Ystävänä puoliso

Moni kokee, että on täydellinen ihmisenmuotoinen paketti vierellä kun paras ystävä ja kuuma rakastaja yksilöityy samassa hahmossa. Onko tämä joku meille opetettu parisuhteen täyttymys? Ihminen, jolle jaan kaiken ja jolta saan kaiken?

Vanhempia pariskuntia seuranneena ja haastatelleena selviää, että ystävyys on usein kantanut suhdetta vuosikymmeniä. Moni kuvaa voimavaroiksi kaverillisuutta, kaiken jakamista ja viihtymistä yhdessä.

Harvoin mainitaan eroottista virettä, kiihkoa ja seksuaalisuuden merkitystä. Opimmeko siitä, ettei sillä ole merkitystä? Kuitenkin jokainen, joka on työskennellyt vanhustenhoidossa voi kertoa tarinaa siitä, etteivät seksuaaliset tarpeet häviä ihmisen elinaikana mihinkään. Oikeastaan, kun aivomme työntää armollisesti mielestämme pois jopa eilisen päivän, seksuaalisuus pääsee taas esiin ja jopa korostuu.

Arki sujuu, kun teemme sen toimet tiiminä. Kaverillisessa suhteessa voidaan jutella ja hassutella ja viettää aikaa rennosti. Puolison ollessa ystävä voidaan kokea jopa ettei tarvitse viehättää tai flirttailla, onhan toinen jo turvallisesti siinä. Helppous elämässä on monen pariskunnan toive ja ystävyydellä kuorrutettu parisuhde on varmasti vastaus siihen. Monella parisuhde on ajautunut arvostavaan ja lempeään ystävyyteen, jossa kipinät ovat hiipuneet ja kaveruus tärkeintä. Jos molemmat ovat syvällä sisällään tyytyväisiä, niin tämähän on vain onnellista.

Syökö ystävyys seksin suhteesta?

Ihmiset kaipaavat kuitenkin luonnostaan seksiä ja kertovat monin tavoin haluistaan ja tarpeistaan. Ja haluttomuus on tämän päivän vitsaus. Seksuaalisen halun ylläpitoon ei useinkaan riitä pelkkä ystävyys. Joskus omaa kumppania ihannoidaan ystävänä niin, että seksuaalisia tarpeita tyydytetään jossain muualla, missä voidaan rietastella ja uskalletaan toteuttaa tuhmuutta.

Vaihdammeko surutta parisuhteen seksuaalisen kipinän mieluummin ystävyyteen?

Seksuaalinen kipinä kaipaa rätinää, tunteiden kipinöintiä jollain tasolla ja vastavoimaakin. Pitkässä suhteessa halun ylläpitoon vaaditaan myös erillisyyttä. Tästä on meitä ansioituneesti kouluttanut parisuhdeguru seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen jo pitkään. Jos olemme samasta puusta veistettyjä, aina lähellä ystävänä, puolisosta tulee liian tuttu ja tuvallinen, saattaa haluttomuus kolkutella piankin suhteessa. Syvä ystävyys saattaa lähentää meitä niin, että seksuaaliseen haluun vaadittava räiskyntä sammuu tai sitä on vaikeaa löytää uudelleen. Ystävyyssuhteeseen kun ei välttämättä mielletä kuuluvan tuhmaa sekstailua ja villiä kiihkoa. Tai liian tutusta ihmisestä ei saa jännitystä irti millään.

Voiko tämän kaiken kattavan paketin kuitenkin pitää kasassa? Sanoisin, että voi, mutta en usko sen tapahtuvan mitenkään itsestään. Erillisyyttä voi ja on hyvä opetella ja harjoittaa. Ja on äärettömän tärkeää opetella pitämään seksuaalista virettä yllä, jos sitä suhteeseensa tahtoo. Huikea seksi on parisuhteessa parhain keino päästä oikeasti toista lähelle ja tuottaa kummallekin hyvinvointia monin tavoin. Ystävyys on kaunista ja kantava voima, mutta seksiä tiukempaa liimaa ei parisuhteessa ole olemassa.

Jos havahdut elämään pelkässä ystävyyssuhteessa ja kaipaat kipinään keinoja sitä voi löytyä seksuaaliterapiasta tai parisuhdevalmennuksesta

Rouva Syld
Seksuaaliterapeutti
Mentaali- ja parisuhdevalmentaja

Tule keskustelemaan suhteestasi ja seksuaalisuudestasi.
Tapaamiset ympäri Suomea etänä ja Lahden alueella livenä.
Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja pari- ja ihmissuhdevalmennuksesta täältä.

Joko olet tilannut parisuhteesi iloksi verkkokaupastamme parisuhteesi riemuksi kortteja?
Pääset tilaamaan ne parisuhdeseksi -kaupasta.

Muistathan seurata meitä instassa @rouvasyld ja Facebookissa:
Ihmissuhteet ja seksuaalisuus Rouva Syld

Luethan muita blogejamme täältä.

Lue Elina Tanskasen ajatuksia parisuhteen erillisyydestä voit lukea täältä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.