Tiedosta nautinto -blogi

Shibaria seksuaalisuuden tutkiskeluun

kirjoittajalta Susanna | 26/01/2020

”Jännittää. Toki olen shibarista kuullut ennenkin, mutta aidosti en tiedä, mitä se on ja mihin olen menossa. Edessä on kaksi päivää naisille tarkoitettua shibarikurssia idyllisessä hirsitalossa, keskellä villiä Suomea. En oikeastaan edes tiedä mitä odottaisin. Pohdin lajin teknisyyttä ja sitä, että riittääkö kärsivällisyyteeni. Avoimin mielin päätän kohdata kaiken.”

Synkkiä mielikuvia

Shibarilla on mielikuvissa maine jostain salaisesta seksileikistä, jossa puoliväkisin joku sidotaan kiinni, jotta häntä voitaisiin käyttää seksileikeissä hyväksi. Varmasti näinkin voidaan toimia sidottavan luvalla, mutta shibari on paljon kaikkea muutakin. Shibarista ei juuri puhuta edes sen synnyinmaassa Japanissa, koska se on siellä alakulttuuria, vaikkakin varsin yleistä. Suomessa sitomisesta alettiin kohista Fifty Shades of Grey –ilmiön jälkeen. Silloinkin sitominen liitettiin johonkin kiellettyyn valtaleikkiin.  Sitominen liittyy myös vahvasti kinky- ja BDSM – maailmaan.

Niin kuin aina ja kaikessa ei-perinteiseen yhdyntään liittyvässä seksuaalisessa toiminnassa, siinä kaikuu epänormaalius, likaisuus ja pervous. Epätietoisuus siitä, mitä kaikkea shibari on, ruokkii sen mystisyyttä. Kuka voi nauttia siitä, että pakataan köysillä tiukkaan pakettiin niin että sattuu ja pahimmassa tapauksessa laitetaan ilmassa riippumaan kattokoukkuun? No, loppujen lopuksi aika moni, mutta köysien kauneudesta voi harrastuksena nauttia huomattavasti vielä useampi. Shibarista on japanilainen versio, jossa keskitytään pääasiassa köyden kitkaan sitovuudessa iholla ja länsimainen versio, jossa tehdään enemmän solmuja.  

”Jokainen on tullut kurssille vähän omasta näkökulmastaan. Joku oppiakseen tekniikkaa, joku tutustuakseen lajiin puhtaasta mielenkiinnosta, joku kerratakseen osaamaansa, joku lievittääkseen kehon kiputiloja ja joku löytääkseen itselleen jotain uutta seksuaalisuuteen liittyvää.”

Onko shibari seksiä?

Shibari on hyvin intiimiä ihmisen iholla tapahtuvaa toimintaa. Yksistään pelkkä sitominen köydellä ei tee shibarista seksiä. Mielestäni Shibari on enemmän seksin elementti, jossa keskitytään sen antamiin tunnelmiin. Shibari voi olla hyvinkin eroottista ja sen merkityksen voi kokea erityisen kiihottavana.  Kyse voi olla Shibarin esteettisyydestä iholla tai köysien kauneus. Symmetrisyys ja visuaalisuus voivat olla erityisen kiihottavia elementtejä. Köysien tasapainoinen sitominen juuri tietyllä tavalla, kauniiden kuvioiden toteuttaminen vartalon eri kohdissa tai ihon pinnalla tekee shibarista hyvin esteettistä. Visuaalisuus on myös seksuaalista nautintoa. Ihminen nauttii ja kiihottuu näkemästään, ja siten shibari varmasti viehättää monia.

Kun ihmistä sidotaan tiukasti, se korostaa ihon tuntoaistimuksia. Pienikin hipaisu saattaa tuntua huumaavalta, kun iho on pingottunut ja vartalon osa paketissa. Sitominen auttaa keskittämään ajatuksia, niin sidontaan teknisessä mielessä, kuin siihen vartalon osaan mitä sidotaan. Köysien tiukka tuntu iholla, kohtuullinen tai voimakas kipu ja sidontojen purkaminen nostavat ihmisessä mielihyvän hormoneja. Vaikka kipu ei välttämättä ole oleellista sidonnassa, se on monille erityisen kiihottavaa, koska se on tuhmaa, kiellettyä ja sietokyvyn rajoja kokeilevaa.

”Jokainen touhuaa ja keskittyy omiin sidontoihinsa. Välillä opetellaan tarkkaavaisesti tekniikkaa yhdessä, välillä uppoudutaan omiin punontoihin niin, että aika ja paikka katoavat. Käsityö on kiehtovaa, solmut vaativat tarkkaavaisuutta ja mieli lepää, koska on pakko keskittyä. Meditatiivisuuden tunnistaa meistä jokainen”

Mieli kiedottuna köysiin  

Seksistä tekee syvempää ja suurempaa, kun ymmärtää siinä oman mielen loputtomat mahdollisuudet. Seksi ei ole tekninen suoritus tai pelkästään fyysistä toimintaa, vaan kehon ja mielen uskomatonta yhteistyötä. Shibaria voidaan käyttää valtaleikeissä alistumisen ja dominoinnin työvälineenä. Sidottu saa vapauden kaikesta kontrollista, luovuttaa päätäntävallan tapahtumista ja antautuu nauttimaan. Monet, joilta arki ja elämä vaativat valtavan kontrolloitua sekä vastuullista tekemistä nauttivat, kun saavat luopua kaikesta vastuusta. Sidonta auttaa konkreettisesti siihen. Toisen vallan alla oleminen on monelle seksuaalinen mieltymys.

Toinen sitomisen seksuaalinen elementti on dominointi. Sitoja voi toteuttaa omia mielihalujaan, joko keskittyen tekemään mahdollisimman tiukan ja tiiviin paketin tai sitten visuaalisesta näkökulmasta. Vallan ottaminen pois toiselta omiin käsiin on usein äärettömän voimauttava kokemus. Sitomisella tuo kokemus on hyvin konkreettinen. Vastuu toisen hyvästä olosta ja molempien nautinnosta on aina sillä, jolla on valta.    

Sitomisesta ja sidottuna olemisesta voi nauttia täysin myös ilman seksuaalista virettä. Mahdollisuus antautua toisen käsiin, tuntea itsensä ehjäksi tai kokonaiseksi, voi olla sitomisen ydin. Oman kehon äärirajojen ja osien hallinnan tunne tuottaa monille hyvää oloa. Sidottuna myös kehon erittämät hormonit saattavat myös luoda syvän rauhallisen, jopa hengellisen mielentilan, jossa on mahdollista pysähtyä itsensä äärelle. Shibari on mielen hyvinvoinnin etsintää, omien tuntemuksien tutkailua ja pysähtymistä omien tuntemuksien ja oman kehon äärelle.

”Ensin keskittyminen kieputukseen ja solmuihin. Sitten tiukassa paketissa lattialla, jalat liikkumattomina on mahdollista luovuttaa kaikesta. Mieli lopettaa harhailun, kun köydet houkuttelevat sen keskittymään minuun. Rauha on helposti läsnä. Erityinen on myös kokemus siitä, että liikkuminen hankaloituu ja sen nostamia tuntemuksia on hyvä tarkastella.”  

Itsesidontaa

Shibaria voi harrastaa itsekin, vaikka päivittäin. Sitä voi tehdä oman hyvänolon vuoksi, kehon kiputilojen lievitykseen tai vain visuaalisen kauneuden tähden. Kauniiden kuvien ottaminen tekee hyvää itsetunnolle. Sidonnalla voi korostaa omia muotoja, peittääkin niitä ja oman inhimillisyyden kanssa pääsee kosketuksiin. Huono kehosuhde on meille monelle valitettavan luontaista ja shibari on yksi työkalu sen suhteen korjaamiseen. Puolen tunnin tai tunnin keskittyminen köysiin ja omaan itseen voi olla erityisen terapeuttista minäaikaa.

”Koskahan keskityin minuun viimeksi? Koska katselin itseäni peilistä ja askartelin päälleni jotain, mikä selvästi korostaa muotojani? Koska otin itsestäni sellaisia kuvia, että niitä on miellyttävää katsella jälkikäteenkin? Koska oli viimeksi intensiivistä minäaikaa?”

Mikä on sun turvasana?

Koska on kyse tiukalle sidottavista köysistä ja jossain kohtaa leikeissä voi käydä niin, ettei punontaa välttämättä saa itse auki. Se on valtaleikeissä ehkä se ”the” juttu, mutta turvallisuus kuuluu ehdottomana osana kuvioon. Japanissa hävetään shibarileikkien aiheuttamia hermo- ja ihovaurioita niin, että lääkäriin on hankalaa mennä. Alan asiantuntijatkin sanovat harrastukseen kuuluvan erilaiset tunnottomuudet ja hiertymät. Mutta sidontaa voi tehdä turvallisesti kuunnellen itseään ja toista, opetellen hyvin tekniikoita ja itsensä rajoja. Perusjutut kaulan ja muiden isojen valtimoiden kanssa on toki ymmärrettävä, ja jos meinaa sidonnasta laittaa riippumaan, niin on tiedettävä paljon perustasoa enemmän. Tekninen turvallisuus, ohjeisiin vihkiytyminen, terve järki ja tarpeeksi tehokkaat ja saatavilla olevat sakset ovat tässäkin lajissa suotavia.   

Luottamus sitojan ja sidottavan välillä on ehdotonta. Random baarituttavan kanssa sitominen ei ole välttämättä suositeltava aamuyön eroottinen leikki. Lajia kannattaa harjoituttaa luottamuksellisessa suhteessa tai ihmisen kanssa, joka tietää mitä sitoessaan tekee. Turvasana on hyvä apuväline, jos seksileikkien tunnelmaan muutenkin kuuluu ei –sanat ja niitä ei siten voida käyttää. Mutta luottamuksen tärkein asia on se, että leikki loppuu kun seinään, jos sidottava niin haluaa. Miten se asia sitten ilmaistaan, on yhteinen päätöksen varainen asia.  

”Turvallisuutta käydään läpi kaikissa kurssin vaiheissa. Kuinka tiukkaan voi sitoa, millaisia solmuja ja mihin kohtaan. Laji ei tunnu missään väärin vaaralliselta, kun ymmärtää muutamat perusjutut. Riippumiseen on sitten oltava osaamista enemmän, ettei satu vahinkoja.”

Sidontaa parisuhdeseksiin

Sidonta on yksi mauste seksiin, ja kokeillakseen sitä ei tarvita shibari -koulutusta. Mutta visuaalisuudesta ja monenlaisesta mielen seksuaalisuudesta nauttiville se on mielenkiintoinen mahdollisuus myös yhteiseen uuteen harrastukseen tai seksileikkiin. Kaiken voi aloittaa yhdessä tutkien ja kokeilleen. Ensimmäinen asia on köyden valinta, ja siinä suositellaan luonnonmateriaaleja juuttia, hamppua tai sisalia. Köyden öljyäminen oliiviöljyllä pitää sen kuosissaan ja vähemmän karheana. Ja sitten vain YouTube –videoiden äärelle etsimään ohjeita shibarin saloihin tai yhteiselle kurssille viettämään intensiivistä parisuhdeaikaa.  

”Tämä on alkusoittoa. Tiedän puolisoni innostuvan ja uskon hänen olevan köysien kanssa myös valtavan taitava. Enkä malta odottaa.”

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Lue lisää terapeuttisesta sidonnasta täältä.
Instagram -tili: Vapautta sidonnasta.
Olemme kirjoittaneet sidonnasta myös useampia blogeja:

Shibari vahvistaa tunneyhteyttä ja ihmissuhdetta
Shibaria seksuaalisuuden tutkiskeluun
Eroottinen sidonta ja sen maailma

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma