Tiedosta nautinto -blogi

Puoliso on paras ystävä?

kirjoittajalta Susanna | 14/02/2020

Moni kokee, että on täydellinen ihmisenmuotoinen paketti vierellä kun paras ystävä ja kuuma rakastaja yksilöityy samassa hahmossa. Onko tämä joku meille opetettu parisuhteen täyttymys? Ihminen, jolle jaan kaiken ja jolta saan kaiken? Kun puoliso on ystävä, onko se silloin täydellistä?

Vanhempia pariskuntia seuranneena ja haastatelleena selviää, että ystävyys on usein kantanut suhdetta vuosikymmeniä. Moni kuvaa voimavaroiksi kaverillisuutta, kaiken jakamista ja viihtymistä yhdessä.

Lokerossa

Harvoin mainitaan eroottista virettä, kiihkoa ja seksuaalisuuden merkitystä. Opimmeko siitä, ettei sillä ole merkitystä? Kuitenkin jokainen, joka on työskennellyt vanhustenhoidossa voi kertoa tarinaa siitä, etteivät seksuaaliset tarpeet häviä ihmisen elinaikana mihinkään. Oikeastaan, kun aivomme työntää armollisesti mielestämme pois jopa eilisen päivän, seksuaalisuus pääsee taas esiin ja jopa korostuu.

Arki sujuu, kun teemme sen toimet tiiminä. Kaverillisessa suhteessa voidaan jutella ja hassutella ja viettää aikaa rennosti. Puolison ollessa ystävä voidaan kokea jopa ettei tarvitse viehättää tai flirttailla, onhan toinen jo turvallisesti siinä. Helppous elämässä on monen pariskunnan toive ja ystävyydellä kuorrutettu parisuhde on varmasti vastaus siihen. Monella parisuhde on ajautunut arvostavaan ja lempeään ystävyyteen, jossa kipinät ovat hiipuneet ja kaveruus tärkeintä. Jos molemmat ovat syvällä sisällään tyytyväisiä, niin tämähän on vain onnellista.

Ystäväsuhteessa aika moni alkaa huutaa intohimon perässä

Syökö ystävyys seksin suhteesta?

Ihmiset kaipaavat kuitenkin luonnostaan seksiä ja kertovat monin tavoin haluistaan ja tarpeistaan. Ja haluttomuus on tämän päivän vitsaus. Seksuaalisen halun ylläpitoon ei useinkaan riitä pelkkä ystävyys. Oikeastaan päin vastoin. Joskus omaa kumppania ihannoidaan ystävänä niin, että seksuaalisia tarpeita tyydytetään jossain muualla, missä voidaan rietastella ja uskalletaan toteuttaa tuhmuutta.

Vaihdammeko surutta parisuhteen seksuaalisen kipinän mieluummin ystävyyteen?

Seksuaalinen kipinä kaipaa rätinää, tunteiden kipinöintiä jollain tasolla ja vastavoimaakin. Ärsytyksestä ja erilaisuudesta on vain hyötyä. Pitkässä suhteessa halun ylläpitoon vaaditaan myös erillisyyttä. Jos olemme samasta puusta veistettyjä, aina lähellä ystävänä, puolisosta tulee liian tuttu ja turvallinen, saattaa haluttomuus kolkutella piankin suhteessa. Syvä ystävyys saattaa lähentää meitä niin, että seksuaaliseen haluun vaadittava räiskyntä sammuu tai sitä on vaikeaa löytää uudelleen. Ystävyyssuhteeseen kun ei välttämättä mielletä kuuluvan tuhmaa sekstailua ja villiä kiihkoa. Tai liian tutusta ihmisestä ei saa jännitystä irti millään.

Voiko tämän kaiken kattavan ystävyys ja kipinä -paketin kuitenkin pitää kasassa? Sanoisin, että voi, mutta en usko sen tapahtuvan mitenkään itsestään. Erillisyyttä on hyvä opetella ja harjoittaa. Ja on äärettömän tärkeää opetella pitämään seksuaalista virettä yllä, jos sitä suhteeseensa tahtoo. Huikea seksi on parisuhteessa parhain keino päästä toista lähelle ja tuottaa kummallekin hyvinvointia monin tavoin. Ystävyys on kaunista ja kantava voima, mutta syvällistä seksiä tiukempaa liimaa ei parisuhteessa olekaan. Jokainen toki päättää, millä on liimattu toiseen tai onko. Parisuhde on aina kahden ihmisen omassa päätösvallassa ja ystävyys saa olla myös se valinta.

Kipinä suhteessa

Mitä erillisyys on parisuhteessa?

Erillisyys on olemista yksilönä. Ei osa toisesta, eikä puolikas mistään. Erillisyyttä on myös löytää omaan elämään muutakin kuin kumppani, jottei elämä ole kaikkiaan täysin toisen varassa. Kun tarvitsemme puolisolta elämässä kaiken, sitä voi olla vaikeaa toiselle tuottaa. Erillisyys on henkistä omanlaisuutta, oman maailman, olemisen ja mielipiteiden arvostamista. Ei suhteessa tarvitse olla kahta samanlaista, vaan kaksi kiinnostavaa ja haluttavaa yksilöä. Erillisyyttä voi vahvistaa sillä, että omassa elämässä on muitakin täyttämässä tarpeita. Sukua, perheitä, ystäviä ja läheisiä. Silloin kumppani saa vapautta olla osa, ihana sellainen, mutta ei kaiken olemisen ydin.

Kiinnostavuus ja kipinä huutaa usein erillisyyttä vahvuudekseen.

Joskus on hyvä pysähtyä oman elämän vaalimiseen. Mitä itse ja yksilönä haluat? Mikä sinua ilahduttaa? Mistä nautit? Mitä elämältäsi haluat? Nimenomaan sinä, yksilönä.

Ystävällisyys on erityisen tärkeää suhteessa

On eri asia olla paras ystävä tai käyttäytyä kumppania kohtaan ystävällisesti. Suhteessa on aina tärkeää arvostaa ja kunnioittaa sanoilla ja teoilla. Ystävyyttä kaivataan suhteen rinnalle, koska jokaisen ihmisen kanssa saa olla vähän erilainen ja tarvita erilaisia asioita. Ystävällistä käytössä voimme suhteessa vahvistaa kaikella tapaa, mutta se ei vaadi puolison muuttumista ystäväksi. Ellei juuri se ole sitä, mitä suhteelta kaipaat.

Millainen suhde sinulla on puolisoosi?

Rouva Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, parisuhdepuhe– ja totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

 

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma