Tiedosta nautinto -blogi

Viisi vinkkiä sopimusseksiin ja rasti kalenteriin

kirjoittajalta Susanna | 05/05/2019

Suomalaisten ihmisten seksielämässä haluttomuus kasvaa ja kohisee. Moni tuntuisi kaipaavan lisää seksiä, mutta sille ei tunnu löytyvän tilaa elämästä. Menemättä tuohon sen enempää tässä (voinette olla varma, että kirjoitamme siitä teille paljon lisää), tahtoisin pureutua lisää niin usein annettuun seksiohjeeseen…
Sopimusseksiä.

”Kun kirjoitatte kalenteriin sovitun päivän seksille, niin se poistaa paineita aloitteen tekemisestä. Seksille on elämässä varattu tilaa ja aikaa, kun siitä päätetään yhdessä.”

Näin meitä valistetaan, kun haluamme vastauksia siihen, miten täyteen ammuttuun ruuhkavuosielämään saadaan se parisuhteen normaaliksi tekevä osuus edes väkisin ahdettua. Rasti vaan kalenterin kulmaan, (muistakaa minuutintarkka kellon aika) ja sitten vain odottelemaan, kun halu on korkeimmillaan, ihan pelkästään siitä, että seksiaika on nyt päätetty. Mitäpä sitä ihminen muuta syttyäkseen tarvitsee kuin sen merkityksellisen rastin?

Meillä ihmisillä –  väittäisin, että jopa suurimmalla osalla – on ihan liikaa kuormaa seksin harrastamiseen ja haluamiseen. On historiaa, jossa seksi on näyttäytynyt ehkä negatiivisena, vaurioittavanakin kokemuksena. On odotuksia, toiveita ja mielikuvia pohjautuen todellisuuteen tai johonkin muuhun, ja on niihin peilattuja pettymyksiä. Toki onneksi myös paljon niitä ihania ja huikeitakin kokemuksia. Jos ihmisen seksuaalinen matka on muuten ollut lempeän kannustava, niin sitten parisuhteen elämänpyörä on kallellaan tai kulkee vain niin vinhaa vauhtia, ettei meinaa kyydissä pysyä. Halua siinä sitten, kun et muista välillä edes omaa nimeäsi.

Ole hyvin armollinen halullesi. Halusi tarvitsee sitä.

Itse en kannata kalenteriin merkattua rastia seksiä määrittämään. Koska ihmisen pitäisi kunnioittaa omia tunteitaan ja halujaan, lähteä seksiin ilosta ja innolla, että saa jotain hyvää, kaunista ja ihanaa. Uskon vakaasti, että jos seksi on oikeasti ja aidosti tarpeiden ja toiveiden mukaista niin sitä myös haluaa. Kuka ihme ei haluaisi nautittavaa seksiä, jonka jälkeen leijuu endorfiinipössössä pitkään? Kuka ihme ei haluaisi seksiä, jossa kumppani tahtoo tietää kaiken nautinnostasi ja sen tuottamisesta sinulle? Kuka ihme ei haluaisi seksiä, jossa leikkisyys ja mielikuvitus tekevät jokaisesta kerrasta ihmeellisesti erilaisen ja vuosien jälkeenkin tulee uusia juttuja usein vastaan?

Onko niin, että laadullisesti huonoa seksiä saavat joutuvat sitä merkitsemään pakolliseksi tekemiseksi viikko-ohjelmaansa, koska muuten sen voisi surutta jättää tekemättä? Ja kaipaisiko sitä oikeasti kukaan?

Mutta, koska monet kertovat tarinaa siitä, että sovittu seksi toimii ja ammattilaisetkin usein tätä ehdottavat, niin mietin vinkkejä siihen, missä kohtaa rasti kalenterin kulmassa olisikin positiivinen mahdollisuus eikä velvoite.

Mies ei nauti seksistä

Halun syttymisen mekanismit on tiedettävä

Seksistä sopiminen vaatii sitä, että molemmat tuntevat omat ja toisenkin syttymisen mekanismit. Jotta kalenterin rasti ei aiheuta ahdistusta, pitää olla selvillä siitä, että periaatteessa missä tahansa hetkessä voin syttyä seksiin. Tämä on mahdollista tietenkin, mutta se ei tapahdu itsestään, koska monen halu on responsiivista ja kaipaamme sen syttymiseen ärsykettä. Harvalla seksihalu syttyy kuin napista painamalla, eikä sellaista voi keneltäkään vaatiakaan.

Seksipuhe

Seksistä sopiminen onnistuu varmasti, jos seksissä kumpikin uskaltaa avata omat tarpeensa ja halunsa. Jos on kerrottu ääneen se mitä toivoo, mitä haluaa ja miten. Ei tietenkään tarvitse suunnitella jokaista seksikertaa etukäteen, ei missään nimessä. Mutta jos seksipuhe on avointa, on lupa toivoa, kysyä, pyytää ja se on molemminpuolista, niin seksistä sopiminen on vain yksi keino kohdata moninaisen ja molempien tarpeet tyydyttävän seksin äärellä.

On lupa myös kieltäytyä

Ihminen ei voi millään määritellä viikkoja tai päiviä aiemmin, että mikä on olotila silloin, kun rasti lukee kalenterissa. Jos on uneton yö takana, paska päivä töissä ja muutenkin ”ranteet auki” -arkikriisi on katkaissut henkisen kamelin selän, niin on suorastaan väkivaltaa pakottaa itsensä seksiin. Vaikka se kuinka hyvää juuri silloin mielelle tekisin. Omien henkisten rajojen yli ei saa kävellä koskaan, vaikka olisi sovittu mitä. Kieltäytymiseen pitää seksissä olla aina lupa ja puolison on syytä sitä kunnioittaa ja ymmärtää. Jos seksiin ei riitä potkuja, silitykset, helliminen ja kainalo ovat usein kultaakin kalliimpia keinoja kohdata. Mikään ei edistä seuraavaa hetkeä enemmän kuin empaattisuus kieltäytymisen hetkellä.

Seksin virittely

Monella syttymiseen auttaa se, että kipinää pidetään yllä, viritellään arjessa muutenkin ja ollaan lähellä. Syttymistä voi herätellä tuhmin viestein, merkitsevin katsein, ohi mennessä viettelevin kosketuksin ja pitkin matkaa miten milloinkin. Tehokasta on kertoa, millä tavalla tahtoisi antaa toiselle nautintoa, kun se rastin kertoma seksiajankohta lähestyy. Ja nimenomaan mitä antaisi toiselle, miten hellisi mahdollisimman ihanasti ja tuottaisi mielihyvää. Hyvin viritelty mieli innostuu seksistä helpommin. 

Hellyys on suhteessa jokapäiväistä

Jos parisuhteen ainoa hellyyshetki yhdessä on rastin tuoma määräys seksistä, niin se voi aiheuttaa lähinnä mielen vastustusta. Jos lempeys on läsnä arjessa, kosketuksia on tarpeeksi ja kainaloon pääsee niin usein kuin haluaa ja tarvitsee, on helpompaa syttyä seksiinkin milloin vain. Rasti kalenterissa ei saa siis tarkoittaa suhteen ainoaa hetkeä jolloin kosketetaan.

Seksuaalineuvonnasta lisävinkkejä

Kooten siis, jos ajattelet, että toimisiko teillä sopimusseksi, niin miettikää ensin näillä viidellä ajatuksella ideaa. Yhtäkään ohjetta seksiin ei kannata ostaa pureskelematta, että miten se toimii juuri teillä. Ja mitä tahansa seksiin tai seksuaalisuuteen haluattekaan lisää niin siitä voi tulla keskustelemaan seksuaalineuvontaan. Saatatte yllättyä, ettei teidän enää tarvitsekaan miettiä niitä rasteja kalenterin kulmassa vaan seksistä tuleekin asia, josta voi innostua useammin, kevyemmin ja helpommin aina kun teistä siltä tuntuu tai vaikka ei tuntuisikaan.

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti
Tiedosta nautinto -valmentaja

Joko olet tutustunut ihaniin seksuaalista avoimuutta ja parisuhdenautintoa tuottaviin Seksipuhe-, Elämysseksi-, Parisuhdepuhe– ja Totta vai tarua -kortteihimme? Pääset tilaamaan ne verkkokaupastamme.

Joko olet kuunnellut Tiedosta nautinto -podcastia Spotifyista, jossa puhun asiantuntijoiden ja mieheni Herra Syldin kanssa seksuaalisesta ja suhdenautinnosta?

Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit

Rouva Syld

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja parisuhdeterapeutti

Tiedosta nautinto -valmentaja

Yritys- ja yhteisökouluttaja

Mentaalivalmentaja (PTCA)

Rentoutusvalmentaja

Positive Psychology Practitioner™

Terapeuttisen sidonnan -ohjaaja

Seksuaaliterapia ja parisuhdeterapia

Tule keskustelemaan seksuaalisuudesta, seksistä tai suhteestasi. Löydetään yhdessä keinoja tehdä siitä enemmän juuri sinun tai yhdessä teidän näköistä. Tapaamiset ympäri Suomea etänä Doxy.me -ohjelman kautta tai terapiatilassani Lahdessa. Seksuaaliterapiasta voit lukea lisää täältä ja parisuhdeterapiasta täältä. Varaa aikasi Book Salonista tai susanna@rouvasyld.fi.

Koulutukset yrityksille ja yhteisöille

Varaa huikea Nautinnosta resilienssiä ja stressin hallintaa -luento tai workshop.

Tutustu koulutuksiin
Verkkokauppa:

Ihanat korttimme suhteesi nautinnoksi, kuten Seksipuhe- ja Elämysseksikortit!

Terapiakortit seksuaalineuvojille ja -terapeuteille.

Ajankohtaiset webinaarit.

Terapeuttisen sidonnan -workshopit.

Verkkovalmennukset

Tule verkkokauppaan!
Tiedosta nautinto -kirje:

Ajatuksia nautinnosta elämään, suhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Tilaa uutiskirje
Tule seuraamaan somessa:
Rouva SyldRouva SyldRouva Syld
Tiedosta nautinto -blogit:
Kaikki blogit
Sivuston toteuttaaSanavarma