Tiedosta nautinto -blogi

Onko parisuhdeseksi sinulle vain kvasiarvo?

kirjoittajalta Susanna | 20/10/2019

Tervetuloa näin blogin välityksellä lyhyeen etäterapiaistuntoon.
Ota mukava asento siinä missä istut, hengitä hetki rauhallisesti ja anna itsellesi hetki vain olla.

Olet nyt luottamuksellisesti vain itsesi kanssa. Unohda hetkeksi kokonaan oma parisuhteesi. Ja jos et ole parisuhteessa, tämä on sinulle ihan yhtä tärkeä terapia. Oikeastaan jopa ratkaiseva, jos jossain kohtaa haaveilet parisuhteesta tai jos et, niin tämä on hyvä mahdollisuus itsetutkiskeluun.

Tehtävä:
Kirjoita paperille 5 sinulle tärkeintä asiaa parisuhteessa

Mieti näitä rauhassa, makustele vastauksia ja ole itsellesi rehellinen. 
Painotan vielä, että yleensä parisuhteessa, ei nykyisessäsi.
Tehtävän jälkeen voit jatkaa blogin lukemista…
Kirjoita vaan, vaikka puhelimesi muistioon. On erityisen tärkeää, että kirjoitat vastauksen esille, koska silloin ne tulevat näkyväksi ja saat katsella vastauksia ulkopuolelta. Jos puoliso on vieressäsi, niin pyydä häntäkin tekemään niin. Silloin saatte tästä jopa etäparisuhdeterapian.

Tehtävän jälkeen…

Mitä listallesi päätyi? Tai teidän molempien?
Luottamus, rehellisyys, uskollisuus, huumori, yhteinen tekeminen ja kiinnostuksen kohteet? Vai kunnioitus, hyvä ja helppo arki, keskustelut, yhteiset unelmat tai läheisyys ja seksi? Vai jotain ihan muuta?

Keskity tarkastelemaan sitten hetkeksi sitä mitä kirjoitit. Voitte myös jakaa vastaukset yhdessä. Osalla varmasti puoliso pitää tehtävää tuhannen turhana ja kysyy ääneen, että mitä hömpötyksiä taas. Vai oletko se teidän suhteessa sinä? Jos sanot ääneen, että tämä on sinulle tärkeää, muuttuuko vastaus? Lähteekö puoliso mukaan johonkin, mitä pyydät vai torppaako kohtuullisen helpohkon tehtävän, jos itseä ei kiinnosta? Ja miltä se tuntuu?
Tästä voisimme jatkaa pidemmällekin, mutta mennään silti asiaan.

Seksi parisuhteen arvona

Lukiko listallasi seksi? Tai edes läheisyys? Ja sisältyykö läheisyys sanaan seksi? Jos listallasi ei ole mitään kosketukseen liittyvää, on hyvä miettiä, että miksi ei? Kaikille läheisyys ja seksi ei tietenkään ole parisuhteessa tärkeää, mutta suurimmalle osalle on. Koska parisuhteessa ne ovat asioita, mitkä erottavat sen muista ihmissuhteista. Valtaosalle parisuhde on ainoa suhde, jossa harjoitetaan yhdessä seksiä. Toivoisitko, että läheisyys tai seksi lukisi listallasi, ja mikä estää sinua kirjoittamasta sitä siihen? Huonot kokemukset? Tarpeettomuus? Pettymykset? Arvottomuus? Vastauksia on hyvä makustella itsekseen ja puhua yhdessä ääneen, jos olet suhteessa.

Alussa arvot eivät kiinnosta ketään

Kun ihastutumishuumassa sekstaillaan yötä ja päivää, niin kenellekään ei juolahda mieleenkään ajatus siitä, onko seksi toiselle jotenkin merkityksellinen asia. Tokihan se selvästi on, kun panettaa koko ajan.
Suhteen vakiintumisen touhuissakaan harvoin keskustellaan siitä, mitä seksi isommassa kuvassa meille tarkoittaa. Usein päättelemme toiminnan määrästä jollain tapaa seksin merkityksen. Ja tämä päätelmä saattaa määrittää käsitystä kumppanista vahvastakin. ”Puolisoani ei juuri kiinnosta seksi”, saatetaan todeta, vaikka asiasta ei ole ääneen puhuttu sanaakaan. Tunnistatko tällaisen päättelyn? Mitä ajatus herättää?

On tärkeää miettiä, onko seksi oleellinen osa parisuhdetta, yksi sen ytimistä, yhteyttä lisäävä liima tai pakollinen kuvio perjantaisin saunan jälkeen pimeässä peiton alla? Vai jotain muuta. Ja mitä se on itselle? Jotain pakollista suhteeseen kuuluvaa vai intensiivistä elämän eliksiiriä, joka tärkeydessään ylittää monia muita asioita. Jossain kohtaa suhdetta voikin tulla yllätyksenä, ettei kumppanille seksi ole suhteessa missään määriin oleellista. Mitäs sitten tehdään, jos itselle on?

Seksi on valitettavan usein vain näennäisarvo parisuhteessa

Kvasiarvosta

Lukiko sinulla parisuhteen tärkeissä asioissa kuitenkin seksi ja läheisyys? Nyt jos pohdit viikkotasolla, kuinka paljon annat aikaa ja näet vaivaa pitääksesi yllä tuota itsellesi merkityksellistä asiaa? Montako tuntia voisi tilastoon kirjoittaa? Tätä voi verrata siihen, että terveys on usein tärkeä elämänarvo, silti emme liiku, syömme mitä sattuu ja kohtelemme itseämme huonosti. Joten emme toimi arvomme mukaisesti. Tämä näkyy hyvin myös siinä, että parisuhteen määrittelee tärkeäksi asiaksi elämässään hyvin moni suomalainen. Mutta usein parisuhteen eteen nähdään vähiten vaivaa ja annetaan vähiten aikaa, jos vertaa esim. työhön, itsensä kehittämiseen, muuhun perhe-elämään tai harrastuksiin.

Tekojen valossa pyykin pesukin menee usein parisuhdeseksin edelle

Kvasiarvo on arvo, minkä ihminen määrittelee arvoksi tai tärkeäksi asiaksi itselleen, mutta ei mitenkään toimi sen mukaan, että asia olisi tärkeä. Ja varsinkin parisuhteen ja –seksin äärellä tullaan tähän. Kaikki muu, mitä kuunaan keksimme, on ajanut elämässämme näiden edelle. Harvalla lukee tärkeyslistalla kotityöt. Mutta silti vetoamme usein, ettei parisuhteelle ole aikaa, koska on pakko tehdä ne kotityöt. Osa varmasti onkin, mutta sanoisinko, että ihminen eläisi onnellisempana, arvojensa mukaista elämää, jos asuisi vähemmän siistissä kodissa ja keskittyisi enemmän puolisonsa ihoon kuin imurointiin. Ei tietenkään tarvitse valita, että kotityöt vai seksi, vaan miettiä, mikä itselle on näiden asioiden tärkeysjärjestys.

Parisuhteen arvokeskustelu

Mitä ajatuksia sinussa herää, jos peilaat niitä nyt omaan suhteeseesi? Nostaako kapinaa, ärsytystä tai ihmetystä? Tai ajatuksia siitä, että hyvä minun on huudella, kun en tiedä jokaisen kuormaa, minkä elämässä kantaa. Totta sekin, kaikkien kuormaa en välttämättä osaa edes kuvitella. Mutta muutamista asioista olen kohtuullisen varma. Hyvä parisuhde ja parisuhdeseksi antavat niin hemmetisti voimia jaksaa sitä kuormaa, etten ihan heti voimauttavampaa asiaa keksi. Toinen varma asia on, että asia mihin keskityt, minkä nostat prioriteetiksi ja mihin panostat, alkaa tuottaa sinulle hyvää oloa hyvin äkkiä.

