Tiedosta nautinto -blogi

Samanarvoisuudesta

kirjoittajalta Petri | 23/03/2019

Halun syövereissä ihmisen mieli muuttaa muotoaan. Sekaan sulautuu alkukantaisia himon väristyksiä, nautinnon odotuksen kihelmöintiä ja ajatusten lukittumista seksiin. Halu saattaa olla niin voimakas, että korvat humisevat ja näköaistikin tekee tepposia.

Oman halun kokeminen on oikeus, siitä puhuminen samaten. Toisen halun ymmärtäminen on taito, jonka jokaisen parisuhteessa elävän miehen tai naisen soisi opettelevan.

Oikeudet ja velvollisuudet opetella toista ovat parisuhteessa yhtäläiset.

Tasa-arvoinen parisuhde

Tasa-arvoiseen parisuhteen kokemiseen kuuluu mahdollisuus lausua ääneen halunsa ja sanoittaa sen vivahteet. Emme voi juuri hävitä sillä, että kerromme kumppanillemme, minkälainen kosketus tuntuu erityisen hyvältä tai millaisia sanoja tahdomme kuulla. Tiedän, että kaikille ihmisille ja varsinkaan miehille asia ei ole ihan helppo. Saattaa olla helpompi vastata toisen toiveisiin vaitonaisena kuin toivoa itse itselleen ääneen.

Pienet asiat ovat suurten kokonaisuuksien rakennuspalikoita, ja suuren pehmeän hattaralinnan luomisen voi aloittaa vaikka ihan pienistä toiveista. Hattaralinnassa saa parisuhde nauttien kieriskellä ja sotkeentua sokeriin kenenkään siihen puuttumatta.

Parisuhteessa samanarvoisuuden kokemus ilmenee paljon siinä, miten alasti ja auki uskaltaa toisen edessä olla. Kaikki hauraat kohdat, haavat ja repaleisetkin unelmat pitäisi saada kertoa punastellen tai suoraan, mutta suuremmin häpeilemättä. Fantasiat ovat henkilökohtaisia, eikä niitä kaikkia tarvitse kumppanille kertoa, mutta jos salaisuuksien samettikantista kirjaa uskaltaa vähän avata, seksi voi muuttua syvällisemmäksi.

Sananvapaus parisuhteessa

Meillä on sananvapaus, ja se koskee ihan jokaista ihmistä mitta-asteikosta riippumatta. Äänekäs aktivismi mielenosoituksessa on yhtä suurta sananvapautta kuin makuuhuoneen hämärässä kumppanin korvaan kuiskattu ”tahtoisin sinun suutelevan niskaani”. Oikeus kaikenlaiseen ilmaisuun on parisuhteessa kummallakin.

Monet seksiaiheet ovat edelleen tabuja, jotka on totuttu pitämään omassa päässä. Mutta niistä puhuminen olisi tärkeää. Jollet koskaan uskalla sanoa, että nautit ajatuksissasi vaikkapa sitomisesta tai kivusta, tuskin kumppanisi uskaltaa lähteä sellaista sinuun kokeilemaankaan. Kumppanin olisi tietenkin syytä kysyä, mutta yhtä suuri vastuu nautinnon toiveista on sinun.

Voi olla, ettei tahtonne kohtaa, mutta arvostettavaa on kuitenkin antaa kumppanin toiveille kunnioitusta. Ja jälleen voi miettiä, että mitä siinä häviää, jos kuitenkin toisen mieliksi vähän piiskaisi tai huivilla kädet sängynpäätyyn sitoisi. Luultavasti seurauksena olisi vain laajeneva halun kupla, jonka sisällä molempien nautinto kasvaisi uudenlaisiin kokemuksiin. Ei kaikesta tarvitse tykätä, mutta voit silti yrittää. Osoitat, että hän on arvokas ja hänen nautintonsa tärkeä jo sillä, että huomioit haaveet ja aratkin toiveet.

Naisen seksuaalinen halu

Naisen halua on miespiireissä pidetty hieman eläimellisenä mutta hyvinkin haluttavana ominaisuutena. Pienempien miestenalkujen puheissa naisen halu ja ”kiima” on ihan yleinen fantasioinnin aihe. Luultavasti miehelle on kuitenkin tottumuksen kautta tarpeeksi turvallista olla parisuhteessa se, joka ensisijaisesti halunsa ilmaisee ja tuo sen konkreettisesti ilmi.

Kun nainen ilmaisee itseään halunsa kautta, saatetaan sitä parisuhteessa pitää vähän pelottavana tai ainakin epätavallisena. Nainen koetaan jonkinlaiseksi uhaksi omalle seksuaaliselle auktoriteetille. Tasa-arvoisessa suhteessa nainen voi kuitenkin sanoa ”mua panettaa” tai ”ota mut tässä ruokapöydällä” ilman, että se muuttaa suhteen sisäisiä asetelmia. Nainen on loppujen lopuksi haluineen samanlainen otus kuin mies. Halu iskee välillä, ja seksuaalisesti vapautunut nainen uskaltaa sanoittaa ajatuksensa kyllin rohkeasti. Se taas parhaimmillaan ruokkii halua miehessä, jolloin molempien nautinto on vähintään puolet suurempaa.

Parisuhteessa kaikki halut eivät tietenkään mene aina samaan tahtiin. Toiselta ei saa odottaa syttymistä samalla sekunnilla tai huomiota juuri silloin, kuin oma sielu on eniten sitä vailla. Tasa-arvoa on kunnioittaa kumppanin tilaa, aikaa ja halua sekä ymmärtää toisen syvimpiä tuntoja. Siksi keskusteleminen on äärimmäisen tärkeä osa parisuhteen käsikirjoitusta. Tässä lienee enemmän opeteltavaa miehillä, sillä meidän pohjoinen perinteemme pitää yhä yllä myyttiä jurosta miehestä, joka ei tunteista puhu kuin murahdellen halkoja hakatessa. Jos silloinkaan.


Puhu ääneen seksistä

Keskustella pitää, jotta tietää, mitä kumppani ajattelee ja varsinkin, jotta kumppani tietää, mitä sinä ajattelet. Samanarvoisuus ilmenee siinä, että kumpikin saa suunvuoron ja kumpikin kuuntelee, mitä toisella on sanottavanaan. Kumpikin kohtelee toista sanoillaan hellästi ja kunnioittaen, toisen kritiikkiä ymmärtäen. Se toinen kuitenkin rakastaa ja tahtoo olla siinä vieressä. Ja silloin kun ei tahtoisi, on syytä kuunnella vielä tarkemmin.

Valtakin voi olla tasa-arvoa

Seksissä tasavertaisuus voi olla sitäkin, että toinen alistuu ja antautuu toisen pidellessä naruja käsissään. Siinäkin tapauksessa molemmat ovat todennäköisesti julkituoneet omat halunsa ja varmasti osan fantasioistaan, ja toinen taas on kuunnellut sekä ymmärtänyt. Mukavuusalueen reunoilla on usein kultareunukset, eikä niiden ylittämistä ole syytä pelätä.

Toisen miellyttäminen seksuaalisessa halussa on keino saada kumppani lähemmäs ja tuntemaan olonsa halutuksi. Se aikaansaa keskinäistä luottamusta, minkä seurauksena seksi on vapautuneempaa ja monipuolisempaa. Ja ihan siitä syystä, että kumpikin tietää toisen nautinnosta keskustelun myötä vähän enemmän.

Paljon on ollut parisuhdeartikkeleissa juttua siitä, että seksiä harrastetaan yhä vähemmän ja halu (varsinkin naisten) on vähentynyt. Tähän on mahdollista hakea ratkaisua myös tasa-arvosta. Miehenä kuuntele naisesi kertomuksia ja toiveita. Jos naisesi ei osaa tai kehtaa sanoittaa ajatuksiaan, ota hänet syliin ja kysy kuiskaten uudelleen.

Muutama sana miehelle

Anna naiselle se asema, jossa hänen kuuluukin olla: tärkeä, rakastettu ja turvassa. Luottamusta ja avointa keskustelukulttuuria voi rakentaa monin tavoin, mutta helpoimmillaan teet sen hyvin pienillä asioilla. Kun turvallisuuden tunteeseen pääsee kunnolla sisälle, uskaltaa naisesi kertoa toiveistaan ja halunsa kauneudesta.

Tasa-arvoisuus seksuaalisesti vapautuneessa parisuhteessa tarkoittaa joskus sitäkin, että turvallisesta laatikosta on noustava pois ja rohkeasti mentävä katsomaan asioita sen ulkopuolella. Puolison ajatuksissa saattaa olla sellaisia asioita, joihin et ole törmännyt tai joita et ole edes ajatellut koskaan. Oma laatikkosi ei ole sen oikeampi kuin naisesi kenties koristellumpi boksi, mutta usko pois: sen hempeän kannen alta saattaa paljastua ihanan tuhmia asioita, joista et myöhemmin luopuisi mistään hinnasta!

Herra Syld

***

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, Parisuhdepuhe– ja Totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

 

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma