Tiedosta nautinto -blogi

Sidonta – sielunhoitoa ja syvää yhteyttä

kirjoittajalta Petri | 19/05/2022

Oletko miettinyt, mitä tapahtuisi, jos köyttäisit läheisen ystävän kauniiseen, tiukkaan pakettiin saunaillan päätteeksi? Olisiko sidonta luonnollista, rentouttavaa ja mukavaa yhdessäoloa, jota kumpikin voisi sen jälkeen syvällisesti analysoida? Tuntuisiko köyden vieminen toisen vartalolla kenties kiusalliselta, vaikealta tai jopa väärältä? Mietitkö nyt, mistä ajatukset saattavat johtua?

Miksi sitoisit ihmistä?

Köysiin ja sidontaan liittyy tietysti mielikuvia eroottisesta sidonnasta, bondagesta. Ystävien kesken se ei välttämättä ole kaikkein luonnollisin yhdessäolon muoto, eikä sitomista tule ehkä koskaan otettua edes puheeksi mielikuvien takia. Mielikuvat uinuvat sisimmässämme vahvoina, ja niitä onkin syytä tietoisesti ravistella, jotta huomaa, mitä kaikkea sidonta voi olla.

Köysi on itsessään hyvin arkinen väline, jonka kaverit naru ja nauha ovat useimmilla jollakin lailla päivittäisessä käytössä. Jokaisella ihmisellä on omakohtaisia kokemuksia asioiden sitomisesta, joten tutun asian äärellä tässä ollaan. Funktion ollessa yleensä käytännöllinen ja yhteen lopputulemaan sidottu, sitominen tuntuu arjessa tavalliselta. Ihmisen iholle vietynä sama arkinen köysi muuttuukin toisenlaiseksi välineeksi.

Jos eroottisen mielikuvan sidonnasta hetkiseksi unohtaa, on helpompi lähestyä toista köydellä. Vapautta sidonnasta -workshopeissamme on ollut pääosin pariskuntia, mutta myös useita ystäväpareja, jotka ovat löytäneet sidonnasta oman ja kenties yhteisenkin juttunsa. Sidonnalla voi hakea esteettistä tunnelmaa tai rauhoittumista oman itsensä äärelle. Sitominen pakottaa myös hidastamaan toisen ihmisen lähelle. Se on myös oiva keino tutkia omia ajatuksiaan ja tunteita, sillä sekä sitoessa että sidottavana ollessa mielessä ja kehossa tapahtuu asioita, joita siellä ei tavallisesti tunnu.

Yleisin yksittäinen asia, mikä sidontaworkshopien osallistujille on jäänyt mieleen, on rentous. Sidottuna oleminen rentouttaa yllättävälläkin tavalla. Onpa muutama ihminen köysissä nukahtanutkin, vaikka ympärillä on muita ihmisiä köysineen. Sitä se rentous kuitenkin tuottaa.

Kaunis paketti vai pikainen kieputus?

Ihmistä voi sitoa monella tavalla, ja jokainen tapa on jossakin yhteydessä yhtä oikea. Jos tavoitteena on tehdä viimeisteltyä sidontaa, joka ilmentää symmetrisyyttä, voi sidontaa tehdä esimerkiksi netistä löytyvien ohjeiden mukaan. Shibarisidonta on esteettistä, usein melko teknistä ja hyvin visuaalista. Kauniita shibarikuvia löytyy netistä paljon. Palkinto sidonnasta on kaunis paketti, josta sitoja voi nauttia oman mielensä mukaan mistä kulmasta tahtoo. Lopputuloksen voi kuvata tai videoida, jolloin taideteos on katsottavissa köysien purkamisen jälkeenkin.

Ihminen on sidottuna kokonaistaideteos, vartalon tutkielma, herkkyyden ja kauneuden hauras piirros

Voi sanoa, että ihminen on aina sidottuna täydellinen riippumatta siitä, mitä hän on vapaana köysistä.

Shibarisidonta voi olla hyvin kevyttä ja koristeellista. Silloin köysien tuntuma iholla ei välttämättä ole suuri, sillä köysien ei ole tarkoituskaan olla kovin kireällä. Shibari voi kyllä olla myös bdsm-henkistä sietokyvyn rajoilla leikkimistä, jossa tehdään riiputuksia ja annetaan kipua tarkoituksella. Monesti näissäkin sidontatavoissa lopputulos on visuaalinen nautinto. Valta-asetelmat ovat usein shibarityyppisessä sidonnassa läsnä, joskaan ne eivät aina ole ilmeisiä.

Köyttä voi myös ajatella fyysisenä välineenä meditatiiviseen tilaan pääsemiseksi. Monimutkainen shibarisidonta vie parhaimmillaan mielen tyhjyyteen paitsi sidottavan, myös sitojan, sillä keskittyminen solmuihin ja toisen vartaloon on intensiivistä. Yksinkertaisella ja nopealla sidonnallakin saa sidottavan pääsemään syvään rentoutumisen tilaan, jossa mieli on tyhjä ja keho syvässä lepotilassa. Kun köyttä on iholla paljon ja tiukkuutta riittävästi mieli alkaa kääntyä hiljalleen sisäänpäin.

Nopea sidonta on yksinkertaista, mutta vaikutus kehoon on samanlainen kuin teknisemmässäkin sidonnassa. Tietyt turvallisuustekijät on huomioitava kevyessä lattiasidonnassakin, ja samat perussolmut on hyvä hallita. Mielen ja kehon rentoutusvaikuttavuus ei synny siitä, miltä kokonaisuus näyttää ja miten solmut ja sidokset on tehty, vaan siitä, että köyttä on ympärillä riittävästi ja se on riittävän tiukalla. Usein nopea ja yksinkertainen ”kieputus” on kuitenkin myös varsin esteettistä. Lisäksi vapautuminen teknisistä malleista ja ohjeista antaa vapauden soveltaa, kokeilla ja tutkia. Vapaa ja yksinkertainen sidonta on paitsi rentouttavaa, myös leikkisää ja seikkailullista.

Miksi köysi rentouttaa?

Sidottuna ihmisen on pakko vain antaa mennä. Kontrollia oman kehon ulkopuolisiin asioihin on vaikea saada, sillä köydet piirtävät hyvin tiukat rajat olemiselle. Kun uskaltaa päästää irti kontrollista ajatus hidastuu ja keskittyy oman kehon tuntemuksiin. Voisi sanoa, että mieli palaa yläilmoista tähän hetkeen ja sen tunnelmaan.

Toisille irtautuminen kontrollista aiheuttaa sen, että ajatus lipuu syvälle omaan mieleen ja aistit keskittyvät kehokokemukseen. Yhteys sitojaan voi muuttua intiimistä etäiseksi, mutta uskon, että se ei koskaan katkea. Rentous, joka syntyy riittävän tiukalla olevista köysistä oman vartalon ympärillä muovaavat sen pehmeäksi ja vastaanottavaksi. Kaikki on hitaampaa, fokusoituneempaa, rauhoittavampaa ja herkempää. Kun mieli päästää epäluuloista ja odotuksista irti vartalokin rentoutuu. Silloin syntyy pyyteetön luottamus sitojaan, ja se on valtavan kaunista.

Sitoja kokee saman tyyppisiä vapauden ja rentouden tiloja itsekin. Aika menettää merkityksensä, eikä sen kulkua huomaa. Ympärillä olevat ihmiset ja äänet katoavat. Sitoessa tulee aina kuuma, mutta sen huomaa oikeastaan vasta siinä hetkessä, kun sidottu on lopulta omassa kuplassaan mieli tyhjänä. Keskittyminen köysiin, solmuihin, esteettisyyteen ja kumppanin tunnetiloihin estää tehokkaasti ajatusten karkailun muihin asioihin. Mikään ei vaivaa mieltä, yksikään asia ei stressaa tai ahdista. On vain yksi hetki, jossa käsi koskettaa pehmeää ihoa, johon köysi on tekemässä kauniita muistijälkiä yhteisestä sidontamatkasta. On vain pieni hetki, jossa toinen on antanut itsensä ja vartalonsa kokonaan sitojan syliin, hoivattavaksi ja huolehdittavaksi. Ja huolehdittava siinä tietysti onkin. Se on kuitenkin kaunista ja liikuttavaa huolehtimista, toisen tarpeiden kuuntelua ja tuntemista sekä niihin vastaamista parhaalla mahdollisella tavalla.

Rajan molemmin puolin on rakkaus

Kun sitoja on luonut täydellisen, ihmisen muotoisen paketin ja ottaa sen hellästi syliinsä kohtaavat sielut jossakin, mihin ulkopuolinen ei pysty näkemään. Satunnainen katselija näkisi kyllä rauhan ja rentouden, mutta ei sitä, mitä sanattomasti ja eleettömästi tapahtuu kahden ihmisen välillä. Siellä jossakin, kahden sielun kohtaamispaikassa on pieni unenomainen maailma, jossa kumpikaan ei tarvitse mitään lisää ollakseen kokonainen.

Uskallan sanoa, että olosuhteiden ollessa sopivat sitoja pääsee mukaan sidotun syvälle sielunmatkalle. Sellainen yhteys, joka tuossa tilanteessa vallitsee, ei ole mahdollinen ihan tuosta vain. Sellainen yhteys on jotenkin rakennettava, ja köysillä se on mahdollista. Sidottu lipuu unenomaiseen, hypnoottiseen tilaan antautuen kokonaan sitojan ”armoille” tai ”valtaan”. Varsinainen armo ja valta on kuitenkin sidotulla itsellään, ja tieto siitä vapauttaa mielen kahleistaan.

Sidottu leijuu puhtaassa rakkaudessa köysien rajaaman alueen sisällä. Rakkaus ja huolenpito välittyy omalla tavallaan myös silloin, kun köysien eri puolilla olevat eivät ole elämänkumppaneita. Kumppania ja ystävää voi huomioida samalla tavalla sitoessa, sillä kenelläkään tuskin on koskaan rakkautta riittävästi tai yli oman tarpeen.

Sitoja rakentaa rakkaudellisen huolenpidon sylin sidotulle. Siinä toista pidellessä tai silittäessä tuntee, miten sidotun keho on rento, lämmin ja kaunis. Sitoja voi aistia erilaisia tunnetiloja surusta riemuun, ja usein keskinäinen yhteys on sidonnassa niin vahva, että sama tunne valtaa omankin mielen.

Sitominen yhdistää rakkaudella kaksi erillistä sydäntä hetkeksi yhdeksi yhteiseksi.

Sitoja, Terapeuttinen sidonta -ohjaaja ja nautinnon tutkimusmatkailija

Herra Syld

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta, keskustelutaitoja ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Vapautta sidonnasta -workshopeissa on mahdollista saada pieniä kokemuksia siitä, miten tehokas rentoutumisen ja yhteydellisyyden työväline köysi on. Katso ajankohtaiset workshopit verkkokaupastamme.

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma