Onko joka kuukausi ajoittain olo, että voisit ottaa eron saman tien ja muuttaa Timbuktuun yksin? Sieltä se saapuu takuuvarmasti. Piru, joka sukeltaa pyytämättä sisään ja muuttaa persoonaa enemmän kuin kuvittelemmekaan. PMS- tai PMDD-aikaan olisi parempi olla tapaamatta yhtään ihmistä, etenkään niitä, jotka asuvat samassa talossa. Jos tunnistat säännöllisen ajatuksen, että kumppani ärsyttää äärettömästi tai ero on ainoa ratkaisu maailman tuskaan. PMS ja PMDD aiheuttavat enemmän parisuhdekriisejä kuin ajattelemmekaan.
PMS ja PMDD pyörittävät elämää
Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli premenstruaalioireyhtymä on toisilla lievää (vähintään 80 -90 % ihmisistä, joilla on kuukautiset), joillakin oireita ei juuri olekaan ja joillakin ne pyörittävät elämää jopa useamman viikon kuukaudesta. Lievempää, muutamia päiviä kestävää PMS -oireilua arvioidaan olevan 20 – 30 %:lla menstruoivista ihmisistä.
PMDD on PMS:ää harvinaisempi, huomattavasti vaikeampi muoto, jossa pääosassa on raju psyykkinen oireilu. PMDD:tä kutsutaan kuukautisia edeltäväksi dysforiseksi häiriöksi ja sitä on 3 – 8 %:lla ihmisistä, joilla on kuukautiset eli yhdellä kahdestakymmenestä. Toisilla oireet ovat tuttuja kuukautisten alkamisesta saakka, joillakin oireet pahenevat esimerkiksi stresssaavan elämäntilanteen myötä. Usein koetaan, että ikä tekee oireista haastavampia. PMDD:n oireita voivat olla muun muassa voimakas ärtyneisyys, raivo, masentuneisuus, ahdistus ja aggressiivisuus. Henkisten oireiden lisäksi moni kokee myös vahvoja fyysisiä oireita, kramppeja, kiputiloja, kuumia aaltoja, makean himoa ja hien hajun voimistumista. Toisilla hyvää aikaa elämässä on vain viikko tai kaksi kuukautisten jälkeen.
Yölliset ahdistuskohtaukset ja unettomuus saattaa kenen tahansa mielen sekaiseksi.
PMS ja PMDD saa muuttumaan niin käytöksen muita kohtaan, kuin sisäiset ajatukset itseä kohtaan. ”Lihava, ruma ja ei yhtään ystävää” -olotila on hyvin tuttu. Maailma kaatuu päälle pienestäkin, itkuherkkyys on valtavaa ja ärsyyntynyt olotila jatkuvaa. ”En ole oma itseni” -olotila tuottaa ajatuksen, että vähintään työpaikkaa pitää vaihtaa, mielellään koko perhekin ja oma olotila itsen kanssa kiukuttaa eniten. On totaalisen vaikeaa tsempata itseään viikosta kahteen joka kuukausi, kun mielessä huutaa kaiken aikaa ”Mä en pysty enää mihinkään”. Joskus ajatukset ovat niin masentuneet, ahdistuneet tai maaniset, että oireet diagnosoidaan väärin. Myös itsetuhoiset ajatukset ovat PMDD:n oire tai ne voivat nousta myös masennuksen myötä, kun ei halua elää PMDD:n varjossa. PMDD on epäreilu ja epäoikeudenmukainen hallitsija elämässä.
PMDD on heikosti tunnettua, väärin diagnosoitua ja parisuhteitakin vaurioittavaa oireilua.
PMS, PMDD ja parisuhde
PMS ja PMDD ovat varmasti kaataneet parisuhteita. Tuossa kohtaa kuukautta kun nousee esille kaikki, mikä parisuhteessa hiertää. Jos kumppani lähtee taisteluun mukaan, voi lentää sekä lautaset, että sanat kiitettävällä raivolla. Kumppanin mikä tahansa ratkaisu mihin tahansa ongelmaan on auttamatta väärä, ja hämmentävän ärsyttävää on koko hänen olemassaolonsa. Ei tietenkään oikeasti, mutta siltä se tuntuu. Eikä siinä useinkaan auta, vaikka kuinka ymmärtäisi oireista kärsivänsä. On myös äärettömän hankalaa niellä kiukkuaan ja olla kuin sitä ei olis olemassa.
Oireita voi ja pitääkin ymmärtää, mutta niitä ei saa ymmärtämisellä pois.
Ihmiset tekevät eroratkaisuja hyvinkin pikaistuksissaan. Joten jos elämässä on mukana PMS ja etenkin PMDD, niin kannattaa ensin keskittyä oireiden hillitsemiseen ja tarkastella vasta sitten suhteen jatkuvuutta. Etenkin naisten väkivaltaisuus ja aggressiivisuus on tabuaihe. Päivänvaloon ei välttämättä tule suurinkaan osa niistä väkivaltaisista riidoista, joissa PMDD voi näytellä suurtakin osaa. Aggressiivisuus on todellinen oire tässä kiusassa, ja väkivalta voi kohdistua niin itseen kuin toisiinkin. Oireiden raivokkuus saa usein huomaamatta toteuttamaan sellaisia ylilyöntejä, ettei niistä tunnista jälkikäteen itseään ollenkaan.
Yksikään ihminen ei valitse PMDD:tä, eikä tahallaan kiusaa kumppaniaan suhteessa.
Itsehallinnan ja kontrollin puute omasta käytöksestä on usein pelottavaa. Kun näkee ettei kumppani ymmärrä tai kuukautisten alun jälkeen elämä keskittyy anteeksipyytelyyn, tuottaa se aina suhteelle ongelmia. Vaikka ymmärtäisi kuinka PMDD:tä, niin oireilu usein hävettää, hämmästyttää ja ahdistaa lähes kaikkia. Koska vaikeammasta PMDD:stä puhutaan vähemmän, harva kertoo kokemuksistaan ja tuntemuksistaan muille. Oman pään sisäisiä ajatuksia kun ei haluaisi uskoa itsekään.
Vaikka oireita ymmärrettäisiin, niin kahdenkin viikon katko läheisyydessä, henkinen etäisyys tai mahdottomuus puuttua oireisiin vaikeuttavat suhdetta lähes aina. Pienistä asioista kasvaa massiivisia riitoja, ahdistus ja ärsytys saa vetäytymään kuoreen. Joskus on parempi vain olla hiljaa, ettei revi silmiä toisen päästä. Loukkaavat sanat tulevat suusta kuin itsestään ja missään ei tunnu näkyvän helpotusta. Tunne siitä, ettei kukaan ymmärrä tai koe samalla tavalla, on erityisen vahva.
PMS, PMDD ja seksi
Kun kumppani ärsyttää, niin harvoin seksi on mielessä. Etenkin PMDD aiheuttaa erityisen usein haluttomuutta ja se saattaa olla raskasta, jos seksi on suhteessa tärkeää. Ja tämä on erityisen ristiriitaista. Seksin tuomat hyvänolon hormonit sekä orgasmien tuoma rentous kehossa tasapainottaisi mieltä ja kehoa valtavasti. Liikunta on lääke PMS -oireisiin, mutta niin on seksikin. Ja tästä ei juurikaan puhuta, mikä on erityinen sääli, näin seksuaaliterapeutin näkökulmasta.
Sooloseksi on tärkeää, jos sitä muutenkin harrastaa. Kannattaa keskittyä ottamaan sille aikaa, mennä hetkiin nautinnon kautta, suoda itselle hyvää ja ihanaa. Orgasmeja ei kannata suorittaa, mutta niiden tuoma euforia olisi erityisen sallittua. Säännöllinen, päivittäinen seksi voi olla jopa merkittävä lääke PMS- ja PMDD -oireisiin. Hyvän olon hormonit kun laskevat stressihormoneja ja hoitavat meitä sisäisesti. Ensin on vain usein puhuttava siihen itsensä ympäri ja perusteltava, että se auttaa. Seksin voi noina päivinä merkitä vaikka kalenteriin. Ja muistaa, että kun halu on haastavaa, niin syttyminen saattaa vaatia pidempää aikaa. Anna kehon ja mielen lähteä rauhassa mukaan, äläkä vaadi mitään. Kun keho pääsee vauhtiin, huomaat seksin tuoman hyödyn äkkiä myös mielen tasolla.
On ymmärrettävää, että seksiin on hankalaa lähteä, kun ei haluta. Halu nousee suurimmalla osalla kosketuksesta, kiihotuksesta ja sitä voi auttaa itselleen alkuun hyväilyillä, hieronnalla, seksiä katsomalla tai omia mielikuvia ja fantasioita tuottamalla. Joskus keskittyminen seksuaalisuuteen on hoivaavaa käpertymistä itseen, joskus ainoa kanava kumppanin kanssa yhteyteen. Suorittamisen ajatuksen saa pois, kun ymmärtää, ettei kaikki toimi aina samalla tavalla ja itselle on annettava aikaa syttymiseen ja nauttimiseen.
Miten suhteessa selvitään PMS:n ja PMDD:n kanssa?
Ensin on tärkeää ymmärtää itseään ja oireitaan. Kun oireet tuottavat haasteita, on usein hankalaa olla itsensä kanssa ja kumppanin edessä. Kukaan ei valitse hirviönä olemista, eikä se ole itseaiheutettua. Jokaisen on tärkeää olla erityisen armollinen ja rakkaudellinen itseään kohtaan. Itsemyötätunnosta ja omaan hellittelyyn, nautintoon ja lempeyteen keskittymisestä on äärettömän paljon apua. Mitä ymmärtävämmin suhtaudut itseesi, sitä helpompi on ottaa vastaan ymmärrystä myös kumppanilta. Jaa tietoa kumppanille paljon ja auta ymmärtämään. Mitä enemmän kumppani ymmärtää, ettei kyse ole ilkeydestä tai tahallisuudesta, sen helpompaa. Kalenteri, missä molemmat seuraavat kuukaudenkiertoa auttaa tunnistamaan hankalat viikot ja ne viikot, kun elämä on helvettiä. Kumppanin empaattisuus ja lempeyden, läheisyyden ja hellinnän tarjoilu tuovat helpotusta olotilaan, kunhan päätät ottaa niitä vastaan. Kosketus ja läheisyys on lääkkeitä, jotka tuottavat hyvänolon hormoneja ja voivat helpottaa oireita. Niiden vastaanottamiseen kannattaa jopa pakottaa itseään, lopulta ne kuitenkin auttavat. Mieli voi kieltää läheisyyden, vaikka keho sitä tarvitsisikin. Joskus on syytä keskittyä vain kehollisiin tuntemuksiin ja unohtaa mielen esteet, edes hetkittäin.
Tunteista on hyvä puhua avoimesti. Yhdessä on tärkeää opetella, että tunne mikä nousee, on usein PMS:n tai PMDD:n aiheuttamaa, eikä henkilökohtaista kummallekaan. Kumppanin rauhallinen vastaanottaminen auttaa. Mutta tärkeää, että kumppanikin saa sanoittaa omia tuntemuksia mitkä heräävät. Toiselle voi olla äärettömän vaikeaa katsella vierellä kohtuullisen vieraaksi ja epätasapainoiseksi muuttuvaa puolisoa. Empaattinen ja ymmärtäväinen kommunikaatio on opeteltavissa olevaa ja erityisen suositeltavaa.
Haluttomuudesta kannattaa keskustella, koittaa vahvistaa kehollista läheisyyttä monella tapaa. Vaikka sitten silmät ja suu kiinni, ettei ärsytä. Kumppani voi tarjota myös nautintoa PMS -oireiselle puolisolleen lääkkeeksi. Hellästi ja lempeästi annettu seksuaalinen nautinto vapauttaa endorfiinia ja oksitosiinia, jotka ovat omiaan vapauttamaan kehoa myös PMS -oireista. Löytäkää omia keinoja, miten yhdessä voidaan määritellä nautintoa vaikeimpien viikkojen aikana. Ymmärtäen, että kyse on myös erityisen voimakkaasta ja luonnollisesta lääkkeestä.
Lempeydellä,
Rouva Syld
Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.
Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?
Views: 3715