Tiedosta nautinto -blogi

Shibari vahvistaa tunneyhteyttä ja ihmissuhdetta

kirjoittajalta Susanna | 07/09/2020

Ostin miehelleni parishibarikurssin syntymäpäivälahjaksi. Yhteinen kaksipäiväinen Kurjennokassa olikin jotain paljon enemmän kuin vain shibarikurssi. Se oli matka tunteisiin, yhteyden ymmärrykseen ja shibarin henkiseen ulottuvuuteen. Shibari voi olla paljon kaikkea, mutta tässä ajatuksia etenkin sen annista suhde-elämään.
(Tekstin lainaukset henkilökohtaisia tunnelmia shibarikurssin aikana)

Toiveita ja perusteita

Olen tullut mukanani toive siitä, että mieheni hurahtaisi oikeasti shibariin. Meillä on takana yksi kurssi, josta nautimme kyllä, mutta suurta ymmärrystä tekniikkaan emme sieltä vielä saaneet mukaamme. Toiveeni ei ole tuulesta temmattu, mutta toivon ettei se aiheuttaisi paineita. Mies vierellä vastaa, että odottaa hyvää oloa yhdessä. Sitähän minäkin…

“Ajatuksissa välkkyy haalea muisto edellisestä kurssista, kun olin tiukasti kiinni ja mieheni sylissä. Tunnetasolla kokemus oli suuri, joten sitä hinkuan nytkin”

Shibarin tekniikka ja perusteet ovat tärkeitä. Ne ovat myös turvallisuusasioita sekä tapoja toteuttaa sidoksia eri tilanteissa. Single Column Tie ja Double Column Tie ovat pian hallussa, joten harjoittelu palkitsee hyvin äkkiä kokeilijan. Ja harjoittelusta ja kokeilusta tässä onkin kyse. Jokainen oppii ja löytää omia ja yhteisiä mahdollisuuksia.

Paketteja ja kivun kokemuksia

Shibarissa ihminen laitetaan köysillä tiiviiseen pakettiin. Kipu ei ole aina päämäärä, mutta oleellinen osa matkaa se on. Paketoituna ihminen on hyvin tietoinen rajoistaan, vartalostaan ja toisen armoilla olosta. Näillä kaikilla on hyvin terapeuttinen merkitys ihmisen mielelle.

“Pian olen ensimmäisessä paketissa. Köydet kireänä iholla ja liikkuminen on mahdotonta. Vapautumisen tunne virtaa sisällä. Kun ei voi tehdä mitään, on lupa vain olla.”

Tiukka sidonta tuottaa kipua. Ihminen kestää sitä hyvin yksilöllisesti tilanteesta, hetkestä ja olosuhteista riippuen. Tässä lajissa ei kilpailla toisten kanssa, sillä jokainen on yksilö ja jokainen sidontakertakin erilainen. On turha luoda mielikuvia sidottavan sietokyvystä. Jokaisella kerralla on oltava auki kyvylle sietää ja ottaa vastaan. Sidontojen keskellä kipuun suhtaudutaan kaksijakoisesti: se kuuluu asiaan, mutta liiallista kipua lievitetään sidottavan niin pyytäessä.

Kipu terapioi sen sietokyvyn ylitykseen saakka. Se nostaa elimistössä vahvasti adrenaliinia. Myös muut hyvän olon hormonit erittyvät shibarissa kosketuksen ja tunneyhteyden myötä. Viimeistään kun köydet heltiävät iholta valtaa euforiahumala tilaa elimistössä. Kivun kanssa kolkutellaan mielenkiintoisia rajoja, mutta vahvasti myös opetellaan niitä yhdessä.

“Sattuu. Mutta ei niin, että tekisi mieli pois. Vartalon pisteet tuntevat eri tavalla, ja pienikin muutos auttaa helpottamaan oloa. Pää tyhjenee kuin huomaamatta.”

Shibari 
Parisuhde
Parisuhdeaikaa
Yhteys

Pupuja ja riggereita

Sidottava on bunny eli pupu tai malli. Riggeri tai roper on sitoja. Henkinen yhteys heidän välillään on shibarin tärkeintä antia. Kun perustekniikan hallitsee, voi keskittyä shibarin koukuttavimpaan osuuteen. Mikä mieletön suhteen leikkikenttä tuosta maailmasta aukeaakaan! Ja miten tärkeitä taitoja siinä voi oppia koko suhdetta tai vaikka seksielämää varten.

“Mikä tunne on olla kiinni, kipu helmeillen iholla ja leväten toisen hellässä sylissä. Turvallisuus ja luottamus nostavat syvän liikutuksen pintaan.”

Pupu on se, jonka ehdoilla mennään. Riggeri ei voi lähteä itsekkäästi toteuttamaan toiveitaan tai fantasioitaan. Ennen shibarisessiota on hyvä käydä yhdessä toiveet ja odotukset läpi, säännötkin, jos ne eivät ole selvät.

Tärkeintä on kommunikaatio koko prosessin aikana. Kun pupun nautinnosta on kyse, myös hän on se, joka sen määrittää. Riggeri oppii turvallisessa suhteessa tuntemaan kumppaninsa, mutta dialogi on silti tärkeää. Riggeri tarvitsee palautetta, ääniä, huokauksia ja sanojakin. Myös niitä, joilla pyydetään helpottamaan kipua tai se lopetetaan kokonaan. Pupua ei saa hylätä, ei tekniikan äärellä eikä etenkään jättää fyysisesti yksin. Pupu kaipaa myös huomiota. Joskus huomio on henkistä ja joskus se nostaa vahvasti kivun sietämistä. Huolehtiva rigger antaa pupulle vapauden nauttia tunnetiloista.

Parisuhde
Yhdessä
Yhteys
Shibari
Parisuhdeaikaa

Lattiaa ja roikkumista

Shibarissa voi työskennellä pelkästään lattialla, sielläkin vaihtelu on vain luovuudesta kiinni. Pupua voi liikuttaa, pyörittää, nostaa ja muutella hänen asentoaan. Kokemuskirjo kasvaa valtavasti, kun sidontaan lisätään liikettä. Kun vähän edetään, voidaan pupua nostaa myös riippumaan, joko puoliksi tai kokonaan. Tämä vaatii jo enemmän osaamista, turvallisuuden ymmärrystä ja harjoittelua, mutta roikkumisen kokemuskin koukuttaa vahvasti.

“Lantio ja jalat ovat tiukassa paketissa, ja hetkessä mieheni nostaa minut solmuista ilmaan. Kipu muuttaa muotoaan, mutta henkinen osuus on mieletön. Noin vaan hän siinä turvallisesti riiputtaa naistaan”


Meditatiivisessa tilassa

Shibarilla pyritään moneen asiaan, mutta sen paratiisi on tila, jossa pääsee ulos kaikesta. Shibari terapoi näin myös mieltä, antaen ihmiselle tauon muusta elämästä. Juuri tuo tila tekee siitä hyvinkin koukuttavaa. Tuohon tilaan antautunut pupu on irti kontrollista ja jopa omista tuntemuksistaan. Tässä kohtaa siis painottuu riggerin vastuu: pupun rajat on tiedettävä ja ne on ymmärrettävä silloinkin, kun pupu on niistä jo kaukana.

“Toisen sylissä on kotona. Niin hyväksyttynä ja avoinna kaikelle. Kivut väistyvät taka-alalle, tehden kokemuksesta meditatiivisen.”

Rigger vie pupunsa matkalle. Irti kaikesta ja kaikella. Yhteisellä matkalla huomioinnin ja yhteyden määrä vaikuttaa pupun sietokykyyn. Tämä on usein myös riggerille hyvin emotionaalinen matka. Toiselle kivun tuottamisesta ei tarvitse nauttia, mutta voi nauttia siitä, että toinen nauttii. Kun riggeri palauttelee pupua matkalta, otetaan hänet empatialla vastaan. “Olet täällä taas”, voi todeta hellästi.

Mielenrauhaa toisen iholla

Shibari on hikistä puuhaa. Kuuma tulee vähintään sitojalle, mutta köysien kiristäessä nousee lämpö myös pupulla. Monenlainen lämmittely edistää kokemusta, ja mitä notkeampi keho, sen enemmän se antaa periksi. Usein pieni herättelysidonta lämmittää vartalon ottamaan vastaan syvempää kokemusta ja mielen nauttimaan vielä enemmän euforiasta.

“Hetkeen en ymmärrä mitään, enkä haluakaan. Lihaksia pakottaa, mutta hyvällä tavalla. Mieli on tyhjennetty, mutta samalla ladattu täyteen hyvää oloa. “

Kosketukset ja ihokontakti ovat merkityksellisiä. Köydet herkistävät kosketuksille, jolloin pienikin hipaisu voi tuntua järjettömästi. Riggerin työstäessä köysiä, usein varsin kiinni iholla, olo on huomioitu ja arvostettu. Kokemus kauneudesta ja arvokkuudesta näin konkreettisesti on harvinaista. Toisinaan sidonta tuo esiin toisenlaisia tunteita, kuten vihaa, surua ja ärsytystäkin. Turvallisessa sidonnassa riggeri ottaa niitäkin vastaan ja elää pupun mukana. Liikutuksen tunteen jakaminen on molemmille hyvin yhteydellinen kokemus.

Parisuhde
Yhdessä
Yhteys
Shibari
Parisuhdeaikaa

Sensuellia erotiikkaa

Shibari ei ole seksiä, mutta se voi olla osa sitä. Shibari ei ole myöskään bdsm:ää, mutta se voi olla sitäkin. Siinä on niin monia ulottuvuuksia, ettei sitä kannata määritellä yhdeksi eikä toiseksikaan. Eikä varsinkaan kokeilua hylätä sillä mielikuvalla, että se on jotain kiellettyä tai väärää. Se on toimintaa köysillä monestakin näkökulmasta, ja jokainen löytää sieltä varmasti sen omansa. Köydet ovat iholla sensuellit, ne tuntuvat kaikin aistein ja moni nauttii niistä seksuaalisesti. Ja niin kuin kaikessa muussakin, jos löydät siitä oman nautintosi, mikäs sen ihanampaa!

“Köyden ihokosketus kiihottaa. Kun köysi kulkee oikeissa kohdissa ymmärtää, mitä kaikkea tämä voi seksileikkeihinkin antaa.”

Pupun ja riggerin fyysinen kontakti, ihonmyötäiset vaatteet tai alastomuus ja valtaleikki tuo eroottisuutta mukaan vahvasti. Tekniset harjoitukset taas eivät ole sitä välttämättä ollenkaan. Sidonnoissa voikin käyttää erikseen teknisiä kertoja ja sitten niitä, joissa voidaan nauttia mielin määrin. Sitominen voi olla seksuaalinen mieltymys tai fetissi tai se voi olla nautinnon väline vallan suhteen. Köysistä voi myös taiteilla eroottisen “asun” itselle tai kumppanille.

Valtaa ja alistumista

Riggeri löytää oman euforiansa usein myös vallasta, joka on shibarissa oleellisesti läsnä. Se, että toinen antautuu edessä täydellisesti ja on kokonaan sitojan vastuulla voi olla ääretön nautinto. Valta voi sekä hämmentää, kiihottaa että tuottaa visuaalista silmänruokaa oman mielen mukaan. Toisen avuttomuuden äärellä huolen tarjoaminen on vahvasti voimauttavaakin. Pupun alistuvuus on irrottautumista kontrollista, ja monille se on shibarin antamista kokemuksista merkitävin. Roolit voivat olla hyvin luontaisia, tai sitten voi löytää itsestään sekä sidottavan että sitojan. Parisuhteen jännitteelle ja vastuullekin tämä voi tuoda tervettä vaihtelua.

Parisuhdeaikaa
Yhteys
Shibari
Parisuhde
Yhteys

Jälkihoitona rakkautta

Pupu tarvitsee huolenpitoa matkansa jälkeen. Lempeys ja empaattisuus on tilanteen ehdoton edellytys. Yksin ei saa jättää, se on henkistä väkivaltaa. Pupun reaktiot voivat olla mitä tahansa huutoitkusta orgasmin syövereihin ja hysteeriseen nauruun. Niiden jakaminen ja vastaanotto on riggerin tärkein tehtävä, ja se päättyy vasta kun pupu palautuu matkastaan. Mitään niin rakkaudellista ei olekaan, kun yhteisen matkan jälkeen olla siliteltävänä.

“Siinä sylissä on kaikki. Rakkaani silittää kipeitä kohtia, suukottaa, halaa ja antaa olla. Antaa tilaa sille, mitä ikinä minusta kumpuaakaan. Itkettää vähän. Mutta kauneudesta.”

Pitkäaikainen tunteiden kirjo ja skaala voi olla hyvin väsyttävää. Omalle ololle on annettava aikaa ja tilaa. Kontrollista irti päästäminen voi olla hienointa, mitä olet löytänyt ja sitä olotilaa on tärkeää osata kunnioittaa.

Shibari tuo esiin laajasti tunteiden kirjoa, oikeastaan sen kaiken. Ja niiden tunteinen ymmärtämistä meidän kaikkien tulisi opetella niin oman itsemme kohdalla kuin toisenkin. Etenkin, kun eletään toisen ihmisen kanssa suhteessa.

Tunnepössöstä tointuen,

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdetrapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Aiempi shibariblogini: Shibaria seksuaalisuuden tutkiskeluun

 

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma