Rentouttavaa seksiä sinulle?

”Seksi rentouttaa.”
Kiireen ja arjen kuorman alle kuukahtaneena ihmismieli kuulee tuo lauseen vaatimuksena ”Että tämän kaiken keskellä pitäisi vielä seksiäkin?”. Sitä kun ei juurikaan edes ehdi tehdä mieli, saati että vartalossa olisi värähdellyt mikään pitkään aikaan. Siinä missä toinen kokee seksin rentoutumiseen täydellisenä keinona, toinen kokee sen stressiä tuovaksi velvollisuudeksi. Suurin osa kuitenkin löytäisi seksin nautintojen riemut, jos ensin ymmärtäisimme rentouden merkityksen sen alkupalana.

Rentouttaako seksi oikeasti?

Kyllä ja ei. Seksi ei rentouta ketään, jos se on väkisin suoritettava ja kotityöltä maistuva velvollisuus. Eikä seksi juurikaan ehdi rentouttamaan, jos se on hyvin pikaista aina. Eikä seksi myöskään rentouta silloin, jos sitä tehdään vain kumppanin mieliksi tai hänen nautintojensa pohjalta. Eikä se etenkään rentouta silloin, kun omat tarpeet nautinnon suhteen ovat sullottuna piiloon.

Ymmärrän hyvin ihmisten ärtymyksen tämän rentoutuskeinon äärellä, koska ei se todellakaan sellaista ole kaikille. Mutta tuhoon tuomittua ei tämäkään ole, jos päättää lähteä selvittämään, millaista oikeasti rentouttava seksi sinulle voi olla.

On turha edes kuvitella, että huono seksi rentouttaisi ketään.

Seksi on kuitenkin mielen rentoutuskeinoista oivallisimpia, kunhan löydämme omien syvällisten nautintojen äärelle. Kun näemme sen merkityksen elämässä ja ymmärrämme myös, että rentouttava seksi vaatii myös aikaa. Aikaa seksille, mutta myös aikaa huikean seksin kokeilulle ja sen kautta monenlaisten nautintojen löytämiselle. Huikea seksi pitää mielen ja kehon tasapainossa. Se laskee niin tehokkaasti stressihormoneja, että riittävän usein annosteltuna stressille ei jää enää tilaa temmeltää.

Ihmiset etsivät rauhaa ja rentoutta vaikka mistä, mutta se voimaikkain rentouden kokemus asuukin meissä kaikissa sisällä.  

Rentous elämässä

Lähes poikkeuksetta puhumme terapiassa siitä, että ihmiset katoavat elämän kiireeseen. Perheen ja lapsien tuomat vastuut, työt, yrittäjänä toimiminen, omat harrastukset, talon rakentaminen ja kaikki muu kuorma vie ihmistä sellaiseen henkiseen ja keholliseen tilaan, että siinä on usein väistämättäkin kaukana nautinnosta. Kun elämä on täynnä, siihen ei seksi yksinkertaisesti mahdu. Ja usein siitä kehittyy pakollinen riesa, joka on tehtävä, koska ollaan suhteessa. Siinä kohtaa loppuu seksistä ilo ja nautinnon vapaus.

Lähes poikkeuksetta täysi elämä ajaa ihmiseen automodelle, jossa tehdään puolirobottimaisesti kaikki se, mikä on pakko. Enää ei jakseta kohdata omia tunteita tai tarpeita, saati sitten puolison. Selviäminen kuvaa elämää paljon enemmän kuin eläminen. Hyvin usein tuntuu siltä, ettei ihmisellä ole mitään keinoja kaiken pysäyttämiseen.

Hyvin usein puhumme terapiassa myös siitä, että miten löytäisimme rentouden keinoja yhdessä puolison kanssa ja myös yksin niin, että mielikin taipuisi seksiin ajoittain. On hankalaa muuttaa omia tapojaan. On hankalaa raivata tilaa itselle, omalle hyvälle ololle ja nautinnolle. On hankalaa luopua jostain tai nähdä rentouden, nautinnon ja hellittämisen merkitys. Mutta usko vain, että kun sen ytimen lopulta löydät, ei paluuta ole. Itsensä kuuntelu ei ole koskaan huono idea, ja hellittäminen on elämän äärellä usein viisauden alku.

Miten rentoutua ennen seksiä?

Seksi ei ole tuosta vaan suoritettava toimenpide. Tai voi se ollakin, mutta valitettavan usein se on ohi jo silloin, kun ihminen oikeasti alkaisi vasta siitä kunnolla ja syvällisesti nauttimaan. Elämän kiire ja stressi laittavat ihmisen seksin suhteen pakkasen puolelle. Kun sieltä alamme itseämme ja toista lämmittelemään, niin se vaatii paljon aikaa, ennen oikeasti rentouttavia lämpötiloja.

Kuvittelehan, että ihminen on kuin ihana perinteinen puilla lämmitettävä pihasauna. Keskellä talvea sauna on yhtä kylmän kalsea kuin ulkoilma. Se vaatii kohtuullisen paljon pökköä pesään (ja ei, en puhu penetraatiosta) ennen kuin sen lämpö nousee sellaisiin lukemiin, että ihminen alkaa siitä nauttimaan. Lämmitys kestää ja lämpö nousee hitaasti. Kesäkuumalla taas sauna on hetkessä valmis. Ja siellä on miellyttävä lämpö yllättävän pian, koska lämmityskin aloitetaan parhaimmillaan jo leppoisista lukemista. Saunan ulkopuolinen ilma on ihmisen keho, joka kangistuu kuin kylmästä, kun se on unohdettuna stressin ja kiireen kouriin. Ja se lämpenee kuin helteestä, kun sitä hoidetaan sopivalla määrällä juuri sinulle tarkoitettua nautintoa.

Usein elämä on vienyt ihmisen kovin irralleen itsestään ja myös omista kehollisista ja mielen tunnoista. Tuntuu mahdottomalta antautua ja heittäytyä nauttimaan, kun oikein mikään ei tunnu miltään. On myös hyvin vaikeaa hypätä mihinkään, missä kaivattaisiin täyttä läsnäoloa, aistien tuntemuksia ja keskittymistä itseen ja toiseen ihmiseen.

Ymmärrän äärettömän hyvin, ettei elämän kangistamalta ihmiseltä voi vaatia antautumista nautinnolle.   

Rentouttavaa seksiä

Mitä jos joogaisit tunnin ennen seksiä? Mitä jos kuuntelisit meditaatiomusiikkia tai tekisit mindfullness -harjoituksia? Mitä jos joisitte yhdessä kupin teetä, istuisitte sylikkäin toisianne silitellen ja keskittyisitte iholle? Mitä jos masturboisitte ennen yhteistä seksiä tai yleensä paljon enemmän? Mitä jos päättäisitte, että seksiä varten on äärettömän tärkeää löytää rentous, jotta seksilläkin olisi taas mahdollisuuksia?

Mitä jos lukisitte vuorotellen eroottisia tarinoita toisillenne? Mitä jos käyttäisitte ensin tunnin aikaa puolin ja toisin rentouttavalle hieronnalle? Mitä jos kävisitte yhdessä lempeän lämpöisessä suihkussa tai kylvyssä? Mitä jos päättäisitte, että rentoutumiseen käytetään aina ensin aikaa? Mitä jos rentous olisikin yhteinen ”pakollinen” osio ennen seksiä?

Mitä jos kokeilisitte millainen rentouden anti teille olisi shibariköysillä leikkiminen? Mitä jos puhuisitte seksistä, vaikka Seksipuhekorttien avulla? Mitä jos teidän seksiänne virittäisivätkin Elämysseksikortit? Mitä jos rauhallinen syvähengittely olisikin juuri sinun juttusi? Tai paritantra -harjoitukset, jossa kohdataan ja ollaan yhteydessä? Mitä jos kävisitte yhdessä rennolla kävelylenkillä käsi kädessä ja puhuisitte asiat halki väliltänne?

Rentous on hyvää mieltä, vapautta ja elämästä nauttimista.

Pysähdy nyt tähän ja mieti, mitä tuo kaikki vaikuttaisi rentouteesi. Ja mieti, mitä kaikkea tuo rentous tuottaisi kyvyllesi nauttia. Mitä jos sauna olisikin jo selkeästi lämpimän puolella jo valmiiksi? Millaisiin löylyihin sitä pian pääsisikään?

Ei ole aikaa seksille eikä muullekaan

Raivaa tila sinulle ja tunnoillesi. Raivaa tilaa rentoudelle ja nautinnolle. Raivaa tilaa suhteelle, yhteiselle tekemiselle. Raivaa tilaa lämmittelylle, läheisyydelle ja seksille. Elämässä on loputtomiin muuta tekemistä. Ja kaikkeen ei vaan ole samaan aikaan aikaa.

Pikkulapsiperheessä on keskityttävä lapsiin, mutta samaan aikaan myös erittäin oleellista on keskittyä parisuhteeseen. Muuten sitä ei kohta ole. Itsensä kehittämistä monella saralla joutaa kyllä myöhemminkin elämässä, kun lapset ovat itsenäisempiä. Jokainen lapsi tarvitsee onnellisen, hyvinvoivan ja rennon vanhemman. Mieti, miten teet itsestäsi sellaisen.

Välillä rehellisesti sanoen mietin, että miksi ihmiset ovat suhteessa toisen kanssa, jos yhteinen aika ja nautinto ei ole prioriteetti. Tiedän varsin hyvin, että elämä vie ja elämässä on paljon muutakin kuin parisuhde ja seksielämä. Mutta tiedän myös sen, että turhasta karsimalla ja perusasioihin keskittymällä löytyy usein myös niin sielun rauha, kuin onnellisuuskin. Loppujen lopuksi valtaosa ihmisistä kaipaa lähinnä toista ihmistä.

Rakkaudella vähän ravistellen ja rentouteen houkutellen,  

Rouva Syld
Seksuaaliterapeutti, ihmissuhde- ja parisuhdevalmentaja.

Vielä ehdit jouluksi tilaamaan meidän Seksipuhe- ja Elämysseksikortit tuomaan leikkisyyttä, rentoutta ja syvällisyyttä suhteeseenne. Pääset tilaamaan ne täältä Parisuhdeseksi -kaupastamme.

Seuraathan meitä jo instassa @parisuhdeseksi -tilillä ?
Jos et, tervetuloa mukaan!

Luethan myös:

Miksi orgasmiin on niin kiire?

Vanhempi, näin raivaat tilaa seksille.

Ja Herra Syldin tekstin:
Parisuhdetuhmuutta ja näin siihen pääsee.

Shibarin vaikutuksista voit lukea lisää näistä blogeista:

Shibari vahvistaa tunneyhteyttä ja ihmissuhdetta

Shibaria seksuaalisuuden tutkiskeluun.

Seksiblogimme muihin artikkeleihin pääset täältä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.