Seksielämän SWOT -analyysi 2021

Vuoden alkuun kaipaamme aina jotain uutta. Teemme tarmokkaasti työkentällä kuukausi-, kvartaali- ja vuositavoitteita sekä strategioita niiden toteuttamiseen. Vuoden vaihtuminen saa aina aikaan ajatuksen paremmasta, ja sinnikkäästi yrittämällä sinne pääsemmekin. Businesselämässä olemme vahvasti oppineet, että kaikelle tekemiselle pitää olla selkeä ja konkreettinen suunnitelma, jottei toiminta ole räiskimistä haulikolla pimeyteen. Hukassa ovat ne, jotka eivät tiedä yritystoiminnassa minne ovatkaan menossa, mitä tavoittelevat ja miten. Ja suunnitelmat eivät tokikaan yksin riitä, vaan sen lisäksi tarvitaan niihin vahvasti sitoutuneet ihmiset, joita työntekijöiksi usein kutsutaan.

Työelämässä on opittu myös, ettei kukaan laiskoja elätä. Jokainen kun kantaa erikseen vastuuta, niin päästään yhdessä maaliin, jossa kiitos seisoo menestyksen kanssa tanassa. Viime aikoina on myös valveutuneimmissa yrityksissä valjastettu mukaan sekä työhyvinvointi että työn ilo. Ne kun ovat enemmän kuin tärkeitä osasia ihmisen motivaatiossa. Hyvinvoiva työntekijä on tehokas ja innostunut ihmeiden tekijä.

Olen koulu- ja työurani aloittanut vahvasti kaupallinen ajatus taottuna takaraivooni. Sieltä enemmän ja vähemmän vahingossa ja myöhemmin vahvalla tahdolla kasvanut humanistiksi. Tuon polun uskon olleen merkityksellinen, koska saan tarkastella ihmisen seksuaalisuutta ja seksielämää monesta näkökulmasta. Ja voin esittää itselleni mm. seuraavanlaisia kysymyksiä: Miksi me teemme strategioita, vuositavoitteita, selkeitä suunnitelmia oikeastaan missä tahansa muussa asiassa elämässämme, mutta emme parisuhteessa ja seksielämässä? Miksi me kaikessa muussa uskomme kokeilukulttuuriin, sinnikkyyteen, motivointiin ja tiimityöskentelyyn, mutta suhteessa ja seksissä usein unohdamme tuon kaiken? Miksi ihmeessä suhteen ja seksin pitäisi toimia itsestään, kun mikään muukaan ei toimi?

Miksi me hyvin usein ammumme suhteessa ja seksissä kuin haulikolla pimeään metsään ja toivomme, että osuisimme edes jonnekin?

Seksin ja suhteen vuosisuunnitelma

Kaipaamme elämän pehmeiden asioiden äärellä toki vapautta. Jos jokainen hetki on suunniteltu ja kontrolloitu, elämä on varsin ahdasta. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö omaa hyvinvointia suhteen ja seksin osaltakin voi ja kannatakin suunnitella. Siitä kun hyötynä saattaa olla huomattavasti omaa hyvinvointia enemmän tukeva elämä, jossa menestyksen mittarina on lähinnä jumalaton nautinto. Voi kuule, kuinka se vasta tekee ihmiselle hyvää! Kokeile vaikka.

Tuskin kukaan menestyy seksissä käsiään heiluttelemalla ja nyhjäämällä tyhjästä.

Työelämässä käy joskus mäihä ja joskus huikeita sattuman sanelemia voittoja. Joku äkkirikastuu myös kuin ihmeen kautta. Mutta suurin osa meistä joutuu työelämässä tekemään paljon ja vähän enemmänkin töitä menestyksen eteen. Voin sanoa, että tämä on suoraan verrannollista seksi- ja suhde-elämään. Aniharva on saanut niin loistavat vuorovaikutuskeinot, hyvän itsetunnon ja kehosuhteen, huikean seksuaalisen polun ja vielä mahdollisesti siihen yhtä täydellisen kumppanin, ettei suhteen ja seksin eteen tarvitse tehdä mitään. Meidän kaikkien muiden tarvitsee.

Ensimmäinen askel on tietoinen päätös, että me yhdessä (suhteessa ollessa aina näin) tai minä itse (omassa elämässä) alamme kehittämään tätä nautintoelämäämme. Toinen askel on se, että uskomme vakaasti, että siihen panostamalla pääsemmekin kohti parempaa. (Ja miksi ei päästäisi?)
Mitä haluat löytää? Mitä uutta voisitkaan etsiä? Tahtoisitko löytää enemmän omannäköistä nautintoa? Miten laajentaisit seksiä? Miten löytäisit uusia keinoja saada orgasmeja tai saada sen ensimmäisenkin? Miten raivaisitte tilaa nauttia enemmän? Mitä uutta ja ihmeellistä löytäisitkään kumppanin nautintoon?

Hyvää ja nautinnollisempaa suhde- ja seksielämää voi alkaa toteuttamaan tekemällä vuosisuunnitelmaa. Näin vuoden alussa näkisin sen olevan yksi tärkeimmistä asioista. Ei turhia lupauksia, vaan selkeitä suunnitelmia. Ja siihen voi ottaa avuksi, vaikka businesselämän työkaluja.

SWOT -analyysi seksille ja suhteeseen

Businesselämässä swot -analyysi kartoittaa hyvin yrityksen nykytilaa ja tukee siten suunnitelmaa. Tietoisen kehittämisen ajatus, myös seksissä ja suhteessa saa tästä varsin konkreettista apua. On ymmärrettävä, missä tällä hetkellä ollaan, jotta voidaan mennä eteenpäin ja asettaa konkreettisia tavoitteita. On myös kirjoitettava asioita näkyville, jotta niitä voidaan jäsentää ja analysoida.

Strengths / Vahvuudet

Millaista osaamista teillä tai sinulla jo on? Mihin olette sinällään jo tyytyväisiä? Mikä toimii ja on nautinnollista? Mistä iloitsette ja mikä tuottaa syvää tyytyväisyyttä? Mitkä henkilökohtaiset ominaisuudet tukevat osaamistanne tai mahdollisuuksianne?

Vahvuuksia voi olla avoin keskusteluyhteys ja yhteinen kokeilun riemu. Puolin ja toisin visuaalinen viehätys, hyvä mielikuvitus tai mahdollisuudet vaikka karata usein seksilomalle. Se, mikä suhteessa ja seksissä toimii, on turvattava ja sitä on tärkeää myös vahvistaa. Mikään ei pysy yllä loputtomiin itsestään, vaan vahvuuksistakin on huolehdittava.

Weaknessess / Heikkoudet

Mitä puuttuu nyt? Mikä hankaloittaa omassa itsessänne seksiä? Mikä tuottaa fyysisiä tai henkisiä esteitä? Mikä ei toimi?

Heikkoudet voivat olla ehdottomuuksia ja estoja, mutta myös asenteita. Ne voivat olla esteitä, jotka ovat jatkossakin olemassa tai sellaisia, joita voidaan muuttaa. Usein suhteen ja seksin heikkoudet osataan luetella varsin selkeästi, mutta niiden näkeminen mahdollisuuksina on haastavampaa. Heikkouksia voi olla esim. seksipuheen puute tai sen pinnallisuus. Tai hyvin yhdyntäkeskeinen seksi tai ajatukset siitä, että seksi toimii itsestään. Heikkoudet eivät ole syytöksiä kumppanille, vaan kehittämiskohteita. Ja niiden kanssa tarvitaan aina toivoa paremmasta.

Opportunities / Mahdollisuudet

Monet heikkoudet voidaan kääntää mahdollisuuksiksi. Mahdollisuudet ovat esim. yhteisen ajan lisääntyminen lasten kasvaessa tai lastenhoitomahdollisuuksien etsiminen. Joillekin mahdollisuuksia voivat olla vaikka suhteen avaaminen tai swingeröinti. Joillekin mahdollisuudet ovat eroottiseen lukemistoon tai elokuviin tutustuminen yhdessä tai lelukauppareissu.

Mahdollisuuksien ei tarvitse olla suuria, kunhan ne ovat eteenpäin vieviä. Osa varmasti elämän tuomia, osa sellaisia, mihin voidaan itse vaikuttaa. Suuri mahdollisuus on myös se, että tietoisesti lähdetään puhumaan seksistä ja suhde-elämästä ja yhdessä sitä kehittämään. Myös esim. seksuaaliterapeutin luona käyminen yhdessä on varteenotettava mahdollisuus, jos heikkouksissa ilmenee asioita, joita olisi tärkeää purkaa.

Threats / Uhat

Mikä ravisuttaa suhdettanne ja seksiänne? Mikä voi tuoda siihen haasteita, joita on yhdessä ylitettävä? Mikä voi tuottaa sellaisia solmuja, ettei ylitse päästä ollenkaan?
On tärkeää puhua yhdessä myös siitä, että mitä tapahtuu, jos toinen ei jossain kohtaa haluakaan tai pysty seksiin? Miten käy suhteen tai seksin, jos elämämme kohdalle osuu kriisejä? Mitä jos toinen sairastuu? Tai saa toiselta paikkakunnalta töitä ja elämä muuttuukin etäsuhteeksi? Mitä ikä tuottaa suhteellemme ja seksillemme? Uhat ovat realistisia ajatuksia, joiden pelossa ei kannata elää, mutta ääneen keskusteltuna niihinkin on helpompaa yhdessä ja erikseen varautua. On hyvä nähdä myös se, että mitä tulee tehdä ja mistä pitää huolta, etteivät uhkat kaada suhdetta tai sinua henkilökohtaisesti.


Tavoitteita, mutta lempeästi

SWOT -analyysin pohjalta, voitte asettaa itsellenne tavoitteita tähän vuoteen. Missä kehittyä? Mitä lisää? Mitä uutta? Millaisilla välitavoitteilla? Suosittelen kymmenen kohdan konkreettista suunnitelmaa.

Tässä esimerkkejä:

1. Seksipuhetreffit kerran viikossa. (Vastuu molemmilla)
2. Parisuhdeaikaa päivittäin, ainakin 15 min. Jotta kohdataan joka päivä edes hetken ja vaihdetaan kauniita sanoja. (Vastuu molemmilla)
3. Keskustelu, missä listaamme kymmenen asiaa, joista erityisesti nautimme. (Vastuu molemmilla).

Jne. Poimikaa SWOT -analyysista nousevat asiat suunnitelmanne pohjaksi.

Koska kyse on pehmeistä elämän osa-alueista, niin kaikkeen strategiatyöhönkin on suhtauduttava lempeästi ja armollisesti. Elämä ei kaadu, jos tavoitteet eivät täyty. Mutta vastuuta on tärkeää ymmärtää ottaa myös henkilökohtaisen elämän puolella. Kuten sanoin, käsiään heiluttelemalla ei siellä juurikaan menesty.

Tämän päivän yrityselämän menestystekijät ovat ihmisen kohtaamisen taidot ja kunnioittavan vuorovaikutuksen opettelu. Tätä samaa kannatan vahvasti suhde- ja seksielämässä. Kun puhutaan ääneen rohkeasti ja kunnioittavasti, mutta oikeista asioista, ollaan vahvasti menestyksen polulla.

Siinä, missä yrityselämässä haetaan ajoittain kovuutta on tällä saralla pehmeys se supervoima. Mitä empaattisemmin ja ymmärtävämmin suhtaudut itseesi ja kumppaniisi, sen helpompaa on rakentaa yhteistä eteenpäin. Kiireen ja arjen tuoksinnassa on pysähdyttävä toisen äärelle, jotta kuulee ja näkee toisen. Mutta muistettava on myös ne nautinnolliset ”velvoitteet” olla toiselle äärettömän hyvä. Tämän nautintotyön kun oikein oivaltaa, niin iloa ja hyvinvointia ei tarvitse erikseen hakea, ne tulevat siinä samalla. Oikeastaan se on jo palkinto itsessään.

Suunnitelmallista ja nautinnollista vuotta 2021!

Lempeydellä,
Rouva Syld
Seksuaaliterapeutti ja parisuhdevalmentaja

Yksi keino lisätä omia mahdollisuuksia on lukea meidän blogia ja sitä kannattaa lukea täältä.

Ja seurata @parisuhdeseksiä Instassa ja liittyvä Facebookin suljettuun ryhmään: #parisuhdeseksi tai seurata julkista tiliä: Ihmissuhteet ja seksuaalisuus Rouva Syld

Verkkokaupastamme voit käydä ostamassa suhteen ja seksin virittämiseen Seksipuhe- ja Elämysseksi -kortit. Sopivat hyvin työkaluiksi tukemaan tämän vuoden suunnitelmia.

Vuosi sitten tammikuun alussa kirjoitin blogia uudesta vuodesta ja miten mennään kohti parempaa parisuhde-elämää. Blogi on ihan yhtä ajankohtainen nytkin ja sen pääset lukemaan täältä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 ajatuksia aiheesta “Seksielämän SWOT -analyysi 2021”