Parisuhde eikä seksikään pysy hyvänä yksinään

Arvokeskustelu on suhteen hoitoa parhaimmillaan. Mikä sinulle on suhteessa tärkeää ja merkityksellistä? Ja mitä minä teen sen asian eteen päivittäin? Yksikään asia ei pysy pitkään hyvänä yksinään, ei pelkästään rakkauden tunteella eikä millään muullakaan. Sekä suhde että seksi kaipaavat tekoja, keskittymistä, panostusta ja ennen kaikkea yhteistä aikaa. Oletteko samoilla ajatuksilla parisuhteessa? Otatko sinä vastuuta arvosi tärkeyden näkymisestä suhteesta?

Kun seksi on oikeasti arvo suhteessa

Kun haluaa hyvää seksiä parisuhteessa, siihen panostaa. Seksiä pitää toivoa ja kertoa millaista se itselle olisi parhaimmillaan, ja jatkaa näitä ohjenuoria koko suhteen ajan. Seksistä myös puhuu ääneen, koska kukaan ei lue ajatuksia. Seksuaalisuus on muuttuvainen ihmisen koko elämän, aina voi löytää uutta ja kokeilla monenlaista. Siksi samaan tahtiin on pidettävä keskustelua myös yllä. Mutta myös konkreettisesti on annettava aikaa. Joskus jonkun muun asian voi antaa odottaa, jotta seksille on oikeasti aikaa. On myös nähtävä vaivaa kumppanin nautinnon eteen ja oltava siitäkin kiinnostunut. Sen lisäksi on hoidettava suhdetta, oltava kunnioittava ja kuunteleva puoliso.

Miltä kuulostaa? Vaikealta? Helpolta? Elämältä? Mitä nämä ”pitäisi” asiat tuovat sinussa mieleen? Miltä ne kuulostavat omaan elämääsi suhteutettuna? Mikä estää ja mikä mahdollistaa? Onko asioihin panostamisen ja vastuun kannalta, suhteenne tasapainossa? Vai tekeekö toinen aina jotain ja toinen vähemmän? Puhukaa siitäkin yhdessä.

Terapian päätteeksi

Joskus asiat kolahtavat niin, että syyllisyys nousee. Sanoisin, että itseään on erityisen tärkeää ymmärtää ja suhtautua armollisesti. Mutta välttämättä liian helpollakaan ei kannata itseään päästää. Kuten tiedämme, jos emme välitä ja annamme luvan vain asioiden olla, ne eivät myöskään muutu paremmaksi. Jos olotilaan on tyytyväinen, niin asiat ovat hyvin. Jos tahtoisi muutosta, niin se lähtee tietoisesti tarkastelusta. Ja siinä ensimmäinen askel on lähteä miettimään omaa toimintaa.

Joskus tekee kipeää. Kukaan ei ole täydellinen, eikä tarvitse ollakaan. Ihmisellä on periaatteellinen pyrkimys helppouteen ja vaikeiden asioiden käsittely on harvalle kovinkaan herkkua. Mutta ai että, se vaan on kannattavaa ja niin itseä kasvattavaa. Joskus on erityisen tärkeä katsoa sieltä peilistä ihmistä, joka ei olekaan tehnyt arvojensa mukaan. Mutta lupaa tehdä vähän kerrallaan enemmän, tästä eteenpäin. Ja se riittää.

Joskus tulee huojennus. Asioiden tarkastelu yksin tai yhdessä saattaa saada aikaan, myös erityisen tärkeän asian, helpotuksen. Kun luulot väistyvät, niin ihminen alkaa tarkastella elämää enemmän tosiasioiden pohjalta. Silloin usein ymmärrys itseä ja toista kohtaan lisääntyy valtavasti. Ja tästä terapiassa juuri on kyse.

Jos parisuhdeseksi on sinulle tärkeää, tee siitä sellaista myös jokapäiväisessä elämässä. Ja ota tietoisuus siihen avuksi ja puhu asioista ääneen. Tämä tekee elämästäsi onnellisempaa.
Lupaan.  

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma