Viisi syytä tulla seksuaalineuvontaan ja yksi syy mennä lääkäriin

Minulta on kysytty sentään eräänkin kerran, että mihin ihminen tarvitsee seksuaalineuvontaa. Kuka kumma tahtoisi ehdoin tahdoin mennä puhumaan ihmisen herkimmistä ajatuksista ventovieraalle ääneen? Ja voiko tuo vieras millään ymmärtää minua? Ja ennen kaikkea, jos menen seksuaalineuvontaan, niin tarvitseeko silloin myöntää itselleen, että on seksissä huono tai seksuaalisesti hukassa?

Viimeiseen vastaisin, että ehdottomasti ei. Seksuaalineuvonnassa käy myös asiakkaita, joilla on todella monipuolinen ja ilahduttavan tyydyttävä seksielämä. Ja jos ei ole, niin kenellekään ei tarvitse myöntää mitään, ja rohkeutta on lähteä selvittämään miten sitä voisi parantaa. Ensimmäiseen kysymykseen sanoisin, että jokaisella olisi jossain kohtaa elämää neuvonnalle tarve. Onneksi aika moni nykyisin ymmärtää, että seksuaalisuuden ja seksin teemoissa on jopa suositeltavaa keskustella, saada erilaista näkökulmaa ja tukea omiin ajatuksiin.

Kemia on tärkeää asiakkaan kohtaamisessa ja siinä pitkän linjan ihmistyökokemus auttaa toki paljon. Yhdenkään ihmisen en ole koskaan kuullut sanovan, että seksuaalineuvonnassa tuli käytyä turhaan. Usein kokemus siitä, että tulee kuulluksi, on merkityksellinen ja herkän aiheen ollessa kyseessä se on erityisen tärkeää.  On varsin vapauttavaa myös saada ajatuksista pois ne asiat, mitkä usein ovat jo varsin solmussa.

Mutta ne syyt lähteä neuvontaan voivat olla jotain seuraavista tai jotain ihan muuta. Yksikään mielessä pyörivä kysymys ei ole turha ja neuvontaan on tervetullut myös tekemään hyvästä entistä parempaa.

Haluttomuus

Usein ajattelemme ettei haluttomuudelle voi mitään. Pääosin sille voi vaikka mitä. Halun ymmärtäminen ja mekanismit ovat hyvä lähtökohta. Haluun vaikuttavat monet tekijät matkassamme, itsessämme, kokemuksissamme ja ajatuksissamme. Näiden asioiden avaaminen on usein varsin tehokasta. Jokaisella on omanlainen seksuaalinen halu, syttymiselle omat kaasut ja jarrut ja näiden tutkiminen neuvonnassa on tärkeä osa työskentelyä.

Itse käytän haluttomuuden kanssa halukarttaa ja seksin merkityksellisyys -karttaa, jotka yksinkertaisinakin työkaluina avaavat teemoja paljon. Haluttomuus on asia, jossa tärkeintä on sen ymmärtäminen, sitten päästään selvittämään mitä sille voidaan tehdä.

Parisuhde

Jos parisuhde tai seksielämä on lässähtänyt tai tylsä, niin ammattilaisen luona keskustelu voi olla ratkaiseva tekijä, jos tahdotaan jatkaa eteenpäin. Tai jos on haasteita suhteen vuorovaikutuksessa tai solmuja, joita ei yhdessä saada avattua. Usein suhteessa asiat kiertävät kehää ja keinot sekä opitut tavat toimia eivät rakenna vaan hajottavat. Parisuhteen onnellisuus perustuu vahvasti erilaisiin taitoihin, joita voi opetella ja jokainen niitä myös oppii kun tahtoa riittää.  

Parisuhteessa olevat voisivat nähdä neuvonnan myös paikkana mihin pääsee kahdestaan tuulettamaan mieltä ja ajatuksia. Yksi pari kerran sanoi, että olisi hyvä, jos tulisit kerran kuukaudessa istumaan sohvallemme ja laittaisit meidät puhumaan hetken meistä. Parisuhteen hoitoa siis parhaimillaan.

Seksuaalinen identiteetti

Seksuaalisuus on hyvin määrittelevä osa identiteettiämme. Ja se, miten sinut olemme itsemme kanssa taas määrittää sitä, miten suhtaudumme muihin ja elämään yleensä. Elämän haasteet, kuten vaikka sairaudet ja ero aiheuttavat usein identiteetin tutkimista, ja se on myös erityisen tärkeää toipumistyötä. Jos seksuaalisuutesi ajatukset mietityttävät niin siihenkin ammattilainen antaa luottamuksellisen peilin. Lupaan, että kuvaasi on kauniimpaa katsella sen jälkeen.  

Moninaisuus

Sukupuolinen ja seksuaalinen moninaisuus aiheuttaa usein paljon kysymyksiä, ahdistusta ja mieli myllertää, koska maailmamme on kovin lokeroitu ja heteronormatiivinen. Jos pohdinnassasi on kuka sinä olet ja mitä haluat, niin siitä on hyvä keskustella. Myös se, miten raivaat tiesi onnellisuuteen tässä kovin mielipideahtaassa maailmassa, niin siihenkin saat neuvonnassa apua.

Halu jutella omasta seksielämästä

Kuten jo sanoin sinussa, seksuaalisuudessa tai seksielämässäsi tai teidän yhteisessä ei tarvitse olla mitään ongelmaa. Joskus tekee hyvää päästä puhumaan seksistä, koska siitä ei puhuta. Joskus tekee hyvää oppia ymmärtämään enemmän itseään ja joskus tekee hyvää rikastuttaa seksiä ja suhdetta monella tapaa.

Lääkäriin toiminnallisten ongelmien kanssa

Tärkeää on aina myös muistaa terveydenhuollon palvelut, jos ongelmat ovat fyysisiä. Koskaan ei kannata erektio- tai kuivuusongelmien tai kipujen kanssa vain odotella, että ne menevät ohi. Monien toiminnallisten ongelmien kanssa on paljon erilaisia hoitokeinoja kokeiltavana. Mielen hyvinvointi heijastuu usein fyysiseenkin hyvinvointiin, joten aina kyse ei olekaan fyysisestä ongelmasta, mutta on äärettömän helpottavaa kuulla se lääkäriltä.

Ole rohkea ja hoida itseäsi

Itsensä arvostaminen ja itsestään huolehtiminen on jokaisen vastuulla. Mitä paremmin pidät itsestäsi huolta, sen paremmin voit. Tähän huolenpitoon kuuluu myös seksuaalisesta hyvinvoinnista huolehtiminen. Ole rohkea, uskalla hakea apua ja tarjoilla itsellesi mahdollisuus huolivapaaseen olotilaan ja onnellisempaan elämään.

Mitä mielessäsi ikinä liikkuukaan, selvitellään sitä yhdessä ja sitten helpottaa.

Lupaan.

Rouva Syld

Seksuaalineuvonnasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdevalmennuksesta täältä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.