Tiedosta nautinto -blogi

Porausta lautalla

kirjoittajalta Susanna | 09/06/2019

Rouva Syld pureutuu pettämistilastot mielessä porauslautan ytimeen, se kun on varsinainen suomalainen suhde-elämän julkinen salaisuus. Porauslautta on toinen todellisuus, jossa pelataan vain kuplan omilla säännöillä. Reissun jälkeen työnnetään syyllisyys jonnekin taka-alalle ja taas jaksaa paremmin arkea. Ennen seuraava reissua. Hiio hoi.

“Lähdetkö tonne hyttiin?”  Tämän viattoman kutsun vieraalta on kuullut varmaan jokainen ihmiselävä laivareissun aikana. Kutsun, joka sisältää aivan toisenlaisen kysymyksen kuin miltä se kuulostaa. Ja vastaus siihen, että lähden sisältää vastauksen siihenkin, että kyllä, mä haluun panna. Näinhän se menee porauslautalla. Sinne on tultu vapaaehtoisesti, ja jos ei ymmärrä sääntöjä, niin pitää pysyä poissa.

Onko ihmisten mahdotonta viettää iltaa yhdessä, pitää hauskaa ja vaihtaa mielenkiintoisia ajatuksia ilman oletuksia seksistä? Porauslautalla todellakin on. Ja jos joku tähän lystiin on oivallinen myyntipuhe niin se, että olet varattu ja perheellinen. Eipähän ainakaan jää jälkikäteen roikkumaan tai mene ihastumaan. Ei tule niin sanotusti “ongelmia”. Tutustumiseen riittää etunimi ja paikkakunnaksi “jostain Keski-Suomesta”, ettei vaan jälkikäteen stalkkailla ja pilata elämää. Harkittua, mutta turvallista.

Se mitä tapahtuu laivalla, jää  laivalle

Laivakuplassa on erikoista se, että siellä ihmisistä imetään irti kuulo ja osittain ymmärryskin tai sitten kupla heikentää muuten vaan viestintäkanavia. Vaikka kuinka sanoo kiltisti ääneen, että ei, ei ole aikomus panna, niin vastaanottaja voi kuulla ja ymmärtää sen täysin päinvastoin. Viestintäongelma vain on vaarallinen yhdistelmä alkoholista ja himosta sekaisin olevan mielen kanssa. Ei ole yhtä eikä kahta tarinaa siitä, mitä on käynyt hytissä, kun jonkun on ollut pakko saada sen iltainen annos nollausta seksin muodossa. En kritisoi, vaan yritän ymmärtää. Mikä meitä ajaa porauslautalle niin hanakasti ja mitä siitä oikeasti ihminen saa itselleen?

Laivaseksiä

Mitä ihminen saa puolihuolimattomasta laivaseksistä irti? Humalassa, ventovieraan kanssa, hytissä, jossa luultavasti majoittuu joku muukin (onhan siis muistettu jakaa panovuorot?) ja pikaisesti. Loppujen lopuksi luultavasti aika huonoa seksiä ja siitä on nirvana kohtuullisen kaukana. Mutta moni tätä lystiä kokeilee, vaikka riemun kanssa olisi ehkä parempi pysyä luulossa kuin kokeilla kantapään kautta. Joillekin tästä jää perinteinen tapa pitää yllä jaksamista lässähtäneessä parisuhteessa ja tyhjässä elämässä.

Kun vanhaksi elää, niin alkaa olla laivatarinoita nähtynä ja kuultuna monenlaisia. Milloin on parisuhteessa oleva nuorimies etsinyt kolmea panokumppania illalle, koska kaverin kanssa on lyöty vetoa. Hieman ehkä hillitsi meininkiä se, että jamppa päätti kertoa vedosta kaikille vastaan tuleville naisille. Se kun on ihan “vähän” naista aliarvioivaa puhetta. Myöskään suorat panohommiin keskittyvät avausrepliikit eivät tuntuneet tuottavan tulosta. Kummallista?

Vastaan on tullut myös itseään äärettömän komeana pitävä pikkukunnan poliittinen keisari, jonka facebook -profiilissakin vierellä seisoo edustusvaimo ja lapset. (Joskus kun tarpeeksi elvistelee tekemisillään niin stalkkaus on helpompaa.) Keisarille kiitos ei oli mahdoton ymmärrettävä, ehkä hän ensimmäistä kertaa kuuli sen ääneen sanottuna. Herrasmiesmäisyys ei ole ulkoisesta olemuksesta, iästä, tittelistä eikä elämänkokemuksesta huolimatta itsestäänselvyys.

En nosta tarinoita parjatakseni ihmisiä, vaan nähdäkseni tarinoiden taakse. Surullista kyllä, sieltä usein löytyy parisuhteita ja seksielämää, jota ei koeta tyydyttäväksi. Jos parisuhteessa ei saa arvostusta ja huomiota, niin valitettavan usein se haetaan muualta. Arvostuksen tarve on ihmisen perustarpeita ja se täyttyy huomiota saamalla. Tätä tarvetta sitten yritetään täyttää edes osittain porauslautalla paremman puutteessa.

Kuplassa

Ymmärrän hyvin tuon laivakuplan ja sen miksi siellä on kuin eri planeetalla. Epätodellisuus on käsin kosketeltavaa. Moni lähtee sinne paetakseen kaikesta ja kaikkea ja vaihtaa totaalisesti vapaalle. Moraalia ei ole pakattu mukaan ollenkaan tai se on jäänyt satamaan. Joskus on saatava olla vain oma itsensä. Ymmärrän kyllä miksi nousuhumalan harhassa on luvattoman ihanaa kokeilla markkina-arvoaan ja onhan ne soidintanssit vallattoman “hyvän” bilebändin ja discovalojen loisteessa perin koukuttavia. Mutta samalla tuo huomio on hyvin valheellista, jopa ihmistä hajottavaa ja oikeasti tyydytyksen tuova seksi liian vaativaa toimintaa tuollaisiin random -olosuhteisiin random -ihmisten kanssa.

Parisuhdeseksiä lautalla

Mitä jos saisimmekin kaiken? Mitä jos veisimme sinne porauslautalle oman rakkaan? Hukuttaisimme toisemme puolin ja toisin hivelevään huomioon. Heittäytyisimme discovalojen loisteessa kepeään oloon, flirttailisimme loputtomiin, tanssisimme toisemme kuumaksi ja tutustuisimme taas vähän uudelleen. Miksei oteta rooleja, joissa kohdataan ensi kerran ja “vahingossa” päädytä loppu illasta siihen omaan ja yhteiseen hyttiin?

Laivakuplassa voi näinkin unohtaa arjen vaatimukset ja vapaus on olla vain sinä ja minä. Huomio on silloin aitoa, rakkaudesta kumpuavaa ja kipinän ja rätinän tietää jatkuvan seksin jälkeenkin. Seksi voi olla leikkisää ja mielikuvitusrikasta, mutta toisella on tieto nautinnon lähteistä ja mieliteoista. Oman kumppanin kanssa on varmasti laadukkaampaa seksiä kuin monissa muissa hyteissä. Ja se tässä on plussaa, että tätä ihmistä ei tarvitse unohtaa sinne laivalle, vaan sen saa ottaa ilman syyllisyyttä kotiin mukaansa, kun ollaan satamassa.

Jos tulee ajatus, ettei tämä idea toimisi oman kumppanin kanssa, niin ajatusta kannattaa kuunnella. Miksi se ventovieras ihminen siellä kuplassa on jotain enemmän kuin se, jonka kanssa on luvannut elää? Itseään ei tarvitse ruoskia syyllisyydestä yhtään, mutta arvostaa voi niin paljon, että elää parisuhteessa, jossa oikeasti on hyvä olla. Suhteessa, jossa saa huomiota ja porauslautalle voi mennä silmät innosta kiiluen yhdessä ja palata pää täynnä hattaraa, jotta jaksaa yhdessä arkea. Jos elämä ei tunnu juuri nyt siltä, niin parisuhdevalmennuksessa voidaan miettiä yhdessä matkustusohjeita seuraavalle porauslauttamatkalle.

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, Parisuhdepuhe– ja Totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma