Tiedosta nautinto -blogi

Kolme tunneyhteyttä vahvistavaa kosketusta suhteessa

kirjoittajalta Susanna | 02/11/2023

Mikä tahansa kosketus ei täytä ihmisen tarpeita romanttisessa suhteessa. Emotionaalinen yhteytemme kaipaa tunteita hivelevää kosketusta valtavasti. Jokaisella ihmisellä tietoisesti tai tiedostamatta on kosketuksen tarve elämässä. Ihminen rakentuu niin, ja etenkin ollessamme suhteessa kaipaamme sen täyttymystä.

Kaipaamme romanttisessa suhteessa kolmenlaista kosketusta, ja niiden vaikutus ja merkitys toisiinsa nähden on erityisen oleellinen. Jos arkikosketus ja empaattinen tunteita hivelevä kosketus ei täyty, seksuaalinen kosketuskaan ei tunnu hyvältä. Toisaalta moni täyttää seksuaalisella kosketuksella kaikkea kosketuksen tarvetta suhteessa, ja silloin siitä saattaa pahimmillaan tulla riipivä puute, johon haetaan täyttymystä epätoivoisesti.

Arkikosketus

Lähtö- ja paluuhetkien suukot, halaukset, silitykset ohimennen ja pienet huomioivat kosketukset lisäävät meillä kumppanuuden merkitystä, liittävät yhteen ja kertovat arkipäivän keskellä siitä, että huomaan, rakastan ja olet minulle tärkeä. Kosketukset voivat olla ystävällisen lempeitä ja arvostavia, myös kiusoittelevan seksuaalisia silloin, kun se tuntuu hyvältä ja mahdollistuu. Pyllyn taputtelu tai eroottisten alueiden hyväily ohimennen on sovittavissa olevaa ja sen vastaanottaminen vaatii aina turvallista olotilaa suhteessa. Jos muussa kosketuksessa on vajausta, koemme seksuaaliset arkikosketukset usein liian intiimeinä ja tungettelevina.

Arkikosketus on merkityksellinen yhteyden ylläpitäjä silloin, kun muuta ei ehdi. Se on ohimenevää ja kunnioituksesta kertovaa kohtaamista. Se on rakkauden osoituksia hipaisuilla ja rutiineillakin. Se on huomion tarpeen täyttämistä ja erityisen merkityksellistä omassa pienuudessaan.

Varmistathan, millaista ohimenevää kosketusta kumppanisi kaipaa ja kerrothan itse hänelle, mitä tarvitset.

Empaattinen intiimikosketus

Tarvitsemme suhteessa myös tunneyhteydellistä kosketusta, joka hellii meidät hyväksytyksi, vahvistaa ja korjaa kun ryömimme heikkouden hetkissä. Kaipaamme pysähtymistä äärelle, toiselle merkityksellisenä olemista ja vahvistusta sille, että olemme ihmisinä arvokkaita. Empaattinen intiimikosketus on rohkeutta olla puolin ja toisin haastavienkin tunteiden äärellä. Se on pitkiä silityksiä, kainaloon hakeutumista ja siihen ottamista sekä itsensä tarjoamista toiselle ilman vaadetta mistään sen kummemmasta.

Harmittavan usein tällä kosketuksella pyritään myös seksiin. Siihen lipuminen yhdessä on toki erityisen tärkeää, mutta meidän on saatava turvallisesti nauttia myös tunneyhteydellisestä ja hoivaavasta kosketuksesta, joka ei johda seksiin. Tämä itsessään mahdollistaa seksiin lipumisen, mutta ei saa olla lämmittelyreitti sinne jokaisella kerralla. Vaan kosketusta, jota tarjotaan päivittäin tavalla tai toisella siksi, että rakastetaan.

Empaattinen kosketus on tunneyhteyden kannalta erityisen oleellista, ja sen puute löytyy usein taustalta, kun emme koe yhteyttä kumppaniimme. Siinä kosketuksessa olemme auki toiselle, ja kohtaamme myös oman haavoittuvaisuuden ja haasteet. Se saattaa olla erityisen vaikeaa, jos emme koe yhteyttä ja hyväksyntää itseämme kohtaan.

Millainen empaattisen kosketuksen tarve sinulla on ja millainen kumppanillasi? Puhuttehan tästäkin ääneen.

Seksuaalinen kosketus

Seksuaalinen kosketus on lämmittelevää, sytyttelevää, nautintoa tuottavaa ja lopulta kiihottavaa, rietasta ja himoa ylläpitävää. Usein tarvitsemme hidasta ja rauhallista ensin, mutta kun pääsemme vauhtiin, kiihotuksemme kasvaa ja halumme pääsee valloilleen. Keho on valmis hyvin monenlaisen kosketuksen vastaanottamiseen.

Usein tarvitsemme kosketusta ensin muille eroottisille ja aistillisille kehon osille, ja sitten vasta genitaalit, rinnat ja peppu ottavat nautintoa vastaan. Reitti on toki tilannesidonnainen, mutta mitä kauempaa genitaaleja koskettamisen aloittaa, sitä varmemmin ihminen nauttii myös niiden koskettamisesta. Joskus kun kosketuksesta on aikaa on reitillä oltava erityisen varovainen ja hellä, tai sitten on mahdollista löytää kiihotus helpostikin.

Kosketus

Seksuaalisen kosketuksenkin tulee olla kunnioittava, kaikessa nautinnon huomioiva, eikä sillä saa jyrätä toisen tuntemuksia vain omien halujensa vuoksi. Meidän on avoimesti puhuttava kosketuksesta, millaisena sen tarvitsemme ja rohkeasti selvitettävä millainen seksuaalinen kosketus on juuri tänään oikeanlaista kumppanillemme. Kosketusherkkyys vaihtelee päivittäin ja ihmisen muun elämän mukaan, joten sellaista aina toimivaa seksuaalista kosketusta ei olekaan.

Miltä tämä tänään tuntuu? Millaista kosketusta tänään kaipaat?…  Nämä ovat erityisen tärkeitä kysymyksiä.

Seksuaalinen kosketus on toimivaa myös arkisen ja intiimin kosketuksen lomassa, jossa teillä on siihen riittävän turvallinen pohja, ja se todella tuntuu molemmista hyvältä. Puhukaa auki yhdessä, mikä on liikaa missäkin tilanteessa ja mitä tarvitsette enemmän. Älkää tehkö oletuksia ja ymmärtäkää ehdottomasti kosketustaustanne erilaisuutta.

Seksuaalisessa kosketuksessa ei voi olettaa, vaan on puhuttava auki, mitä se on sinulle ja minulle parhaimmillaan. 

Kosketus on taitolaji, mutta opeteltavissa

Kukaan ei ole kosketuksen mestari syntyessään, kaikki me opimme polullamme, sen miten sitä suomme itsellemme ja miten uskallamme tai haluamme sitä toiselle antaa. Hyvin kosketusköyhä kulttuurimme tuottaa toisille janoa, joka tuntuu siltä, ettei se sammu millään, ja toisille sellaisen kuivuuden, ettei juuri uskalla edes hörpätä, ettei satu taas uudelleen kun ei saakaan ammentaa.

Mutta kaikesta polusta ja taustastamme huolimatta meillä kaikilla on mahdollisuus alkaa rakentamaan turvallista ja yhteydellistä kosketuskulttuuria suhteeseemme. Se on sekä huojentavaa että armollista, ja toivon loppujen lopuksi tuovan innostuksen ja kiinnostuksen ajatuksiin. Oi, mitä kaikkea kosketuksesta voinkaan oppia ja löytää kumppanini kanssa!

 

Rakkaudella ja lämpimin kosketuksin,
Rouva Syld

 

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Parisuhdepuhe– ja Totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma