Tiedosta nautinto -blogi

Seksiohjeita sairastuvalle

kirjoittajalta Susanna | 13/03/2020

Tiedän, elämme vakavaa aikaa. Lähes kaikille elämä koronan varjossa on vähintäänkin huolestuttavaa, jollei jopa erityisen pelottavaa aikaa. En rienaa, vaan aidosti ja oikeasti toivon luovani jotain hyvää tähänkin hetkeen. Seksin voimalla. Juuri siksi, että monen mielestä lähes kaikki ilot elämästä on kohta viety. Tapahtumat, matkustaminen ja monille niin tärkeät urheilukilpailutkin siirtyvät hamaan maailman tappiin. Ihmiskontakteja tulee välttää ja pysyä kaukana, mutta se ei tarkoita niitä läheisimpiä, eikä eteenkään kumppania.  

Tiedän senkin, että usein kipeänä vedotaan, ettei seksi maistu, ei tee mieli tai kroppa ei pysty. Jos näin ajatellaan, ajatellaan seksistäkin väärin. Kyse ei ole siitä, että pitää aktiivisena läiskiä menemään, vaan päinvastoin: sairasajan seksi on ihan kaikkea muuta.

Älä tee mielikuvista estettä

Sairastuneena seksin harrastaminen ei ole kiellettyä. Joidenkin tautien kohdalla voidaan kieltää esim. penetratiivinen seksi, mutta kaikki muu ihanuus jää jäljelle. Missään ei sanota, että seksiä ei saa flunssan tai muiden hengitystietautien aikaan harrastaa. Väitänpä jopa vahvasti, että moni miesflunssa olisi seksillä selätetty hetkessä.

Ensimmäinen asia on siis ymmärtää, että seksi on valtavaa hyvää oloa sekä nautintoa, joten juuri sellaista pitäisi sairastuneena etenkin suoda itselleen ja kumppanilleen. Oikeastaan silloin tarvitsemme kehomme tuottamia hyvänolon hormoneja enemmän kuin koskaan. Näitä vitamiineja ei voi napata purkista, vaan niitä nautitaan kosketuksen kautta.

Toinen asia on se, ettei seksiin ole yhtä oikeaa kaavaa, joten luultavasti sairastuneena seksi on erilaista kuin muuten, mikä on pelkästään positiivinen asia. Kaavojen rikkominen tulee usein mieleen vasta pakon äärellä ja siitä meillä olisi paljon opittavaa. Näitä seksiohjeita on lupa käyttää myös normaalitilanteessa.  

Kolmas tärkeä asia on, että ihminen janoaa ihmistä. Sairastuneena usein suojelemme itseämme työntämällä toisen pois, vaikka kosketus on lempeintä ja empaattisinta mannaa keholle ja mielelle. Yhdessä asuessa pöpöt ovat usein jo ehtineet tarttua joka tapauksessa, ennen kuin tauti on alkanut, joten sen takia ei kannata toista vältellä. Jos seksikumppanin tai kumppanien kanssa ei asu, niin nyt vihdoin käyttöön kännyköiden videointiominaisuudet ja puhelut. Voi olla virkistävää molemmille sooloilla luurin eri päissä, kiihottaen toista sanoin ja tarinoin. Ja kyllä tätäkin voi tehdä ihan kunnialliset aikuiset ihmiset.

Sairastuneena on lupa sekstailla.

Kerrankin aikaa

Jos sairastumisen takia joutuu karanteeniin tai muuten pois kaiken tekemisen ääreltä, ymmärrän hyvin, jos ei seksi ole ensimmäisenä mielessä. Mutta ihmisen on tärkeää opetella rauhoittamaan itseään ja siihen seksikin on oiva työkalu. Mitä jos laskisi ärsytyskynnystä ajatuksella, että koska tilanteelle ei voi mitään, voi aivan hyvin keskittyä omaan hyvinvointiin. Sen kun pitäisi muutenkin olla ihmisellä prioriteetti. Tätä suosittelen niillekin, joita tilanne huolestuttaa ja ahdistaa. Seksi kääntää ajatukset muualle, nautinto madaltaa äärettömän tehokkaasti stressitasoa ja vihdoinkin on sitä aikaa. Se kun usein tuntuu olevan kaiken seksin esteenä.

kalenteri täynnä peruutuksia

Nyt on myös aikaa ja mahdollisuus kaivautua kainaloon, viltin alle juomaan kuumaa juomaa ja katsoa eroottisia elokuvia, jotka voivat virittää lempeään tunnelmaan. On myös hyvää aikaa keskustella siitä, missä mennään suhteessa ja seksissä. Millaista nautintoa saadaan, mikä on hyvää ja mitä lisää. Netflix ei tuota ollenkaan niin suurta hyötyä, kun keskittyminen kerrankin kunnolla puhumaan. Se, kumman ääni kulkee paremmin, voi lukea eroottisia tarinoita toiselle, samalla hellästi silitellen. Ja niitä voi kehitellä yhdessä ääneenkin. Olisiko nyt aikaa avata omaa fantasiamaailmaa toiselle tarinan muodossa korvaan kuiskien? Voitte myös tehdä yhdessä pornoexkursion ja ihmetellä sitä kautta, että millainen materiaali kumpaakin kiihottaa.

Mitä sellaista yhteistä voit tehdä sairastuvalla, mitä ette ehdi koskaan muuten?

mitä parisuhteelle kuuluu

Vessapaperin sijaan hamstraa läheisyyttä

Tämä vessapaperinhamstraaminen on tolkuttoman turhaa. Kaikkien sukupuolien genitaalien puhtaana pitämiseen parhain keino on ennemmin vesipesu. Saippuaa sitten likaisimmille kohdille, mutta pimpillisille otuksille vesipesu ja hellä kuivaus ovat huomattavasti parempi ratkaisu, kuin edes pyyhkiminen. Kriisitilanteen myötä voidaan palata perinteisempiin keinoihin, ja usein ne ovat niitä luontaistuotteita kehollemme.

Hamstrata voi sen sijaan läheisyyttä, ihoaikaa ja hyvää oloa toisen hellimisen kautta. Mitä levollisempi ja rentoutuneempi on ihmismieli, sitä nopeammin se toipuu taudeistakin, jos ne ovat parantuvaa laatua. Huoli, murhe ja stressi ruokkivat itse itseään lisää. Tarmokkaasti on ihmisen hädänkin hetkellä löydettävä keinoja tuottaa itselleen vastavoimaa kurjuuteen.

Silloin kun ei jaksa kuin olla, on hyvä vain olla vierekkäin ja aistia toisen ihon lämpöä. Pelkästään siihenkin keskittymällä aistimme toisesta empatiaa, ja jo se voi eheyttää kipeää oloamme. Toisen ihmisen sydämen sykkeen ja hengityksen kuuntelu on erityisen rauhoittavaa. Onko tuollaiseenkaan rauhaan koskaan oikeasti muuten mahdollisuuksia?

Jokaiseen tilanteen voi nähdä pelkästään huonoa tai sitten koittaa luoda itse siihen edes jotain hyvää.

Entäs se seksi?

Ennen seksihetkiä voi avata nenää suihkeilla, jotta henki kulkee paremmin. Voi käydä pitkässä, lämpimässä suihkussa, se usein piristää ja puhtaana on ihanaa antautua toiselle.  

Tässä kohtaa suosittelen lämpimästä opettelemaan toiselle nautinnon tuottamista vuorotellen. Tämän sanoisin muutenkin olevan ihanan parisuhdeseksin yksi tärkeimmistä ”menetelmistä”. Siinä opetellaan yhdessä montaa asiaa samaan aikaan. Sitä, että ollaan sen arvoisia, että voidaan rauhassa keskittyä vastaanottamaan itselle tuotettua nautintoa. On rauha ja lupa vain nauttia ilman pakkoa mistään suorittamisesta. Kun on kipeä olo, tuota hyvää oloa kaipaa ehdottomasti kaksin verroin.

Kumppani opettelee toiselle nautinnon tuottamista, sormin, kielellä, leluilla, erilaisin maustein ja materiaalein. Jokaisen ihmisotuksen nautinnossa on valtavasti löydettävää, vaikka olisitte olleet yhdessä kuinka kauan. Samalla on myös hyvä keskittyä ihmettelemään nauttivan osapuolen värinöitä, liikkeitä, pienimpiäkin huokauksia ja tutkia, että millaiset otteet toimivat.

Aloita aina äärettömän hellästi, anna nautinnon kasvaa ja kuulostele kysymyksin toisen tuntemuksia. ”Haluatko, että jatkan näin vai teenkö hitaammin tai nopeammin?” Toiselle on hyvä antaa vaihtoehdoksi aina muutos, eikä kysyä ”Tuntuuko tämä hyvältä?”. Kukaan ei useinkaan halua loukata toista, joten usein vastataan kyllä, vaikka muuta tahtoisikin. Ihmisen genitaalit kestävät yllättävänkin voimakkaita nautinnon otteita, kunhan ne on ensin päässeet vauhtiin, ja nyt ei puhuta minuuteista, vaan enemmänkin kymmenistä minuuteista. Yleisluontoisesta voisi sanoa, että pimpilliset otukset vaativat pitkää ja hellää hellintää, ennen kuin ovat valmiita mihinkään voimakkaampaan. Nämä ohjeet toimivat, vaikkei sairauksista olisi tietoakaan.

On myös parisuhdeseksin kannalta hyvin tärkeää opetella kuulostelemaan, mitä itsessä herää, kun saa toisessa nautintoa aikaan. Seksi ei ole itsekästä, eikä oma nautinto koskaan pitäisi tulla vain omasta suorituksesta ja sen kokemisesta. Ihminen nauttii kaikin aistein, tuntein ja tuntemuksin. Toisen nautinnon katseleminen ja sen tuottaminen saa usein unohtamaan täysin koko ympäröivän maailman. Sehän olisi tässä kohtaa stressin kannalta juuri se tavoiteltava asia.

Ja muistathan vanhan vinkin, että sperma saattaa lievittää kurkkukipua.

Sairastuvasta nautinnontuvaksi?

Keinoja on monia, rohkeimmat ottavat liukkaripullon, hierontaöljyn tai vaikka kookosöljyä (saa ruokakaupoista) ja lähtevät tutkimusretkelle. Harva osaa kertoa valmiiksi millaisesta kosketuksesta kumppanin tuottamana nauttii. Sooloseksi kun ei sen suhteen tuota läheskään kaikkia vastauksia. Siksi näitä nautintoja on etsittävä yhdessä. Kun on lempeällä mielellä, kuunnellen herkästi toisen reaktioita ja molemmilla on se luottamus, että niissä ollaan rehellisiä, pieleen ei voi mennä. Kaikenlaisen esittäminen seksissä nautinnon suhteen on hyvä sopia kielletyksi. On oikeasti järjettömän paljon ihmeellisempää ja reilumpaa löytää niitä oikeita nautintoja.

Netti on pullollaan myös loistavia genitaalien ja muidenkin alueiden eroottisen hieronnan ohjeita ja videoita. Voi tehdä niitä teknisempiä yhdessäolon hetkiä, joissa harjoitellaan ja sitten vasta otetaan oppeja käytäntöön muilla kerroilla. Aina voi ajatella, että loppuelämä on aikaa opetella, mutta tänään kannattaa aloittaa. Genitaalit nauttivat hyvin monenlaisesta hieronnasta ja ihminen on tulvillaan erogeenisiä pisteitä, joten älä edes uskottele itsellesi, että olet löytänyt ja tiedät jo kaiken.

Muutama sana liukasteista. Pimpillisten kanssa ne ovat välttämättömiä ja oma tuotanto ei ole aina tarpeeksi luistavaa, vaan liian ohutta. Se myös saattaa kuivuakin kesken leikin, koska pimppi elää omaa elämäänsä. Ja seksi kuivilla limakalvoilla on niille väkivaltaa. Vesipohjainen liukaste on paras, ei sotke ja sopii yhteen silikonisten lelujen sekä kumien kanssa. Silikonipohjaisten etu on pitkäkestoisuus, mutta siinä on sitten rajoitteet huomioitava. Hierontaöljyjä lähinnä ihon pinnalle ja genitaalien ulkopuolisiin kohtiin, sisäisesti ne saattavat aiheuttaa tulehduksia. Peniksellisille liukasteet ovat mitä parhain juttu muun muassa käsiseksin yhteydessä. Sairaudet usein heikentävät limakalvojen kuntoa, siksi liukasteet ovat enemmän kuin paikallaan juuri nyt.

Antakaa rauha, tehkää seksitilasta lämmin, rauhallinen ja eroottinen. Rentouttavaa musiikkia ja tunnelmallisia valoja. Antakaa kaikki aika mitä ikinä toinen nautintoonsa tarvitsee ja pitäkää ainoana mielessä se, että toisella olisi mahdollisimman hyvä olla. Toteuttakaa tätä puolin ja toisin vaikka koko päivän. Tai kaksi viikkoa. Keho lämpiää ja ottaa vastaan hetki hetkeltä enemmän. Nautinto luo nautintoa. Pian sairastupanne on muuttunut nautinnontuvaksi, ja mieli sekä keho saavat tarvitsemiaan hyvän olon hormoneja yltäkylläisesti.

Ei seksi mitään tautia poista, mutta saattaa auttaa kestämään sitä paremmin.

Yhdyntää ja orgasmeja

Vaikka suosittelenkin sairaana keskittymään hellintään vuorotellen ja lempeämmin kuin yleensä, niin mikäänhän ei ole kiellettyä. Rakastelussa kannattaa miettiä esim. sivuasentoja, jottei yski tai nuhaile toisen kasvoille. Istuvat asennot voivat toimia myös. Rauhallinen keinuminen sopii tahdiksi ennemmin kuin voimakas rynkytys. Keho kaipaa ennen kaikkea lempeää empatiaa. Orgasmeille on hyvä antaa vapaus, eikä pinnistellä. Keho tuottaa paljon hyvän olon hormoneja ilmankin ja tavoitteellinen orgasmiin pyrkiminen voi tuntua nyt liian aktiiviselta. Antakaa itsellenne armoa kaiken aikaa seksin äärellä ja välttäkää kaikenlaista pakkoa. Usein mieli mielellään blokkaa kipeänä pois tekemisen, joka vaatii ponnisteluja. Hitaaseen liikkeeseen ja rentouteen antautuminen on nyt ilotulituksia tärkeämpää.

Lapsiperheissä varastettuja hetkiä

Tiedän, jokainen teistä joilla on lapsia, on vähintään mielessä jo nurissit, että kenellä on aikaa tuollaiseen nautintoon ja rauhaan. Ei aina olekaan. Mutta nyt on hyvä laittaa niitä leffoja, äänikirjoja jne. pyörimään ja ”päiväunia” saavat ottaa aikuisetkin. Vanhempien lempeät suudelmat eivät ole keltään pois ja sohvalla voi viltin alla seikkailla sormet monissakin paikoissa, lasten tietämättä mitään. Aikuisten seksileikit eivät ole lasten silmille, siitä pitää pitää huolta, Mutta seksuaalinen vire ja toisen hyväilyt salaa sopivissa hetkissä, eivät mitenkään vaaranna lapsen kehitystä, päinvastoin. Vanhempien hyvä olo yhdessä, seksuaalinen kipinä ja yhteiset hellittelyt näkyvät lapsille vain tärkeänä rakkautena.

Käyttäkää siis jokainen tilanne hyväksi. Puhelimen viestit voi tulvia tuhmia juttuja, vaikka lapset istuisivat vieressä. Vessassa voi käydä tai pyykkejä voi laittaa yhdessä, jotta saadaan hetki yhteistä aikaa. Eikä seksissä tarvitse päästä perille, se leikki, helliminen ja kiihotus ovat tärkeintä. Ja onneksi ne lapset nukkuvat kuitenkin usein, jonkin aikaa ainakin. Pikkulapsiajassa on seksin suhteen muistettava tarttua hetkiin ja antaa molemmille armoa. Myöhemmin on sitten enemmän aikaa pitemmille hellittelyhetkille. Ja kun saadaan korona selätettyä, niin isovanhemmatkin ottavat taas mielellään lapsia hoitoon.

Entä, jos on itsekseen?

Sairaana on sooloseksi yksi tärkeimmistä keinoista tuottaa itselle hyvää oloa. Jos mieltä painaa ja stressi valtaa mielialaa, niin pään saaminen tyhjäksi voi olla hankalaa. Fantasiointi, porno, eroottiset tarinat ja novellit jne. ovat kaikki sallittuja mielen tyhjentäjiä. Ei sooloseksin tarvitse olla mitään teknistä ja pelkästään orgasmiin tähtäävää toimintaa. Vaan itsensä hyvänä pitämistä monella tavalla leikkien. Sooloiluunkin on sukupuolesta riippumatta hyvä ottaa mukaan liukastetta, erilaisia mausteita ja leluja. Ei sen tarvitse olla samanlaista ja tietynlaista, vaan mitä ikinä nautinnoksesi keksitkään.

Sooloseksi tuottaa nautintoa mielelle ja keholle siinä missä kaikki muukin nautinnollinen seksi.

haave omasta illasta

Ei haluta?

Kuten alussa sanoin, on tärkeää kääntää mieli siihen ajatukseen, että seksistä saa ja voi nauttia, vaikka olisikin sairaana. Halun suhteen on hyvä muistaa, että harvalla se syttyy muutenkaan spontaanisti, vaan kaipaa ensin jotain kiihottavaa syttyäkseen. Sairauden keskellä voi olla, että pitää vähän houkutella enemmän ja olla sillekin tarpeelle armollinen. Nautinto ja hyvä olo ovat ainoat, joilla on merkitystä, joten epäonnistuakaan ei voi, jos ei ole mitään pakollista mitä pitäisi tapahtua tai mistä pitäisi suoriutua. Tärkeää on myös löytää uusia keinoja nautintoon, jos ne vanhat keinot on tässä kohtaa karanteenissa.

Euforia parantaa

Kuulostele seksin jälkeen millainen olosi on. Onko hetkittäin parempi olo, syrjäyttääkö euforia kehon kipuja tai pahaa oloa? Avaako hengitystä? En usko mihinkään tähtipölyyn enkä yksisarvisiin, mutta uskon siihen, että ihminen voi monella tapaa, jos ei parantaa, niin ainakin helpottaa omaa oloaan ja seksi on siihen yksi keinoista. Se on ilmaista ja sen sivuvaikutukset, kuten parisuhteen yhteys tai mielialan parantuminen, ovat usein vaan toivottuja. Mitä pitempää seksiä, sen enemmän euforiaa, se kannattaa pitää mielessä. Tämä ei ole pikalääkettä eikä sen tarvitse ollakaan.

euforia ihmelääke

Lempeyttä huolien, sairauksien ja pettymyksien äärellä.
Usko seksin ihmeelliseen voimaan, äläkä sulje itseltäsi pois hyvää oloa, mitä se voisi sinulle ja kumppanillesi tuottaa kaiken myllerryksen keskellä.

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma