Tiedosta nautinto -blogi

Terve itsekkyys on seksissä erityisen tärkeää

kirjoittajalta Susanna | 30/03/2023

”Minulle tärkeintä on toisen ihmisen nautinto” -ajatus on kauneinta, mitä usein ajattelemme seksin äärellä voivan olla. Ja onhan se. Seksissä parhaimmillaan annetaan toiselle ääretöntä hyvää oloa, kohdataan sielun syövereitä myöten ja vahvistetaan sitä totuutta, että tässä yhteydessä on täysin hyväksytty. Itsekkyys koetaan seksin äärellä hyvin kielteiseksi, ja sen kautta leimataan kumppani äkkiä huonoksi. Mutta seksissä vaihtoehtoja on enemmän kuin kaksi ääripäätä. Ja terve itsekkyys seksissä tuottaa enemmän nautintoa, kuin kumpikaan ääripää yksinään.

Miellyttäminen ja liiallinen kiltteys

Kun seksissä ollaan vain toisen nautintoa varten jää toiselta sama mahdollisuus kokematta. Jos molemmat ovat seksissä vain toisen nautinto varten, unohtuu yhteisestä kombosta vastaanottamisen autuus. ”Haluan, että toinen ainakin nauttii” on toisilla suuren rakastajan kaunis ajatus, toisilla pönkitystä omalle seksiegolle ja toivetta onnistumisesta. Joillekin ajatus siitä, että toinen on vain arvokkaampi ihmisenä. Se, ettei itselle kaipaa seksissä mitään, kertoo usein siitä, ettei koe ansaitsevansakaan nautintoa.

Moni kertoo miellyttämisen olevan oma tapa toteuttaa seksiä. Omat tarpeet ja toiveet nautinnolle on lytätty ehkä aikaa sitten tai ne ovat jääneet löytymättä kokonaan. Kun koko pornokuvasto ja romanttisen tarinat huutavat samaa perinteistä seksikäsikirjoitusta, jossa heteronormatiivisesti mies toteuttaa seksin omalla tavallaan ja nainen ottaa vastaan omalla tavallaan, ei terveellä itsekkyydellä ole juuri sijaa.

Herkkä mies saattaa huomaavaisena rakastajana unohtaa kokonaan itsensä

Pahimmillaan seksissä miellyttäminen ja vain toisen nautinnossa eläminen on seksuaalista läheisriippuvuutta, jossa oma seksuaalinen maailma jää tuomatta esille. Toisen maailman toteuttamisesta tulee se yhteinen seksi. Usein heterosuhteissa toteutetaan miehen maailmaa, ja naisen maailma on kokonaan näkymätön. Tämä näyttäytyy myös herkkien miesten kohdalla, joilla tärkeää on kaikkiaan naisen nautinto, ja oma tyydytys tuntuu tulevan vain sitä kautta.

Kolmen kimppa

Oma seksuaalinen maailma

Kun oma seksuaalinen maailma jää piiloon, niin taustalla voi olla se, että omaa maailmaa halutaan hauraana suojata tai se on itsellekin niin tuntematon, ettei sinne halutakaan kurkistaa. Jos sieltä löytyykin jotain liian herkkää, kumppanille käsittämätöntä tai jotain, mikä hämmentää itseäkin. Toisaalta oma seksuaalinen maailma voi olla täynnä riettautta, tuhmuutta ja perverssejä toiveita, joiden esille tulemista estää häpeä tai se, ettei rakkaan ihmisen edessä haluta näyttää itseä siinä valossa. Kumppanille kun usein halutaan olla hyvin kunniallisia.

Kun oma seksuaalinen maailma jää tutkimatta, on yhteisestä seksistä puolet skaalasta pimennossa   

Jos suhdeseksissä toteutetaan nautintoa vain toista varten, se riittää usein aikansa. Molemmat voivat täyttää vajaustaan aiemmista kokemuksista. Kun ei ole saatu aiemmin nautintoa itsekkään kumppanin kanssa. Tai kun ei ole saanut antaa koskaan sitä, mitä kaikista eniten kumppanilleen tahtoisi fyysisesti tarjoilla. Rakkaussuhteessa janoamme tarjoilla toiselle hyvää, mutta tämä jano olisi erityisen tärkeää olla molemminpuolista.

Seksin vastaanottaminen on vaikeaa

Valtaosa ihmisistä vahvistaa kokemuksen siitä, että on vaikeaa ottaa nautintoa vastaan. Olla kohteena, jolle tuotetaan hyvää kaikin tavoin. Joku sisäinen ääni saa kiemurtelemaan siinä, ettei vain joudu kohteeksi ja olemaan se toisen nautinnon keskipiste. Toisille tällainen kokemus tuo niin kurjia olotiloja, että oma rooli seksissä haetaan antajana olemisen kautta. Kun on suuri rakastaja, joka keskittyy toiselle antamiseen, ei tarvitse kohdata niitä vaikeita tunteita, mitä vastaanottamisessa ehkä nousee esille. ”Olen niin arvoton, ettei kukaan minulle halua mitään hyvää” -voi huutaa sisällä voimakkaanakin.

Vastaanottaminen on haastavaa silloinkin, jos kumppani ei osaa tuottaa nautintoa oikealla, sinulle sopivalla tavalla. Tässä ainoa keino ja vastaus on avoimesti opastaminen ja kannustaen opettaminen. Kukaan ei lue ajatuksia, eikä tunne sitä, mitä sinun kehosi tuntee, joten on harjoiteltava ja kokeiltava. Usein ja paljon. Lempeys on tärkeää, ja sen ymmärtäminen, ettei kukaan ole opettelematta toiselle ihmeellisen nautinnollinen kumppani.

Seksin vastaanottamista voi ja kannattaa opetella. Oleellisinta on oppia sietämään haastavalta tuntuvia kurjia ajatuksia ja sitä, että itselle on tärkeää antaa lupaa nautinnon vastaanottamiseen. On tärkeää voida ottaa itselleen vastaan hyvää ja kaunista, mutta on myös tärkeää antaa kumppanillekin kokemus sen tuottamisesta. Kahden maailman avaaminen tuottaa yhteiseen suhdeseksiin valtavan paljon enemmän kuin yhdessä maailmassa pyöriminen, vaikka se tuntuisi kuinka kiehtovalta.

Aktiivinen pimppi

Omat tarpeet oman nautinnon suhteen ovat tervettä itsekkyyttä

On erityisen tervettä nähdä seksuaalinen suhde tasapuolisena nautinnon suhteen. Ei määrän, vaan tarpeiden täyttymisen mittarilla. Kun molempien tarpeet ovat rehellisesti tapetilla ja niistä voidaan puhua, pyytää ja tulla hyväksytyksi toiveiden kanssa, alkaa suhdeseksissä olla valtava vapaus. Terve itsekkyys on sitä, että otat vastuun omista tarpeista, niiden esille tuonnista ja autat kumppania ymmärtämään ja täyttämään niitä. Auttaminen voi olla puhumista ja tarpeiden avaamista tai konkreettista fyysistä opastusta.

Jos omia tarpeita ei näytä tai tuo esille, jää toiselta kumppanilta mahdollisuus päästä sinun seksuaaliseen maailmaasi, mutta myös sinulta lopulta saavuttaa arvoisesi nautinto. Vaikka mieltymyksesi olisi toisen ihmisen nautinnossa, niin itselle saatu nautinto vahvistaa paljon hyvyyden ja arvokkuuden kokemusta.

Terve itsekkyys seksissä

Terveessä itsekkyydessä on mukana aikuisen vastuu, omasta puolikkaasta seksissä. Siinä tuodaan yhteiseen seksikuplaan oma osuus toisen nähtäväksi ja hyvänä pidettäväksi. Siinä myös annetaan itselle lupa olla kaiken mahdollisen nautinnon arvoinen. Hyvin monilla meistä nämä kokemukset tuottavat sen mahdollisuuden, että päästään aidosti syvemmälle omaan nautintoon, orgasmeihin ja ennen kaikkea myös siihen yhteyden kokemukseen. Se kun ei täydellisenä täyty, jos keskitytään vain toiseen ihmiseen. Yhteys aukeaa kahden seksuaalisen maailman kautta ja terveen itsekkyyden avulla tuot oman maailmasi toiselle saataville.

Terve seksuaalinen itsekkyys on myös aktiivista nauttimista

Usein ajattelemme, että toinen tuottaa meille nautinnon ja me otamme vastaan. Mutta omanlaiseen ja syvempään nautintoon pääsee vain sen kauttaa, että olemme itsekin aktiivisia. Valjastamme mielemme ja kehomme kaikkine ihanuuksineen sekä aktiiviseen vastaanottoon, että nautinnon tuottamiseen. Opettelemme koskettamaan ja kokemaan kosketusta, nuuhkimaan ja tuoksumaan nautinnolliselta, katsomaan ja olemaan visuaalinen nautinto, kuuntelemaan ja antamaan toiselle kuunneltaksi meidän rajaton nautinnon äänimaisemamme. Ja opettelemme maistamaan kumppania ja uskomme, että ihomme on makeaa siirappia toiselle. Emme jätä läsnäoloa ja syttymistäkään toisen harteille, vaan tietoisesti pyrimme siihen itse, oman kehon ja mielen kautta. Aktiivinen nauttiminen on vastavuoroista, yhteydellistä ja antaa seksille valtavasti voivaa tuottaa mielihyvää omalla tavalla.

Nautinnollisesti,

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdetrapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

 

 

 

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma