Tiedosta nautinto -blogi

Seksiä ilman rakkautta?

kirjoittajalta Susanna | 03/06/2022

Seksi on nautinnollisinta ihmisen kanssa, jota rakastaa. Vai onko? Voiko rakkaus tuottaa seksiin ongelmia? Onko olemassa ihmisiä, joille rakkaus ja seksi kuuluvat yhteen? Tai heitä, joille nämä ovat kaksi aivan eri asiaa? Miten rakkaus vaikuttaa seksiin? Vahvistaako seksi oikeasti rakkautta? Mitä jos kaipaan rakkautta ennen kuin voin nauttia seksistä oikeasti? Millaista seksi on ilman rakkautta?

Rakastumisseksiä

Yhteen sulautumista, jossa kaksoisliekki lähtee roihumaan samaan tahtiin kuin toinen. Nautintoa, jossa ei ole sinua eikä minua, vaan yhteys, jossa räjähdellään vuoron perään.

Me tahdomme seksiltä paljon, me odotamme rakkaushuumassa sen olevan ikuisesti ihmeellistä. Ihmiset kuvaavat rakkauspössön ja seksin yhdistelmää usein sellaiseksi, ettei mitään vastaavaa ole koettu. Seksin nostamat nautintohormonit riehuvat kilpaa ihastuksen ja rakkauden hormoneissa. Dopamiini juhlii valtoimenaan ja oksitosiini virtaa vuolaana. Adrenaliini saa meidät eloon ja endorfiini puskee mielihyvää täydestä sielustaan. Näin seksi on usein parhaimmillaan, kauneimmillaan ja epärealistisimmillaan, koska tuo huuma ei ole loputonta. Rakkauden tunne lisää yhteyden kokemusta ja yhteyden kokemus kiihottaa valtavasti. Voi, kuinka tuossa kohtaa saammekin olla yhtä ja sielumme kohtaavat!

Tämä seksi on sitä, mitä kaivataan, kun rakkaushuuma tasaantuu ja kiintymys astuu näyttämölle. Tähän verrataan kaikkea seksiä sen jälkeen. Tähän seksiin jää moni niin koukkuun, että siitä tulee jopa riippuvuus. Euforia koukuttaa ja sitä kokee usein vain tässä huumassa.

Moni kokee tämän seksin oikeanlaiseksi seksiksi, koska sellaista huumaa meille seksin osalta tarjoillaan elokuvissa. Joillekin tällainen seksi on arkipäivää vuosienkin jälkeen, kun ymmärretään, miten seksiä pidetään yllä yhdessä. Toisille juuri tällainen seksi ei ole totta koskaan. Koska rakkaushuuma buustaa seksiä valtavasti, se tuntuu käsittämättömän huikealta, ja sitä se onkin.

Rakkauslokero

Rakkausseksiä

Rakkausseksi on ehkä hivenen tasaisempaa, syvempää yhteyttä, jossa keskitytään seksuaalisuuden ilmentämiseen kaikin aistein. Se on kohtaamista syvemmällä tasolla, kun välissä ei ole mitään. Rakkausseksissä nautitaan matkasta, määränpää on nautinnollinen huippu, jolla voidaan kohdata vuorotellen, jotta omaan orgasmiin saa keskittyä kaikella kehomielellä. Rakkausseksiä ruokkii usein turvallisuus, loputon hyväksyntä ja ymmärrys siitä, että seksuaalisuutta voidaan toteuttaa missä vaan, eikä ainoastaan seksissä.

Rakkausseksin määrittävänä elementtinä toimii nautinto. Sitä otetaan antautuen avosieluin vastaan ja sitä annetaan määrättömästi, koska toinen on kaikkea varten siinä. Rakkausseksissä ei ole mittaa eikä aikaa, mutta tolkuttomuuden toiselle puolelle pääsee, kun malttaa keskittyä pitkään. Rakkausseksissä ymmärretään sitä, että toinen on erilainen nautinnoiltaan ja kaikelta, mitä on. Siinä vapaus tulee siitä, että puhuminen on mahdollisuus kaikkeen, ja myös kieltäytymistä kunnioitetaan rehellisyyteenä.

On paljon ihmisiä, joille seksi ei ole mitään ilman rakkautta. Joille nautinto alkaa siitä, kun koskettaa rakkauden kohteen ihoa, liimaantuu sen lämpöön ja pysähtyy toisen äärelle. Näille ihmisille pikapano baarin jälkeen ei tunnu miltään, eikä anna mitään.

Rakkausseksiä äärettömän kauniisti

Joskus rakkaudellisessa suhteessa seksistä kaivataan tunteellista ja yhteydellistä. Joskus siihen kuvaan eivät sovi omat tuhmuudet ja riettaudet. Rakkaus voi lokeroida pois osan omaa seksuaalisuutta, koska siihen kiteytyy kiellettyä tai jotain, mitä ei haluta näyttää ihmiselle, jota rakastaa.

Olen eräänkin kerran kuullut seksuaaliterapiassa asiakkailta, että on helpompaa harrastaa omanlaista seksiä jonkun ventovieraan kanssa. Oman kumppanin tai rakkaan kohtaaminen myös arjessa on haastavaa, jos siihen pitää yhdistää myös se seksuaalinen minä, joka haluaa rietastella sielunsa kyllyydestä. Joillekin rakkaus on äärettömän pyhää ja kaunista, eikä siihen ole mahdollisuuttakaan sisällyttää esim. kinkiyttä, omia perverssejä nautintoja tai niiden yhdistäminen yhden ihmisen kanssa tuntuu mahdottomalta.

Seksi on seksiä

Seksiä ilman tunteita? Ihmisestä, joka nauttii seksistä seksinä, luodaan hyvin usein kuvaa jostain välinpitämättömästä rietastelijasta tai itsekkäästä hedonistista. Voi olla kyse siitäkin. Mutta usein on kyse siitä, että ihminen on löytänyt oman itsensä ja identiteetin, johon kuuluukin nautinto, myös seksuaalinen, ja se tuottaa elinvoimaa ja virtaa. Kun kohtaamisissa asuu rehellisyys eikä lupauksia sen enemmästä, saa aikuinen ihminen nauttia mistä haluaa. Vapaus lähteä mukaan ja tieto siitä, mitä toinen haluaa, on ihmisen kunnioittamista. Kun seksistä haluaa nauttia ilman tunteita, rakkautta tai mitään suhteen tapaistakaan, on oltava rehellinen ensin itselleen ja sitten ehdottomasti toiselle.

Seksi on ihmisille valtavasti eri asioita. Rentoutusta, nollausta, elinvoiman ylläpitoa, leikkiä, itseilmaisua, oman seksuaalisuuden ilmaisemista, kohtaamista, läheisyyttä, mielenterveyden ylläpitoa jne. Eikä noista mihinkään kuulu rakkaus. Mikä on oikea tapa harrastaa seksiä? Juuri sellainen, joka sinua kiehtoo, palvelee ja mistä koet nautintoa. Jos siihen ei kuulu rakkautta, niin se on valintaa eikä väärä vaihtoehto.

Seksiä kenen kanssa tahansa?

Seksi ilman tunteita harvoin tarkoittaa sitä, että nautinto toimii kenen kanssa vaan. Valtaosa meistä kaipaa vähintään fyysistä viehätystä ja usein henkistäkin. Seksi voi silti olla nautinto, jossa kaivataan vain omaa kokemusta ja kumppania, joka sen antaa. Jos tämä ei ole toiselle osapuolelle täysin ymmärrettävää, niin kyse on vain masturbaatiosta toisen kanssa. Sellaiseen suosittelen oikeasti keskustelua etukäteen tai seksikokemuksia seksityöntekijöiden kanssa. Liian usein seksillä ilman tunteita saatetaan loukata toista, jolle ne tunteet ovatkin tärkeitä.

Miehen seksuaalisuus

Seksi, kun itsellä on rakkaustunteita

Kohtuullisen monella on loukkaavia, raastavia ja kipeitä kokemuksia siitä, että itse on ollut rakkauden tai vähintään ihastumisen tunteiden kanssa seksissä nauttimassa ja toinen ei ole samoilla tunteilla mukana. Usein on luotettu ihastumisen tai viehätyksen tunteisiin tai uskottu oman tunteen kertovan, että rakkausihminen on kohdillaan. Silloin on ääretön pettymys, kun toinen haluaakin vain seksiä, ilman sen kummempaa.

Koska avoin ja rehellinen seksipuhe on meille edelleen haastavaa, on tärkeää itsesuojelua yrittää selvittää ensin millä ajatuksilla toinen on liikkeellä. Jos tunnistaa itsensä rakkausseksistä nauttivaksi, toisin tämän ehdottomasti esille ennen seksiin lähtemistä. Toki samanlainen vastuu on toisellakin. Puhuminen on äärettömän aliarvostettua seksisuhteissa tai niiden aloituksessa. Se on ainoa keino selvittää, mennäänkö seksiin samalla ajatuksella ja nautitaanko siinä samoista lähtökohdista.

Pettymys saattaa möyriä esille myös silloin, kun odotetaan, että ”pidetään hauskaa seksin merkeissä” muuttuu lopulta ihastukseksi ja rakkaudeksi. Oksitosiinihormonit kun useilla saavat aikaan ihastumisen ja rakkauden tunteita, niin sitä odotetaan toiseltakin. Jos aluksi on sovittu hauskasta seksistä, eikä muusta, on hyvä ymmärtää, ettei muuta voikaan odottaa, ennen kuin siitä puhutaan uudelleen. Kaikista nautinnoista ei ole tarkoituskaan tulla suhteita, eikä kaikki sellaista kaipaakaan. Jos rakkaudellinen suhde on itsellä hakusessa, on siinäkin syytä olla rehellinen. Tunteeton seksi kun voi silloin satuttaa vahvasti, ilman, että toinen sitä edes tarkoittaa.

Seksi voimavarana

Rakkaus tekee hyvin monelle seksistä erityistä, mutta joillekin syvempään nautintoon pääsyyn jopa mahdotonta. Me olemme erilaisia ja niin sen kuuluu ollakin. Ihailemamme rakkausseksi on ihmeellistä vain niille, jotka sellaisesta rehellisesti nauttivat. Heidän kannattaa kiertää tunteeton seksi kaukaa.

Seksistä on lupa jokaisen nauttia omalla tavalla, ilman tunteita tai syvin kokemuksin. Rehellisyys ensin itselle seksin äärellä on tärkeää. Mitä oikeasti haluat? Ja mistä aidosti nautit? Rehellisyys toiselle on kunnioitusta, jota tahtoisin ihmisten arvostavan. Seksi on tarve siinä missä moni muukin, eikä sen nautintoja tarvitse hävetä. Maailma on täynnä ihmisiä, joiden tarpeet kohtaa varmasti sinunkin tarpeesi. Ja ajatuksia ei kannata lukea, vaan kysyä suoraan, millä seksimielellä toinen on liikkeellä.

Seksi on voimavara, kun sen saa kokea juuri itselle sopivalla tavalla.

 

Rakkaudella, 

Rouva Syld

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta, keskustelutaitoja ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

 

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma