnut kokonaan, seksuaalineuvonnasta tai –terapiasta on aina apua.

Munarikasta vai rutiköyhää?

Suhtaudu toiseen lempeydellä ja kunnioittaen, vaikka vitsailetkin. Kukaan ei tahdo kuulla itsestään mitään negatiivista edes leikillään. Läppä on läppää, mutta seksin äärellä se usein satuttaa, vaikka sille naurettaisiinkin yhdessä. Toisen haluttomuus tai estoisuus ei ole koskaan naurun asia, siinä kumppanin tehtävä on olla tolkuttoman lempeä ja empaattinen. Seksille voi nauraa sitten, kun se on kaikkiaan kepeämpää. Toisin sanoen, seksissä hupailu vaatii tilannetajua ja tunneälyä. Jos menee pieleen, niin on tärkeää pyytää anteeksi ja puhua asia läpi.

Mistä sitten tietää, milloin voi hupsutella? Kaikella positiivisella hyvää mieltä tuottavalla alusta saakka ja kaiken aikaa. Jokainen kaipaa kaunista kuultavaa ja sitä voi tuottaa myös huumorin keinoin. Kun puhumisessa on päästy niin pitkälle, että varmasti tiedetään seksin olevan tarpeita ja toiveita tyydyttävää aina molemmille, voidaan revitellä enemmän. Syvään päätyyn ei kannata hypätä heti, vaan aloittaa pienestä hyväntahtoisen ja hassusta huomiosta.

Kun sanoilla voi leikitellä, pysyy kipinä kaiken aikaa yllä. Se on läsnä arjessa, se hoivaa ja huolehtii yhteydestä ja kantaa niidenkin aikojen yli, kun itse seksiin ei ole mahdollisuuksia. Kun hupaillen pääsee toisen iholle hetkeksi viivähtämään, saa kontaktin usein helpommin kuin ryppyotsaisena. Toisen huomioiminen ei ole koskaan ajasta, paikasta tai edes lapsista kiinni. Lapsiperheessä se vaatii enemmän mielikuvitusta, heittäytymistä hetkiin ja tahtoa tehdä niin, mutta mahdotonta se ei ole sielläkään. Kun lapset ovat menneet nukkumaan, voi alkaa ihan toisenlainen pääsiäisjahti aikuisten kesken.

Uskalla tehdä taikoja omassa suhteessasi, älä odota toiselta vaan aloita aina itse. Houkuttele toinen mukaan, ole niin ihmeellisen ihana, ettei sinua voi vastustaa. Ennen seksiin houkuttelua, houkuttele hymy kumppanisi huulille, usein siitä alkaa matka kohti keveämpää yhteistä (seksi)elämää.

Millaisia pääsiäisyllätyksiä sinun puolisosi tänä vuonna saakaan?

Leikkimielellä,

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Jos seksi ei tunnu alkuunkaan leikiltä, eikä siihen omin neuvoin pääse, niin silloin kannattaa varata aikaa seksuaalineuvontaa. Siitä löydät lisätietoja täältä.

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma