Tiedosta nautinto -blogi

Seksivälineet ovat mahdollisuus nautintoon, eivät mikään riski

kirjoittajalta Susanna | 10/02/2020

Helsingin Sanomissa oli artikkeli seksivälineistä, jossa pohjattiin kuluttajatutkimukseen, jonka mukaan seksivälineiden ostohelppous lisää riskiä turtua niihin. Tutkija Samuel Piha ei selvästi ole missään määrin seksologian ammattilainen, eikä tosin jutun toimittajakaan.

Artikkelissa on tutkimuksen pohjalta käsittämättömiä yleistyksiä liittyen kulutukseen ja evoluutiobiologiaan. Seksologian alan ymmärrys olisi tehnyt tutkimuksesta edes jotenkin relevantin, koska tutkimuksesta tehdyt johtopäätökset menevät varsin pitkälle pieleen sen kanssa, mitä ihmisten seksikäyttäytymisestä ihan yleisestikin tiedetään.  

”Kun seksivälineistä tulee arkipäiväisiä terveystuotteita, se rikkoo niihin liittyvää jännitystä ja perussyytä seksivälineiden käytölle.”

Seksivälineitä käytetään monesta syystä. Tuomaan mausteita seksiin, antamaan mahdollisuuksia tuottaa erilaista ja monenlaista nautintoa itselle ja toiselle. Jännitys on vain osasyy niillä leikkimiseen. Joillekin lelut ovat välttämätön keino saada itselleen orgasmeja, ja nämä ovat monella tapaa suurempi ryhmä, kuin Pihan tutkimuksen ulkopuolelle rajatut vammautuneet ja fyysisesti kyvyttömät. Tämän kohdan tekstissä koen suorastaan loukkaavana.

Mutta lopulta: tarvitseeko seksilelujen ostamista ja käyttöä perustella ylipäätään millään syyllä? Seksilelu on mahdollisuus etsiä, löytää sekä saada jotakin uutta oman ja seksikumppanin nautintoon.

”Lelun avulla halutaan kokeilla uutta ja olla vähän tuhmia”, toteaa Piha. KYLLÄ, sehän on parhaimmillaan seksileikkien ydintä! Sekä uusien asioiden kokeilu, että seksin tuhmuus. Piha kuvailee, että kulutuskulttuuriin kuuluu tietynlainen kyltymättömyys. Tietenkin avoimeen seksikulttuuriin kuuluu uusien asioiden kokeilu ja niiden testaaminen. Juuri ne voivat tehdä monille seksistä äärettömän nautittavaa. Kyltymättömyys uuden löytämiseen ei ole riski, vaan edellytys jatkuvaan nautintoon ja monipuoliseen seksielämään.

”Jos väline on usein käytössä, viehätys laimenee”. Niin, tai mitä jos haluaakin innoissaan testata myös seuraavaa? Seksilelujen kasvanut valikoima markkinoilla on vastaus kasvaneeseen kysyntään. Erilaisten lelujen runsaus päinvastoin luo mahdollisuuden monipuoliseen lelujen käyttöön. Tällöin ”viehätyksen laimentumista” tai turtumista, saati kyllästymistä ei pääse tapahtumaan.

Oma nautintonsa tunteminen ja löytäminen ovat puhtaasti positiivisia asioita!

Piha luo negatiivista kuvaa siitä, etteivät samat vanhat jutut enää riitä, toleranssi kasvaa ja pitää kokeilla entistä erikoisempia juttuja. Seksilelujen kohdalla porttiteoria ei toimi, tai se on luonteeltaan positiivinen. Miksi ihmeessä seksissä pitäisi mikään ”vanha” juttu riittääkään? Ihmisen seksielämä on tarkoitettukin muuttumaan. Se on tarkoitettu löytämään uusia mahdollisia ilmentymisiä ja kokeilemaan kaikkea, mitä kuunaan keksii. Ei seksielämässä tarvitse vaalia mitään pyhää normaaliutta ja kunniallisuutta, vaan revitellä, rietastella ja nauttia kaikesta ihanuudesta mitä ikinä mieleen juolahtaakaan.

Seksin kuuluukin olla ehdottomasti tuhmaa, kyltymätöntä ja uutta kokeilevaa

Sadomasokistiset välineet ja yhdynnän vähenemiset

Artikkelissa viitataan löyhästi ja irrallisesti sadomasokismiin liittyvien välineiden suosion kasvuun ja yhdynnän vähenemiseen. Nämä asiat eivät kuitenkaan olleet tutkinnan tulos, vaan irrallisia yleistyksiä seksiin liittyen. Sadomasokististen välineiden ostosuosion salaisuus voi olla se, että ihmiset rohkeasti alkavat löytää omia nautintojaan. Valikoimaa on myös tullut saataville aikuisten lelukauppoihin paljon enemmän. Lisäksi termin alle kätkeytyy välineitä aika laidasta laitaan, mitä ei tässä artikkelissa mainita lainkaan.

Seksivälinekauppa Kaalimadon tutkimuksen: Suomalaiset innostuivat sitomisen ja piiskaamisen saloista (2018 / otanta 1000 ihmistä) mukaan sitomista on kokeillut 13 % ja siitä on kiinnostunut, mutta ei ole kokeillut 17 % . 52 % ei ole kiinnostunut sitomisesta lainkaan. Piiskaamista on kokeillut 9 % kaikista vastanneista ja siitä on kiinnostunut , mutta ei kokeillut 9 % vastaajista. Ja 64 % ei ole kiinnostunut kokeilemaan lainkaan.

Kovin huolestuttavia ei ole siis sadomasokististen seksikokeilujen määrät Suomessa.

Yhdyntöjen määrän lasku taas liittyy enemmän ihmisten vuorovaikutusongelmiin, seksipuheen vähyyteen ja kiireeseen, kuin seksileluihin. Tai sitten ihmiset ovat löytäneet paljon kaikkea muuta ihanaa ihmeellistä, mitä seksi voi olla. Missä on määritelty, että ihmisen pitäisi harrastaa seksinään juuri yhdyntää? Seksileluilla leikkiminen on aivan yhtä oikeanlaista seksiä, kuin mikä tahansa muukin seksi.

Hiiteen harkinnanvaraisuus

Piha neuvoo vailla minkäänlaista seksuaalialan koulutusta ihmisiä kokeilemaan harkinnanvaraisesti uutta. Ja tekemään maltillisia hyppyjä pois arkisen seksin alueelta, etteivät joudu kierteeseen, joka vaatii jatkuvasti jännittävämpiä kokeiluja. Tsiisus sentään. Ihmisten pitäisi nimenomaan äärettömän usein lähteä pois arkisen seksin alueelta tai oikeastaan niin pitäisi tehdä joka ikinen seksikerta. Ja jokaisen pitäisi kokeilla kaikkea, mikä ikinä missään määrin kiihottaa ja vähän vielä enemmänkin. Kunhan ei vastentahtoisesti ketään satuta.

Ihmiselle on enemmän kuin hyväksyttyä saada kiinni ajatuksesta, että etsitään seksiin jatkuvasti jännempiä kokeiluja. Suomalaiset kaipaavat seksuaalista vapautta, kokeilun riemua, häpeän selättämistä ja seksin iloa leikkeihinsä, eivätkä mitään säätelyä sen suhteen, mistä saa nauttia!!!

Seksivälineiden menekki kertoo siitä, että suomalaiset ovat oppineet nauttimaan monenlaisesta seksistä.” Tosin seksivälineyritys Kaalimadon tekemän masturbointi ja seksihalut -tutkimuksen 2019 mukaan (jonka otanta on 1000 vastaajaa, eli puolet enemmän kuin Pihan tutkimuksessa) vain noin 11% suomalaisista käyttää seksileluja yhdessä ja 10 % yksin. Joten välineiden käyttö on jopa yllättävän maltillista edelleen.

Parhaimmillaan seksivälineitä tilataan yhdessä ja niillä leikitään leikkejä yhdessä. Dildo voi olla myös heterosuhteissa vain miehen käytössä. Miehille tarkoitetut lelut taas voivat olla heterosuhteissakin puhtaasti naisen käytössä. Nautinnon antamiseen seksilelut tuovat jatkuvasti uusia mahdollisuuksia, eikä niiden käyttö vie elintilaa parisuhdeseksiltä.

Lelut eivät ole uhka yhdynnälle, koska yhdyntä ei ole seksin päätarkoitus eikä tavoite, vaan vain yksi tapa sitä toteuttaa. Parisuhteessa saattaa olla valtavan rikas, monipuolinen, erityisen nautittava ja molempien yksilöiden tarpeita huomioivat seksielämä, vaikka siellä ei tapahtuisi varsinaista penetraatiota koskaan. Seksin ei todellakaan tarvitse kangistua mihinkään tiukkoihin kaavoihin ja käsikirjoituksiin. Pahimpia seksihalujen selättäjiä, kun ovat tylsyys, tavanomaisuus ja kaavamainen suoritus.

Itsetyydytys on ihmeellinen jokaihmisen oikeus

Itsetyydytyskään ei ole uhka parisuhdeseksille, eikä se vähennä normaalissa mittakaavassa parisuhdeseksiä mainittavasti. Kaalimadon edellä mainitun tutkimuksen mukaan (2019) itsetyydytys vähentää seksihaluja miehillä vain 16 %:lla ja naisilla 6 %:lla. Perusajatus siitä, että seksi lisää seksiä, toimii tässäkin.

Itsetyydytyksenkään ei tarvitse olla kaavoihin kangistunutta. Jokainen saa käyttää siinäkin niin paljon mielikuvitusta ja kokeilun riemua kuin ikinä itsestään irti lähtee. Varsin nautittavan ja rikkaan seksielämän voi saada aikaan yksinkin, ja siinä apuna voivat olla nimenomaan seksilelut. Aina ei elämään löydy tai mahdu kumppania, mutta ihmisellä on oikeus nauttia silloinkin seksistä täysillä. Vaivaton seksuaalinen stimulaatio on etu, josta on oikeus nauttia kenellä tahansa, oli suhteessa tai ei. Itsetyydytyksen merkitys ihmiselle on moninainen, ja se ei ole yhtään väheksyttävämpää seksuaalista nautintoa kuin yhdyntäkään.

”Patriarkaalinen valta murtuu ja naiset ottavat vallan omiin käsiinsä”

Piha vetelee kovilla. Hän paljastaa suurimman pelon tutkimustulosten taustalla: jäävätkö miehet kakkoseksi, kun dildot jyräävät naisten nautinnossa? ”Mies saattaa kokea riittämättömyyden tunnetta, jos nainen ottaa esille hieromasauvan.” Tässä kohtaa herää kysymys, että oliko vielä muuta? Milloin asiantuntija-artikkeleissa päästään siihen todellisuuteen, että naisellakin on oikeus ihan minkälaiseen nautintoon tahansa. Nainen ei ole miehensä masturbointiväline, vaan seksuaalinen olento omine tarpeineen. Jos miehelle seksiväline on uhka, niin kyse on aivan jostain muusta ongelmasta, kuin seksivälineiden riskeistä parisuhteessa.

Seksivälineliike Kaalimadon tekemän tutkimuksen (2018, otanta 1000 ihmistä): orgasmit ja seksivälineet orgasmien helpottamisessa (2019) mukaan yhteisessä seksissä saa orgasmin lähes aina miehistä 72 % ja naisista vain 36 %. Joten onko jotenkin ihme, että naisetkin tahtovat löytää jotain uutta ja ihanaa nautintoonsa?

Jokaisen puolisoaan rakastavan miehen (kuten kaikkien muidenkin) pitäisi olla jumalaisen onnellinen kaikesta nautinnosta, mitä kumppani voi millään tavalla saada. Heidän pitäisi kieriskellä euforiassa ja elää vierellä jokainen nautinnon värähdyskin. Seksilelut eivät korvaa mitään, vaan ovat mahdollisuus erilaiseen ja monenlaiseen nautintoon.

Parhaimmillaan leluilla voi jopa oppia kumppanin nautinnosta asioita, joita ei olisi muuten tullut koskaan kohdanneeksi.

”Naiselle kyky nauttia seksistä ilman riskiä on voimaannuttava kokemus” Sanoo Piha. No, totta hitossa on! Monilla naisilla on haasteita seksuaalisessa halussa esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn kanssa. Jos ehkäisyä ei ole ollenkaan, niin heterosuhteissa nainen on se, joka tulee raskaaksi, ei mies. Jos lelut antavat vapauden nauttia seksistä ilman paineita raskaaksi tulosta tai esimerkiksi seksitaudeista, niin sehän on taas loistava keino tehdä juuri niin. Paine tulla raskaaksi tai käyttää itselle epäsopivaa ehkäisyä on monen naisen haluttomuuden taustalla. Seksilelujen antama vapautus on todella voimauttavaa, ja niin sen kuuluu ollakin.

Seksuaaliset rajat kyllä laajenevat, jos ihmiselle annetaan siihen mahdollisuus.

Piha pohtii myös yksilön rajojen laajenemisesta, että ne voivat seksuaalisuuden äärellä laajentua vain tiettyyn rajaan saakka. ”Useimmat suojelevat itseään, eivätkä puhu avoimesti seksivälinekokeiluistaan.” Rajat eivät todellakaan voi laajentua, jos mediassa annetaan ihmisen nautinnoista tällaista informaatiota. Ihmisen seksuaalisuus voi laajentua rajattomasti, jos sitä eivät ole lukitsemassa vanhoilliset mielikuvat yhdynnöistä ns. ”oikeana seksinä”. Ja ihmisten ei todellakaan tarvitse puhua seksivälinekokeiluistaan kuin kumppaninsa kanssa. Seksuaalisiin oikeuksiin kun kuuluu oman seksuaalisuuden yksityisenä pitäminen, ja ihmisen pitää kunnioittaa rajojaan myös siinä, mistä haluaa puhua.

Kun tällaisia artikkeleja syötetään suomalaisille, ei tarvitse ihmetellä haluttomuuden määrän kasvavia tilastoja. Seksilelut ovat loistava lisä ihan kaikkien seksielämään ja niiden riskit ovat häviävän pieniä siihen nähden, mitä ne voivat seksileikkeihin antaa.

Nyt vaan dildot sekä tekopimpit jyrisemään ja nauttimaan yhdessä ja erikseen jyrinän riemuista!


Värisevin mielin,

Herra ja Rouva Syld

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma