Tiedosta nautinto -blogi

Parisuhdeohjaajakoulutus – ponnahduslauta yrittäjyyteen

kirjoittajalta Petri | 08/03/2024

Olen Saara Leiri Kotkasta, uunituore yrittäjä Myötäonni Oy:stä. Siitä on jo noin kahdeksan vuotta aikaa, kun lähdin eroauttamistyöhön vapaaehtoisena ja vertaisena, ansiotyöni ohella. Kokemus eroauttamisen merkityksellisyydestä oli niin vahva ja voimakas, että päätin vaihtaa alaa. Opiskelin ensin sosionomiksi ja tein opinnäytetyönä Parisuhdepassin, jonka oli ajatus koota yhteen parisuhdetta tukevia tehtäviä silloiseen työhöni MLL:n hankkeessa. Olin jo niin hurahtanut ja vihkiytynyt eroauttamiseen ja parisuhteiden tukemiseen, että kun huomasin Facebook-mainoksen Parisuhdeohjaaja -koulutuksesta, tajusin heti että tämä on minun juttu.

Millainen koulutus oli?

Parisuhdeohjaaja-koulutus oli loistavasti rakennettu ja kokonaisuus vaikutti juuri niin hyvältä etukäteen katsottuna mitä se oli käytännössäkin. Susanna ja Tero luotsasivat opiskelijaporukkaamme lämmöllä ja läsnäololla. Jos mietin itseeni eniten kolahtanutta teemaa, en oikein osaa nostaa yhtä yli muiden. Samalla tavalla kuin parisuhteet ovat erilaisia, yksilöllisiä ja yhdistelmiä inhimillisten ihmisten elämää, myös koulutuksen teemat olivat monipuolisia.

Vaikka koen olevani avarakatseinen ja suhtaudun avoimin mielin elämää kohtaan, yllätyin, miten opinnot edelleen avarsivat ajatuksiani elämän moninaisuutta kohtaan. Opinnot oli toteutettu lämmöllä myös tässä kohtaa; emme missään kohdassa varmasti kukaan nolostuneet tietämättömyydestä tai ajatustemme urautumisesta, vaan teimme uusia oivalluksia hyvillä mielin. On todella tärkeää, että olemme ravistelleet hyvin omia ajatuksiamme, ennen kuin kohtaamme työssämme parisuhdeohjausasiakkaita.

Verkkokoulutus oli toteutettu niin, että muodostimme nopeasti luottamuksellisen ja tiiviin ryhmän. Välimatka ei estänyt tutustumista uusiin opiskelukavereihin hyvin ja nopeasti. Muilta opiskelijoilta saatu tuki ja kannustus, mutta myös yhteinen huumori ja vertaistuki auttoivat opinnoissa paljon. Itseasiassa opintopäivistä muodostui nopeasti kuukauden kohokohta.

Mitä sain parisuhdeohjaajakoulutuksesta?

Oma ohjaajuuteni kasvoi huimasti opintojen edetessä harjoitusohjausten, opintoihin kuuluvan työnohjauksen sekä opintopäivien harjoitusten myötä. Myös opintopäiväkirja, rehellinen itsereflektio ja lopputyö tähtäsivät kaikki siihen, että kasvamme ohjaajina jo opintojen aikana huimasti. Ohjaajana kohtaamme varmasti aina uusia tilanteita, eikä koskaan voi olla täysin valmis kaikkeen ja nähnyt kaiken, mutta myös sen ymmärtäminen oli tärkeä opetus. Opimme edelleen jatkuvasti uutta ja kehitymme ohjaajina.

Suosittelisin koulutusta kaikille, jotka kohtaavat pareja työssään ja joilla on aikaa pysähtyä parisuhteen kysymysten äärelle. Suosittelen koulutusta myös niille, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan ja laajentaa näkökulmaansa ihmissuhteista, vuorovaikutuksesta ja inhimillisestä tarpeestamme tulla ylipäätään nähdyksi ja kuulluksi. Näkisin hyvin, että Parisuhdeohjaaja-koulutuksen voisi käydä esimerkiksi nuorten parissa työskentelevä nuoriso-ohjaaja tai koulun kuraattori. Parisuhde on kuitenkin aikuisen ihmisen tärkein ihmissuhde ja vuorovaikutukseen satsaamalla voisimme ehkäistä esimerkiksi monta pitkittynyttä eroriitaa, lisätä ymmärrystä omien vanhempien parisuhdehistoriaa kohtaan ja siihen, miten kasvatuksemme ja historiamme näkyy omassa elämässämme ja omissa valinnoissamme. Tasavertaisuus seksuaalivähemmistöjen suhteen tasoittuisi huomattavasti, jos tietoisuus lisääntyisi. Näen parisuhdekysymykset hyvin laajasti hyvinvointiimme vaikuttavana asiana.

Parisuhdeohjaaja-koulutus oli itselleni lopulta ponnahduslauta yrittäjyyteen. Kattava koulutus toi uskoa omaan osaamiseen mutta ennen kaikkea se vahvisti oman intohimoani ja polkuani. Näissä asioissa haluan kohdata ihmisiä, auttaa, ymmärtää ja oppia edelleen lisää.

Saara

Kirjoittaja on valmistunut parisuhdeohjaajaksi keväällä 2022 ja perustanut sen jälkeen yrityksen Myötäonni Oy.

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma